Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

5 minutes ago, x500 said:

Da li ste nekada pomislili da je sada na vlasti JBT ekipa kako bi se mi svi lepo druzili?

Ovi sto su protiv vlasti bi bili corkirani zato sto su narodni neprijatelji, a svi ostali zato sto citaju a nisu prijavili nadleznim vlastima.

Sloboda govora je i sloboda misljenja. Ne moze covek slobodno da misli ako ne moze slobodno da govori.

Ako govori samo ono sto je vlasti milo onda neko iz te iste vlasti misli za njega/nju.

Jedini istoriski trenutak kada smo tezili toj slobodi govora, a samim tim misli, je bio, sa usponima i padovima, od 2001 do 2012.

Da je u JBT "prikleovom dobu" ili sadasnjem AV "zlatnom dobu" ovako nesto bilo/jeste moguce:

Govori slobodno u svoja 4 zida. I to ne previse glasno.

Van kuce cuti i gledaj svoja posla. Sta ti imas da mudrujes kakvu politiku vlast treba da vodi? Ima ko je za to nadlezan..

Edited by Jimmy Kowalski

• Replies 1.6k
  • Views 123.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

16 minutes ago, x500 said:

Da li ste nekada pomislili da je sada na vlasti JBT ekipa kako bi se mi svi lepo druzili?

Ovi sto su protiv vlasti bi bili corkirani zato sto su narodni neprijatelji, a svi ostali zato sto citaju a nisu prijavili nadleznim vlastima.

Sloboda govora je i sloboda misljenja. Ne moze covek slobodno da misli ako ne moze slobodno da govori

Na tu temu je @Lord Protector dao najbolji opis. Taj sistem nam je kroz obrazovanje usadio kriticki nacin razmisljanja. I onda smo taj metod upotrebili da srusimo to drustvo.

21 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Govori slobodno u svoja 4 zida. I to ne previse glasno.

Van kuce cuti i gledaj svoja posla. Sta ti imas da mudrujes kakvu politiku vlast treba da vodi? Ima ko je za to nadlezan..

Evo ovog posta: link

Ovo su partizani rutinski odradjivali prekim sudom. Pekic je opisivao svoje sudjenje. Milovan Djilas rekao je ruzno za neke generalice i crvenu burzoaziju, pa sledeci put video nebo bez resetaka 66te (ne da nije zasluzio, ali za nesto drugo, a ne za prazno laprdanje aka slobodu govora koja ni njemu nije bila data).

Od jedne kakve takve evropske drzavice u razvoju, doslo se na dekade bezakonja i agresije prema zivotu, licnosti, i mozgu, koje su tako i zavrsene. Suspendovano samo u kratkom postkomunistickom periodu pocetkom 2000tih, dok sad opet zivimo neku verziju autoritarnog sistema, ovoga puta kapitalisticke fash verzije, sa obe noge u dirigovanom sudstvu ko i onomad pod najvecim od svih naroda.

Medjutim ono sto je bitno nije sto je ovaj Andrej na sudu, ono sto su neki prioriteti je dal smo isli na more (check), mozemo li da putujemo gde hocemo (check), zderem li polutke od firme (check), ima li dobrih kulturnih desavanja (check, odradila book promotion pre neki dan), lepi trzni centri, setanje guzice po lokacijama (check) i tako te svakodnevne stvari. Meni je lepo! To je jedino sto je bitno da okarakterisemo epohu.

9 minutes ago, Lo Zingaro said:

Na tu temu je @Lord Protector dao najbolji opis. Taj sistem nam je kroz obrazovanje usadio kriticki nacin razmisljanja. I onda smo taj metod upotrebili da srusimo to drustvo.

Odlican je opis, ali netacan. Minimalni procenat ljudi je imao sposobnost za kriticki nacin razmisljanja.
Kritizerski mozda, kriticki ne.

5 hours ago, Mel said:

Trpi onaj koji nije umeo da ceni sebe, ni svoje zrtve ni svoje zive, za razliku od onih koji su sebe cenili i postovali na prvom mestu, i sebe pozicionirali na najbolji nacin i odrzali svoj narod i svoju zemlju. Takodje trpi onaj ko je najebao zbog nesposobnosti da se uklopi u realnost, povezanu sa konstantnim laganjem sebe o sebi, onom sto je bilo, odmah povlaci nerazumevanje onog sto je sad i sto dolazi, nerealna slika sveta, tripovanja raznih vrsta, itd.

Nije slucajno da Slovenci koji imaju najbolji i najrealniji odnos prema istoriji i koji iskopavaju sve jer se istine ne guraju pod tepih nego objasnjavaju, imaju i najbolju i najsmisleniju drzavu.

E, šta kažu najzapadnija braća za to što nisu hteli, jedini pored Slobe, savezne izbore kad su bili republički onomad u SFRJ?

Ili, još bitnije, kako nose breme brisanja 26k ljudi tamo u februaru 1992.?

Ali da su elegantniji u svojim genocidčićima, jesu.

Ali da, tu sam tezu imao na nekom drugom topiku i za malo da mi se nakače neki sa mamulama, mislim na tvoju prvu rečenicu, ko je sebe i svoje gledao prvo - je prošao bolje, na žalost. Lekcije svih istorija mislim da nismo naučili. Možda jer je bila pisana latinicom fantom

BTW to što neko nije živeo u SFRJ, a neko jeste, ne bi trebalo da utiče na neki objektivniji osvrt na bilo koje doba. Tj. nije odrednica.

@Lo Zingaro

Kako ste bre vi, tako sposobni u kritickom misljenju, onomad sa cca 3 300 000 iliti 68% glasova doveli na vlast, na izborima, 1 S.M.?

