Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Hoću svoj deo (topik o nasledstvu)

Featured Replies

2 minutes ago, Mel said:

Svadjate se bezveze oko zakona, uglavnom je skoro svaki zakon dobar u opstem smislu i obrnuto, uvek mozete naci slucajeve gde primena zakona na naku situaciju ne deluje pravedno.

Sticajem okolnosti, svojevremeno sam se vec bila udala, ali nisam imala dece, i saznala sam da po zakonu zemlje gde sam se udala da sam tad capnula sva moja imovina automatski bi otisla suprugu. Pri cemu sam sa tim suprugom tad bila u izvrsnim odnosima. Meni je to bilo toliko van pameti, imalo mi je jedino smisla da podele moj suprug, sestra i brat, jbt napravila sam neku imovinu, muza znam 10 godina a sa sestrom i bratom sam odrasla, njaga maltene gajila jedan period, i sad suprug treba sve da odnese. Ma bas mi nije imalo smisla nikakvog. Da sam pisala testament, napisala bih ga tad po trecinu svakom.

Sad da ga pisem bila bih ko onaj u Maratoncima, sve svoje ostavljam sebi fazon. Mislim salim, se, nije bas tako... ali kako sad i koji zakon treba da kepcheruje sve nase individualne ideje i faze u zivotu?

Meni ima smisla samo supružnik ako smo zajedno stekli. Ipak sam taj odnos birao, pa od supružnika posle i deca, ako ih ima. E sada za moje nasleđe. To je moje u tom trenutku. I ako se meni nešto desi sve svoje želim toj osobi, ne sestri, bratu ili nekom levom, onome s kim sam želeo život provesti.

Nikako ne bih želeo da išta moje nasledi bilo ko drugi...

A to za ćerke i pritiske, to je baš gadost, i u ravni sa tim zastarelim pogledima. Tu totalno ima smisla da je zakon korektiv loših praksi.

EDIT: razvod je pak nešto drugo.

Edited by Vapad

• Replies 336
  • Views 9.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ayatollah
    Ayatollah

Mene je moj otac pokušao da razbaštini. Ne testamentom, već tako što je svu svoju imovinu pretvorio u keš, koji je negde sakrio pod nadzorom njegove žene. Nije bio zadovoljan time kakav odnos imam pre

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Verovatno ću zažaliti, ali da malo pojasnim. Naravo da je sasvim normalno da svako ima mišljenje o zakonskim rešenjima - to je i osnovno ljudsko pravo a i sasvim je uoičajeno. Ono što mene izbezumlj

• Kako se kaže: dobar i lud – rođena braća. Odrekla sam se polovine roditeljske kuće u korist brata. Danas, otkako njega više nema, meni je ulaz u tu kuću zabranjen, uz obrazloženje da sam „uzela“ polov

To je druga situacija, razvod, a ne nasleđe. Svakako, apsurdno je propisati da svoju posebnu imovinu prilikom razvoda supružnik deli.

2 minutes ago, Vapad said:

Meni ima smisla samo supružnik ako smo zajedno stekli. Ipak sam taj odnos birao, pa od supružnika posle i deca, ako ih ima. E sada za moje nasleđe. To je moje u tom trenutku. I ako se meni nešto desi sve svoje želim toj osobi, ne sestri, bratu ili nekom levom, onome s kim sam želeo život provesti.

A to za ćerke i pritiske, to je baš gadost, i u ravni sa tim zastarelim pogledima. Tu totalno ima smisla da je zakon korektiv loših praksi.

E pa to su ti opet cari srpskog zakona. Ja sam tu svoju imovinu najvecim delom stekla dok je tadasnji suprug jos "ladio jaja" po BGu i nicim nije doprineo sticanju. Ali tamosnji zakon ne pravi razliku kao srpski - nego bi sve pripalo muzu - znaci islo bi mu - da smo ostali tamo da zivimo, i da sam ja tamo capnula kao sto je bilo border line da hocu - sve sto sam nasledila, sve sto sam zaradila i imala po racunima pre nego sto smo poceli da zivimo zajedno, i sva ona zajednicka imovina u par godina suzivota.

Kao nekom sa srpskim bekgraundom i shvatanjima, to mi je bilo sokantno kad sam saznala.

Inace taj zakon stari se na mene jos primenjuje, dakle ako bih sad opet otisla da zivim tamo, i pokrenula razvod, morala bih pola svoje imovine da halalim koja najvecim delom uopste nije stecena u braku.

1 hour ago, Klara said:

I još jedna najčešća i bolna porodična tema u Srbiji: žensko odricanje dela nasledstva u korist muškog člana, tj. sestre u korist brata, kao i posledice po nju ako to odbije da učini.

