Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Josip Broz Tito i njegovo vreme

Featured Replies

10 minutes ago, Mel said:

Ja pricam o onome kad se dizalo protiv dahija"
Koja globa davati ne može,
Ni trpiti Turskoga zuluma"

Kako je slabila turska carevina raznorazni porezi i oduzimanja su se povecavala i izasli su na vise od pola proizvodnje svake godine koje odu na poreze globe danak you name it.

Danak u krvi bio je odavno ukinut u vreme pred prvi ustanak.

Medjutim pedestih su nekim seljacima zadavali da predaju vise nego sto imaju.

Seca knezova kao dogadjaj koji je trigerovao Prvi ustanak, bilo je ubijanje oko 100 ljudi.

E sad uporedi sa ubijanjem nekoliko desetina hiljada ljudi tokom 1945te od kojih su dobar deo bili ili civili ili pripadnici nefasisticke vojske od kojih bi vecina birala demobilizaciju i amnestiju da im je data opcija. Pradeda od mog deteta je odlican primer coveka, Srbin, bio u partizanima, pobegao kod cetnika kao i mnogi drugi jer su ga sastravili kad su ga poveli u Kolasin da izvodi ljude civile svestenike sudije svakog sumnjivog da bi mozda nekad bio protiv revolucije iz njihovih kuca, te da ih kolje (ne strelja) i pljacka pred ubijanje, nije se video u tome da kazemo tako. On je konkretno dva puta uspeo da umakne od partizanskog streljanja, ali on je redak primer. On je sa bratom i rodjacima bezao pred partizanima jer je imao to iskustvo iz prve ruke da nisu normalni blago receno, cak su neki i decu poveli on nije imao, a iz Slovenije se vratila njih dvojica.

I nisu to usamljeni primeri, rodjeni deda mi je bio partizan, lovio je najblize rodjake posle rata jer su mu isprali mozak i rekli da treba tako, ljude koji nista nisu konkretno radili nego je trebalo pobiti rojaliste. Jedna rodjaka u istom kraju se nesto izlanula na temu partizanskog morala usput u selu, vukli su partizani neke devojke po selu i razna interesantna buka dopirala je iz satora a oni ljudi tradicionalno srpsko selo, zena prokomentarisala cinicno ne znam sto se to zove "drugarice" ima to drugo ime, neko je ocinkario, htli da je ubiju jedva su je izvukli jer je bilo neke rodbine puno i po partizanima pa su nasli neki nacin da je ne ubiju.

Ako to nije imbecilno za takve stvari ubijati ljude, ja ne znam sta je.

Komunisti su 1945te ubili preko 100 hiljada ljudi, deo njih su bili ustase i Nemci vojska, ostalo i ne bas. To su previsoke cifre da bi se moglo ignorisati u stilu limes tezi nula, koga je iole briga u oceni namera i postignuca nekog pokreta dal je nesto zlocin (prilicne skale) ili ne.

Ja sam nekako podrazumevala da svi do sada, ipak je 2026ta, kairaju neke osnovne stvari oko komunista, ali sam se zapitala gledajuci sta se ovde pise, pa kao ajd apitam ove RLovce mozda se zaprepastim i onesvestim. Ali srecom nisam cula nista tako bizarno kao sto se ovde da procitati. Ono kapiraju ih sta su bili u osnovnom smislu, ali ih tema ne zanima previse da bi sad tu bila neka diskusija pa da se da nesto spec prepricati ovde.

Mel, ako pravda ne pobedi (kako se najavljuje da neće), nego haos, šta misliš koliko desetina ili stotina hiljada ljudi bi pobila anti SNS revolucija?

Ostalo, bukvalno nemam pojma šta pričaš i pokušavaš da dokažeš, tj. znam, topik je o tome i ti konstano ispaljuješ podatke (neke tačne i proverljive neke totalno paušalne, a neke nebitne) da time konačno podvučeš neku crtu i zacementiraš neku tvoju istinu, ali to prosto ne ide tako. Ono vreme je bilo dobro uprkos tim mračnim stvarima, uprkos, a ne zahvaljujući.

