Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

Ovaj navodni hvalospev Biljane Srbljanovic mi je veci wtf od Laibachovog izvinjenja Titu.

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

1 hour ago, Hele said:

Ali je li nerealan?

Uvek treba poći od sebe i prvo očistiti svoje dvorište, žestoko sranje smo napravili i dali crveno-crnima da nas vode kroz 90-e.

Ovde se povampirilo sve najgore.

Ipak, da je Srbija imala časno i stručno rukovodstvo, situacija je opet bila zajebana u pm.

Mi sebe nismo smeli dozvoliti da tako nisko padnemo, ali povampireni duh ustaštva je nadolazio, dobrim delom nevezan za nas.

Bilo ih je, tako su odgajani, preci im se nisu pokajali i stajali su iza toga da su 40ih radili ispravnu stvar.

Ta zločinačka, fašistička i genocidna ideologija nije umrla nego je usađivana u mlade mozgove, a oni su čekali svoj trenutak.

Ćale nije tek tamo neki Hrvat, običan čovek, poput ćerke mu recimo. Ćale je ustaša. Ne baš ono totalni, ali eto i nije dehumanizovan nego na granici dehumanizacije.

bilo ih je, ali mnogo manje nego se u srbiji misli

kod nas se mesa, sto potvrdjuje i ovaj tvoj post, zelja za nezavisnoscu kod hrvata i borba za nezavisnost i (neo)ustastvo

jebiga, to su dva potpuno razlicita pojma

u nasoj tadasnjoj propagandi hrvat=ustasa, a to je ostalo do dan danas medju radikalima, ovim "umivenim" radikalima i generalno nacionalistima

da ne bude zabune, jednako tako svi srbi su iz perspektive tadasnje hrvatske propagande i danasnjih hr nacionalista bili i ostali cetnici, uostalom oni zu nas zvanicno koristili izras "srbocetnicke snage"

ako je zaista tako kao sto kazes, da si mlad, da u skoli gotvo nisi ucio o tim dogadjanjima i pokusavas dokuciti sta se zaista zbivalo, pokusaj odvojiti u meri u kojoj mozes subjektivno od objektivnog

ti, odnosno svi mi smo to sto jesmo i subjektivno je razumljivo da stvari najpre posmatramo iz svoje perspektive

ali ako pokusavamo sagledati siru sliku, zaista pokusati odgonetnuti sta se sve desavalo onda se mora sagledati i druga strana i pokusati biti objektivan koliko je to moguce

npr, za mene kao nekog ko je sve 4 godine rata ziveo u RSK i ko je bio u koloni u oluji, kome je otac ostao invalid u tom ratu boreci se na srpskoj strani, oluja je prvenstveno (subjektivno) progon srpskog stanovnistva iz RSK i najgori (kolektivni) dogadjaj u mom zivotu

bombardovanje (primera radi) u odnosu na to je sprdnja

sa druge strane, obejktivno jbg oluja nije samo to vec i borba hrvatske drzave za oslobadjanje teritorije, normalno funkcionisanje drzave, mir i za povratak nekih drugih ljudi koji su proterani 4 godine ranije

na kraju krajeva te 4 godine nakon 91, dakle 95 u rsk gotovo da nije bilo hrvata, 4 godine posle oluje, iako su gotovo svi srbi proterani, povratak srba na teritoriju nekadasnje rsk je uveliko bio u toku

moja i vecina srpskih kuca u rsk nakon oluje nije spapljena ili srusena, hrvatske 4 godine ranije gotovo sve do jedne jesu

na stranu sto se dio srba ostalih na "hrvatskoj strani" vratio odmah posle oluje, a srbi u istocnim delovima rsk vecinski ostali nakon erdutskog sporazuma i mirne reintegracije

jos nesto sto se tice "ustasa"

iz ove perspektive zvuci gotovo neverovatno da su npr 1991 hrvati medjusobno dolazili u sukobe zbog odnosa prema srbima

npr kod oca u sisackoj rafineriji je bilo nekoliko takvih sukoba

kao prvo pre pocetka sukoba nisu svi hrvati ni bili za nezavisnost, iako ogromna vecina jeste, medju onima koji su bili za nezavisnost veliki broj je bio prvenstveno zbog ekonomske situacije(prilicno sam siguran da se islo drugim putem da se i ogroman broj hr srba mogao pridobiti na tim osnovama, ali to je (donekle) druga tema), na kraju i medju onima koji su bili za nezavisnost prvenstveno na nacionalnim osnovama (tisucljetni san i slicna sranja) daleko od toga da su svi bili ustase

