Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

Španski Burboni, jedini danas relevantni, su uvezeni dinastički sloj.

Osnivač španskih Burbona je Filip V, rođen u Versaju, unuk Luja XIV, dakle francuski princ koji je 1700. došao na španski presto posle izumiranja španskih Habzburga.
Srpsko-jugoslovenski prostor ne prihvata vladara kao uvezeni neutralni dinastički modul. Prihvata ga samo ako može biti preveden u domaći mit: ustanak, narod, partizani, crkva, vojska, žrtva, “naš čovek”.

To je razlika između dinastičke Evrope i ustaničko-narodne legitimnosti. U Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji velike sile su mogle da pokušaju sa “monarhom iz kataloga”. U Srbiji bi to bilo doživljeno kao protektorat, ne kao suverenitet.
Jugoslovenski komunizam, iako formalno antidinastički, ponavlja isti obrazac na drugom nivou: Tito nije kralj, ali jeste autohtoni jugoslovenski suveren.
U ovdašnjoj političkoj imaginaciji suprotno bi teško prošlo. Stranac može biti savetnik, general, inženjer, ministar, pa čak i važan dvorski čovek — ali ne vrhovni nosilac suvereniteta. Tu mora biti “naš”, makar i problematičan. Floskula o "najvećem sinu naših naroda i narodnosti".
Ovi prostori su generalno po tom pitanju različiti od većeg dela modernog Balkana. Grčka je dobila Otona, bavarskog princa iz kuće Wittelsbach, koga su velike sile izabrale 1832. Bugarska je imala Aleksandra Battenberga, pa Ferdinanda Saxe-Coburg-Gotha. Rumunija je dobila Hohenzollern-Sigmaringen liniju. Albaniji su velike sile 1914. postavile nemačkog princa Wilhelma zu Wieda, koji se zbog potpune neprilagođenosti zemlji održao samo nekoliko meseci.

Edited by Lord Protector

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

7 hours ago, Lord Protector said:

Generalno, postoji manir u srpskoj politici neuvoženja vladara. Karadordjevići, Obrenovići, Petrovići su jedine nenemačke dinastije u Evropi. Čak i u vreme komunizma tražio se autohtono jugoslovenski vladar. Nemoguće je bilo da vladar bude stranac ili stranog porekla, da se ne izjasnjava kao pripadnik jugoslovenskih naroda. Za neke nize pozicije da, za vladarsku poziciju ne.

Romanovi, formalno nisu bili nemacka dinastija, po poreklu i nisu nametnuti sa strane. Francuzi su imali svoju dinastiju koja je pokusala da se siri i potiskuje germane, jedan od uspeha je bila Spanija. Iako su se Romanovi, po zenskoj liniji, cesto mesali sa iskljucivo protestantskim germanskim princezama iz Danske ili Nemacke. Ali po naslednoj, muskoj liniji, oni nisu germani.

Upravo zbog toga su se bratimili sa Karadjordjevicima, kao slovenskom i pravoslavnom dinastijom.

To zasto je Srbija imala sosptvene vladare a ne nametnute ima veze sa istorijom ali i geografijom.

Grci nisu mogli biti u polozaju Srba i da su hteli. Grcki ustanak 1821, koji se zavrsio sa nezavisnoscu, su zapoceli proruski ljudi i organizacija koja je bila pod ruskim uticajem. Karardjordje je bio deo te organizacije. Ali Britanija nikada nije mogla dzovoliti da Grckom upravljaju Rusi. Onda je bio period sukoba unutar Grcke izmedju proruske i probritanske struje, da bi u Krimskom ratu Grci bili masovno na ruskoj strani jer je rat formalno krenuo kada su Rusi intevrenisali u "Svetoj zemlji" na strani Grka protiv Francuza. Na kraju je nadjeno resenje sa bavarcem. Slicna prica je Bugarska, suvise blizu Carigrada da bi se dozvolio potpuni ruski uticaj iako su Rusi formirali modernu Bugarsku 1878. Pa je nametnut nemacki kralj i car.

3 hours ago, Lord Protector said:

Španski Burboni, jedini danas relevantni, su uvezeni dinastički sloj.