• Replies 1.9k
  • Views 132.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• April
    April

Meša se taj FNRJ period iz vremena Rankovića i Krcuna sa decentralizovanom državom nakon Brionskog plenuma koja je počela da pokazuje svoj puni potencijal uz sva leva skretanja poput onih iz sedamdes

• Lo Zingaro
    Lo Zingaro

Можда и највеће богатство Срба је једнако коришћење ћирилице и латинице без икакве муке, тотално спонтано као да је реч о истом писму. С људима који то не схватају је глупо расправљати о било чему јер

• Engineer
    Engineer

Zapravo takav mit ne postoji. Postoji antikomunistički mit da su komunisti tvrdili da pre njih nije bilo ništa ili još gore da su pokušali da zatru sve pre njih. Najbolji film o Srbiji u WW1 snimljen

Posted Images

3 minutes ago, Vapad said:

Ostalo, bukvalno nemam pojma šta pričaš i pokušavaš da dokažeš, tj. znam, topik je o tome i ti konstano ispaljuješ podatke (neke tačne i proverljive neke totalno paušalne, a neke nebitne) da time konačno podvučeš neku crtu i zacementiraš neku tvoju istinu, ali to prosto ne ide tako. Ono vreme je bilo dobro uprkos tim mračnim stvarima, uprkos, a ne zahvaljujući.

Koje vreme? Ono izmedju kad su ubili nekoliko desetina hiljada ljudi umesto da ljudi malo odmore kad je doslo oslobodjenje, ono pakao tek poceo?

Ili ono kad nisu znali kako da podele posle titine smrti pa napravili jos jednu 45tu samo razvuceno na 4 godine pakla? Jel i to bilo dobro vreme?

Ili mislis samo ono 70ih kad su neki isli u Trst po farmerke, to fakat nije bilo lose, ali to nije ukupnostnjihovog vremena ni ukupnost njihove zaostavstine.

Koja je vrlo mesana vreca, i imaju tonu nevine krvi na rukama.

3 minutes ago, Vapad said:

Mel, ako pravda ne pobedi (kako se najavljuje da neće), nego haos, šta misliš koliko desetina ili stotina hiljada ljudi bi pobila anti SNS revolucija?

buahahaha hahaha, znajuci kako Srbi sprovode revolucije ovih decenija, gledala bih da se zavucem pod neke duleke ko moj pokojni pradeda kad naidju Nemci, on ispao najpametniji.

7 minutes ago, Vapad said:

... bukvalno nemam pojma šta pričaš i pokušavaš da dokažeš, tj. znam...

Znam i ja

#titogoriodhitlera

#komigoriodnaci

#zastaljinanevaziovo

#nulatolerancijezarevizijuww2

@Mel , jel to ti imaš kategoriziranu kartoteku rođaka otkud prema potrebi vadiš ove opskurne likove tipa ''nije ćeo da kolje pa pobego u četnike''?

Anyways..

7 hours ago, Lord Protector said:

Srbija i Egipat jesu slični ali nisu isti tip slučaja...

Srbija: dva ustanka, lokalni kneževi, domaća hrišćanska raja, oružana pobuna, pa osmanski fermani i autonomija. Posle Drugog srpskog ustanka Porta je dala Milošu Obrenoviću važne ustupke: zadržavanje oružja, lokalnu upravu i skupštinu; Srbija je ostala osmanska kneževina, ali sa sopstvenom autonomnom strukturom.

Muhamed Ali jeste izborio naslednu vlast nad Egiptom, ali kao osmansko-albanski vojni komandant, ne kao autohtoni egipatski narodni vođa. Sultan je 1841. njegovoj porodici priznao naslednu vlast nad Egiptom, ali posle velike krize u kojoj su evropske sile naterale Egipat da se povuče iz Sirije.

Dakle, Srbija je ustaničko-nacionalni slučaj, autohton.

Egipat je vojno-provincijski, osmansko-mamelučko-albanski slučaj koji se kasnije egiptizuje. Import.
Petrovići nisu mletačka ili uvezena dinastija. Crna Gora Petrovića nastajala je na granici tri sveta — osmanskog zaleđa, mletačkog primorja i pravoslavno-slovenskog/crkvenog kontinuiteta.

