Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Natalitet je bio najviši na bivšim turskim teritorijama, samim tim udeo nepismenih koji žale zbog toga je bio neproporcionalno veći nego pismenih i polupismenih iz ostalih delova države. Naravno da ni Turke ni kasnije AU nije zanimalo da finansiraju škole na Balkanu, i onda kad se promenila država većina je nastavila da krivi državu i društveno uređenje, i eto pripisivanja krivice Kraljevini i kapitalizmu za nešto što je napravio turski feudalizam uz au pomoć. Komunisti su naravno iskoristili postojeću mržnju prema državi, ali kako je to stanovništvo bilo neobrazovano komunisti su ih lako zbunili i ubedili da je to krivica Karađorđevića i kapitalizma i da samo Titu lično ima da zahvaljuju do kraja sveta zato što mogu da šalju decu u škole.

Edited by Snow

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

1 hour ago, Mel said:

Bukvalno identicno koliko i Krallj kad je umro. Sto pitas?

Zato sto iz tvojih postova (na ovoj temi) vriste saznanja stecena iz Politike Ekspres devedesetih.

38 minutes ago, Snow said:

Natalitet je bio najviši na bivšim turskim teritorijama, samim tim udeo nepismenih koji žale zbog toga je bio neproporcionalno veći nego pismenih i polupismenih iz ostalih delova države. Naravno da ni Turke ni kasnije AU nije zanimalo da finansiraju škole na Balkanu, i onda kad se promenila država većina je nastavila da krivi državu i društveno uređenje, i eto pripisivanja krivice Kraljevini i kapitalizmu za nešto što je napravio turski feudalizam uz au pomoć. Komunisti su naravno iskoristili postojeću mržnju prema državi, ali kako je to stanovništvo bilo neobrazovano komunisti su ih lako zbunili i ubedili da je to krivica Karađorđevića i kapitalizma i da samo Titu lično ima da zahvaljuju do kraja sveta zato što mogu da šalju decu u škole.

Meni je recimo bilo vrlo interesantno da vidim kako od 1878e do 1918te- punih 40 godina - sto je duplo manje koliko je Kraljevina imala Bosnu a skoro podjednako dugo koliko su je komunisti imali, Austrijanci vladaju a nepismenost u Bosni komparira Kosovu koje je bilo vijalet do balkanskih ratova... to je zanimljivo. Znam da su cinovnike dovodili od kojekude, ali neka infrastruktura svakako je gradjena, da li je obuhvat dece za osnovnu bio tako prenizak? jako cudno.

Elem- razumela bih da neko od Bosanaca uzdize komunizam jer ta prica bi tamo i mogla da pije vodu oni i jesu imali vidljiviji progres tek posle WWII nakon tako ogromnog zaostatka, ali da ljudi iz Srbije propagiraju ovu pricu a sami imaju babe i dede koji su bili pismeni i koji su predratna godista... to je meni licno totalni bizar.

Mislim ja sam bila iznenadjena Bosnom, iznenadjena Dalmacijom, ali mapa tj brojevi za centralnu Srbiju su mi bili tacno ono sto sam ocekivala.

Jel druga deca nisu imala svoje babe i dede pa da vide jesu bili pismeni ili ne? Ne znam, ne razumem.

1 minute ago, Djuro said:

Zato sto iz tvojih postova (na ovoj temi) vriste saznanja stecena iz Politike Ekspres devedesetih.

Jeste, citala sam Politiku Ekspres pa onda na bazi toga unela na Wikipediji podatke o pismenosti za celu ex SFRJ.

On 17. 6. 2026. at 5:35, Mel said:

Ovo je recimo pravi progres tehnolosko edukativne doktrine SFRJ:

Mapa pokrivenosti televizijom za Jugoslaviju iz 1979te, legenda: plava vise od 0.8 uredjaja po domacinstvu, sivo < 0.8:

image.png

Mapa pokrivenosti televizijom za jugoslaviju 1923ce. legenda: zute tacke > 0.2 uredjaja po domacinstvu, zuta boja < 0.2:

image.png

Neko vas je prevario. Prva fotografija ne govori o broju televizora po domačinstvu, već o opštinama u kojima postoji ulica Nikole Tesle.