Osnivač španskih Burbona je Filip V, rođen u Versaju, unuk Luja XIV, dakle francuski princ koji je 1700. došao na španski presto posle izumiranja španskih Habzburga.
Srpsko-jugoslovenski prostor ne prihvata vladara kao uvezeni neutralni dinastički modul. Prihvata ga samo ako može biti preveden u domaći mit: ustanak, narod, partizani, crkva, vojska, žrtva, “naš čovek”.

To je razlika između dinastičke Evrope i ustaničko-narodne legitimnosti. U Grčkoj, Rumuniji, Bugarskoj i Albaniji velike sile su mogle da pokušaju sa “monarhom iz kataloga”. U Srbiji bi to bilo doživljeno kao protektorat, ne kao suverenitet.
Jugoslovenski komunizam, iako formalno antidinastički, ponavlja isti obrazac na drugom nivou: Tito nije kralj, ali jeste autohtoni jugoslovenski suveren.
U ovdašnjoj političkoj imaginaciji suprotno bi teško prošlo. Stranac može biti savetnik, general, inženjer, ministar, pa čak i važan dvorski čovek — ali ne vrhovni nosilac suvereniteta. Tu mora biti “naš”, makar i problematičan. Floskula o "najvećem sinu naših naroda i narodnosti".
Ovi prostori su generalno po tom pitanju različiti od većeg dela modernog Balkana. Grčka je dobila Otona, bavarskog princa iz kuće Wittelsbach, koga su velike sile izabrale 1832. Bugarska je imala Aleksandra Battenberga, pa Ferdinanda Saxe-Coburg-Gotha. Rumunija je dobila Hohenzollern-Sigmaringen liniju. Albaniji su velike sile 1914. postavile nemačkog princa Wilhelma zu Wieda, koji se zbog potpune neprilagođenosti zemlji održao samo nekoliko meseci.

Istina je naravno manje uzvišena od ove mistične papazjanije.

A istina je to da su jedino Srbija i Egipat izborili vlastitim snagama od Sultana priznate autonomije unutar Osmanskog carstva. To je rodilo tri dinastije, a nakon majskog prevrata preostale dvije zbačene su istorijski gledano skoro istovremeno.

Petroviće da ne računamo, njihova geneza je puno starija i naslanja se, doslovno, na Mletke.

Srbija i Egipat jesu slični ali nisu isti tip slučaja...

Srbija: dva ustanka, lokalni kneževi, domaća hrišćanska raja, oružana pobuna, pa osmanski fermani i autonomija. Posle Drugog srpskog ustanka Porta je dala Milošu Obrenoviću važne ustupke: zadržavanje oružja, lokalnu upravu i skupštinu; Srbija je ostala osmanska kneževina, ali sa sopstvenom autonomnom strukturom.

Muhamed Ali jeste izborio naslednu vlast nad Egiptom, ali kao osmansko-albanski vojni komandant, ne kao autohtoni egipatski narodni vođa. Sultan je 1841. njegovoj porodici priznao naslednu vlast nad Egiptom, ali posle velike krize u kojoj su evropske sile naterale Egipat da se povuče iz Sirije.

Dakle, Srbija je ustaničko-nacionalni slučaj, autohton.

Egipat je vojno-provincijski, osmansko-mamelučko-albanski slučaj koji se kasnije egiptizuje. Import.
Petrovići nisu mletačka ili uvezena dinastija. Crna Gora Petrovića nastajala je na granici tri sveta — osmanskog zaleđa, mletačkog primorja i pravoslavno-slovenskog/crkvenog kontinuiteta.

Petrovići se nisu genealoški naslanjali na Mletke, nego geopolitički.

Njihova dinastička geneza je lokalna: Njeguši, Cetinje, crnogorski zbor, mitropolitska vlast, plemenski savez. Danilo je 1697. izabran za cetinjskog mitropolita odlukom crnogorskog zbora, a 1719. je obezbedio nasledstvo u porodici Petrović-Njegoš time što je za naslednika postavio Savu Petrovića. To je temelj njihove dinastičke vlasti.

O kakvoj "naslednoj muskoj liniji" kod Romanovih ti govoris? U 18. veku su im zene vladale 75 godina, a poslednji pravi ruski car je bio Petar I Veliki. Zato je i car Pavle promenio pravila nasledjivanja. Da su danas na vlasti, bila bi carica Marija, na primer, jer nju RPC priznaje za jedinog legitimnog kandidata.

Sto se tice "neimanja germanske krvi" u muskim vladarima - valja pogledati fotografije Nikolaja II ruskava imperatara i king George V of Britain.

