June 17Jun 17 21 hours ago, namenski said:Koliki fijuk u glavi ali i koliko toga objašnjava sve što se Srbiji događalo posle, kada se u 8. sednici Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije vidi, smatra, kraj diktature...Jebote, Srbija još dobro i prolazi...Pa, topik je o Titu a ne o “niko ne sme da vas bije”; ako sam nespretno spomenuo osmu sednicu kao kraj “i posle Tita kita Tito”, onda da se ispravim protivustavno, ulicno, menjanje 1 komi garniture drugom komi garniturom ‘88&’89 u SAP-ovima& Crnu Goru; druktito wouldn’t approve of that; mada, nemam pojma sta je zaista mutio ‘68. oko podvoznjaka na novom beograduzalosna komparti simfonija ‘90. u Sava Centru; it ain’t over til the fat lady sings(Cobeta sings)slobodni izbori u Slo&Hrv ‘90.Ukratko, gotovo je i pre ‘90. na YU nivou; ako si imao lokalnog tita u Srbiji you were shit out of luck (not so much in Croatia)
June 17Jun 17 7 hours ago, radnik said:Oko studiranja, pred raspad SFRJ procenat visoko obrazovanih je bio oko 5%, nepismenih oko 10%.Pre rata ww2 skoro polovina je bila nepismena, a oko 1% visoko.Najveci pomak u SFRJ je upravo to osnovna skola (obavezna) , srednja i drastican pad nepismenosti.Sada su ti procenti dakeko 'bolji' zahvaljujuci padu kriterijuma, privatnim ustanovama, kupovina diploma itd.Svi su bili pismeni od "novije" generacije u Kraljevini, mozes da vidis vec na mapama pismenosti iz 30ih godina. Nepismeni su bili u BIH i na Kosovu, a i Srbija i Crna Gora su negde izmedju starijih austrijskih krajeva i turskog proseka. Ne znam zasto Austrija u BIH nije skolovala ljude.Te generacije nepismenih su sa statistike ispale usled smrti a ne usled toga sto je SFRJ skolovala bolje za nepismenost of Kraljevine.Pri tom poredis 90te sa 30ima sto je preskandalozno.Kao kad bi rekao u Kraljevini su sva deca isla u skolu da nauce da citaju i pisu, a kod Nemanjica retki pojedinci.Ali sa takvim grubim nepoznavanjem osnovne statistike i besmislenim logickim operacijama, nije ni cudo sto se SFRJ vozdize i gde ne treba. Edited June 17Jun 17 by Mel
June 17Jun 17 Ovo je recimo pravi progres tehnolosko edukativne doktrine SFRJ:Mapa pokrivenosti televizijom za Jugoslaviju iz 1979te, legenda: plava vise od 0.8 uredjaja po domacinstvu, sivo < 0.8: Mapa pokrivenosti televizijom za jugoslaviju 1923ce. legenda: zute tacke > 0.2 uredjaja po domacinstvu, zuta boja < 0.2:
June 17Jun 17 12 minutes ago, Bud Stonebraker said:^sto su manje gledali TV (u slo) bilo im bolje? Vrv, gledali AU&IT?Kralj nije hteo da se narod obrazuje, dozvoljavao je osnovnu pismenost ali ne i preko toga, da bi sprecio revolucionarne ideje.Komunisti nisu imali takve strahove, oni su voleli da narod bude obrazovan i gleda TV. 1979te najpopularnije emisije bili su Dnevnik RTS1 u 8 sati uvece, sportski zurnal i kviskoteka. Komunisti su takodje nudili taj raznovrsni sadrzaj za podsticanje aktivnosti razlicitih delova mozga.Za SLO ne znam, mozda zato sto su tamo okrenuti dosta planinarenju i provodjenju vremena napolju, u prirodi. Ljubljana je, uostalom, veci deo godine pokrivena maglom. Edited June 17Jun 17 by Mel
June 17Jun 17 Prvo mi ništa nije bilo jasno, pa sam za svaki slučaj otvorio ovu drugu Melinu mapu, a od mrlje na ekranu mi se učini da je neko otprilike u Bačkoj Topoli imao TV 1923, pa sam nakratko bio sluđen 100%.
June 17Jun 17 2 hours ago, zorglub said:Prvo mi ništa nije bilo jasno, pa sam za svaki slučaj otvorio ovu drugu Melinu mapu, a od mrlje na ekranu mi se učini da je neko otprilike u Bačkoj Topoli imao TV 1923, pa sam nakratko bio sluđen 100%.Pardoniram za sludjivanje.Ma samo sam bila malo smorena besmislenim poredjenjima. Kraljevina je naravno imala osnovne skole za svu seosku decu, a statistika nepismenih je poticala od ljudi koji su usli sa turskih teritorija ali nisu hteli dumru instantno nego su tako nastavili da zive nepismeni kroz jugoslovensku statistiku.