Petrovići se nisu genealoški naslanjali na Mletke, nego geopolitički.

Njihova dinastička geneza je lokalna: Njeguši, Cetinje, crnogorski zbor, mitropolitska vlast, plemenski savez. Danilo je 1697. izabran za cetinjskog mitropolita odlukom crnogorskog zbora, a 1719. je obezbedio nasledstvo u porodici Petrović-Njegoš time što je za naslednika postavio Savu Petrovića. To je temelj njihove dinastičke vlasti.

Naravno da nisu isti, okolnosti se u istoriji uvijek pomalo razlikuju, zato nema nikad isto. Možda bi dinastija Cuza danas bila nekad vladajuća kuća Rumunjske da su Rumunji imali dvije kompetitivne dinastije

16 hours ago, Lord Protector said:

Albaniji su velike sile 1914. postavile nemačkog princa Wilhelma zu Wieda

Spomenuo si sam Albaniju, zar kralj Zog ne bijaše na kraju narodni vladar, iako ga postaviše Leksandra i Bijeli?

Što se tiče Petrovića, oni su se oslanjali na Mletke time što su imali branjeno zaleđe otvoreno prema moru.

Da se vratimo na početak, nijedan narod nema nikakav skup kolektivnih mističnih karakteristika koje se prenose generacijama i utječu na istoriju odozdola, među njima posebno čuvene etikete ''državotvornosti'' i ''slobodarstva'', a taman posla da su vječne. To je naci-romantičarska budalaština.

1 minute ago, radnik said:

Znam i ja

#titogoriodhitlera

#komigoriodnaci

#zastaljinanevaziovo

#nulatolerancijezarevizijuww2

Ovakav post meni je recimo totalno komunisticki.

Bestidan

Lazljiv

Neinteligentan

Zao

1 minute ago, Roger Sanchez said:

@Mel , jel to ti imaš kategoriziranu kartoteku rođaka otkud prema potrebi vadiš ove opskurne likove tipa ''nije ćeo da kolje pa pobego u četnike''?

Ti makar znas kolika je u CG bezanija bila od partizana ka cetnicima 42ge. A tog "rodjaka"(detetov pradeda ali ne sa moje strane) sam pomenula jedno milion puta.

1 minute ago, Mel said:

Ovakav post meni je recimo totalno komunisticki.

Bestidan

Lazljiv

Neinteligentan

Zao

Saglasan sam cak. Dakle, doprlo do bestidnog, lazljivog, neinteligentnog, zlog, cetnickog mozga.

Ovo je samo podsecanje na tvoje postove, kad se kritikovalo sta je Staljin radio. Pa ti na svakoj stranici uletis sa #staljingoriodhitlera

Ovo ti je ogledalo.

9 minutes ago, Mel said:

Ti makar znas kolika je u CG bezanija bila od partizana ka cetnicima 42ge. A tog "rodjaka"(detetov pradeda ali ne sa moje strane) sam pomenula jedno milion puta.

Da si ga i pomenula, to je u apsolutnim i relevantnim razmjerima nadasve glupo, kao da ja iz toga da mi nitko iz šire obitelji nije poginuo u ratu, da su majčin očuh i njegov otac i cijela familija, sve Srbi, preživjeli NDH-aziju u njezinim najcentralnijim krajevima, dočekali RH i zadržali do smrti sve što su imali sve to vrijeme, da je Čeh tko je u mojim vrlo mladim danima bio obiteljski frizer i brico bio vojnik 392. Blaue divizije i ostao živ živcat i nije ni namirisao strijeljanje - izvodim zaključak da je NDH bila hipi komuna, da je drugi svjetski rat u Jugi bio zajebancija elita i da se KNOJ nije obračunavao s legionarima.

28 minutes ago, Roger Sanchez said:

Da se vratimo na početak, nijedan narod nema nikakav skup kolektivnih mističnih karakteristika koje se prenose generacijama i utječu na istoriju odozdola, među njima posebno čuvene etikete ''državotvornosti'' i ''slobodarstva'', a taman posla da su vječne. To je naci-romantičarska budalaština.

