May 7May 7 17 minutes ago, Kampokei said:Zatezanja sa komsijama je bilo prosto stoga sto su sve te zemlje, osim Grcke i Rumunije, jos od 1918. bile u manjoj ili vecoj meri neprijatelji Jugoslavije. S obzirom na okolnosti, SFRJ je to prilicno dobro hendlovala (i svakako bolje nego Kraljevina).Titova JU je pravila sranja i sa Grcima 40tih godina pa smo imali vizni rezim sve do 2011.Sa Italijom je napravljen finalni dogovor o granicama 30 godina nakon kraja rata!Ovako kako predstavljas odnose sa susedima ono Slobino i sadasnje AV ispada kao kontinuitet - mi smo dobri a (skoro) svi nas mrze.21 minutes ago, Kampokei said:Bilo je zabadanja prsta u oko velikim silama, narocito Francuskoj, ali to se uglavnom nije radilo hazarderski i nemam utisak da su posledice bile velikeKakvi, mozda je Francuzima bilo i drago sto smo podravali i nauruzavali njihove protivnike. Bili su srecni kao "kuce u liftu" i sigurno su cenili nasu primcipijelnu politiku nemesanja u odnose drugih drzava.Sirak je bio dobrovoljac u Alzirskom ratu i sigurno nije bio zlopatilo sto se nase oruzje i municija koristi protiv njega i njegovih vojnika24 minutes ago, zmanic said:Kad se sada osvrnem unazad, možda je druženje Tita sa Arafatom i Gadafijem bilo najcool, to smo baš pratili i uživali kao klinci.Zato se i druzio sa njima, deca leti idu na more a u ostatku vremena uzivaju i prate spodobe poput Gadafija. Sto bi danas rrkao AV - sve za nasu decu.Evo nama i Idi Amina. Dobro, mozda je bio ludak, ubica i ljudozder, ali je bio super ortak za caskanje i nesvrstano druzenje. Lepo drustvo koje podize ugled zelje u svetu. Kada se sa takim druzis sta moze da krene po zlu?! Edited May 7May 7 by x500
May 7May 7 46 minutes ago, morgana said:apropo podsticanja da se ide na more, prilika je da ponovo preporucim knjigu 'suncana strana jugoslavije' o razvoju turizma u tamnici narodahrvatska ima podosta ozbiljnih novijih naslova o socijalnoj istoriji jugoslavije, nesto ima i srbija, to za ove sto su je uzrasno promasili i o njoj slusali po podkastima ili gdje se vec danas pije mudrostMislim da se sugeriše da je termin tamnica naroda komunistička konstrukcija koju su koristili da opišu prethodna uređenja. To se pripisivalo komunistima širom Evrope. Ne znam da li je on uveo kao sintagmu, ali Lenjin je sigurno koristio tamnicu naroda da opiše Carsku Rusiju. Što više razmišljam, mislim da se vezuje i za republikance u Francuskoj i njihovo tepanje svrgnutoj monarhiji.
May 7May 7 3 minutes ago, kralj said:Mislim da se sugeriše da je termin tamnica naroda komunistička konstrukcija koju su koristili da opišu prethodna uređenja. To se pripisivalo komunistima širom Evrope. Ne znam da li je on uveo kao sintagmu, ali Lenjin je sigurno koristio tamnicu naroda da opiše Carsku Rusiju. Što više razmišljam, mislim da se vezuje i za republikance u Francuskoj i njihovo tepanje svrgnutoj monarhiji.Tamnica naroda je naravno Kraljevina Jugoslavija. Pod kraljem ljudi nisu opstenarodno isli na more niti culi za to, retki su imali automobil a televizore nije imao niko. Sve to dao nam je Tito, on je izmislio i kolor TV pa smo imali ne samo one crno bele nego ubrzo i one kolor TVove, o cemu naravno u opresiji Kraljevine nije bilo ni govora.
