Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Ono oko agrarne reforme nije tačno, zemlju feudalaca dobili su svi u Kraljevini, Slovenci, Hrvati i Srbi. Demontiran je srednjevekovni feudalni sistem KuK i Osmanlija, tacnije okupatora. Seljak je po prvi put postao slobodan posle nekoliko stotina godina i svoj na svome.

Edited by Lord Protector

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

8 minutes ago, Lord Protector said:

@milfisland jel znaš za neki partizanski zlocin u CG?

Znaš li ti za neki rat bez zločina?

Naravno da je bilo partizanskih zločina. Već sam ovdje pisao da su mi jednoga đeda posle oslobođenja partizani strijeljali bez suđenja. Al stvarno, a ne ka ovo kod Mel i u vic sve neki strijeljani pa preživjeli. Bila je to krvna osveta, a ovaj bio dostupan, pošto je uzročnik krvne osvete uteka ili kako se kod nas zborilo odstupio i osta bez glave na Zidani Most.

Baba arhikomunista koja je zborila kako je bila spremna da za revoluciju u oganj bači rođenu đecu je do kraja života patološki mrzila Đilasa i govorila kako je zlikovac veći od Pavla Đurišića i da je zločinima nagrdio partizane više no bilo koja vojska. Za Baja Stanišića govorila je da je bio četnik, ali ne i zlikovac, kao i za Krsta Popovića da je izdao ali da nije bio zlikovac. Pošto je bila prva ruka, vjerovao sam njenim svjedočenjima. Štoviše, kao lokalni udbaš posle rata spasila je glavu dvojici kraljevskih oficira koji su bili u četnike i dovoljno pametni i srećni da se predaju kad je prošla pobjednička euforija, pa su odležali po par godina.

Ka što vidiš, kao u svakom ratu bilo je svega na svaku stranu.

Ali ostaje da su se partizani jedini fajtali sa okupatorom, ostali su mu svi bili sluge.

Na kraju, kao dijete iz "miješanog braka" jednoga đeda strijeljali partizani, drugi poginuo kao partizan, da istaknem da su mi se roditelji upoznali na fakultet đe su oboje bili prva generacija koja je studirala iz njihovih familija. Dakle, stipendirani su "četničko dijete" i "dijete palog borca" pod istim uslovima i u istom studentskom domu.

Možeš li tako nešto zamislit danas?

Edited by milfisland

I sta bi ti @milfisland radio, da su npr. Srbi podigli ustanak poput balvan revolucije, tamo 2006. osporavajuci secesiju CG?

Je l bi uzeo pusku da pucas po njima ili onu kojom ces pucati uz njih?

3 minutes ago, G. L. said:

I sta bi ti @milfisland radio, da su npr. Srbi podigli ustanak poput balvan revolucije, tamo 2006. osporavajuci secesiju CG?

Je l bi uzeo pusku da pucas po njima ili onu kojom ces pucati uz njih?

Objasni mi secesiju. Od koga se to CG "secesionirala"?

Kakve to ima veze sa ovom temom?

Valjda su se i Srbi opametili i poslije rezultata prve balvan revolucije da se ista ne isplati.

Edited by milfisland

4 minutes ago, milfisland said:

Baba arhikomunista koja je zborila kako je bila spremna da za revoluciju u oganj bači rođenu đecu je do kraja života patološki mrzila Đilasa i govorila kako je zlikovac veći od Pavla Đurišića i da je zločinima nagrdio partizane više no bilo koja vojska.

Da li je spominjala i Mošu Pijade, njih dvojica se direktno terete za zlocine 41/42?

2 minutes ago, milfisland said:

Objasni mi secesiju. Od koga se to CG "secesionirala"?

Kakve to ima veze sa ovom temom?

Valjda su se i Srbi opametili i poslije rezultata prve balvan revolucije da se ista ne isplati.

Mnogo si ti nesto naivan.

2006. je bilo kontra od onog sto je bilo 1918.

A sta je bio cilj pobune zelenih? I kakva je to pobuna bila, kad je Aco palio kuce?