Kod nas, podignutim na razvaljenoj SFRJ, koji pojma nemamo kako ste vi kriticki promisljali o svetu, sile mraka jedva dobise te 2012.

57 minutes ago, Mel said:

Nikakav problem bastiniti antifasisticku borbu, ali veliki problem lagati o njoj, gurati je pod tepih, praviti narative koji su suprotstavljeni i potpuno razliciti o istoj stvari...

Kao sto rekoh, onoliko koliko sam ih ispratila, jedini imaju krsten pristup istoriji.

Pa ne znam, zašto se u poslednjih 30 godina u Srbiji laže o njoj, gura pod tepih, izmišljaju narativi?

2 minutes ago, copkillah said:

Pa ne znam, zašto se u poslednjih 30 godina u Srbiji laže o njoj, gura pod tepih, izmišljaju narativi?

Ne znam sta da ti kazem, sem da Slovenci nece pricati kako je koljacina svestenstva mnogo super. Pa sad il su oni u pravu ili ti.

1 hour ago, zmanic said:

Baš volim sa "srbendama" da se prepirem i nadsrbendisujem !

Šta sa sledeće slike imaš u porodičnoj zaostavštini ?

ordenje Deda Mice.jpg

PS
Da li si ikada u životi svojim rukama dodirnuo ordenje sa grudi svoga pradede???

Ako si iz stare pirotske porodice, onda su nam pradedovi zajedno ginuli. Meni pradeda i pradeda stric i ostale samo ove krstače, a onda su ih babe zagubile, t,j, sumnja se da ih je jedna prodala. Moj ujak i dalje traga za medaljama, pošto jedna od tih navodno vredi 30 soma jura. Ja ih nikada nisam video.

Anyway, pošto su mi babe ostale siročići, pa u WWII kevin otac stradao takođe, kad je vojna policija došla po mene 1.IX 1991. da me vodi u Vukovar, ja sam dobio kartu u jednom pravcu, a vojna policija jedva pobegla od vučjaka koji je ekspresno pušten dok je ćale vadio lovačku. Mislim, moglo im se, na Vračaru odziv bio 5%.

6 minutes ago, Mel said:

Ne znam sta da ti kazem, sem da Slovenci nece pricati kako je koljacina svestenstva mnogo super. Pa sad il su oni u pravu ili ti.

Ne znam, možda oni nemaju "pričao mi deda", verziju pa zato.

16 minutes ago, Vapad said:

BTW to što neko nije živeo u SFRJ, a neko jeste, ne bi trebalo da utiče na neki objektivniji osvrt na bilo koje doba. Tj. nije odrednica.

Zavisi. Ako neko ko nije ziveo kritikuje sistem, taj nije objektivan. Ako neko ko je ziveo hvali sistem, taj jeste..

Just now, Jimmy Kowalski said:

Zavisi. Ako neko ko nije ziveo kritikuje sistem, taj nije objektivan. Ako neko ko je ziveo hvali sistem, taj jeste..

Ne slažem se kolega. Jer ne leži objektivnost tu. Iako zapravo jako cenim lična iskustva, i ne volim kada ljudi, kad im se ne sviđaju, beže iz "anegdotalnog", ali mi pričamo i o širim stvarima, pa može neko ko nije živeo da kritikuje jer misli da je trebalo biti bolje, ali onda mora i da adresuje sve ostalo, tj. bude objektivan. Nije ovde slučaj, samo kažem, nije odrednica. (Ne)kvalitet sagovornika dolazi iz drugih stvari.

EDIT: sad kontam da se možda i sprdaš D

Edited by Vapad

38 minutes ago, G. L. said:

@Lo Zingaro

Kako ste bre vi, tako sposobni u kritickom misljenju, onomad sa cca 3 300 000 iliti 68% glasova doveli na vlast, na izborima, 1 S.M.?

Kod nas, podignutim na razvaljenoj SFRJ, koji pojma nemamo kako ste vi kriticki promisljali o svetu, sile mraka jedva dobise te 2012.

Looking Nat Geo GIF by Dr. Donna Thomas Rodgers

25 minutes ago, Vapad said:

Ne slažem se kolega. Jer ne leži objektivnost tu. Iako zapravo jako cenim lična iskustva, i ne volim kada ljudi, kad im se ne sviđaju, beže iz "anegdotalnog", ali mi pričamo i o širim stvarima, pa može neko ko nije živeo da kritikuje jer misli da je trebalo biti bolje, ali onda mora i da adresuje sve ostalo, tj. bude objektivan. Nije ovde slučaj, samo kažem, nije odrednica. (Ne)kvalitet sagovornika dolazi iz drugih stvari.

EDIT: sad kontam da se možda i sprdaš D

Naravno da je bio ironican. I naravno da moze da se kritikuje svaki sistem bez neophodnog iskustva zivljenja u istom. Medjutim, sopstveno iskustvo koliko god bilo subjektivno ipak nekad moze da pomogne da se bude objektivniji. Ovaj tuzni topik se razbuktao zbog tvrdokornog revizionizma zaslepljenog ideoloskim predrasudama i sektaskim odbijanjem bilo kakvog argumenta protiv sopstvene teze. Jbt kad malo bolje razmislim licno sam se oduvek i "borio" protiv komunizma i vise sam nego svestan njegove stetnosti i mana u prakticnoj primeni. Ne bih ga pozelo nikome u spostvenoj drzavi. Onda uleti lik koji me non stop naziva komunjarom, brozovim sledbenikom i sl. glupostima jer sam se usudio da kazem da svet i drustva nikad nisu ili crni ili beli pokusavajuci da opisem i neke svetlo sive nijanse jugoslovenskog drustva.

1 hour ago, Mel said:

check, odradila book promotion pre neki dan

Za svoju knjigu ili?