May 7May 7 imas i o turizmu u kraljevini nesto malo na pocetku knjige, turizam na jadranu ima zacetke prije ww2 al nista ozbiljno prije gradnje jadranske magistrale (do tada nije mogao da prizove ni narocito ozbiljan broj gostiju, koga, s kojim parama, iako je istra primjerice bila destinacija i za zapadnu evropu)tamnicu naroda sam ja ubacila, sa knjigom veze nema. tamniceni u odmaralistima.e, o pomenutoj jadranskoj magistrali lijepo pise jurica pavicic al da ne tupim dalje (a mogla bih posto volim temu) Edited May 7May 7 by morgana
May 7May 7 Amerikanci su torpedovali Jugoslaviju 1992, od onoga sto je moglo ostati. Evropljani, u tom trenutku Nemci, su zeleli konfederalnu Jugoslaviju 1991. Posto je plan za stvaranje Evropske super drzave bio zasnovan na ragionalizmima i slabim vezama sa centrlnim vlastima nacionalnih drzava a sa jakim vezama prema Briselu, gde bi prestonice nacionalnih drzava bila "protocni bojler" za odluke iz Brisela ili Strazbura. Tako je zapocela prica oko Mastrihta 1992, tj. stvaranja monetarne unije, ono sto danas zanmo kao evro.Tudjman je predlagao konfederaciju tamo 1990 ili 1991, to je bila nemacka faza Tudjmana, kasnije, u ratu, ce shvatiti da su Amerikanci tata-mate, pa ce napustiti Herceg-Bosnu zarad zaokruzivanja avnoj-evske Hrvatske,, tj. dobijanje RSK, sto je bio americko-britanski projekat ovekovecan u Vasingtonu 1994 izmedju Tudjmana i Izetbegovica. Citao sam svodecenje hrvatskog oficira, bivseg legionra, Ante Rosa(je l on nekakvog francuskog porekla?) u Vecernjem pred smrt, rak. On je bio direktno nadredjen od Tudjmana za HVO i sprovodjenje Vasingtonskog dogovora u BiH sa hrvatske strane, to su sve britanci i amerikanci organizovali. Inace je Roso bio francuska veza, logicno, u pocetku. Hrvatsku operaciju "Maslenica" 1993 su direktno podrzali Francuzi, po njeogovm svodecenju, i franucski kontingent UNPROFa u RSK, koji je obevastajno i izvidjacki pomogao HV u toj akciji.Beograd je odbio konfereaciju zbog iskustva sa Ustavom iz 1974 i zapoceli su sukobi. Zato je Milosevic okrivljen kao glavni krivac za rasturanje SFRJ. Samo sto zapad nije gledao srpsko iskustvo sa konfederalnom Jugoslavijom od 1974, koji je bio lose. I to ne samo zbog etnickih problema na Kosovu, govorim o ekonomskim problemima. Milosevic je dosao na talasu obaranja toga, govor na Gaizmestanu 1989 je upravo to bio iz razloga frustracije.Evropljani sju 1992 hteli da sprece sukobe u BiH, Kuriljerov plan, ali su ga Amerikanci preko Izetbegovica torpedovali. Amerikanci su videli sta se desava u Mastrihtu i sta pokusavajju da naprave kao konkurenta SAD.
May 7May 7 Sto se tice SFRJ i naoruzavanja Arapa.To oruzje nije ostajalo samo kod Arapa, konrektno, Libija je bila glavni snadbevac i istorijski najveci Provisional IRA (Provos-i) tokom sukoba u Severnoj Irskoj. Sredinom 80ih je iz Libije u Irsku su dosla 4 broda, puna oruzja i eksploziva, tajno. Britanci nisu znali, tek su uhvatili najvecu isporuku preko broda Eskelund, koji je nosio preko 150 tona oruzja iz Libije za Irsku. MI6 je dojavio Francuzima koji su na oblama Bretanje presreli brod. Plan Provos-a je bio irska tet ofanziva koja ce sokirati Britaniju i svet.Deo oruzja u toj posiljci je bio iz SFRJ.Inace je pokret za nezavisnot Bretanje, mnogo manje poznat od Korzikanskog, bio kontkat Provos-a i Gadafija, tu su bile jake levicarske veze koje su isle preko eta-e. Sama Bretanja je jedino mesto na Kontinentu gde se do danas odzao keltski jezik. Taj jezik je slican Velskom, dok su irski i skotski druga grupa keltskih jezika. Edited May 7May 7 by Emerald
May 7May 7 1 hour ago, Kampokei said:ekonomsku racunicu (npr. verujem da velika vecina forumasa rodjenih pre 1985. poznaju bar nekoga ciji su roditelji kao inzenjeri ili lekari radili u Africi ili na Bliskom Istoku).Dobro si me setio. Od polovine 70tih je bilo puno posla za gradjevince i u zapadnoj Evropi. Gosa is Smedera zajedno sa IzPB halu u juznom Eschbornu (kod Franfurta), a Termoelektro (sa jos par firmi) termielektranu kod Stuttgarta (Tuebingen). Imali su dobre cene ali su Nemci trazili da radnici primaju deo plate u Nemackoj, dakle da u lokalu placaju porez i doprinose. Na drugoj strani, vecina firmi bi svoje radnike koji rade u inostranstvu isplacivala u dinarima (minimalac) i dnevnice u valutu. Tako da su imali da plate manji porez i dazbine, ali bi radnici dobijali i manje prMzije kada se racuna ceo prosek. Prc, firme zajebale drzavu, ali i radnike koji su nominalno preko samoupravljanja rukovodili firmama.
