December 30, 2025Dec 30 2 minutes ago, đorđe geprat said:pa, imao sam prijatelja koji je sa bratom rmbao na izgradnji kuće koja se vodila na oca. tokom gradnje su bili , zbog troškova, prikraćeni za nešto (letovanja, garderoba, džeparac,........) a što su njihovi vršnjaci imali. to je isto kao kada ženasvojim radom nenovčano prihoduje pa zaslužuje da bude namirena testamentom. u to doba, bili su srednjoškoci i studenti.za razmišljamnje su i situtacije koje imamo ovde, da ceca zanemaruju, maltretiraju, dovedu do samoubuistva, čak i do ubistva. trebaju li ti naslednici da imaju pravo na ostavinu?Ajde ovako, ti crnčiš da bi ozbedio svoju decu, zaradiš za 10 stanova da bi živeo od rente i rešiš da dobiješ dete tek nakon toga.Tom tvojom logikom, to dete ne bi trebalo da ima pravo na to, jer se, zaboga, rodilo nakon što su roditelji stekli šta su stekli.Ti si naveo jedan krajnje anegdotalni primer koji ne pokriva ono što sam te pitao. Ovo što si na kraju naveo, zanemarivanje i maltretiranje, je sasvim druga tema koje se jesmo ovde doticali, ali nije bitna za ono o čemu se ovde diskutuje, ne pričamo o takvim slučajevima, ali zakon i to može da pokriva, tj naravno da postoje opravdani razlozi da se neko izbaci iz nasledstva, ali to ne sme da bude po defaultu tako.
December 30, 2025Dec 30 10 minutes ago, Filozof manijak said:Jedno retoričko pitanje...Da li sin Rob Rejnera ima pravo na nasledstvo? Izvini, ali pitanje ti je glupo, jer se baviš ekstremnim slučajem, a i ta tema je već pokrivena u diskusiji.
December 30, 2025Dec 30 12 minutes ago, Filozof manijak said:Jedno retoričko pitanje...Da li sin Rob Rejnera ima pravo na nasledstvo? Nema, u Americi postoji tzv. "Slayer rule", bas zato da se niko ne bi okoristio zlocinom...
December 30, 2025Dec 30 5 minutes ago, copkillah said:Ajde ovako, ti crnčiš da bi ozbedio svoju decu, zaradiš za 10 stanova da bi živeo od rente i rešiš da dobiješ dete tek nakon toga.Tom tvojom logikom, to dete ne bi trebalo da ima pravo na to, jer se, zaboga, rodilo nakon što su roditelji stekli šta su stekli.Ti si naveo jedan krajnje anegdotalni primer koji ne pokriva ono što sam te pitao.Ovo što si na kraju naveo, zanemarivanje i maltretiranje, je sasvim druga tema koje se jesmo ovde doticali, ali nije bitna za ono o čemu se ovde diskutuje, ne pričamo o takvim slučajevima, ali zakon i to može da pokriva, tj naravno da postoje opravdani razlozi da se neko izbaci iz nasledstva, ali to ne sme da bude po defaultu tako.ne bi trebalo da imaju zagarantovano pravo. baš kao ni BB "mali" koji nije imao nikakvog udela u njenom radu. taj neimar, po meni bi mogao ako hoće da zavešta imovinu crkvi, bolnici, univerzitetu, zaštitnicima maltretiranih žena ili zaštitnicima životinja...........sve u skladu sa svojim uverenjima. i deci, ako su to na neki način zaslužila.ovo što sam naveo kao primer, nije nikakva anegdota nego slučaj čoveka koga znam. naravno, otac mu je ostavio sve što je imao.moderacijo, prebaci sve ovo što nije RIP BB negde na pravo ili na deponiju, meni svejedno. ne ružimo ovo. a oni koji ovaj topik koriste za kritike preminulih neka formiraju topik GTH (go to hell)
December 30, 2025Dec 30 49 minutes ago, Filozof manijak said:Jedno retoričko pitanje...Da li sin Rob Rejnera ima pravo na nasledstvo? Morala sam da guglam - lik je ubio roditelje? I neželjeno-nevoljeni sin-kancer, isti status? @Jimmy Kowalski ne znam za tu tužbu, šta je konkretno bio predmet? Jebote, ovo je baš očaj priča, s koje god strane da pogledaš. Metoo je potpuno sporedna stvar....
