Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Otimanje Grenlanda

Featured Replies

5 minutes ago, Nikodije said:

Pretpostavljan da na Grenlandu uživaju sve benefite socijalne države koja brine o čoveku, jednako kao u Danskoj? Što bi se neko od toga otcepljivao?

Mozda je problem u Dancima. Prisilna i potuljena sterilizacija zena mozda moze da bude problem. Ok, dobili su puno para i izvinjotinju od premijerke. Nije malo.

Razlika je u tome sto njih niko nista nece pitati. Ovo je SAD projekat da zauzmu stratesku poziciju. Tako im se moze. Danci, i lokalci, mogu slobodno da se zale upravi vodovoda.

• Replies 1.1k
  • Views 66.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Mogu Danci da im podmetnu sitne lego kocke svuda po Grenlandu..pa da se Ameri nabadaju kad hodaju bosi..i tako ih odvrate. Mom klincu uspeva savrseno protiv mene.

• Tribun_Populi
    Tribun_Populi

E, da se razumemo, SAD preti invazijom na deo teritorije suverene zemlje, jer joj se može i treba trenutnom državnom vrhu da bi MAGAo. Nemojte da vam briga za prava 60.000 eskima, ili koja god smrdlj

• ovo je jedna od najgorih stvari koje su se mogle dogoditi danskoj. danci su vezani pupcanom vrpcom za ameriku i ne samo u poslovnom smislu, vec i kulturnom. imaju dugu istoriju kolonizacije amerike i

Posted Images

5 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Pa ne može tako jbg, valjda se u pos'o ulazi sa dobrom verom covid19.

@Krampa interesantno, znači njima je Grenland viševekovni cilj.

da. nije to trumpari palo na pamet dok je igrao soliter na wc-u. ako uspije da uzme grenland ide u us knjige istorije direktno.

2 minutes ago, x500 said:

Mozda je problem u Dancima. Prisilna i potuljena sterilizacija zena mozda moze da bude problem. Ok, dobili su puno para i izvinjotinju od premijerke. Nije malo.

Razlika je u tome sto njih niko nista nece pitati. Ovo je SAD projekat da zauzmu stratesku poziciju. Tako im se moze. Danci, i lokalci, mogu slobodno da se zale upravi vodovoda.

Ali oni već imaju poziciju tamo, nema logike da zatežu situaciju ovoliko. Sutra mogu da pošalju tamo 100k vojnika i sve što misle da treba, imaju ugovor sa Dancima.

edit: ako je glavni razlog ovo o čemu Krampa piše, da oni to jednostavno hoće da imaju kao svoje, bez ikakvih ugovora i zajebancija...ne znam, meni to i dalje izgleda kao klanje vola za pljeskavicu.

Edited by Rudolf Pingvinoglu

24 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Ja mislim da Tramp hoće i da ih sve natera da daju više para za nato, sve se na kraju svodi na pare, ali stvarno ne znam...šta ti misliš da će da se desi?

Nemam pojma, a uznemirujuće mi je jako po mogućim implikacijama (pisala sam u prethodnom postu).
Zato što nemam pojma kuda ovo vodi (a zanima me i uzrujava) i pišem na temi )

23 minutes ago, radisa said:

Pa slično je bilo i kod Venecuele, oni su mogli koristiti i kupovati gorivo od Madura, po nekim diskontnim cenama, ako se dobro sećam šta je psiano...

Meni je Venecuela jasna. Ne radi se prvenstveno o nafti koju hoće za sebe (osim što hoće da naplate dugove svojim kompanijama koji se broje milijardama dolara), nego o tome da hoće da kontrolišu naftu iz Venecuele kao izvora. Dakle stvar je kontrole, ne imanja.
Plus ih je Maduro drkao mešanjem u izbore u Gvajani i makli su ga.
Ajde tu razumem logiku. Brutalno je i džiberski, ali nije ludački.

Otimanje Grenlanda (kome imaš pun vojni pristup i ovako) i drkanje i ponižavanje NATO saveznika kakva je Danska
N E
R A Z U M E M.

EDIT.
Toliko sam se opsela ovim da sam istraživala kako izgleda hijerarhija pravnih akata u SAD, od Ustava naniže, jer mi nije bilo jasno kako je Make Greenland Great Again Act uopšte mogao da dođe pred Kongres kada deluje da je u svojim implikacijama i onoj vague formulaciji "to secure acquisition" malo prekršio međunarodne ugovore koji su ratifikovani u SAD.
Sad znam kako može... gospode

EDIT EDITA.
Malo razuma: “If any military member, from the generals on down, participates in using force against Greenland without congressional authorization, they are following illegal orders.”
https://x.com/Microinteracti1/status/2008999290715148366?s=20

Edited by pt 2.0

2 minutes ago, Krampa said:

da. nije to trumpari palo na pamet dok je igrao soliter na wc-u. ako uspije da uzme grenland ide u us knjige istorije direktno.

Slicno kao Putin

Pa očigledno da postoji istorija od 200+ godina želje da USA prisvoji Grenland, nije se ta ideja rodila u narandžastoj glavi

2 minutes ago, Rudolf Pingvinoglu said:

Ali oni već imaju poziciju tamo, nema logike da zatežu situaciju ovoliko. Sutra mogu da pošalju tamo 100k vojnika i sve što misle da treba, imaju ugovor sa Dancima.