Edited by Televisa presenta

4 hours ago, Mel said:

pise da je brojka iz 1940te procena. Donja procena je 60%, a gornja koju daju ponegde da je nasledjena nepismenost bila 25% (a pismenost 75%) deluje mi malo preoptimisticno. Razlog zasto je 1940te procena je sto je popis 1941 preskocen.

Nisam htela da stavljam vise od 60% na grafik da ne ispadne da navlacim u korist Kraljevine, jer je 60% donja granica.apsolutni minimum koji nije bio nizi od toga.
Pa cak i sa tim umanjenjem, se vidi da komunisti nikakav spektakl nisu napravili u odnosu na vec postavljeni trend u predratnoj Jugoslaviji, a verujem da je cifra 40te bila i nesto visa.

Ali kako god da ga okrenes, ima dovoljno ovih drugih tacaka da vidis da je ta toliko hvaljena pismenost kod komunista samo nastavila trend sa nekim ubrzanjem 70ih ali ni tad nisu preokrenuli grafik, a sem toga ubrzanje 70ih je i logicno ali ne zato sto kad komunisti prodju nekog, i njihov blagosvesteni pogled padne na neukog, on propise i procita, nego zbog urbanizacije i sistema u kome se umesto 30 skola po brdima i planinama i organizovanja seoske nastave pravi jedna velika centralizovana skola za decu u gradovima i postavlja ujednaceniji standard rada i veci obuhvat dece.

Komunisti jesu stavljali veliki akcenat na obrazovanje, i nakon neposrednog poratnog perioda u kome su imali taj fejlovan pokusaj staljinistickog opismenjavanja vratili su se vrlo brzo standardnom skolskom sistemu, skolama koje je kralj sagradio, dodali nove skole, i sa dobrim kadrom koji su nasledili od kralja obucili su svoj sasvim dobar nastavni kadar, i tako uspeli da ostanu na trendu i ne podbace kraljev standard. Ali takodje ga takodje nista spektakularno nisu pojacali, kriva pismenosti ide tako da maltene mozes da vuces pravu liniju kroz nju.

Drugarice iz Ženskog Fronta su napravile jedno malo čudo, spektakl, što u propagiranju samih tečajeva što u, bitnije, širenju poruke da žena treba da nauči da čita i piše, i da nema ko da joj brani to u domaćinstvu, što u organizovanju omogućavanja vremena tim ženama da uče, u ruralnim područijima, nipodaštavati to je, onako, degutantno.

Čartovi se lako prave, evo nešto na osnovu podataka zavoda za statistiku

image.png

Kraljevina je tek krajem dvadestih, ako sam čitao dobro, i usvojila zakon kojim je osnovna škola obavezna, da ne kažem da deluje kao da su bili zadovoljni činjenicom da urbani znaju, a seljani ne znaju...

Posle rata je pored narodnih univerziteta brzo obrazovanje školskog kadra, širenje mreže škola bez obzira na cenu i strategija opšteg obrazovanja igrala veliku ulogu.

Reći da je to nešto što je bilo spremno da se desi a eto zadesilo se da su baš komunjare bile na vlasti kad se desilo je... onako. Koliko je kraljevina "nasledila" turske krajeve (imala je te krajeve par generacija da promeni stvar, čak i ako se uzme neverovatan demografski udarac prvog sv. rata), toliko se takođe jako preskače činjenica da zemlja izlazi iz II sv. rata razorena sa, ne kao u I sv. ratu ali i dalje značajnim, demografskim udarcem.

Mada ima ta urbanizacija dosta sa time, a...ovaj...koliko je doprinelo urbanizaciji ono što je napravilo odjednom gomilu švapskih kuća u bogatim selima i salonaca u gradovima praznim za brzu migraciju sa sela u grad...tzv osmu ofanzivu..?