a onda kad je rat krenuo, vise nije bilo mnogo prilika za nijansiranje

sisak je grad sa mozda i najvise ubijenih srba (civila)

sve i da su hteli, oni najtolerantniji na obe strane su slabo imali priliku da deluju, jer bi time i svoj zivot ugrozili

i tako, postadosmo (a i ostadosmo) svi ili ustase ili (srbo)cetnici kako se kome zalomilo jbg

ja sam sa banije iz sela gde je bio epicentar desavanja u www2, u mom selu je poceo ustanak na baniji (zapravo izvesno i u celoj hrvatskoj, ali to je neka posebna tema), u mom selu su ustase u znak odmazde zbog tog ustanka pobile preko 1000 srba muskaraca iz mog i okolnih sela, taj deo banije je bio potpuno opustosen od ustasa, spaljen do temelja, civili koji su preziveli ustaski noz su zavrsavali u jasenovcu, deca u decijim logorima sisak, jastrebarsko, a u najbolje slucaju u brojnim zbegovima zajedno sa partizanima, nekoliko puta do samarice (planina i sume u unutrasnjosti banije u smeru bosne iz perspektive veceg dela banije), a 1943 tokom operacije vajs sve do bosne

u tim zbegovima ogroman broj mojih rodjaka/predaka je umro, najcesce od tifusa

prvog dana operacije vajs u borbi sa nemcima, 10ak km od nase kuce poginuo mi je deda po ocevoj strani u svojoj 25 toj godini, moj otac je tek bio napunio 6 meseci

tokom rata sto od ustasa sto od nemaca pored ocevog oca ubijena su mi oba(tad) ujaka, kao partizanski kuriri od 13, 14 godina, rodjena sestra tog poginulog dede (brat je od svoje 17te takodje bio u partizanima, jedini preziveo, jedva jer je kao tifusar u bosni bio otpisan), bakina(preko oca) rodjena sestra kao partizanka na sutjesci, brat druge bake (sa majcine strane) od ustasa

nebrojen broj rodjaka je izginuo, srpska sela su bila bukvalno (u najboljem slucaju) prepolovljena u broju stanovnistva, a narocito su stradali mladji muskarci, prezivelo ih je mozda 20ak%, do te mere da se godinama posle rata osetio ogroman problem nedostatka radne snage na selu, pa je generacija mog strica (1935) morala da odraste u decijim godinama i da radi najteze poslove (oranje volovima npr) vec od svoje 11, 12 godine

sedma banijska divizija je krenula u povlacenje u bosnu na pocetku akcije vajs sa preko 4000 boraca, krajem godine kad su se vratili kuci na baniju (posle neretve i sutjeske), ostalo ih je 550

ono sto se kod nas ceto zaboravlja je da su i na neretvi i na sutjesci zajedno ginuli i hrvati partizani

najveci broj poginulih na sutjesci je iz splita i okoline

tesko da covek moze biti ponosniji na nesto (sto nije direktno njegovo delo) nego sto sam ja ponosan na moje pretke i zemljake i njihovu antifasticku borbu

sa druge strane, ustase su oduvek bili i ostali najvece zlo koje poznajem, kao dete nisam znao ko su srbi, hrvati, pravoslavci, katolici, muslimani, ali sam jako dobro znao ko su partizani, a ko su ustase

koliko god pocetkom devedesetih, a i dan danas neki pokusavali ovaj poslednji rat prikazati kao nastavak tog rata, on to naprosto nije bio

da, itekako je bilo ustasa i u ovom ratu i da itekako je i ustastvo bilo jedan od temelja nove hrvatske, ali daleko do toga da je samo to, najmanje u istoj meri ta hrvatska je nastala i na avnojevskim osnovama

od poslednjeg rata je proslo 30 godina, hrvatska je danas daleko slobodnija drzava nego 90tih

za srbiju, hrvatska je ozbiljna drzava, koliko god se to nekom svidjalo ili ne

pisem sve ovo jer zelim naglasiti razliku izmedju istinski ustaskog i kolokvijalno ustaskog, a znamo u kojoj meri se zapatilo, dotle da danas zlocinacki rezim u srbiji sve svoje protivnike naziva ustasama

