Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hoću svoj deo (topik o nasledstvu)

Featured Replies

1 hour ago, Hamlet Strašni said:

Ali testament nije raspolaganje imovinom dok si živ. Dok si živ možeš da prodaš, propiješ, zapališ svoju imovinu. Testament je raspolaganje imovinom u trenutku smrti i postoji samo kroz poštovanje pravila koja propisuju zakoni o nasleđivanju.

Upravo to. Tvoja imovina. Dok si ziv, mozes da radis sta hoces s njom. Ali da odredis sta ce biti s njom kad umres, e onda ne mozes. Onda drzava kaze sada ja propisujem, tvoja volja vise nije bitna.

Bullshit..

• Replies 336
  • Views 9.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mene je moj otac pokušao da razbaštini. Ne testamentom, već tako što je svu svoju imovinu pretvorio u keš, koji je negde sakrio pod nadzorom njegove žene. Nije bio zadovoljan time kakav odnos imam pre

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Verovatno ću zažaliti, ali da malo pojasnim. Naravo da je sasvim normalno da svako ima mišljenje o zakonskim rešenjima - to je i osnovno ljudsko pravo a i sasvim je uoičajeno. Ono što mene izbezumlj

• Kako se kaže: dobar i lud – rođena braća. Odrekla sam se polovine roditeljske kuće u korist brata. Danas, otkako njega više nema, meni je ulaz u tu kuću zabranjen, uz obrazloženje da sam „uzela“ polov

Jebeni komunisti, ukinimo drzavu, ionako smeta protoku kapitala.

11 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Upravo to. Tvoja imovina. Dok si ziv, mozes da radis sta hoces s njom. Ali da odredis sta ce biti s njom kad umres, e onda ne mozes. Onda drzava kaze sada ja propisujem, tvoja volja vise nije bitna.

Bullshit..

Sad ozbiljno...

Ti bi ukidao nuzni deo u nasledjivanju koji postoji u zakonodavstvima drzava na kontinentu? Ja koliko kapiram ako postoji ima testament, onda naslednicima izuzetim iz testamenta sledi nuzni deo, a ne celo nasledstvo (mislim na decu pre svega). Ostalo ide po testamentu.

Edited by Moonwalker

3 minutes ago, Moonwalker said:

Sad ozbiljno...

Ti bi ukidao nuzni deo u nasledjivanju koji postoji u zakonodavstvima drzava na kontinentu? Ja koliko kapiram ako postoji ima testament, onda naslednicima izuzetim iz testamenta sledi nuzni deo, a ne celo nasledstvo (mislim na decu pre svega). Ostalo ide po testamentu.

Pa evo 65-godisnji sin dobice 50% po zakonu, iako mu jedan roditelj nije nista ostavio. Da, u takvom slucaju smatram da drzava ne treba da se mesa.

2 minutes ago, Jimmy Kowalski said:

Pa evo 65-godisnji sin dobice 50% po zakonu, iako mu jedan roditelj nije nista ostavio. Da, u takvom slucaju smatram da drzava ne treba da se mesa.

Znaci naslanjanje naseg naslednog prava na anglosaksonsku umesto na kontinetalnu tradiciju. Zanimljivo imajuci u vidu da ni to sto je u zakonu nije pomagalo da se ne primenjuju neki obicaji pritiscima unutar familija.

Edited by Moonwalker

Nova kletva: "Dabogda ti Kowalski ćale bio"fantom

Ko ima problem sa tezama Kovalskog neka pogleda epizodu Boljeg života kada Jezdimir Uskoković ostavi stan sinu Koviljke Stanković, a polubrat Tugomir izduva.

2 hours ago, kralj said:

Ko ima problem sa tezama Kovalskog neka pogleda epizodu Boljeg života kada Jezdimir Uskoković ostavi stan sinu Koviljke Stanković, a polubrat Tugomir izduva.

Brat nije nuzni naslednik osim u izuzetnim slučajevima.

18 hours ago, Jimmy Kowalski said:

Bullshit..

Pa da, to bi bio prelep mehanizam po srpskoj unutrašnjosti da se sinovima ostavi celokupna imovina, a da se ćerkama ne ostavi ništa jer su se one udale/školovale. Ili da se kockarski dugovi namiruju tako što se u testamentima celokupna imovina ostavlja nekim kriminalcima, a ženi i deci ništa, pa noga u dupe i na ulicu. I još stotine drugih zloupotreba i devijacija koje bi bile moguće bez ovih restrikcija.

Samo da kazem da se u generaciji mojih roditelja cesto ocekivalo da se za zivota preminulog njegove cerke odreknu prava na nasledstvo u korist sinova. Da se ispostuje tradicija.

8 minutes ago, Ayatollah said:

Pa da, to bi bio prelep mehanizam po srpskoj unutrašnjosti da se sinovima ostavi celokupna imovina, a da se ćerkama ne ostavi ništa jer su se one udale/školovale. Ili da se kockarski dugovi namiruju tako što se u testamentima celokupna imovina ostavlja nekim kriminalcima, a ženi i deci ništa, pa noga u dupe i na ulicu. I još stotine drugih zloupotreba i devijacija koje bi bile moguće bez ovih restrikcija.

Znaci ako ti za zivota odlucis da poklonis sinovima svu svoju imovinu, to je ok. Ali ako u testament stavis da tako bude, onda tvoja volja nije ok.

Just now, Jimmy Kowalski said:

Znaci ako ti za zivota odlucis da poklonis sinovima svu svoju imovinu, to je ok. Ali ako u testament stavis da tako bude, onda tvoja volja nije ok.

Ne mozes da to uradis ako cerke ne pristanu da se odreknu svog nuznog dela.

2 minutes ago, Shan Jan said:

Ne mozes da to uradis ako cerke ne pristanu da se odreknu svog nuznog dela.

Sta ne mozes?

1 minute ago, Jimmy Kowalski said:

Sta ne mozes?

Zato sto po zakonu svaki naslednik ima svoj nuzni deo, to je manji deo nasledstva al je tu. Ostatak mozes da raspolazes kako hoces. Moguce je naslednike lisiti nuznog dela u testamentu samo ako se dokazu neki specijalni slucajevi gde su naneli stetu preminulom ili su sami nesposobni i slicno.

Tako ja razumem ali @Ayatollah ce znati bolje.

Just now, Shan Jan said:

Zato sto po zakonu svaki naslednik ima svoj nuzni deo, to je manji deo nasledstva al je tu. Ostatak mozes da raspolazes kako hoces. Moguce je naslednike lisiti nuznog dela u testamentu samo ako se dokazu neki specijalni slucajevi gde su naneli stetu preminulom ili su sami nesposobni i slicno.

Tako ja razumem ali @Ayatollah ce znati bolje.

Pa ja ne trazim tumacenje zakona. Ja pisem o necemu drugom.