To važi za sve sem Srba

6 minutes ago, Roger Sanchez said:

Da si ga i pomenula, to je u apsolutnim i relevantnim razmjerima nadasve glupo, kao da ja iz toga da mi nitko iz šire obitelji nije poginuo u ratu, da su majčin očuh i njegov otac i cijela familija, sve Srbi, preživjeli NDH-aziju u njezinim najcentralnijim krajevima, dočekali RH i zadržali do smrti sve što su imali sve to vrijeme, da je Čeh tko je u mojim vrlo mladim danima bio obiteljski frizer i brico bio vojnik 392. Blaue divizije i ostao živ živcat i nije ni namirisao strijeljanje - izvodim zaključak da je NDH bila hipi komuna, da je drugi svjetski rat u Jugi bio zajebancija elita i da se KNOJ nije obračunavao s legionarima.

Mislim da kapiras razliku izmedju negativnih primera (nije se desilo) i pozitivnih primera (jeste se desilo).

To sto tebi niko nije poginuo ne znaci da niko overall nije.

Ali ako pricamo o furanoj prici kako su komunisti bili posten neubilacki svet, a znamo sta su radili u Kolasinu, znamo da su ljudi bezali u hiljadama iz partizanske vojske upravo zbog toga, znamo a je nekoliko desetina hiljada ljudi ubijeno u Slo a nisu svi bili ustase, ako znamo a je bilo streljanja po Srbiji i terorisanja naroda i ja imam milion primera iz familije koji tome mogu da posvedoce (i jos milion koji nikakav problem nisu imali), to su sve onda pozitivni primeri i pozitivna statistika koja ne ide u primer prici o partizanima banditenima kao nekim pravdoljubivim ekvalajzerima koji su usrecili sveopsti narod kad su im banuli.

Poredila sam to sa primerom Pere Perica koji je silovao studentkinju. 100 zena se javilo da kaze da je Pera super komsija koji njih nije silovao. Ali studentkinju jeste. Znaci Pera je silovatelj.

Edited by Mel

25 minutes ago, radnik said:

Saglasan sam cak. Dakle, doprlo do bestidnog, lazljivog, neinteligentnog, zlog, cetnickog mozga.

Ovo je samo podsecanje na tvoje postove, kad se kritikovalo sta je Staljin radio. Pa ti na svakoj stranici uletis sa #staljingoriodhitlera

Ovo ti je ogledalo.

Kao sto ni Staljin nije gori od Hitlera iako je ubio neki milion postenog sveta i bio jedna opstenarodna zver, tako ni komunisti premda cesto ciste sveri svakako nisu gori od nacista.

Primer ti je kontraprimer dakle.

Sto je ok, jer pokrila sam i tu karakteristiku tvoga posta u one 4 reci.

11 minutes ago, Lord Protector said:

To važi za sve sem Srba

Ne znam što da ti kažem na ovu utemeljenu primjedbu

osim 1 klasika

hqdefault.jpg?sqp=-oaymwEmCOADEOgC8quKqQ

3 minutes ago, Mel said:

Koje vreme? Ono izmedju kad su ubili nekoliko desetina hiljada ljudi umesto da ljudi malo odmore kad je doslo oslobodjenje, ono pakao tek poceo?

Ili ono kad nisu znali kako da podele posle titine smrti pa napravili jos jednu 45tu samo razvuceno na 4 godine pakla? Jel i to bilo dobro vreme?

Ili mislis samo ono 70ih kad su neki isli u Trst po farmerke, to fakat nije bilo lose, ali to nije ukupnostnjihovog vremena ni ukupnost njihove zaostavstine.

Koja je vrlo mesana vreca, i imaju tonu nevine krvi na rukama.

buahahaha hahaha, znajuci kako Srbi sprovode revolucije ovih decenija, gledala bih da se zavucem pod neke duleke ko moj pokojni pradeda kad naidju Nemci, on ispao najpametniji.

Da, to je zapravo zaključak većine iskreno.