Screenshot_20260621_085558_com.huawei.browser_edit_50935126320352.jpg

Moja profesorka ruskog mi je jednom rekla, da je je Nikolaj II po krvi bio manje od 1% Rus.

Bas su komunisti bili dozivljeni lokalno sa onim Zagorcem, narocito kad su krenula otimanja iz kuce po sistemu danka kakav ni Turci nisu nametali.

A sad vlada Albanac gej koga ni rodjena majka ne voli, pa i to moze.

Zaista mistifikacije.

BTW, problem sa Petrovicima i Crkvom je u tome sto je to njihovo nasledjivanje i vladicanske titule (sto nije u redu), uz vladarsku (sto je u redu), jedan primer simonije. Apsolutno nekanonska su sva ta uvodjenja u tron, kad strica sinovac nasledjuje.

Inace, u sinocnoj epizodi, je Klasic to tako lepo obradio lo stilo @Roger Sanchezte ispade da je RKC i vise postradala od komunista od SPCa. covid19

Ispadose slovenacki istoricari manje tendenciozni po pitanju Leke Rankovica, od srpskih levo-liberalnih.

5 minutes ago, Mel said:

Bas su komunisti bili dozivljeni lokalno sa onim Zagorcem, narocito kad su krenula otimanja iz kuce po sistemu danka kakav ni Turci nisu nametali.

A sad vlada Albanac gej koga ni rodjena majka ne voli, pa i to moze.

Zaista mistifikacije.

Did not happen. Turci su imali danak u krvi kao najveći koji je iko ikada plaćao, tako da je ovakva izjava totalno, pa, kako da kažem a da te ne uvredim... jadna...

5 minutes ago, Vapad said:

Did not happen. Turci su imali danak u krvi kao najveći koji je iko ikada plaćao, tako da je ovakva izjava totalno, pa, kako da kažem a da te ne uvredim... jadna...

Pricala sam o trecini ili koliko su Turci vec uzimali koja je kod komunista bila zadata i na preko 100% tinu.

A kad vec pominjes danak u krvi, komunisti fakat nisu otimali malu decu majkama sem nekih da kazemo izuzetaka kad su ubijali po Sloveniji. Ali jesu jako puno mladica i ljudi pobili i tokom staljinistickog eksperimentisanja pocetkom rata li i pre svega u zavrsnici rata, tsako da je tu bilo nezanemarljivo krvi ako bas hoces.

Mnogo su se izmistifikovali komunisti na PPPu iz nekog razloga, dal je postalo hipsterski sta li. Ne znam zasto, pokrenula sam temu i u rl sa par ljudi sa kojima mi to inace nisu teme i koji nisu nesto politicki prezainteresovani, bukvalno da vidim sta drugi misle o tome, i opet ti ljudi makar u tom high level u kratkim crtama razgovoru nisu nesto preodusevljeni, ako bas nisu zainteresivani da bi ih ocrnjivali.

Ja sam lepo napisao, formalno, po muskoj liniji Romanovi su domaca, ruska dinastija i oni su cesto promovisali panslavizam. U stvatri linija ruskog imperijalizma, tj. sirenja uticaja, je panslavizam i zastita pravoslavlja. Po zenskoj liniji su se zenili sa protestantskim germankama i stvarno su licli jaja jajetu sa nekim vladarim iz Zapadne Evrope. Katarina Velika je imala aferu, a verovatno i dete, sa nekim rusom koji nije Romanov, posto je muza smatrala za nesposobnog.

Lord Protectos govori tacno sto se tice istorije. Srbi su samostalno zapoceli Ustanak, dok su ostali imali neki strani uticaj. Primera radi, srpski ustanici su prvo trazili pomoc Beca a ne Rusije, jer je to bilo loogicno zbog geografije i velikog broja Srba Precana i istorijskog saveznistva sa Habzburzima jos od Velikog Beckog rata, zbog cega je placana skupa cena, ukljucujuci Seobe.. Samo sto Bec nije mnogo zainteresovan za vecu pomoc jer je shvatao da bi stvaranje nezavisne Srbije uticalo na Srbe unutar Habzburske drzave a onda Slovene uopste.