May 7May 7 Ova pesma je posvecena tim dogadjajima u Sev. IrskojAli to je bio vec poraz za Provos-e jer su britanci vec sve znali i napravili su kontramere te je uspesnost SAM bila znacajno umanjena. Trebalo je sve da bude iznenadjenjeLibya connectionBut the IRA's acquisition of arms through Libya in the 1980s helped transform the organisation into one that could fight a devastating and sustained campaign.The first arms connection with Libya was discovered in 1973 when a ship laden with guns and ammunition, the Claudia, was apprehended off the Irish coast.According to Libya's leader, Colonel Muammar Gaddafi, he resumed contact with the IRA in 1986 after the UK assisted the US in bombing Tripoli.It is believed that three substantial shipments of arms reached Ireland before the French authorities apprehended a ship, the Eskund, laden with some 150 tonnes of weaponry.http://news.bbc.co.uk/1/hi/northern_ireland/1482426.stmYugoslavia was a major arms supplier to Libya, particularly during the 1970s and 1980s, driven by close diplomatic ties between President Josip Broz Tito and Colonel Muammar Gaddafi. Libya became a prime client for Yugoslav weapons, buying substantial equipment and receiving military training support in exchange for funds and oil. [1, 2, 3]https://www.nytimes.com/1973/11/21/archives/qaddafi-sees-virtual-alliance-between-libya-and-yugoslavia-military.html Edited May 7May 7 by Emerald
May 7May 7 15 minutes ago, x500 said:...Na drugoj strani, vecina firmi bi svoje radnike koji rade u inostranstvu isplacivala u dinarima (minimalac) i dnevnice u valutu. Tako da su imali da plate manji porez i dazbine, ali bi radnici dobijali i manje prMzije kada se racuna ceo prosek. Prc, firme zajebale drzavu, ali i radnike koji su nominalno preko samoupravljanja rukovodili firmama.Drzava je pukla ionako, a od neposredne koristi u devizama i generalno pokreta nesvrstanih moze se reci da sam ja nastala Moji su u nekom trenutku rasturii vezu, i bili razdvojeni par godina, to je bilo na ocevu inicijativu a mama sta ce, bili su tad tek zavrsavali studije, deca sa sela, koja uzimaju diplome i gledaju gde ce se ko zaposljavati. Prolazi tako par godina, mama se zaposlila i dobila priliku da ode da radi na tim gradilistima po Africi sa firmom, kad u jednom trenutku zove je drugarica na svadbu, a udaje se za njihovog druga sa vise skole - i sad mama zna bice i moj otac na svadbi. I tako ona objasni nama kako je uzela odmor, kupila kartu i na aerodromu kupila sve neku valjda Chanel kozmetiku i sta joj se sve ucinilo korisno, kako je u BGu obisla sve vidjene radnje tog doba i kupila ne znam ti kakav komplet u Yugoexportu (vrh je bio fakat, znam ga sa fotografija), elem besramno je zasenila celu svadbu ukljucujuci i mladu. Tata posle par godina zabavljanja sa jedno milion devojaka (on je bio i ostao veliki pobornik Jugo ideje, posle smo skontali bilo je tu i Hrvatica i ko zna vec cega, krio je ko zmija noge) otprl ostao zasenjen i pokrenuo neku pricu o tome kako mu je ustvari jaaako nedostajala te protekle 2 godine, ova jedva docekala iako kaze nije mu poverovala ni sekund. I tako, posle smo saznali da je u tom trenutku tata merkao jednu iz svog kraja, devojka je bila jako zainteresovana i dobra i sve ali je ovaj okrenuo kad je video mamu namontiranu u holivud fazonu.
May 7May 7 Pa što odmah ne kažeš Melaro gde svrbi, zajebavamo se ovde od rođendana da argumentujemo da Šešelji i Milošević nisu bili komunisti i da je SFRJ bila zemlja i po, a tebi frka što je s vremena na vreme pred Metropolom Lasta umela da istovari pun autobus medicinskih sestara iz Zagreba.I moja baba je prezirala Jugoslaviju jer je deda kao lekar celo leto provodio po hotelima po moru, malo malo pa su ispadale iz knjiga fotke sa plaže u Slanom dede u solidnom društvu, koje bi predatorski cepala. Al se pre rata nije ni okupala u moru niti vozila u kolima.Sa latinicom nisam siguran kako smo stajali.
May 7May 7 5 minutes ago, kralj said:Pa što odmah ne kažeš Melaro gde svrbi, zajebavamo se ovde od rođendana da argumentujemo da Šešelji i Milošević nisu bili komunisti i da je SFRJ bila zemlja i po, a tebi frka što je s vremena na vreme pred Metropolom Lasta umela da istovari pun autobus medicinskih sestara iz Zagreba.I moja baba je prezirala Jugoslaviju jer je deda kao lekar celo leto provodio po hotelima po moru, malo malo pa su ispadale iz knjiga fotke sa plaže u Slanom dede u solidnom društvu, koje bi predatorski cepala. Al se pre rata nije ni okupala u moru niti vozila u kolima.Sa latinicom nisam siguran kako smo stajali.Deda bio primarijus - primao svasta na konak? 😁
May 7May 7 3 minutes ago, kralj said:predatorski cepalaSlicna prica ispala i kod nas. Sad bi to bio materijal za Muzej doba SFRJ da je prezivelo.A Milosevic je bio komunista, od vrlo brojne podgrupe komunjara abiciozus Seselj svakako ne, ne bih rekla da sam tvrdila drugacije.