Lepo je Marselus Valas rekao jednom "The night of the fight, you may feel a slight sting. That's pride fucking with you. Fuck pride! Pride only hurts, it never helps."... ali ze neke ne vredi, nismo se odselili još (

Kažeš desetine, pa stotine, hiljada, nekad svi nevini, nekada nešto drugo.

Za bolju priču, a i za poštovanje svih žrtava tog režima mnogo je bolje prosto proveriti, pre no što krene sa paljbom. Ništa to nije ni tajno, ni nepoznato, nikakvo veliko mega otkriće niti išta što nije uzeto u obzir već milion puta.

Žrtve posle 1944. u Srbiji - kada se analizira zvanični registar Državne komisije za tajne grobnice, u kojem je popisano ukupno 59.912 stradalih nakon septembra 1944. godine, struktura žrtava izgleda ovako:

• Ubijeni bez suda (direktne likvidacije): Oko 33.000 osoba. Ova lica su odvođena noću, streljana na tajnim lokacijama (poput Lisičjeg potoka, stratišta u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu) i njihova imena su često unošena u takozvane OZNA-ine „knjige streljanih“ pod oznakom „likvidiran“. Za njih nikada nije pokrenut nikakav krivični niti vojni postupak.

• Stradali u logorima: Oko 24.000 osoba. Reč je uglavnom o civilima, prevashodno pripadnicima nemačke nacionalne manjine (Folksdojčerima) u Vojvodini, koji nisu direktno streljani već su umrli od gladi, bolesti i teških uslova u posleratnim sabirnim logorima (poput logora Knićanin, Gakovo, Kruševlje).

• Ubijeni po presudi: Oko 2.800 osoba. Istoričari naglašavaju da postojanje presude u ovom periodu ne znači da je sprovedeno pravično, zbog čega je država Srbija kasnije kroz procese rehabilitacije proglasila mnoge od ovih presuda ništavnim. (ovo ne znači da su svi bili nevini, samo su presude ništavne....)

Istoričari Državne komisije napominju da među 33.000 likvidiranih bez suda svakako jeste bilo stvarnih saradnika okupatora i pojedinaca koji su počinili ratne zločine. Međutim, problem sa vansudskim egzekucijama leži u tome što je odsustvo procesa iskorišćeno za masovnu eliminaciju „klasnih neprijatelja“.

Nemačka istoričarka i profesorka u Minhenu Marie-Janine Calic, stručnjak za istoriju Jugoslavije, u svojim radovima naglašava da je u jesen 1944. godine komunističko rukovodstvo svesno donelo odluku da ne sprovodi pojedinačne istrage. Za novu vlast, pripadnost određenoj formaciji ili društvenoj klasi automatski je značila krivicu. Kalic objašnjava da je upravo ta odluka da se primeni kolektivna krivica i sprovedu masovne likvidacije bez suda obrisala liniju između okorelih zločinaca i nevinih ljudi. Zbog toga je danas posao istoričara izuzetno otežan, jer za hiljade ubijenih ne postoji nikakav istražni dosije, već samo ime u knjizi streljanih.

Ta, vrlo vrlo nesretno nazvana "lijeva skretanja" koja toliko spominješ su dokumentovana, odgovorni su nešto kao malko kažnjeni ali na žalost niko nije odgovarao za to. Ne znam da li može da se posthumno osudi Đilas, mogla bi se pozabaviti time. A to da li je u ratu pametno "drugaricu" nazvati praktično kurvom, ne znam šta da ti kažem. Nije ni u miru.

Što se tiče Golog Otoka mada ga nisi sada spominjala

Zvaničan broj zatvorenika: Prema sačuvanom i dešifrovanom spisku savezne UDBA-e iz 1963. godine, kroz logor Goli otok (za muškarce) i Sveti Grgur (za žene) prošla je 16.101 osoba.

Etnička struktura i udeo Srbije: Najveći broj zatvorenika činili su Srbi (44%) i Crnogorci (21,5%), što znači da je više od polovine svih logoraša poticalo iz ove dve republike.

Broj stradalih: Na samom ostrvu je, prema zvaničnoj evidenciji, na izuzetno surov način (mučenjem, prebijanjem od strane drugih zatvorenika, glađu ili samoubistvom) život izgubilo 413 ljudi.