June 17Jun 17 22 minutes ago, Mel said:Pardoniram za sludjivanje.Ma samo sam bila malo smorena besmislenim poredjenjima.Kraljevina je naravno imala osnovne skole za svu seosku decu, a statistika nepismenih je poticala od ljudi koji su usli sa turskih teritorija ali nisu hteli dumru instantno nego su tako nastavili da zive nepismeni kroz jugoslovensku statistiku.Eee, zato je ona, jedina prava, republika, koju smo imali imala narodni univerzitet. NU Niš i Vranje (osnovani 1954. i 1955.), su, sa drugim, organizovali masovne tečajeve opismenjavanja. Nisu ostavili te ljude nepismene jer eto jbg. oni su sa juga, bilo tursko... kakva je to politika..
June 17Jun 17 1 hour ago, Vapad said:Eee, zato je ona, jedina prava, republika, koju smo imali imala narodni univerzitet. NU Niš i Vranje (osnovani 1954. i 1955.), su, sa drugim, organizovali masovne tečajeve opismenjavanja. Nisu ostavili te ljude nepismene jer eto jbg. oni su sa juga, bilo tursko... kakva je to politika..ali i pored toga stopa pismenosti je rasla na slican nacin po dekadama i Kraljevine i SFRJ, rcimo procenat pismenih u Srbiji:1920 46.5%1931 53.1 %1940 (procena 60-70%)1953 - 72%1971 - 84%1981 - 89%Ovo ti je grafik racunajuci nizu procenu iz 1940te mada je verovatno prava brojka bila nesto visa:To sa opismenjavanjem starijih bila je lepa inicijativa ali u praksi ljudi su odustajali ili prosto nisu bas nesto napredovali ili bi ih jedne godine naucili da se potpisu i izbrojali u pismene a onda sledece vise to nisu znali. To su zvali regresija analfabetizma ali ja mislim da ti ljudi nika nisu ni bili pismeni. Vi ste svi kao i ja isli u skolu kod cika Milosevica i moralo bi ovo oko analize rezultata malo bolje da ide drugovi
Thursday at 02:375 days Ove 2 @Mel TV mape su 1 zesci mindfuck, 24 hour mindfuck u mom slucajuNego, u sitna crevca™, pismenost za vreme NOB-a porasla sa 61% na 65%?!?Partizanen bi, teoretski, bili zasluzni za povecanje pismenosti samo na teritoriji koju su kontrolisali dok ih nisu proterali kasne ‘41. pa se vratili u prolece ‘44. => u oba slucaja dajem im 1/2 poena = ceo poen za NOB, sa 61% na 62%; 62%-65% ide u bilans nedicevaca&ostalih chetnikaja
Thursday at 04:585 days 2 hours ago, Bud Stonebraker said:Ove 2 @Mel TV mape su 1 zesci mindfuck, 24 hour mindfuck u mom slucajuNego, u sitna crevca™, pismenost za vreme NOB-a porasla sa 61% na 65%?!?Partizanen bi, teoretski, bili zasluzni za povecanje pismenosti samo na teritoriji koju su kontrolisali dok ih nisu proterali kasne ‘41. pa se vratili u prolece ‘44. => u oba slucaja dajem im 1/2 poena = ceo poen za NOB, sa 61% na 62%; 62%-65% ide u bilans nedicevaca&ostalih chetnikajapise da je brojka iz 1940te procena. Donja procena je 60%, a gornja koju daju ponegde da je nasledjena nepismenost bila 25% (a pismenost 75%) deluje mi malo preoptimisticno. Razlog zasto je 1940te procena je sto je popis 1941 preskocen.Nisam htela da stavljam vise od 60% na grafik da ne ispadne da navlacim u korist Kraljevine, jer je 60% donja granica.apsolutni minimum koji nije bio nizi od toga. Pa cak i sa tim umanjenjem, se vidi da komunisti nikakav spektakl nisu napravili u odnosu na vec postavljeni trend u predratnoj Jugoslaviji, a verujem da je cifra 40te bila i nesto visa.Ali kako god da ga okrenes, ima dovoljno ovih drugih tacaka da vidis da je ta toliko hvaljena pismenost kod komunista samo nastavila trend sa nekim ubrzanjem 70ih ali ni tad nisu preokrenuli grafik, a sem toga ubrzanje 70ih je i logicno ali ne zato sto kad komunisti prodju nekog, i njihov blagosvesteni pogled padne na neukog, on propise i procita, nego zbog urbanizacije i sistema u kome se umesto 30 skola po brdima i planinama i organizovanja seoske nastave pravi jedna velika centralizovana skola za decu u gradovima i postavlja ujednaceniji standard rada i veci obuhvat dece.Komunisti jesu stavljali veliki akcenat na obrazovanje, i nakon neposrednog poratnog perioda u kome su imali taj fejlovan pokusaj staljinistickog opismenjavanja vratili su se vrlo brzo standardnom skolskom sistemu, skolama koje je kralj sagradio, dodali nove skole, i sa dobrim kadrom koji su nasledili od kralja obucili su svoj sasvim dobar nastavni kadar, i tako uspeli da ostanu na trendu i ne podbace kraljev standard. Ali takodje ga takodje nista spektakularno nisu pojacali, kriva pismenosti ide tako da maltene mozes da vuces pravu liniju kroz nju.
