Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hoću svoj deo (topik o nasledstvu)

Featured Replies

1 hour ago, napadaj said:

Kamo sreće da se kod nas sudske takse udesetostruče i da idioti prestanu da se tuže oko besmislica zbog sujete ili sitnih interesa.

moze neka statistika koliko takvih predmeta prosecno ima po sudovima

• Replies 336
  • Views 9.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mene je moj otac pokušao da razbaštini. Ne testamentom, već tako što je svu svoju imovinu pretvorio u keš, koji je negde sakrio pod nadzorom njegove žene. Nije bio zadovoljan time kakav odnos imam pre

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Verovatno ću zažaliti, ali da malo pojasnim. Naravo da je sasvim normalno da svako ima mišljenje o zakonskim rešenjima - to je i osnovno ljudsko pravo a i sasvim je uoičajeno. Ono što mene izbezumlj

• Kako se kaže: dobar i lud – rođena braća. Odrekla sam se polovine roditeljske kuće u korist brata. Danas, otkako njega više nema, meni je ulaz u tu kuću zabranjen, uz obrazloženje da sam „uzela“ polov

1 minute ago, ultra plasticni said:

100% fantom

Svaki predmet koji dodje pred sud je posledica toga što ljudi nisu mogli da reše problem bez suda. A ima i do toga što ljudi generalno vole da se sude. Odavno postoji postupak za mirno rešenje sporova, a ja ne znam da li sam ikada video da je neko pokušao tako da reši spor.

22 minutes ago, ultra plasticni said:

Naravno da ne može, jer ne postoji. Ali čisto sumnjam da nisi pomislio mnogo puta tokom karijere da je nešto moglo da se reši mirnim putem kada ljudi ne bi bili idioti i kada ih to suđenje ne bi koštalo 2-3 hiljade evra u najgorem slučaju.

Upravo sam mislio na to što je Uskebasi pomenuo - ljudi vole da se sude i ne pada im na pamet da reše spor medijacijom ili na drugi miran način.

Време је за повлачење са овог топика. Дошли експерти опште праксе да сматрају.

16 minutes ago, napadaj said:

Upravo sam mislio na to što je Uskebasi pomenuo - ljudi vole da se sude i ne pada im na pamet da reše spor medijacijom ili na drugi miran način.

Pa pusti ljude da se tuže, od čega će i profesija da živi.

A i tužakanje je napredak u odnosu na potezanje puške jednog domaćina na komšiju ako misli da je plot otišao metar levo ili desno više nego što treba. Ovako lepo civilizovano, pa ko izgubi i vrati plot i plati troškove.

1 hour ago, Vapad said:

Pa..da... to što ne kontate je još strašnije zapravo D

Ali zasto ti zelis da zakon prepoznaje da ti je sestra harpija, da ti je zena zlato, i da ti hoces da ti je zena obezbedjena maksimalno?

Zakon prepoznaje da su iza tebe ostale zena i sestra i daje svakoj mogucnost da te naslede.

Ti to iz svojih razloga mozes da menjas nekim testamentom ili vec cime.

Na taj tvoj 1 primer nezasticene zlatne zene i sestre zle harpije, ima neko da je ozenio harpiju a sestra mu je kul lik i ima kancer pa bi joj valjalo vece nasledstvo, ili zena je kul lik, i ima od oca jos 5 stanova, a sestra od pola trosne kuce koja joj je ostala ne moze da zavrsi neku finu stambenu jedinicu samo za sebe, ili zena je u 5 godina posle smrti muza napravila petoro vanbracne dece koja sa novim suprugom alkosom koga je dovela haos prave sestri kad proba da udje u svoju polovinu kuce koju je nasledila od majke gde pokusava da odmori nakon 12casovne smene kod privatnika.

Mislim stvarno zastani i ti malo, nije tvoj slucaj jedini. Zakon kao zakon je em balansiran em omogucava razne podvarijante, a one size fits all je bukvalno nemoguc kad se radi o principima podele imovine.