December 30, 2025Dec 30 1 minute ago, Svemir Zeka said:Morala sam da guglam - lik je ubio roditelje? I neželjeno-nevoljeni sin-kancer, isti status? Mislio sam na pravni status nasledstva, naravno da nije isti slučaj ni približno. Ali odgovorio je Jeremija već
December 30, 2025Dec 30 1 minute ago, Svemir Zeka said:Morala sam da guglam - lik je ubio roditelje? I neželjeno-nevoljeni sin-kancer, isti status? @Jimmy Kowalski ne znam za tu tužbu, šta je konkretno bio predmet?Jebote, ovo je baš očaj priča, s koje god strane da pogledaš. Metoo je potpuno sporedna stvar....Pa bilo je puno tuzbi, za sve i svasta. Pa je i placala kazne. Da ja ne bih prepricavao, ima pobrojano sve na https://en.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Bardot
December 30, 2025Dec 30 Popular Post Mogu da razumem ženu koja mrzi sopstveno majčinstvo, ne jer se identifikujem, nego jer mogu da razumem splet okolnosti koji ju je doveo u to osećanje, pa i da je mogla da abortira. Mada, mogu da razumem i dete koje vuče stigmu da je bolje da je rođeno štene umesto njega....koliko god dete danas imalo godina. Takve stvari ne zaceljuju. Pravno, nasledstvo ni njegova polovina niti bilo šta ne može da zaceli takvo odrastanje. Kažem, baš otužna priča, sve u svemu. Ta porodična....ovo bračna, neka je, naživela se muškaraca za pet života....
December 30, 2025Dec 30 24 minutes ago, Svemir Zeka said:Mogu da razumem ženu koja mrzi sopstveno majčinstvo, ne jer se identifikujem, nego jer mogu da razumem splet okolnosti koji ju je doveo u to osećanje, pa i da je mogla da abortira.Mada, mogu da razumem i dete koje vuče stigmu da je bolje da je rođeno štene umesto njega....koliko god dete danas imalo godina. Takve stvari ne zaceljuju. Pravno, nasledstvo ni njegova polovina niti bilo šta ne može da zaceli takvo odrastanje. Kažem, baš otužna priča, sve u svemu. Ta porodična....ovo bračna, neka je, naživela se muškaraca za pet života....Ovo je sustina. Nikakva se nepravda nece ispraviti ni delimicno sticanjem nekog materijalnog bogatstva. To ne krpi narusene odnose. Sutra ce pandrknuti i Anthony Hopkins. Poznat i po jako losem odnosu sa cerkom, fakticki nikad nisu ni imali bliski odnos. Sve da joj prepise silne milione i sve sto poseduje, to nece izbrisati da ga nije bilo u njenom zivotu.
December 30, 2025Dec 30 Ova tema oko nezeljenog majcinstva je bas teska, ako si samozivo govno koje je greskom donelo zivot to je tvoj problem, imas obavezu da ga podignes najbolje sto mozes, kao sto svi mi imam obavezu da ne cinimo zlocine a zlocin je zapostavljati dete.A sto se tice nasledstva, pa opet, nisi dosao u vakumu u ovom svetu. Ta ista Brizit Bardo je rodjena u bogatstvu, otac je drzao par fabrika, majka isto iz bogate porodice. Dato joj je puno a cime je ona to zasluzila i kako se oduzila? Time sto je svom sinu uskratila i normalnu porodicu i sad bi i nasledstvo. Svi ti koji kad nastupi smrt daju svoje nasledstvo omiljenom pacovu, udruzenju za zastitu latica na cvetu i slicnim stvarima su samo samoziva govna puna sebe koja i kad smrt nastupi nisu u stanju da obrate paznju na druge. Ili ja ili niko! Nije ni cudo sto je naci spodoba.Sinu na svemu svaka cast, nisam cuo da je isao okolo i pljuvao majku iako je zasluzila.BTW, kao sto postoji u nasem zakonu pravo na minimalni deo nasledstva, tako postoji i obaveza dece da brinu o roditeljima. Nemojte od ovoga praviti da je jednosmerna ulica.