Thursday at 05:105 days 2 hours ago, Bud Stonebraker said:Ove 2 @Mel TV mape su 1 zesci mindfuck, 24 hour mindfuck u mom slucajuNego, u sitna crevca™, pismenost za vreme NOB-a porasla sa 61% na 65%?!?Partizanen bi, teoretski, bili zasluzni za povecanje pismenosti samo na teritoriji koju su kontrolisali dok ih nisu proterali kasne ‘41. pa se vratili u prolece ‘44. => u oba slucaja dajem im 1/2 poena = ceo poen za NOB, sa 61% na 62%; 62%-65% ide u bilans nedicevaca&ostalih chetnikajaMoras da gledas samo unete tacke a ono izmedju toga moze u teoriji da ima bilo koji oblk (ne i u realnosti). U realnosti grafik je verovatno priblizniji ovome: malo veci rast izmedju 31e i 40te (opisala sam gore zasto sam unela najnizu procenu, vrv je prava brojka pismenosti bila nesto visa 40te), pa usporenje tokom rata, pa nadoknada 45-53ce. Da si mogao da usmes pouzdanu brojku 45te verovatno bi deo krive 45-53ce pokazao jaci rast. Ali - nebitno, jer sve ove ostale brojke idu uz popise slicne metodologije, tako da summa summarum ukupna kriva velikom merom ostaje na zapocetom trendu a to je ono sto je poruka grafika.Ono sto je meni simpaticno, komunisti imaju jednu drugu prednost a to je da su uzeli vlast tik pred period pocetka urbanizacije, tako da su sve posleratne generacje imale i mogucnost i priliku i podsticaj da idu duze i vise u skole. To je recimo nesto sto bi se na grafiku odrazilo u korist TIte. Isto kao i grafik posedovanja televizije btw, ali spin bi makar na grafiku znatno bolje izgledao.Ali ne, megalomani moraju da pricaju kako ni osnovne pismenosti ne bi bilo da je ostao Kralj. Carevi. Carevi lazi i agitpropa.
Thursday at 06:575 days @Mel koliko si godina imala kad je Tito umro? Edited Thursday at 06:585 days by Djuro
Thursday at 07:015 days 2 hours ago, Mel said:pise da je brojka iz 1940te procena. Donja procena je 60%, a gornja koju daju ponegde da je nasledjena nepismenost bila 25% (a pismenost 75%) deluje mi malo preoptimisticno. Razlog zasto je 1940te procena je sto je popis 1941 preskocen.Nisam htela da stavljam vise od 60% na grafik da ne ispadne da navlacim u korist Kraljevine, jer je 60% donja granica.apsolutni minimum koji nije bio nizi od toga. Pa cak i sa tim umanjenjem, se vidi da komunisti nikakav spektakl nisu napravili u odnosu na vec postavljeni trend u predratnoj Jugoslaviji, a verujem da je cifra 40te bila i nesto visa.Ali kako god da ga okrenes, ima dovoljno ovih drugih tacaka da vidis da je ta toliko hvaljena pismenost kod komunista samo nastavila trend sa nekim ubrzanjem 70ih ali ni tad nisu preokrenuli grafik, a sem toga ubrzanje 70ih je i logicno ali ne zato sto kad komunisti prodju nekog, i njihov blagosvesteni pogled padne na neukog, on propise i procita, nego zbog urbanizacije i sistema u kome se umesto 30 skola po brdima i planinama i organizovanja seoske nastave pravi jedna velika centralizovana skola za decu u gradovima i postavlja ujednaceniji standard rada i veci obuhvat dece.Komunisti jesu stavljali veliki akcenat na obrazovanje, i nakon neposrednog poratnog perioda u kome su imali taj fejlovan pokusaj staljinistickog opismenjavanja vratili su se vrlo brzo standardnom skolskom sistemu, skolama koje je kralj sagradio, dodali nove skole, i sa dobrim kadrom koji su nasledili od kralja obucili su svoj sasvim dobar nastavni kadar, i tako uspeli da ostanu na trendu i ne podbace kraljev standard. Ali takodje ga takodje nista spektakularno nisu pojacali, kriva pismenosti ide tako da maltene mozes da vuces pravu liniju kroz nju.Odakle sad komunistima dobar kadar u prosvjeti naslijedjen od kraljevine?Zar nisu komunisti pobili sve obrazovane i intelektualce? 🤔
Thursday at 07:045 days Just now, milfisland said:Odakle sad komunistima dobar kadar u prosvjeti naslijedjen od kraljevine?Zar nisu komunisti pobili sve obrazovane i intelektualce? 🤔Ni Staljin ih nije pobio sve, ostave oni koliko im treba.7 minutes ago, Djuro said:@Mel koliko si godina imala kad je Tito umro?Bukvalno identicno koliko i Krallj kad je umro. Sto pitas? Edited Thursday at 07:055 days by Mel