Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Just now, Filozof manijak said:

A tek na ORAma šta se radilo, kuku

Al` se i izgradilo.

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

Izgradilo se....bratstvo i jedinstvo covid19

Just now, Filozof manijak said:

A tek na ORAma šta se radilo, kuku

Isli moji i na to, ali raskinuli posle toga tako da sam ja naucila da devize >> lopate u obnovi i izgradnji.

2 hours ago, x500 said:

Kakvi, mozda je Francuzima bilo i drago sto smo podravali i nauruzavali njihove protivnike. Bili su srecni kao "kuce u liftu" i sigurno su cenili nasu primcipijelnu politiku nemesanja u odnose drugih drzava.

Sirak je bio dobrovoljac u Alzirskom ratu i sigurno nije bio zlopatilo sto se nase oruzje i municija koristi protiv njega i njegovih vojnika

Jugoslavija jeste nastupila prilicno kurcevito u Alzirskom ratu, ali odnosi sa Francuskom su poceli da se popravljaju jos 60-tih. Taj rat je traumaticno iskustvo za Francusku, ali je dobar ili zapravo, osim ekstremne desnice, najveci deo drustva njegov kraj i ishod docekao sa olaksanjem, a integracija francuskih izbeglica iz Alzira je sprovedena dosta brzo i uspesno. Istina je i da De Gol nikada nije hteo da se nadje sa Titom, ali njihova netrpeljivost navodno datira od pre Alzirskog rata. Kako god, Francuska je vrlo brzo posle toga primala nase radnike, imali smo pristojnu kulturnu saradnju, a kao zemlja nikada nije radila na rastakanju Jugoslavije.

Mora da se napravi razlika izmedju francuske desnice i levice tj. Fransoa Miterana, kao predsednika u trenutku raspada SFRJ. Francuska desnica, nraocito njen ekstremni deo, nije uopste naklonjne Jugoslaviji, koja pokusava da zadrzi nekakvi komunisticki karakter. Odluku o granicama po kojima ce raspasti SFRJ predovid francuz Badinter. Ali to je logicno jer je Francuska bila pred bankrotstvom pa su ih Nemci izvukli, za razliku od Britanije kada je Soros srusio £.Cim je Miteran izgubio Miterna, kao levicar, ima odredjenu nakolonost prema "socijalisti" u Beogradu. Ali francuska desnica je dala jedan od najvecih broj dobrovoljaca u HV, i prethodnicama.

Cim je pobedio Sirak, kao desnica, on je zaostrio politiku prema Srbima. Francuzi su tukli u leto polozaje VRS oko Sarajeva mozda najvise, cak ne ni Britanci, koji su ranije krenuli, jos 1994 sa akcijama protiv VRS.

Inace je zanimljivo kako je hrvatska UDBa pomagala pojedinim hrvatskim nacionalnim emigrantima da napuste SFRJ, po svedocenju,

General Ante Roso: 'Operaciju Maslenica dogovorio sam s Francuzima, mnogima sam smetao, a Tuta me je pokušao ubiti'

https://www.vecernji.hr/vijesti/operaciju-maslenica-dogovorio-sam-s-francuzima-mnogima-sam-smetao-a-tuta-me-je-pokusao-ubiti-1805643

Vodio sam dotad i izradio planove za više naših vojno-redarstvenih operacija. Nisam ostajao na jednome mjestu da neprijatelji ne bi znali što radim i što planiram. Samu vojno-redarstvenu operaciju Maslenica tajno sam dogovorio s Francuzima. Iako je izgledalo kako je francuska politika bila protiv Hrvatske, u stvarnosti, na terenu, nije bilo tako. To je pokazala i operacija Maslenica. Francuzima sam iznio plan akcije, za koji nisu rekli da, ali nisu bili ni protiv. Znao sam što to znači i s malim sam snagama napravio vojno-redarstvenu operaciju (u 72 sata oslobođena su 92 četvorna kilometra, op. a) kojom smo Srbima pokazali svoju moć i sposobnosti. Ta prva veća operacija Hrvatske vojske promijenila je tijek oslobodilačkog Domovinskog rata, omogućila ponovno cestovno povezivanje juga i sjevera Hrvatske te vratila našim ljudima ponos i samopouzdanje da možemo osloboditi cijelu zemlju.

...