5 minutes ago, Pixisis said:

Pa pusti ljude da se tuže, od čega će i profesija da živi.

A i tužakanje je napredak u odnosu na potezanje puške jednog domaćina na komšiju ako misli da je plot otišao metar levo ili desno više nego što treba. Ovako lepo civilizovano, pa ko izgubi i vrati plot i plati troškove.

To je i moja profesija. Prezirem pilićarenje i sitničarenje.

30 minutes ago, napadaj said:

Naravno da ne može, jer ne postoji. Ali čisto sumnjam da nisi pomislio mnogo puta tokom karijere da je nešto moglo da se reši mirnim putem kada ljudi ne bi bili idioti i kada ih to suđenje ne bi koštalo 2-3 hiljade evra u najgorem slučaju.

Krajnja konsekvenca takvog razmisljanja je da sudovi i ne treba da postoje jer se sve moze resiti medijacijom i sporazumno. Medjutim, zivot diktira drugacije ponasanje i zahteve

4 hours ago, Vapad said:

mogla bi se neka analiza izvući koliko parnica ima pa se kroz širenje svesti i angažovanje komore i struke zapravo edukuje narod, neka emisija na youtubeu ako ne na javnom servisu, male tajne velikih majstora.

mislim da je to posao školskog sistema, ma kako to utopijski zvučalo

U moje doba je u nižim razredima postojao predmet "poznavanje prirode i društva". Nisam siguran, ali mislim da sam iz poznavanja prirode naučio o kruženju vode u prirodi, jednogodišnjim i dvogodišnjim biljkama, legurama poput bronze i mesinga, itd... Ali šta je sa poznavanjem društva? E to je nekako slabo prošlo, naš narod je potpuno neuk i nema predstavu šta je država, zašto postoji, ko kome polaže račune, šta je predstavnička demokratija, o osnovama izbornog sistema, šta je čiji posao i ovlašćenja, šta je Ustav a čemu služe zakoni... E pa u okviru tog (nepostojećeg) poznavanja društva bi se moglo malo informistati o pravnom sistemu, pa i o bračnom pravu, nasleđivanju, itd... Ne u sitna crevca, daleko bilo, nego tek toliko da se od starta nauči da postoje neka pravila i da nasleđivanje ne funkcioniše tek tako samo od sebe.

18 minutes ago, Mel said:

Ali zasto ti zelis da zakon prepoznaje da ti je sestra harpija, da ti je zena zlato, i da ti hoces da ti je zena obezbedjena maksimalno?

Zakon prepoznaje da su iza tebe ostale zena i sestra i daje svakoj mogucnost da te naslede.

Ti to iz svojih razloga mozes da menjas nekim testamentom ili vec cime.

Na taj tvoj 1 primer nezasticene zlatne zene i sestre zle harpije, ima neko da je ozenio harpiju a sestra mu je kul lik i ima kancer pa bi joj valjalo vece nasledstvo, ili zena je kul lik, i ima od oca jos 5 stanova, a sestra od pola trosne kuce koja joj je ostala ne moze da zavrsi neku finu stambenu jedinicu samo za sebe, ili zena je u 5 godina posle smrti muza napravila petoro vanbracne dece koja sa novim suprugom alkosom koga je dovela haos prave sestri kad proba da udje u svoju polovinu kuce koju je nasledila od majke gde pokusava da odmori nakon 12casovne smene kod privatnika.

Mislim stvarno zastani i ti malo, nije tvoj slucaj jedini. Zakon kao zakon je em balansiran em omogucava razne podvarijante, a one size fits all je bukvalno nemoguc kad se radi o principima podele imovine.

Ovo moje nije slučaj. Ne znam zašto sve uzimate tako lično. Ali ne vidim i dalje kako je ok da sestra, koja je nasledila već pola od majke sada ima bilo šta od mene. Sorry. I ne znam zašto je baš ovo ok a ne da se testamentom sestri nešto da a zakonski ženi. I tu pružanje ruku za neke takse, coktanje i treskanje stvarno ne pomaže.