9 minutes ago, Televisa presenta said:

Neko vas je prevario. Prva fotografija ne govori o broju televizora po domačinstvu, već o opštinama u kojima postoji ulica Nikole Tesle.

Za TV je cool pogledati Sloveniju, kao realno najnapredniju teritoriju.

"Za analizo »udomačenja« televizije v Sloveniji glej kulturnozgodovinsko analizo v Pušnik (2008), ki med drugim pokaže, da je bilo denimo leto po uradnem začetku oddajanja TV Ljubljana leta 1959 v Sloveniji 778 prijavljenih televizorjev, medtem ko je bilo v Ameriki že skoraj 90 odstotkov gospodinjstev, opremljenih s televizorji. Konec šestdesetih številka naraste na 200.000 in še deset let kasneje na pol milijona (Pušnik, 2008: 118)."

Za referencu:

1. 1948. godina: 1.391.873 stanovnika u Sloveniji.

2. 1961. godina: Broj stanovnika je porastao na 1.591.523.

3. 1981. godina: Popis beleži 1.891.864 stanovnika.

šta je tačno pokazatelj 0.8 po domaćinstvu, nemam pojma..

14 minutes ago, Vapad said:

Drugarice iz Ženskog Fronta su napravile jedno malo čudo, spektakl, što u propagiranju samih tečajeva što u, bitnije, širenju poruke da žena treba da nauči da čita i piše, i da nema ko da joj brani to u domaćinstvu, što u organizovanju omogućavanja vremena tim ženama da uče, u ruralnim područijima, nipodaštavati to je, onako, degutantno.

Čartovi se lako prave, evo nešto na osnovu podataka zavoda za statistiku

Tvoj chart pokazuje znacajan skok pismenosti i za zene i za muskarce jos 30ih, pre komunista.

To se poklapa sa saznanjem da su i moje babe u svojim selima Bogu iza tregera 30ih isle u osnovnu skolu gde su naucile da citaju i pisu.

Kraljevina je tek krajem dvadestih, ako sam čitao dobro, i usvojila zakon kojim je osnovna škola obavezna, da ne kažem da deluje kao da su bili zadovoljni činjenicom da urbani znaju, a seljani ne znaju...

Da, znaci Kraljevina, je, odmah nakon okoncanja rata, kao jednu od prvih mera uvela obavezno osnovno obrazovanje. Dakle ne komunisti, nego jos Kraljevina.

Tako je.

Primeti i da je od 1913te do 1918te/1919te zemlja bila u ratu a i pre toga bio je period nestabilnosti, onog sekunda kad su se malo stabilizovali kao sto vidis jedna od prvih odluka je bila o obaveznom osnovnom obrazovanju. A rezultati se vrlo vide ako gledas podatke za 1930tu u poredjenju sa ranijim periodom.

Posle rata je pored narodnih univerziteta brzo obrazovanje školskog kadra, širenje mreže škola bez obzira na cenu i strategija opšteg obrazovanja igrala veliku ulogu.

Reći da je to nešto što je bilo spremno da se desi a eto zadesilo se da su baš komunjare bile na vlasti kad se desilo je... onako. Koliko je kraljevina "nasledila" turske krajeve (imala je te krajeve par generacija da promeni stvar, čak i ako se uzme neverovatan demografski udarac prvog sv. rata), toliko se takođe jako preskače činjenica da zemlja izlazi iz II sv. rata razorena sa, ne kao u I sv. ratu ali i dalje značajnim, demografskim udarcem.

Tako grafik (data) pokazuje. Nema nikakvog prodora neobuzdanog opismenjavanja na grafiku koji sam ti pokazala.