oni koji su jednako kao (neo)ustase krivi za sva zla koja su se desila srbima hrvatske devedesetih daju sebi za pravo da nekog nazivaju ustasama, oraganizuju pomene srpskim zrtvama, uz to snimaju idiotske serije i filmove da toboz odrze secanje na stradale, a zapravo sve to rade da bi sebe oprali i da bi dalje sirili medjunacionalnu mrznju

zbog svega napisanog ja kad idem na baniju, u hrvatsku, idem kuci

nit se osecam kao uljez, nit se bojim koga, niti tu drzavu smatram neprijateljskom, jos manje ustaskom

druga je stvar sto bih da mogu sutra ukinuo i hrvatsku i sve druge ex yu republike 1945_flag_yu

medjutim, u okviru jugoslavije ja sam hrvatski srbin i ne mogu biti nista drugo

Kažem da ih je bilo, ne da su svi ili da su većina. Ta informacija ne dolazi iz radikalske propagande nego pričaju ljudi iz tih krajeva, a ti ljudi ne puše radikalsku propagandu, štaviše, mrze ih dna duše.

Naravno da su se takvi Hrvati izdavajali pa se eto danas i priča o njima, čime se možda stekne utisak da ih je bilo više nego što jeste.

Jer neki Marko je bio samo Marko, nečiji dobar drug iz škole, o njemu kada neki ljudi iz tih krajeva pričaju ni ne govore da je bio Hrvat, a bio je, ali to nije bilo bitno, on je Marko, prijatelj iz razreda.

Steta kad su bili tako neustaski orijentisani sto ih je sad tona tamo sto zighajluju. Mada ima ta skola po kojoj samo zato sto neko zighajluje ne mora biti fasisten,m ili onaj AfD, ima ljudi koji smatraju da to nisu fasisti.

A ono po Hrvatskoj i Bosni sto su zabetonirali kosti umesto da ih sahrane je sto su komunisten bili bizi, ne sto se minorizovalo istastvo i ispirao mozak ljudima da je to bilo mnogo marginalnije rasprostranjeno nego sto je bilo.

Ko kod nas 90ih, sve hipici i po neki cetnik i partizan.

Tačno sam znao ko će biti trigerovan na @pbg12345 -ov post. Fali još jedan za tombolu.

11 minutes ago, Hele said:

Kažem da ih je bilo, ne da su svi ili da su većina. Ta informacija ne dolazi iz radikalske propagande nego pričaju ljudi iz tih krajeva, a ti ljudi ne puše radikalsku propagandu, štaviše, mrze ih dna duše.

Naravno da su se takvi Hrvati izdavajali pa se eto danas i priča o njima, čime se možda stekne utisak da ih je bilo više nego što jeste.

Jer neki Marko je bio samo Marko, nečiji dobar drug iz škole, o njemu kada neki ljudi iz tih krajeva pričaju ni ne govore da je bio Hrvat, a bio je, ali to nije bilo bitno, on je Marko, prijatelj iz razreda.

da ali kazes to na takav nacin da zvuci kako su hrvati/ustase mudro cekali godinama, desetljecima, uzgajali ustastvo u sebi i onda kad je doslo vreme pustili duh iz boce

problem je u tome sto potpuno isto govore hrvati i bosnjaci za srbe "mi naivni usli sa njima u istu drzavu, verovali, a oni gajili cetnistvo/srpski nacionalizam, hteli sve vreme veliku srbiju"

eventualno se doda "nisu svi srbi takvi, ali najglasniji..."

da, jeste bilo i tinjajuceg nacionalizma i ustastva i ustaske emigracije, ali itekako je bilo i istinske borbe protiv svega toga i to jedanko i od strane hrvata antifasista

na kraju krajeva sta je starije kokoska ili jaje moze se do beskonacnosti, pa kopanje po istoriji do godine koja toj strani dogovara da bi nesto dokazala

ali jbg cinjenica je da direktni povod za agoniju devedesetih memorandum sanu, pojava milosevica, jogurt revolucija itd

odnosno zelja milosevica da preko srba vlada jugoslavijom i postane tito umesto tita (na nacin kako je on to video)

i pored te cinjenice i dalje je jednaka budalastina reci "da je medju srbima sve vreme sfrj tinjao nacionalizam, zelja za velikom srbijom i da je cetnistvo samo trazilo trenutak da ugleda svetlost dana"

11 minutes ago, dragance said:

Tačno sam znao ko će biti trigerovan na @pbg12345 -ov post. Fali još jedan za tombolu.