6 minutes ago, Vapad said:

Ovo moje nije slučaj. Ne znam zašto sve uzimate tako lično. Ali ne vidim i dalje kako je ok da sestra, koja je nasledila već pola od majke sada ima bilo šta od mene. Sorry. I ne znam zašto je baš ovo ok a ne da se testamentom sestri nešto da a zakonski ženi. I tu pružanje ruku za neke takse, coktanje i treskanje stvarno ne pomaže.

Možda je logika da bi majka čija je imovina inicijalno bila pre ostavila drugu polovinu svojoj ćerki, nego svojoj snaji. Svakako, jednostavno je da se to izbegne

6 minutes ago, Vapad said:

Zato sto ti je i sestra nesto, bas kao i zena?

Pritom tvoja zena ima jos i celu svoju majku da je nasledi, a tvoja sestra nema jos tu jednu -njenu majku nego samo svoju.

Zasto bi 1 zena imala pravo da nasledi celu polovinu od sestrine majke plus 1, 1/2 ili 1/3 od svoje majke, a tvoja sestra samo polovinu od jedne/svoje majke? U kom koordinatnom sistemu je to pravedno?

To bi bilo pravedno jedino u sistemu u kome bi zena udajom za tebe bila iskljucena od nasledjivanja svoje majke, sto bi bilo van pameti u modernom drustvu.

evo mene opet, cisto da potvrdim da sam tvrdoglavi laik bez kapaciteta da ukapira elementarno.

ujak i ujna se vencali, podstanarili neko vreme, dobio ujak stan od firme neke 72-73, ziveli u tom stanu i otkupili ga kad se ukazala prilika. oboje radili, oboje privredjivali, oboje ulagali. otisli u penziju i ujak umro. i posto nisu imali dece, ispostavi se da ujna nije vlasnik tog stana nego smo ujna, brat i ja suvlasnici. naravno, pravna lica ovde smatraju da je to logicno i normalno a ja koji sam od toga mogao profitirati smatram da je ujna po difoltu trebala naslediti ujaka posto nemaju dece. ujak i ujna su, ovo, naravno, morali znati, organizovati se na vreme i napraviti testamente jer bi i ujak tako prosao od strane njene familije da je ona prva umrla, valjda zakon i to podrazumeva. al posto nisu, ko ih jebe. sami pali, sami se ubili. tipicni srbi koji nesto smatraju... a ujna sad lepo da isplati brata i mene ako ima kintu za to. ako nema nek proda stan, isplati nas i u podstanare. sa svojih 75 plus. i uopste se niko ne pita kako se oseca zena koja nas treba da zove da nam kaze da smo suvlasnici stana i da se nada da cemo imati dovoljno ljudskosti da je ne izbacujemo na ulicu u tom zivotnom dobu. da, ja zaista nisam u stanju da vidim prednosti ovog zakona.

treba raditi na obrazovanju ljudi, naravno, al treba uzeti u obzir i da ljudi generalno podrazumevaju da ce naslediti jedno drugo bez obzira sto nemaju dece kao sto roditelji podrazumevaju da ce ih naslediti deca. i kao sto roditeljima ne pada na pamet da bi sestrici i bratanci a ne samo deca imali pravo na deo njihove imovine, ni ljudi bez dece ne smatraju da ce partner deliti imovinu sa sestricima i bratancima. jedina razlika je u tome da su roditelji su pokriveni zakonom a ljudi bez dece nisu. pa kom opanci, kom obojci.

11 minutes ago, Mel said:

Zato sto ti je i sestra nesto, bas kao i zena?

Pritom tvoja zena ima jos i celu svoju majku da je nasledi, a tvoja sestra nema jos tu jednu -njenu majku nego samo svoju.