Ono što fali je poređenje sa SSSR, odnosno sa tim kako su se Rusi ponašali nakon oslobođenja prema sugrađanima koji su na neki način sarađivali sa Nemcima tokom okupacije.

Prekim sudovima su streljali jedino borce u nemačkim uniformama i čuvare logora, a kuvarice i vozače koji su radili za nemačku vojsku iza linije fronta su odmah mobilisali u Crvenu armiju. Pripadnike nacionalnih manjina koji su ratovali za Nemce nisu čak ni streljali već su ih sa porodicama preseljavali u Sibir.

Ni Srbija nije streljala AU oficire i vojnike posle Prvog svetskog, i kad porediš sa tim nekim realnim savremnicima pokazuje se koliko je zločinački pobiti desetine hiljada ljudi jer ih smatraš potencijalnom političkom pretnjom pravdajući nekom izmišljenom izdajom, koja se ogleda u tome što su pokušavali da prežive kako su znali i umeli.

Upravo danas mi plaćamo cenu toga, jer smo naučeni da bilo kakva politička aktivnost koja nije po volji vladajućima može da košta glave na ramenima.

1 hour ago, Lord Protector said:

Da li je spominjala i Mošu Pijade, njih dvojica se direktno terete za zlocine 41/42?

Đilas je bio executive za te partizanske zločine. Uprkos kasnijem posipanju pepelom i priči o "lijevim skretanjima" koji su osuđeni, Đilas je najviše doprinio bustovanju četničkog pokreta u Crnoj Gori kojeg do njegovih zločina maltene nije bilo.

Uprkos solidnom talentu za pisanje ("Besudna zemlja" koga zanima), Đilas je prvo zlikovac, pa sve ostalo.

1 hour ago, Lord Protector said:

Naravno. Da li ti mislis da je to neka tajna? Krvnik veliki, koji vise nije smeo da prolazi tim krajevima. Narod krenuo da se okrece od njih i onda je to prestalo. Bogatiji kao uvek i svuda vecinski protiv revolucije, pa ajde da ih eliminisu.

Licna prica: Ocev rodjak, predratni komunista, zadojen do srzi, seljak nepismen, pricao je mom ocu da je ubio (po nalogu partije) rodjenog kuma. Na sahrani zena njegova, kuka, lelece, proklinje ko im ubi kuma. On je za ruku, kuci i kaze ja sam ga ubio i tebe cu i oca i majku i koga mi god kazu da treba. Otac moj ga pitao da li bi stvarno to uradio i ovaj rekao da bi. Samo da mu kazu dete njegovo i brata da ubije, njih ne bi, vec bi sebe ubio.

Otac kaze mnogo ga je voleo, ali kad mu je to ispricao, zgadio mu se i nije ga gledao istim ocima.

I takav je 2 puta zavrsio na Golom otoku. Pomenu vapad da su te 'komi ubice' tamo zavrsavale u velikom broju. Prvi put valjda bio za IB rezoluciju, verujem da je revidirao i pusten posle 9 mes. Drugi put, prodao jagnjad otisao u kafanu i sad seljaci/komsije znaju slabe tacke... Udirali na ego... Vidi ga kako je miran... Ni da zucne... Dobro su ga prevaspitali tamo... On u sred kafane ustane, na sto se popenje i kaze Ziveo drug Staljin. Pokupe ga iz kafane na GO ponovo, ovaj put 3 mes.

1 hour ago, G. L. said:

Mnogo si ti nesto naivan.

2006. je bilo kontra od onog sto je bilo 1918.

A sta je bio cilj pobune zelenih? I kakva je to pobuna bila, kad je Aco palio kuce?

Znaš, malčice se razlikuje. 2006. je bio referendum sa međunardnim nadzorom i pragom od 55% za nezavisnost, znači 10% razlike koje je ostavren. Inače je referendum ugovoren još prilikom formiranja državne zajednice 2001.

1. je bilo izglasavanje na skupštini koju je otprilike delegirala srpska vojska i koja je radila pod nadzorom srpskih vojnih vlasti.

Baš identično.