Jbg, koliko god da nije novo, i dalje mi je fascinantno kad cela zemlja izadje da zighajluje kako ih ima koji na to reaguju a vi svuda vidite ustase, cetnici jedni.

Jedino nam tuznijeh partizana ni od korova, a onoliko se bili zapatili medju narodom.

24 minutes ago, Hele said:

Pola miliona ih je bilo na livadi istovremeno nema 4 meseca 2025te.

Ali 41e u piku svega toga, td ih je toliko malo bilo, da se desavalo da ih dodje 5-6 u selo, i narod mora sam da se pokolje i poskace u jame jer nema ko to da obavi.

A 90te ih nije bilo ni th 4-5, nego dvojica, i to nisu ni ucestvovali u ratu nego su sedeli u Zagori i pili pivo.

Nije bilo ni komunista, samo su cetnici odnekud naisli, ali ni njih nije ustari bilo puno, 7 u Bosni u 2 u RSK, al su bili bucni pa je delovalo da ih je vise.

9 minutes ago, pbg12345 said:

Slazem se sa tobom potpuno glede potrebe da je vazno da Srbi prestanu da bas svuda vide ustastvo. Ali evo da malo porusim Sneska - ja nisam nesto impresioniran brojem ljudi na ovim antifa skupovima u Hrvatskoj. Jos pritom, nikakvog skupa nije bilo tamo gde je mozda simbolicki najpotrebniji - u Splitu.

29 minutes ago, pbg12345 said:

da ali kazes to na takav nacin da zvuci kako su hrvati/ustase mudro cekali godinama, desetljecima, uzgajali ustastvo u sebi i onda kad je doslo vreme pustili duh iz boce

problem je u tome sto potpuno isto govore hrvati i bosnjaci za srbe "mi naivni usli sa njima u istu drzavu, verovali, a oni gajili cetnistvo/srpski nacionalizam, hteli sve vreme veliku srbiju"

eventualno se doda "nisu svi srbi takvi, ali najglasniji..."

da, jeste bilo i tinjajuceg nacionalizma i ustastva i ustaske emigracije, ali itekako je bilo i istinske borbe protiv svega toga i to jedanko i od strane hrvata antifasista

na kraju krajeva sta je starije kokoska ili jaje moze se do beskonacnosti, pa kopanje po istoriji do godine koja toj strani dogovara da bi nesto dokazala

ali jbg cinjenica je da direktni povod za agoniju devedesetih memorandum sanu, pojava milosevica, jogurt revolucija itd

odnosno zelja milosevica da preko srba vlada jugoslavijom i postane tito umesto tita (na nacin kako je on to video)

i pored te cinjenice i dalje je jednaka budalastina reci "da je medju srbima sve vreme sfrj tinjao nacionalizam, zelja za velikom srbijom i da je cetnistvo samo trazilo trenutak da ugleda svetlost dana"

Ne kažem. Poz.

Ja sam spreman da se kladim da je bar 50% onih koji su išli na Prijovićkine koncerte u ZG Areni bilo i na Tompsonu.

25 minutes ago, Kampokei said:

Slazem se sa tobom potpuno glede potrebe da je vazno da Srbi prestanu da bas svuda vide ustastvo. Ali evo da malo porusim Sneska - ja nisam nesto impresioniran brojem ljudi na ovim antifa skupovima u Hrvatskoj. Jos pritom, nikakvog skupa nije bilo tamo gde je mozda simbolicki najpotrebniji - u Splitu.

naravno iz moje perspektive i 1 ustasa je mnogo ustasa

a daleko od toga daih je malo, a da je aktivni antifasizam masovna pojava

opet, sa druge strane, zagrebom vlada zeleno-leva koalicija, jasno antifasisticka

beogradom znamo ko vlada, sta rade i kakve sve ideje imaju

Ne bi išao ispod 80 podsto

34 minutes ago, Mel said:

Nije bilo ni komunista, samo su cetnici odnekud naisli, ali ni njih nije ustari bilo puno, 7 u Bosni u 2 u RSK, al su bili bucni pa je delovalo da ih je vise.

kako kad i kako gde

na baniji u ww2 tog smeca nije bilo ni u tragovima