Ja ne mogu sad da tvrdim ni da su komunisti ni Kraljevina bili bolji ako podaci pokazuju da su bili prilicno egal. To je realnost, realnost nije ono sto ti je neko lopatom sasuo u glavu ponavljajuci kako su u Kraljevini sekli ruku onom ko se potpise a onda dosao Tito i spasao ih sve. Ja bih recimo mozda volela da napravim tvrdnju da se Kralj mnogo vise cimao oko pismenosti od komunista, ali njegovi rezultati su na istom trendu kao i komunisticki. Data, braco, data, a ne agitprop i informativna sekcija radne akcije.

Ovo oko demografskog unistenja, da li si ti svestan da je u Kraljevini falilo pola muskaraca kad su oni prvu odluku maltene doneli o obaveznom osnovnom obrazovanju nakon kraja rata?

Da li dopire da nisu imali skole za tu decu posle rata koja treba da se obavezno obrazuju, nego da su za deset godina pravljene sve te skole? Da li dopire da je skole trebalo da grade seljaci i radnici kojih nema, jer pola kuca nije imalo musku glavu ni da im obezbedi osnovnu prehranu a ne da ucestvuju i izgradnji zemlje? Udovice starci i sirocad.

I pogledaj onda 1930tu. Svoj grafik pogledaj. Jel ti stvanrno ne vidis sta on pokazuje?

Mada ima ta urbanizacija dosta sa time, a...ovaj...koliko je doprinelo urbanizaciji ono što je napravilo odjednom gomilu švapskih kuća u bogatim selima i salonaca u gradovima praznim za brzu migraciju sa sela u grad...tzv osmu ofanzivu..?

Ne govorim o tome kad pricam o urbanizaciji. Urbanizacija o kojoj pricam je recimo izgradnja NBG kao jedan od primera. Desila bi se svakako i da nisu pootimali salonce za svoje potrebe.

45 minutes ago, Televisa presenta said:

Televizori su izmisljeni 1929te. Zato na "mapi iz 1923ce" nema ni jednog televizora. Nije ga imao ni Kralj Engleske. Te mape su tu da posluze ilustraciji da se ne mogu sabirati tj porediti babe i zabe.

Moglo je isto tako da pise i broj mobilnih telefona kod Vucica na prvom, a broj mobilnih telefona kod Tita na drugom grafiku, sa istom poukom.

Ja sam sokirana. Vas nije opismenio ni Kralj ni Tito, I give up.

Mislim da se mi, opet, ne razumemo...

Ja sam za demografiju rekao baš tačno to što ti tako kao vapiš da pokažeš. Niko to ne osporava, što te ne sprečavaš da lamentiraš i izvlačiš neke tugaljive parolice samo zato što nemaš mesta u koordinatnom sistemu za normalnu priču.

Trend uopšte nije isti.

Kraj dvadesetih je deset godina od rata.

Nemerem dalje. Jbg. Nemam kao primarnu zadaću da poziram i paroliram (tj. ne kad nije zabavno lol).

SF SN

Edited by Vapad

women rural pismenost je 5% 1910, što znači za 21 godinu povećanje od 4 puta, do 20% 1931, i onda imaš povećanje pismenosti od 3 puta za 30 godina, do 60% 1961. Nema neke razlike.

Devojčice su masovno krenule u škole dvadesetih, i s vremenom njihove nepismene babe su umirale, dok su im se ćerke školovale, smanjujući ukupan % nepismenih.

Edited by Snow

5 minutes ago, Vapad said:

Mislim da se mi, opet, ne razumemo...

Ja sam za demografiju rekao baš tačno to što ti tako kao vapiš da pokažeš. Niko to ne osporava, što te ne sprečavaš da lamentiraš i izvlačiš neke tugaljive parolice samo zato što nemaš mesta u koordinatnom sistemu za normalnu priču.

Trend uopšte nije isti.

Kraj dvadesetih je deset godina od rata.

Nemerem dalje. Jbg. Nemam kao primarnu zadaću da poziram i paroliram (tj. ne kad nije zabavno lol).

SF SN

Za deset godina od rata naizgradjival su skola i opismenili prve generacije tada stasalih devojcica. Moje babe su ta neka godista, njihova pismenost stecena tridesetih jos ije na tom grafiku. Pogledaj post koji ti je ostavio Snow iznad mog.