Ali i posledice po ženu ako se odrekne njenog nasledstva.

https://www.instagram.com/koliki_je_moj_deo/

Snap-Insta-to-474916431-1799419199974889

Ceo život se deca vaspitavaju da budu jednaka i da sve dele, dok ne dođe pitanje nasledstva. Tu na površinu ispliva položaj žene i uloge koje društvo i porodica od nje očekuju, ali i tragično vaspitavanje ženske dece: "budi dobra, tiha, poslušna devojčica i sutradan požrtvovana žena."

Znam X ovakvi slučajeva, evo mama jednog od najboljih ortaka ostavila bratu neku silnu imovinu kao da ona neam dvoje dece koje bi mogle da se okoriste.

A zašto da ne spomenem lični primer, keva imala dve sestre i brata, a pošto brat nosi prezime i njegov sin tj dedin unuk je naslednik, njemu lično je ostavio ogroman plac sa dve kuće na kojima je deda živeo (a i ujak) u centru sela. Keva i sestre su se okoristile za ogromnu kuću na 3 sprata koja je btw očajno i užasno napravljena i totalno nefunkcionalna a ujak se i tu ugradio sa nekih 10k eura što je tipa pola što je svaka dobila kada su je konačno na kraju prodale. Sve ostalo išlo je ujaku/unuku a bilo je tu imetka, zemlje, njiva i sl.

Meni je takođe neverovatno mada donekle razumljivo kako žense osobe posle razvoda odustaju od svojih prava, znam više primera gde su namirene bukvalno nekom sićom ali valjda da bi se bračne agonije završile i radi konačnog mentalnog mira i prestanka stresa kakav verujem da razvod jeste, ali nisam siguran da bih bio tako fleksibilan na njihovom mestu, ali naravnoi, uvek je lakše isterivati pravdu sa strane.

7 minutes ago, advjbg said:

To je druga situacija, razvod, a ne nasleđe. Svakako, apsurdno je propisati da svoju posebnu imovinu prilikom razvoda supružnik deli.

Ja sam bila u situaciji da sam jedva ziva pretekla 2019te dok sam jos bila u ino, u tom slucaju sve bi otislo muzu jer smo se vencali pre 2018te i on bi nasledio svu moju imovinu u kojoj je samo manjim delom ucestvovao.

Kada smo se već dotakli toga, meni je zanimljivo koliko ljudi meša ta dva instituta, konkretno, jako veliki broj ljudi misli da režim posebne i zajedničke imovine postoji i kod nasleđivanja.

10 minutes ago, Vapad said:

Pa pisem, moja situacija konkretno je da sam mogla da capnem 2019te, brak je tad bio ok, a ja pod jurisdikcjom nesrpskog zakona. Mojoj sestri i bratu nista sa mojih racuna ne bi otislo, suprug, koji je tek par godina tu bio, bi odneo sve.

4 minutes ago, Mel said:

Ja sam bila u situaciji da sam jedva ziva pretekla 2019te dok sam jos bila u ino, u tom slucaju sve bi otislo muzu jer smo se vencali pre 2018te i on bi nasledio svu moju imovinu u kojoj je samo manjim delom ucestvovao.

Sada malo ti mešaš pojmove, tj. pričaš malo o razvodu malo o nasleđivanju. Nije problematično što bi on nasledio imovinu u čijem stvaranju nije učestvovao, to je i poenta nasleđivanja, to je besteretno sticanje, a ne podela bračne sutekovine, već je problematično što zakon te države samo njega vidi kao jedinog naslednika, zanemarujući roditelje.

Edited by advjbg

2 minutes ago, advjbg said:

Kada smo se već dotakli toga, meni je zanimljivo koliko ljudi meša ta dva instituta, konkretno, jako veliki broj ljudi misli da režim posebne i zajedničke imovine postoji i kod nasleđivanja.

Ja sam bas u prvom postu pomenula da znam da nasledjivanje i razvod nije isto, ali ima nekog preklapanja kad gledas iz perspektive toga sta se racuna da je nekome pripalo brakom. Eto ta pomenuta ujna, ona je po rezonu adama u braku trebala u fulu da nasledi supruga. Tako i jeste u nekim drugim zemljama. Meni licno bilo bi van pameti da u slucaju mog stradanja moj suprug odnese sav moj licni imetak, konkretno nije bio bas zanemarljiv, a stecen je pre stupanja u brak kad sam bila i nekoj firmi, dobila neke akcije, i prodala ih pod relativno solidnim uslovima. Zasto da suprug sa kojim sam na istoj adrsi bila 2 godine to odnese, a da sestra i brat od toga ne vide ni dinara, meni ne bi imalo smisla.

Ali necu reci da je zakon te zemlje glupav, nego prosto takav je, moje je bilo da malo obavestenija udjem u brak (nisam).