Prije potpisivanja Washingtonskog sporazuma u ožujku 1994., a onda i Splitskog sporazuma u srpnju 1995., potpisan je sporazum u Zagrebu i Sarajevu o potpunom prekidu neprijateljstva između HVO-a i Armije BiH, što je u konačnici dovelo do kasnijeg osnivanja Federacije BiH pod pokroviteljstvom SAD-a. Kako danas gledate na to razdoblje?

General Delić i ja tada smo odradili vrlo težak posao. Iako je imao dosta otpora u svojim redovima, Delić je razumio što se događa kad su Amerikanci ušli u igru. Ne treba zaboraviti da je stanje u njihovim redovima bilo užasno, ljudi su im bili gladni, a mi smo bili sve jači. Njemu je sve to bilo jasno, pogotovo mu je bilo jasno nakon naših sarajevskih razgovora u bunkeru, kada sam tražio da i vi budete ondje kako bi sve bilo zabilježeno. E, taj razgovor bio je ključan jer su na njemu bili i Amerikanci i Englezi. Tada je odlučeno da se krene u zaustavljanje sukoba i rješavanje svih hrvatsko-muslimanskih problema. Taj sastanak i dogovor bili su ključni. Sjećate se da sam vam u bunkeru rekao da to treba biti zabilježeno jer će jednog dana netko postaviti pitanje kako je došlo do svega toga. E, došlo je zato što je netko, a taj netko sam bio ja, preuzeo inicijativu kako se više ne bi ginulo nizašto.

Edited by Emerald

7 hours ago, x500 said:

Stalno se pozivali na spoljasnjeg i unutrasnjeg neprijatelja.

Kolektivni kompleks vise vrednosti - mi smo najbolji ... Ili bareme medju najboljima ... svi ostali su budale i cobani.

Samo su izgleda ti ostali ipak bili pametniji od nas.

Buraz jel’ ti pričaš o Srbiji ili…

25 minutes ago, Djuro said:

Buraz jel’ ti pričaš o Srbiji ili…

Pre svega o AV Srbiji ali i o Titovoj JU. Isti principi - strani i unitrasnji neprijatelj (

9 hours ago, Kampokei said:

Ne slazem se bas. Tito jeste pozitivna licnost. Za razliku od drugih, nametnutih, komunistickih lidera u Evropi, on i ljudi oko njega su tu dosli kao vodje najjaceg antifasistickog gerilskog pokreta u Evropi. U datom kontekstu, to je ogromna stvar. Spoljna politika - skoro pa savrsena, pritom i prilicno odvazna (antikolonijalna borba nije bila samo na recima). Jeste se on profenserisao vremenom (i ne samo on, nego dobar deo komunista), zbog cega je navodno zaradio i prezir Koce Popovica, ali boze moj, ne vidim to kao neku neoprostivu gresku. Sto se tice obima njegove vlasti, nisam siguran da je Tito iz 70-tih npr. bio mocniji nego sto je danas Vucic. I na kraju, Tito je podsticao da se ide na more, a ovaj u maniru bahatog gazde sa prezirom prica o godisnjim odmorima.

Najveci gerilski pokret u Evropi je bio Armia Krajowa, ali nije imao podrsku CCCP, vec neprijatelja u Moskvi - koji mu je zajedno sa omrazenim Nemcima raskomadao zemlju po planu Ribentrop-Molotov.

Veliki demokrati, koji na PPPu brane lik i delo notornog crvenog diktatora, za to verovatno nisu ni culi. A za kotwicu znaju samo sa ribolova.

Naravno da smo culi za Armiju Krajowu, ali ona nije bila najveci gerilski pokret, pogotovo ne proporcionalno broju stanovnika (a imajuci u vidu da je Poljaka duplo vise nego Jugoslovena). Mozda je bila korisnija saveznicima zbog obavestajnih podataka, to da.

21 hours ago, x500 said:

Kako su nas ucili u skoli - Jugoslavija se granici sa BRIGAMA. Sa svakim susedom, izuzev Rumunije, je bilo neko sranje i natezanje. Aka Tr's je naš!

Sto se tice antikolokijalne borbe, zabadali smo prst u oko svakoj vecoj zemlji - Francuska, Belgija, Britanija, Amerika ... Gostili razne teroriste poput Karlosa Sakala ...

Druzili se sa probisvetima: Sadam, Gadafi, Arafat i sl. bulumenta.

Stalno se pozivali na spoljasnjeg i unutrasnjeg neprijatelja. Ko su bili ti spoljasnji neprijatelji, nikad nisu imali ime ali bauljali naokola sa zlim namerama.

Kolektivni kompleks vise vrednosti - mi smo najbolji ... Ili bareme medju najboljima ... svi ostali su budale i cobani.