Koliko sam razumeo, SAD hoce da to bude sve njihovo. Dakle, nije stvar vojne baze/aerodroma.

Iz SAD pozicije to je veoma efikasan nacin da prosire teritoriju koja ima:

• Stratesni znacaj u trci za Artik

• Omogucava kontrolu nad Severnim prolazom oko Kanade

• Pristup resursima: rude, nafta/gas i puno ciste vode

• Mala populacija koju su Danci vec "ustrojili"

Plus, narandzasti ce uci u istoriju kao onaj koji je prosirio SAD teritorije i dodao jos jednu drzavu.

45 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:

isto kao i krim

-1

Krim je jedinstven slučaj i nikad do sad na ovaj način oteta teritorija.

2 minutes ago, x500 said:

Koliko sam razumeo, SAD hoce da to bude sve njihovo. Dakle, nije stvar vojne baze/aerodroma.

Iz SAD pozicije to je veoma efikasan nacin da prosire teritoriju koja ima:

• Stratesni znacaj u trci za Artik

• Omogucava kontrolu nad Severnim prolazom oko Kanade

• Pristup resursima: rude, nafta/gas i puno ciste vode

• Mala populacija koju su Danci vec "ustrojili"

Plus, narandzasti ce uci u istoriju kao onaj koji je prosirio SAD teritorije i dodao jos jednu drzavu.

Razumem, ali šta ih onda sprečava da kažu Šveđanima i Norvežanima da bilo lepo da im ustupe komad zemlje? Eno ga sever Švedske, zvrji prazan...ili da pošalju ponudu za Kanare? Sve ima neki strateški značaj, jbg...ako to urade, velika je šansa da će izgubiti Evropu, meni je neverovatno da to neko uopšte razmatra kao opciju.

Kao što je neko već rekao, on smatra da Evropa nema nikakav značaj, i da je dobitak novih teritorija veći od gubitka Evrope kao saveznika. A on je biznismen, doing business

1 hour ago, Sammael said:

Nije baš jednako, pošto je u pitanju ipak 1 vukojebina. Ali Danska izdvaja ooozbiljne pare za njih.

Nije tu pitanje da li žele, nego da li će morati. Doduše, ima ih tako malo da može Elon Musk svima da isplati po milionče i da ne oseti.

Da, veliki filantrop Elon Mask. Iskreno, ne mogu da zamislim osobu iole normalnog uma koja bi menjala danske zakone i standard za americke zakone i standard.

5 minutes ago, harper lee said:

Da, veliki filantrop Elon Mask.

Nema tu filantropije; za svaki dolar tako dat siguran sam da bi usledila dva kroz neki government contract.

Za drugi pasus - naravno.

Mene samo zanima kako prosečan Amer razmišlja kada čuje Trampa kako priča o Grenlandu? Da li pomisli ovaj naš mentol stvarno nije normalan, kršimo 400 međunarodnih prava propisa i zakona ili toliko pate od sindroma super sile i megalomanije generalno da misle da eto pošto su oni najveća sila na svetu, eto, može im se.

Taj deo me najviše i zanima, iskreno. Da je USA establishment sklon svemu i svačemu, to je opšte poznato.

6 hours ago, pt 2.0 said:

Na osnovu čega tačno je ovo činjenica?
Na osnovu čega znaš pravac kretanja klimatskih promena u tom delu sveta?
Bukvalno ishod, umesto neke prognoze stabilnog otopljenja, može komotno da bude i promena Golfske struje, tako da Grenland postane hladniji, nestabilniji, sa groznim olujama ili nestabilnim ledom, sa sezonski nepredvidljivim vremenom - mi razvoj situacije ni izbliza, a kamoli izvesno, ne znamo.

Jedino što može da se kaže za "smisao" Trampovog bezumnog i bahatog čina je: šta god da bude, daj da se ja sada zapljunem na Grenland jer mislim da mi se u trenutnom poretku stvari može, a SAD (koje malo gube komotni primat u geopolitici) će to trebati i koristiti.

Pravo pitanje je: zašto na prvom mestu ne razmatramo gde će svet da odvede potencijalni raspad međunarodnog poretka (i evt. NATO), kao i nepoverenje u SAD koje rapidno globalno raste nakon ovih poteza - budući da su to izvesnije posledice vojnog SAD otimanja Grenlanda od Danske na vremenskoj skali od nekoliko godina, nego što je realna "činjenica" da će oko Grenlanda da bude lepo i zeleno za 30-40 godina.

PT, ne znam kako si mene citirala, ja sam stavio link ka knjizi o Potopljenom svetu, iz 1962, a Grenland se tu spominje kao istraživačka baza jer je krenulo globalno zagrevanje.

1 minute ago, Šumejker-Levi 9 said:

PT, ne znam kako si mene citirala, ja sam stavio link ka knjizi o Potopljenom svetu, iz 1962, a Grenland se tu spominje kao istraživačka baza jer je krenulo globalno zagrevanje.

👀

Moj komentar je bio na pisanje onog G.L. koji je citat u tvom postu.

Sorry, omaška.

Background Picker
Customize Layout

Account

Navigation

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.