Ono sto se u Srbiji dogodilo izmedju 1920te i 1930te godine je sto bi se u narodu reklo, apsolutno unprecedented.

Vi zaista mora da se odlučite je l to neuspeh jer pusto tursko ili neverovatan uspeh, je l to serijski posao gde je linerna progresija normalna ili nešto drugo, je l opismeniti primenjivo samo na decu koja idu u obaveznu školu ili ima neki merit ulagati i u starije, i da li je puka sreća što su nepismeni umirali a novi pismeni stasavali nešto što je guralo procenat napred i da li bi senepismenost sama rešila od sebe ili je pak deo strategije razvoja.

Napredak u kraljevini neumitno postoji, ali deca u školu je low hanging fruit a topik se zove JBT i njegovo vreme, promena mindseta i value u opismenjivanju, i daljem školovanju i specijaliziaciji, starijih je bitna stavka opšteg uspeha tog društva na svakom polju, hvala Brozu. Kralj i onako nije kraljevao od 1929. na napred, iz poznatih razloga.

Da, hvala Brozu, i onda se ljudi čude penzionerima koji veruju da im lično Vučić isplaćuje penzije i da će sve da propadne ako se slučajno desi da predsednik umre ili ode sa funkcije.

2 minutes ago, Snow said:

Da, hvala Brozu, i onda se ljudi čude penzionerima koji veruju da im lično Vučić isplaćuje penzije i da će sve da propadne ako se slučajno desi da predsednik umre ili ode sa funkcije.

A je l ti smeta kad se kaže "hvala Bogu"?

lol

2 hours ago, Vapad said:

Vi zaista mora da se odlučite je l to neuspeh jer pusto tursko ili neverovatan uspeh, je l to serijski posao gde je linerna progresija normalna ili nešto drugo, je l opismeniti primenjivo samo na decu koja idu u obaveznu školu ili ima neki merit ulagati i u starije, i da li je puka sreća što su nepismeni umirali a novi pismeni stasavali nešto što je guralo procenat napred i da li bi senepismenost sama rešila od sebe ili je pak deo strategije razvoja.

Napredak u kraljevini neumitno postoji, ali deca u školu je low hanging fruit a topik se zove JBT i njegovo vreme, promena mindseta i value u opismenjivanju, i daljem školovanju i specijaliziaciji, starijih je bitna stavka opšteg uspeha tog društva na svakom polju, hvala Brozu. Kralj i onako nije kraljevao od 1929. na napred, iz poznatih razloga.

Nemamo sta da odlucimo, podaci o pismenosti su takvi kakvi su.

Svake decenije ta statistika dodala je mlade koji su skolovani u medjuvremenu na generaciiju prethodnih mladih, stom progresijom, istim tempom.

Opismenjavanje starijih je ovako lepo zeleno i tufnasto, ali na statistici ne daje jasno uocljiv rezultat pa bi se moglo zakljuciti da je bilo slabo do nikako uspesno (ali lepo! zeleno! tufnasto!)

A ako hoces da pricas o drugim parametrima obrazovanja a ne "samo" opismenjavanju, vratila bih te na grafik o televizorima, i gospodju Mitru koja nije imala leba da jede ali je Kraljevina besplatno skolovala, besplatno joj priustila studije, besplatno joj dala stanovanje, i onda je bila spremna u niskom startu da 45te objasni kako ce morati da se menja taj sistem sto kod Kralja nije moglo da se studira ako si zensko i bez para, a sad ce pa moci.

većina ljudi koja je bila opismenjena u vreme kraljevine je završila četvorogodišnju osnovnu školu, ti ljudi su sricali kada su čitali članak u novinama, pitanje je koliko su od pročitanog uopšte razumeli

• a onda su po završenom obrazovanju sa 12 godina krenuli da rade po fabrikama, ciglanama ili na njivama širom zemlje, venčavali su se sa 16 godina, sa 17 ili 18 postajali roditelji....