Edited by Mel

Ta ujna je zakonski naslednik svoga supruga zajedno sa ostalim njegovim naslednicima iz drugog naslednog reda, ako ih ima. E sad, ukoliko su oni taj stan koji čini zaostavštinu stekli radom u braku, ujna ima pravo da traži izdvajanje svog dela na osnovu bračne sutekovine. To znači, izdvoji se njena polovina, pa drugu polovinu ona nasleđuje u 1/2 dela, ostali naslednici u 1/2.

1 hour ago, Deda Drda said:

Takav brat ti i ne treba.

Nije to samo brat. Sa njim ide i cela familija. Tamo gde se to događa, svi staju sa njim na stranu i ženska osoba ostaje prokazana i sama.

19 minutes ago, Mel said:

Ja sam bas u prvom postu pomenula da znam da nasledjivanje i razvod nije isto, ali ima nekog preklapanja kad gledas iz perspektive toga sta se racuna da je nekome pripalo brakom. Eto ta pomenuta ujna, ona je po rezonu adama u braku trebala u fulu da nasledi supruga. Tako i jeste u nekim drugim zemljama. Meni licno bilo bi van pameti da u slucaju mog stradanja moj suprug odnese sav moj licni imetak, konkretno nije bio bas zanemarljiv, a stecen je pre stupanja u brak kad sam bila i nekoj firmi, dobila neke akcije, i prodala ih pod relativno solidnim uslovima. Zasto da suprug sa kojim sam na istoj adrsi bila 2 godine to odnese, a da sestra i brat od toga ne vide ni dinara, meni ne bi imalo smisla.

Ali necu reci da je zakon te zemlje glupav, nego prosto takav je, moje je bilo da malo obavestenija udjem u brak (nisam).

Uf, pazi. Ja nasledim pola kuće od majke, i oženim se. Mi živimo u pola kuće, stan praktično, ali lepo. Ne uzimamo kredit za neku drugu nekretninu. Krečimo ovaj stan, menjamo pod i prozore. Živimo život lepo i fino, volimo se. Nemamo dece. Ja se loše hranim i stresiram i capnem daleko pre vremena, the love of my life sada pored realno nemerljivog gubitka D, ima i moju harpiju od sestre koja treba da dobije pola koliko razumem, samim tim ona završava na ulici ili mora da dodatno isplaćuje nešto što bi trebalo da bude njeno. To meni nikako ni u kom slučaju nije fer, niti mi u bilo kom scenariju ima smisla. I nisam znao da je zapravo realan scenario, pa i poželjan. Malo mi je strašno to.

E, ovo je već bolje. Taman sam se zabrinuo da smo našli temu na kojoj vredi poslušati savet advokata. Ali jok, opet Srbin zna pravo bolje od advokata lolol

Dakle, Srbin neće da piše testament jer što da zavađa decu, neće da pita advokata za savet jer pravo zna bolje od advokata, a onda kad "zli" sinovci i sestričine krenu da "otimaju" nasledstvo, onda krivi zakoni...

Zakon o nasleđivanju je jedan od boljih i modernijih zakona, a u praksi ne dovodi do nepravednih rešenja koja se ne mogu prevazići.

Ovde se zaboravlja da se nasleđivanjem prenosi imovina generacija, pa to daje odgovor na pitanje zašto supružnik koji nema potomaka nasleđuje zajedno sa ostaviočevim braćom i sestrama. A ko želi drugačije, srpski pravni sistem mu je omogućio bar 3 načina da izmeni taj redosled, po simboličnoj ceni od 32.500 dinara po AT.

Edited by Uskebasi

Jedna mala digresija, kada smo već pomenuli temu apsurdnih odredbi, nelogičnih, kako god. U mnogim zapadnim državama, porezi na nasleđe su ogromni, nama nepojmljivi, jer smo mi navikli da je u Srbiji, porez na nasleđe u prvom naslednom redu 0, u drugom 1,5%, u svim ostalim 2,5%. Primera radi, poreska stopa je u tim državama 10,20,30%. Kod nas, ti možeš da naslediš milione od svojih roditelja i za to ćeš platiti taksu i eventualno advokata ako ga imaš u ostavini.

Druga, meni zanimljiva stvar (iako nije vezana za nasledno, već za građansko procesno), u SAD-u u velikoj većini građanskih parnica uopšte ne postoji pravilo da strana koja izgubi snosi troškove suprotne strane koja je uspela u sporu. Oni načeno imaju shvatanje da je parnica ispod recimo 100.000,00 dolara neisplativa u slučaju dobitka spora.

1 hour ago, Klara said:

Gledano sa strane, tako je.

Ali, ženama uopšte nije tako lako proći kroz bol koji porodica priredi odbacivanjem prvo preko nasledstva, a onda i ako se ona zauzme za sebe. Ne samo porodica, još uvek živimo u primitivnom društvu vođeno osudama na račun takve sestre.

I to se ne dešava samo u nekim zabitima, pasivnim krajevima i primitivnim zajednicama.

Većinu takvih slučajeva znam baš iz skroz drugačijeg miljea, i socijalnig i geografskog.