Samo sto Milos tesko da bi dobio bilo sta da nije bilo Rusije, narocito Hatisetife, direktna posledica ruske pobede nad Osmanlijama, Adrijanopoljski mir, kada su Rusi naredili Porti da obezbedi Srbiji "siroku autonomiju" a to je povezano da je Rusija imala najvecu kopnenu vojsku na svetu posle Napoleonovih ratova do Krimskog rata(Rusija-"Pandur Evrope").
Ali vaznu ulogu u pozicioniranju Srba sa sosptvenim dinastijama je igrala i geografija.

Dinastija Petrovic-Njegos je dosla iz Hercegovine u CG u 15 ii 17 veku, vec sam zaboravio, kada dolazi do velikih migracija stanovnistva na prostoru bivse srpske carevine, ljudi beze pred naletom Osmanlija na sve strane. Neki idu na sever i zapad a dosta ljudi je islo prema brdima(Run to the Hills) koja granice sa Mletackom na primorju, tzv. Stara CG. Citava plemena CG tada menjaju svoju populacijsku strukturu. Kada Osmanlije, kroz 17. vek pale Cetinje, kao posledica Hercegovackog ustanka, znacaajn broj "starih" porodica iz CG bezi u Kotor a u Staru CG dolazi ljud iz. npr. Bilece. Cuvena plemena Stare CG poput Njegusa, Cuca i Bjelica su pod velikim uticajem hercegovackih migracija.

Edited by Emerald

6 minutes ago, Mel said:

Pricala sam o trecini ili koliko su Turci vec uzimali koja je kod komunista bila zadata i na preko 100% tinu.

A kad vec pominjes danak u krvi, komunisti fakat nisu otimali malu decu majkama sem nekih da kazemo izuzetaka kad su ubijali po Sloveniji. Ali jesu jako puno mladica i ljudi pobili i tokom staljinistickog eksperimentisanja pocetkom rata li i pre svega u zavrsnici rata, tsako da je tu bilo nezanemarljivo krvi ako bas hoces.

Mnogo su se izmistifikovali komunisti na PPPu iz nekog razloga, dal je postalo hipsterski sta li. Ne znam zasto, pokrenula sam temu i u rl sa par ljudi sa kojima mi to inace nisu teme i koji nisu nesto politicki prezainteresovani, bukvalno da vidim sta drugi misle o tome, i opet ti ljudi makar u tom high level u kratkim crtama razgovoru nisu nesto preodusevljeni, ako bas nisu zainteresivani da bi ih ocrnjivali.

Prvo - ubijanje nije tax, to je ubijanje. Ne pomerajmo stative da bi ih upodobili nekim svojim tvrdnjama. Prosto nije bila dobra analogija i to je to. Čak i u najvećoj slepoj antikomunjarskoj mržnji bar malo odmerenosti nije loše primenjivati.

Šta znači izmistifikovali? I šta si tačno očekivala od ljudi u RL a šta si dobila. Interesuje me.

BTW, ja nisam komunista, ja sam demokrata, narod da vlada kroz neposredno izabrane predstavnike, ali sam Jugosloven, to je bila neuporedivo bolja zemlja od ove.

Glede #5 Klasicevog uradka, ne, Tito nije bio originalni bubnjar u Bijelom Dugmetu, niti je izjavio u Politici Ekspres 1980. da nestrpljivo ceka glazbeni uradak paket aranzman.

Glede Hajducke Cesme koncerta, tu smo culi 1 lovacku pricu kako su ljudi nosili Bijelo Dugme u Ajkuli i to 1km!

Da malo raspakujemo, Ajkula sa putnicima itd. tezi nekih 4.07k funti, a normalan YU concert goer moze da podigne nekih 150lbs = 27 YU mladica(ali ne Ratka) su kao nosili Ajkulu 1km; cak i ako su se menjali kako to 27 moze da uradi 1 deadlift oko Ajkule?

Ukratko, Klasic fura 1 tezu kako je druktito to dozvolio ili omogucio pa treba da mu budemo zahvalni jer istocni blok no R&R a mi R&R do jaja (navodno rekao Milanu da izbaci Koju iz Limunovog Drveta?)

U SSSRu se svirao rok od 60ih. Prvi bednovi su imali zanimljiva imena, poput "Skiti" i "Sloveni". Dozvoljen je delimicni uticaj zapadnog rnr, tipa Elton Dzon je imao koncert 1979 u SSSR ili Klif Ricard jos ranije. Iako je cenzura zabranjivala brojne bendove zbog antisovjetskog delovanja.