Mnogo vise ima slicnosti ovog nakaradnog rezima sa komunistickim, nego sto to prvoborci JBTa to ovde priznaju. To izvrtanje realnosti, taj kult licnosti i to "samo mi smo u pravu", "i da strada XY ljudi, nebitno je", lojalizam, partijsko zaposljavanje, otimanje od ljudi, pravljenje procesa i namestaljki.... komunizam je pokvario srpsko drustvo, a nije ga unapredio. I pored realnih dostignuca SFRJ, drzava i drustvo su bili nakaradno postavljeni.

I zato su tako i zavrsili.

20 minutes ago, Snow said:

Ono što fali je poređenje sa SSSR, odnosno sa tim kako su se Rusi ponašali nakon oslobođenja prema sugrađanima koji su na neki način sarađivali sa Nemcima tokom okupacije.

Prekim sudovima su streljali jedino borce u nemačkim uniformama i čuvare logora, a kuvarice i vozače koji su radili za nemačku vojsku iza linije fronta su odmah mobilisali u Crvenu armiju. Pripadnike nacionalnih manjina koji su ratovali za Nemce nisu čak ni streljali već su ih sa porodicama preseljavali u Sibir.

Ni Srbija nije streljala AU oficire i vojnike posle Prvog svetskog, i kad porediš sa tim nekim realnim savremnicima pokazuje se koliko je zločinački pobiti desetine hiljada ljudi jer ih smatraš potencijalnom političkom pretnjom pravdajući nekom izmišljenom izdajom, koja se ogleda u tome što su pokušavali da prežive kako su znali i umeli.

Upravo danas mi plaćamo cenu toga, jer smo naučeni da bilo kakva politička aktivnost koja nije po volji vladajućima može da košta glave na ramenima.

Čini mi se da je kralj Petar Karađorđević negdje 1944. izdao proglas i pozvao četnike da pristupe partizanskim jedinicama. I ko je tada prešao nije imao problem, dostina su i boračke penzije dobili. Izuzev okorelih zlikovaca.

Nakon toga, preostali četnici nisu samo bili izdajnici za komuniste, već su izdali i kralja.

Da li je posle WWII bilo zločina nad fašistima i njihovim slugama? Naravno da jeste. Da li je bilo neselektivno? Naravno da jeste. Da li su sve savezničke snage pravile zločine, od hiljada žrtava neselektivnih bombardovanja, atomki u Japanu, silovanja po Njemačkoj? Jesu i svaki pojedinačni zločin je jedna ljudska tragedija.

Ali, koliko god zločina bilo pobijeđen je fašizam, najveće zlo novije istorije, kojem je služilo dosta kvislinških formacija na našim prostorima. I na kraju zajedno bježali.

Preseljavanje kompletnih manjina u Sibir je bila smrtna presuda u narednih par godina za 20-30% pripadnika manjina, tako da ti nije baš neki argument.

9 minutes ago, milfisland said:

Znaš, malčice se razlikuje. 2006. je bio referendum sa međunardnim nadzorom i pragom od 55% za nezavisnost, znači 10% razlike koje je ostavren. Inače je referendum ugovoren još prilikom formiranja državne zajednice 2001.

1. je bilo izglasavanje na skupštini koju je otprilike delegirala srpska vojska i koja je radila pod nadzorom srpskih vojnih vlasti.

Baš identično.

Znas, malcice se muljalo i te 2026. Ali, ti, kao DPSovac to neces da priznas. covid19

Da ne bude zabune, ja sam navijao da se agonija zvana SCG zavrsi.

Poenta price je da je neko 1919. odlucio da digne ustanak i gerilski se borio protiv legitimnih vlasti jos 5-6 ili koliko vec godina, nakon propasti tog ustanka. I sta ocekujes? Da drzava te sto pucaju na njene organe reda ne ubije?

Nisi mi odgovorio na pitanje: da je 2006. izbila balvan revolucija i da je moralo da se puca, da li bi bio taj sto puca po npr. Srbima sa severa CG ili bi uzeo pusku i isao da se boris uz njih - a protiv vlasti u Podgorici?

Edited by G. L.

gledali ste ovu klasićevu prvu epizodu na "novoj"?

Ne znam koga konkretno pitate, ali ako pitate mene - jesam.