Ne zaboravi da je deo tih koji su sprovodili prve stavke robijao ovde.

Oduzimanje imovine.

Oduzimanje imovine u Srbiji imalo je masovniji karakter od fizičkih likvidacija i sprovedeno je kroz tri talasa: konfiskaciju (oduzimanje imovine "narodnim neprijateljima"), agrarnu reformu (oduzimanje zemlje seljacima) i nacionalizaciju (oduzimanje privatnih firmi i fabrika).

Prema zvaničnim državnim podacima, privatnim licima je nakon rata u Srbiji oduzeto:

• Preko 12.000 poslovnih prostora, zgrada i stanova.

• Više od 600.000 hektara poljoprivrednog i šumskog zemljišta.

• Hiljade predratnih fabrika, zanatskih radnji, štamparija i banaka.

Precizne razmere ovog procesa vidimo danas kroz rad Agencije za restituciju Republike Srbije. Do sada je podneto i rešeno preko 70.000 zahteva za povraćaj imovine, a pravo na povratak ili obeštećenje ostvarilo je više od 42.000 građana (naslednika i preživelih).

Imati u vidu ovde da je ta glupost agrarne reforme već 1953. korigovana kroz uredbe i da je deo zemlje vraćen (te da se masovno gasile zadruge, preko 80% se ugasilo u roku od odmah), ali su bili neki limitu uvedeni...te da su morali da uvoze pšenicu da se ne umre od gladi, a da se tu promenio pristup i da je ta korekcija uz masne zajmove dovela do urbanizacije i industrijalizacije, a i nesvrstrani nisu odmogli, pa je počelo da kaplje iz afrike i azije... To su sve loše, ili dobre, državne odluke i politike - verujem da svako ovde u načelu zna sve ovo, tako da mi nije jasno šta se pokušava poentirati... A za to kako se raspala Jugoslavija, mislim da nema poente više, to zaista nema veze sa komi, nego sa onim ispod toga.

6 minutes ago, Vapad said:

Za novu vlast, pripadnost određenoj formaciji ili društvenoj klasi automatski je značila krivicu. Kalic objašnjava da je upravo ta odluka da se primeni kolektivna krivica i sprovedu masovne likvidacije bez suda obrisala liniju između okorelih zločinaca i nevinih ljudi.

Najviše zbog ovoga prezirem post WW2 jugoslovenski režim.

Društveno uređenje čiji eksponenti na ovaj način učvršćuju vlast i ideologiju, jednostavno je moralo propasti pre ili kasnije, i to u krvi.

39 minutes ago, Filozof manijak said:

Najviše zbog ovoga prezirem post WW2 jugoslovenski režim.

Društveno uređenje čiji eksponenti na ovaj način učvršćuju vlast i ideologiju, jednostavno je moralo propasti pre ili kasnije, i to u krvi.

Meni je skaredno da je nekom onako rameni sleg to sto su poklali klase koje im ne odgovaraju.

treba imati u vidu i i sv rat. ulazak srpske vojske u Srbiju nakon takve jedne klanice nije bio dodatna klanica civila kao ulazak partizana.

53 minutes ago, Vapad said:

Žrtve posle 1944. u Srbiji - kada se analizira zvanični registar Državne komisije za tajne grobnice, u kojem je popisano ukupno 59.912 stradalih nakon septembra 1944. godine, struktura žrtava izgleda ovako:

• Ubijeni bez suda (direktne likvidacije): Oko 33.000 osoba. Ova lica su odvođena noću, streljana na tajnim lokacijama (poput Lisičjeg potoka, stratišta u Nišu, Zaječaru, Kragujevcu) i njihova imena su često unošena u takozvane OZNA-ine „knjige streljanih“ pod oznakom „likvidiran“. Za njih nikada nije pokrenut nikakav krivični niti vojni postupak.

• Stradali u logorima: Oko 24.000 osoba. Reč je uglavnom o civilima, prevashodno pripadnicima nemačke nacionalne manjine (Folksdojčerima) u Vojvodini, koji nisu direktno streljani već su umrli od gladi, bolesti i teških uslova u posleratnim sabirnim logorima (poput logora Knićanin, Gakovo, Kruševlje).