Samo su izgleda ti ostali ipak bili pametniji od nas.

Savrsena politika "mani ga Mito".

Bar u Titovo doba kompleks vise vrednosti se mogao dobrim delom objasniti uspesnom spoljnom politikim.
Da su samo probisveti i "prst u oko mocnima", kako bi objasnio Titovu sahranu?
Nece biti da se ovakva ekipa "spoljasnjih neprijatelja" tek tako okupila:
Spisak stranih delegacija na sahrani Josipa Broza Tita — Википедија

Edited by Lucia
typo

17 minutes ago, Lucia said:

Bar u Titovo doba kompleks vise vrednosti se mogao dobrim delom objasniti uspesnom spoljnom politikim.
Da su samo probisveti i "prst u oko mocnima", kako bi objasnio Titovu sahranu?
Nece biti da se ovakva ekipa "spoljasnjih neprijatelja" tek tako okupila:
Spisak stranih delegacija na sahrani Josipa Broza Tita — Википедија

Na isti nacin kao sto UvdL oslovljava AV sa "dragi Aleksande", a on najstrasnije ruzi i vredja predstavnike EK.

Politika je cudo, politicari su u stanju da se i ljube i mazu govnima, da izvines, po tim istim obrazima koje ljube.

Nemam ja problem ako neko misli da su Sadan, Gadafi, Arafat, Idi Amin i drugi satrapi drustvo za sastanke i razgovore. Pogotovo ako je to odusevljavalo tadasnju omladinu. Ja samo smatram da gore navedeni nisu dobro drustvo.

JBT i njegovo vreme su imali i pozitivne i negativne strane, i zivelo se u skladu sa jednom ideologijom. Ne treba ni idealizovati to vreme na osnovu dobrih strana, ali ni satanizovati na osnovu losih.

Samo treba nesto i nauciti od gresaka da nam se ne bi ponavljale. Mislim da puno toga sto nam smeta kod AV vuce korene iz mentaliteta nasih ljudi i da je u vreme JBT bilo dobro "nadjubreno" pa sad buja kao iz "vode".

Svako ko ima "idelopoklonstvo" prema JBT ne treba da se ljuti na ljude koji "informerovski obozavaju" AV. To je ista stvar - "ljubav" prema liku i delu vodje, samo sto je drugi vodja.

14 minutes ago, x500 said:

Na isti nacin kao sto UvdL oslovljava AV sa "dragi Aleksande", a on najstrasnije ruzi i vredja predstavnike EK.

Politika je cudo, politicari su u stanju da se i ljube i mazu govnima, da izvines, po tim istim obrazima koje ljube.

Nemam ja problem ako neko misli da su Sadan, Gadafi, Arafat, Idi Amin i drugi satrapi drustvo za sastanke i razgovore. Pogotovo ako je to odusevljavalo tadasnju omladinu. Ja samo smatram da gore navedeni nisu dobro drustvo.

JBT i njegovo vreme su imali i pozitivne i negativne strane, i zivelo se u skladu sa jednom ideologijom. Ne treba ni idealizovati to vreme na osnovu dobrih strana, ali ni satanizovati na osnovu losih.

Samo treba nesto i nauciti od gresaka da nam se ne bi ponavljale. Mislim da puno toga sto nam smeta kod AV vuce korene iz mentaliteta nasih ljudi i da je u vreme JBT bilo dobro "nadjubreno" pa sad buja kao iz "vode".

Svako ko ima "idelopoklonstvo" prema JBT ne treba da se ljuti na ljude koji "informerovski obozavaju" AV. To je ista stvar - "ljubav" prema liku i delu vodje, samo sto je drugi vodja.

AV ni ukucani nece doci na saranu, kamoli neko od politicara domacih ili stranih, a JBT je ispratio ceo svet.

• Popular Post

neverovatno mi je da neko poredi AV koji sedi na hoklici u predsoblju i JBT koga... treba li uopste objasnjavati hihi

5 minutes ago, kronostime said:

AV ni ukucani nece doci na saranu, kamoli neko od politicara domacih ili stranih, a JBT je ispratio ceo svet.

Eventualno koji komsija da dodje da se popisa na grob.

1 minute ago, Lucia said:

neverovatno mi je da neko poredi AV koji sedi na hoklici u predsoblju i JBT koga... treba li uopste objasnjavati hihi

... koji se zavali u kanabe, pripali cigaru iako mu Nikson kaze da se u Beloj kuci ne pusi.