December 30, 2025Dec 30 2 hours ago, Jimmy Kowalski said:Za stvari koje je govorila javno dobila je tuzbu i platila. Ovo mu dodje kao posthumno kaznjavanje osobe cija volja iz testamenta se osporava, posto nije bila dobar roditelj. A to nije i ne treba da bude uloga drzave. Njena imovina, njeno raspolaganje kako zeli.Upravo tako. Nisam imao pojma da ce na ovu temu osecanja biti toliko jaka, doslo se do toga da BB treba nasledstvom da plati nematerijalnu stetu detetu zato sto nije zelela ni trudnocu ni to dete. Pri cemu pricamo o periodu od pre 60 i kusur godina kad su mnogi muskarci jos uvek gundjali zbog toga sto zene imaju pravo glasa i dozivljavaju sebe necim vecim od objekta i statusnog simbola i nemamo predstavu o tome kako je do te trudnoce uopste doslo. Koliko god BB bila losa osoba i imala neke neprihvatljive stavove meni njen histericni stav o sopstvenoj trudnoci i detetu vise lici na stav koji proizlazi iz traume nego kao kapric.No, preterali smo, ovo ionako nije tema za ovaj topik.
December 30, 2025Dec 30 Pa i da je pljuvao, i to ulazi u staž jedne umetničke dive. Brizit Bardo nije važna zato što je vodila uređen ili uzoran život, već zato što je bila figura radikalne nedoslednosti. Pravila je brojne gluposti, i privatno i javno, i hronične i akutne, ali one ne stoje nasuprot njenoj veličini one su njen sastavni deo. Kod takvih biografija nema jasne granice između ličnog promašaja i istorijskog značaja. Odnos sa sinom zato nije izdvojeni moralni problem, već deo iste matrice. Njeno majčinstvo nikada nije bilo centralna tačka njenog identiteta, niti je ona to pokušavala da predstavi drugačije. Sin koji sudskim putem potražuje njen novac može imati pravno utemeljenje, ali teško je u tome videti neku širu etičku poentu. BB nije gradila svoj status ni na porodičnoj stabilnosti ni nestabilnosti, niti joj je ona bila preduslov za društveni uticaj. Njena biografija ostaje relevantna upravo zato što je protivrečna, a ne uprkos tome. U tom smislu, i porodični konflikt ulazi u račun njene javne figure, bez potrebe za dodatnom romantizacijom ili osudom.Sa druge strane perspektiva sina je drastično drugačija. Mene bi živ sram pojeo da uzimam na sudu majčin novac koji je ona namenila humanitarnoj organizaciji kojoj je pola života posvetila.
December 30, 2025Dec 30 26 minutes ago, harper lee said:nematerijalnu stetu detetu zato sto nije zelela ni trudnocu ni to dete.Nigde nije rečeno da je treba lo da plati nematerijalnu štetu za to što nije đelela trudnoću ni dete. Sve i da ga je želela prvo, a kasnije nije (što prolazi veliki broj žena kao postporođajne depresije ili šta god), kao što rekoh, mogu da razumem. Ono što možda ipak ne mogu da razumem su te izjave o štenetu i kanceru, jer to stvarno nije nešto s čim bilo ko treba da raste. I da, pre šezdeset godina, ali ipak pribilegovano mesto u odnosu na 99,99% drugih žena, koje sebi nisu mogle dati oduška da kroz intervjue stigmatizuju svoju ne toliko željenu decu.