• Ubijeni po presudi: Oko 2.800 osoba. Istoričari naglašavaju da postojanje presude u ovom periodu ne znači da je sprovedeno pravično, zbog čega je država Srbija kasnije kroz procese rehabilitacije proglasila mnoge od ovih presuda ništavnim. (ovo ne znači da su svi bili nevini, samo su presude ništavne....)

Istoričari Državne komisije napominju da među 33.000 likvidiranih bez suda svakako jeste bilo stvarnih saradnika okupatora i pojedinaca koji su počinili ratne zločine. Međutim, problem sa vansudskim egzekucijama leži u tome što je odsustvo procesa iskorišćeno za masovnu eliminaciju „klasnih neprijatelja“.

Nemačka istoričarka i profesorka u Minhenu Marie-Janine Calic, stručnjak za istoriju Jugoslavije, u svojim radovima naglašava da je u jesen 1944. godine komunističko rukovodstvo svesno donelo odluku da ne sprovodi pojedinačne istrage. Za novu vlast, pripadnost određenoj formaciji ili društvenoj klasi automatski je značila krivicu. Kalic objašnjava da je upravo ta odluka da se primeni kolektivna krivica i sprovedu masovne likvidacije bez suda obrisala liniju između okorelih zločinaca i nevinih ljudi. Zbog toga je danas posao istoričara izuzetno otežan, jer za hiljade ubijenih ne postoji nikakav istražni dosije, već samo ime u knjizi streljanih.

53 minutes ago, Vapad said:

Ta, vrlo vrlo nesretno nazvana "lijeva skretanja" koja toliko spominješ su dokumentovana, odgovorni su nešto kao malko kažnjeni ali na žalost niko nije odgovarao za to. Ne znam da li može da se posthumno osudi Đilas, mogla bi se pozabaviti time. A to da li je u ratu pametno "drugaricu" nazvati praktično kurvom, ne znam šta da ti kažem. Nije ni u miru.

Nije rekla kurva i nije bio rat. To je vec bilo posle rata, u to vreme u Kraljevini su recimo u parlamentu uveli zakon o obaveznoj osnovnoj skoli i zabrani rada za decu ispod 1914te, pri cemu ni Kraljevina nije bila spec predbra drzava ali nije bila zemlja u kojoj se strelja onako neko ti nije na lep nacin pozeleo dobar dan. A komunisti su se posle rata bavili time da jure neku x y z nebitnu seosku zenu sto nije pala na dupe zadivljena novim pojmom "drugarica",

Ili recimo u tom nekom periodu moj pomenuti deda ex partizan proveo je mesecak dana u Uvcu krijuci se i ne izlazeci u zivo drustvo jer je upitao a sto da njegovo selo pripadne opstini Nova Varos kad nikad tom mestu nije gravitiralo. Nije znao da je to pobuna i da je ispunio treshold da ga skrate za glavu pa je morao malo da bega.

Sto se levih skretanja tice, nisu nazvana nesretno nego promisljeno i inteligentno u najboljem stilu komunistickog agitpropa. Nece partizani za svoju koljacinu da kazu genocid neprijatelji naroda klali nase gradjane narode i narodnosti - nego terminolosko peglanje - levi, komifo, nezgodica nebitnica.

A ima kod Efraima Kisona dobra scena kad dodje Titu delegacija Hruscova da se popeglaju i taj Berija je naravno bio kriv za nesporzume in the first place. Kad odu oni a vidi Jovanka carsav joj neko progoreo cigarom. Cikne ona Tito, ko nam je ovo progoreo carsav? A Tito gleda pa zakljuci - Mora da je Berija.

Tako i Djilas, daleko da je bio neumesan kako je voleo da tvrdi, a jos dalje da je on bio iskljucivi ili glavni organizator.

Na brojke iz Srbije dodaj brojke iz Crne Gore, a bilo je naseg naroda i u Bosni pa su i oni nakon ustasa neki najebali i od partizana. I onda vidi u kom su rangu brojevi. Preko 100 hiljada ljudi, ni pola od tog broja fasisticka vojska.

Edited by Mel