Negde sam citao da su “narezivali” ploce na rentgentskim snimcima, oh well, mi smo imali prave ploce, 1:0 za nasD

Klasic kaze da smo imali 1 homegrown R&R; mislim islo je to jako?

4 hours ago, Vapad said:

Prvo - ubijanje nije tax, to je ubijanje. Ne pomerajmo stative da bi ih upodobili nekim svojim tvrdnjama. Prosto nije bila dobra analogija i to je to. Čak i u najvećoj slepoj antikomunjarskoj mržnji bar malo odmerenosti nije loše primenjivati.

Šta znači izmistifikovali? I šta si tačno očekivala od ljudi u RL a šta si dobila. Interesuje me.

BTW, ja nisam komunista, ja sam demokrata, narod da vlada kroz neposredno izabrane predstavnike, ali sam Jugosloven, to je bila neuporedivo bolja zemlja od ove.

Ja pricam o onome kad se dizalo protiv dahija"
Koja globa davati ne može,
Ni trpiti Turskoga zuluma"

Kako je slabila turska carevina raznorazni porezi i oduzimanja su se povecavala i izasli su na vise od pola proizvodnje svake godine koje odu na poreze globe danak you name it.

Danak u krvi bio je odavno ukinut u vreme pred prvi ustanak.

Medjutim pedestih su nekim seljacima zadavali da predaju vise nego sto imaju.

Seca knezova kao dogadjaj koji je trigerovao Prvi ustanak, bilo je ubijanje oko 100 ljudi.

E sad uporedi sa ubijanjem nekoliko desetina hiljada ljudi tokom 1945te od kojih su dobar deo bili ili civili ili pripadnici nefasisticke vojske od kojih bi vecina birala demobilizaciju i amnestiju da im je data opcija. Pradeda od mog deteta je odlican primer coveka, Srbin, bio u partizanima, pobegao kod cetnika kao i mnogi drugi jer su ga sastravili kad su ga poveli u Kolasin da izvodi ljude civile svestenike sudije svakog sumnjivog da bi mozda nekad bio protiv revolucije iz njihovih kuca, te da ih kolje (ne strelja) i pljacka pred ubijanje, nije se video u tome da kazemo tako. On je konkretno dva puta uspeo da umakne od partizanskog streljanja, ali on je redak primer. On je sa bratom i rodjacima bezao pred partizanima jer je imao to iskustvo iz prve ruke da nisu normalni blago receno, cak su neki i decu poveli on nije imao, a iz Slovenije se vratila njih dvojica.

I nisu to usamljeni primeri, rodjeni deda mi je bio partizan, lovio je najblize rodjake posle rata jer su mu isprali mozak i rekli da treba tako, ljude koji nista nisu konkretno radili nego je trebalo pobiti rojaliste. Jedna rodjaka u istom kraju se nesto izlanula na temu partizanskog morala usput u selu, vukli su partizani neke devojke po selu i razna interesantna buka dopirala je iz satora a oni ljudi tradicionalno srpsko selo, zena prokomentarisala cinicno ne znam sto se to zove "drugarice" ima to drugo ime, neko je ocinkario, htli da je ubiju jedva su je izvukli jer je bilo neke rodbine puno i po partizanima pa su nasli neki nacin da je ne ubiju.

Ako to nije imbecilno za takve stvari ubijati ljude, ja ne znam sta je.

Komunisti su 1945te ubili preko 100 hiljada ljudi, deo njih su bili ustase i Nemci vojska, ostalo i ne bas. To su previsoke cifre da bi se moglo ignorisati u stilu limes tezi nula, koga je iole briga u oceni namera i postignuca nekog pokreta dal je nesto zlocin (prilicne skale) ili ne.

Ja sam nekako podrazumevala da svi do sada, ipak je 2026ta, kairaju neke osnovne stvari oko komunista, ali sam se zapitala gledajuci sta se ovde pise, pa kao ajd apitam ove RLovce mozda se zaprepastim i onesvestim. Ali srecom nisam cula nista tako bizarno kao sto se ovde da procitati. Ono kapiraju ih sta su bili u osnovnom smislu, ali ih tema ne zanima previse da bi sad tu bila neka diskusija pa da se da nesto spec prepricati ovde.