Zasto bi 1 zena imala pravo da nasledi celu polovinu od sestrine majke plus 1, 1/2 ili 1/3 od svoje majke, a tvoja sestra samo polovinu od jedne/svoje majke? U kom koordinatnom sistemu je to pravedno?

To bi bilo pravedno jedino u sistemu u kome bi zena udajom za tebe bila iskljucena od nasledjivanja svoje majke, sto bi bilo van pameti u modernom drustvu.

Vidiš, ja to kontra gledam. Meni je ovo plemenski, krvno, a ne pravno. I udara mi na instituciju braka. Sad ja mogu reći, ali šta ako je siroče i od svojih ne nasleđuje ništa ( D

Blizu mi je toga da sin prvenac treba više ili sve, nekako nije fer. Prosta uravnilovka nije baš uvek fer. Ali ok. I ovo @Uskebasi , ali nije ona to snaji, ona je meni. A ja sada raspolažem time, nema ona ništa sa time, to je moje 1/1 i svi su dobili svoj deo. Što krvna srodstva uzimaju mom zakonskom nasledniku? Tu mi škripi. No mislim da se zaista nećemo složiti uopšte. Samo mi bilo interesantno. Jako drugačija tumačenja šta je OK. A pravo je tu, onako, čini se, u sredini. Što mi je jasno zašto, samo mi nije pravedno.

Mada ovo što @Frile kaže, treba o tome edukovati ljude. Pa bi onda bile bolje i diskusije i više bi se razmišljalo o tome pa bi i zakoni vremenom postali bolji.

1 minute ago, adam said:

evo mene opet, cisto da potvrdim da sam tvrdoglavi laik bez kapaciteta da ukapira elementarno.

ujak i ujna se vencali, podstanarili neko vreme, dobio ujak stan od firme neke 72-73, ziveli u tom stanu i otkupili ga kad se ukazala prilika. oboje radili, oboje privredjivali, oboje ulagali. otisli u penziju i ujak umro. i posto nisu imali dece, ispostavi se da ujna nije vlasnik tog stana nego smo ujna, brat i ja suvlasnici. naravno, pravna lica ovde smatraju da je to logicno i normalno a ja koji sam od toga mogao profitirati smatram da je ujna po difoltu trebala naslediti ujaka posto nemaju dece. ujak i ujna su, ovo, naravno, morali znati, organizovati se na vreme i napraviti testamente jer bi i ujak tako prosao od strane njene familije da je ona prva umrla, valjda zakon i to podrazumeva. al posto nisu, ko ih jebe. sami pali, sami se ubili. tipicni srbi koji nesto smatraju... a ujna sad lepo da isplati brata i mene ako ima kintu za to. ako nema nek proda stan, isplati nas i u podstanare. sa svojih 75 plus. i uopste se niko ne pita kako se oseca zena koja nas treba da zove da nam kaze da smo suvlasnici stana i da se nada da cemo imati dovoljno ljudskosti da je ne izbacujemo na ulicu u tom zivotnom dobu. da, ja zaista nisam u stanju da vidim prednosti ovog zakona.

treba raditi na obrazovanju ljudi, naravno, al treba uzeti u obzir i da ljudi generalno podrazumevaju da ce naslediti jedno drugo bez obzira sto nemaju dece kao sto roditelji podrazumevaju da ce ih naslediti deca. i kao sto roditeljima ne pada na pamet da bi sestrici i bratanci a ne samo deca imali pravo na deo njihove imovine, ni ljudi bez dece ne smatraju da ce partner deliti imovinu sa sestricima i bratancima. jedina razlika je u tome da su roditelji su pokriveni zakonom a ljudi bez dece nisu. pa kom opanci, kom obojci.

Mislim da je covek gore objasnio da u Srbiji ujna zbog svojih godina ima pravo da trazi ono uzivanje stana do smrti. Ne bi morala da vas isplati koliko ja kapiram, na vama bi bilo da prometujete a ona bi bila zasticeni stanar do smrti. Tako sam makar razumela.

Edited by Mel