Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

7 minutes ago, Kampokei said:

Ovo ni meni nikada nece biti jasno. Na sve to, daje neki kakav takav naknadni legitimitet odluci da se bombarduje SRJ, koja jeste pravno gledano bila u najmanju ruku problematicna (a zapravo je bila tesko silovanje medjunarodnog prava, a mozda i pocetak kraja UN koji je danas na nivou Drustva naroda posle 1933).

meni nije jasno da razumni ljudi i dan danas ne mogu shvatiti svu suludost vuciceve ili miloseviceve politike

u oba slucaja je isto

na unutrasnjem planu je sve jasno, ali cim se zadje u regionalni teren vise njihove politike i poteze ne gledamo na isti nacin nego evo i pokusavamo naci neki smisao

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

22 minutes ago, Halvard said:

Da, cilj Oluje jeste između ostalog bio da se protera srpsko stanovništvo.

Malo da pomognem u grananju razmišljanja: je li cilj Dejtona bio da se Srbe protjera iz Sarajeva?

Dejton - mirovna konferencija

Oluja - SVO

niđe veze sa poređenjem

3 minutes ago, Roger Sanchez said:

Malo da pomognem u grananju razmišljanja: je li cilj Dejtona bio da se Srbe protjera iz Sarajeva?

Teras me ka dosta morbidnim poredjenjima, ali koliko je tacno kuca spaljeno i civila ubijeno na Grbavici i na Ilidzi netom posle reintegracije?

Nije bio cilj sam po sebi, jeste bila očekivana i podrazumevana posledica.

Kao što bi bilo očekivano da se deo srpskog stanovništva iseli iz Krajine ili sa Kosova da je prihvaćen Z4 ili neki sličan plan, tj. da je u drugom slučaju nađeno neko mirno rešenje i izbegnuto bombardovanje.

To sve svakako ne bi izgledalo kao ono što se desilo u avgustu 1995. i junu/julu 1999. Ili, na kraju krajeva, kao što nije izgledalo u Sarajevu posle Dejtona.

I opet, kakve veze ima?

Edited by Halvard

13 minutes ago, Halvard said:

Nije bio cilj sam po sebi, jeste bila očekivana i podrazumevana posledica.

Ditto.

@Halvard Sarajevski prsten je bio dupke pun strane profesionalne vojske.

Veza je u postojanju namjere da se nešto učini i dokazivost te namjere ako se samo inducira.

Zaustavit ću se da ne trolujemo ako se prihvate neke činjenice oko epiteta. Oluja nije bilo "najveće etničko čišćenje na ovim prostorima". Najveće čišćenje je Kosovo, čak i ako je bilo "neuspješno". Ne dobiva se get out of jail card zato jer se nekog uhvatilo prije prelaska zida zatvora i vratilo u ćeliju.

Drugo, namjera čišćenja u Oluji je teško dokaziva, zato su u Haagu na kraju pribjegli gluposti "deportiranja jednodnevnim baražom artiljerije", koja je s razlogom pala na sudu. Na Kosovu je namjera trivijalno dokaziva: stanovništvo je protjerivano iz teritorije koju je kontrolirala država. Među ostalim i ukrcavanjem na vozove.

Treće, osobe i profili koji "ne daju Srpsku", među njima i danski princ, nemaju nikakva prava da mi drže pridike, ni moralno ni svjetovno ni spiritualno.

Znači došli smo do, pa Pavelić Gotovina nije pravomoćno osuđen, molim ljepa.

5 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Znači došli smo do, pa Pavelić Gotovina nije pravomoćno osuđen, molim ljepa.

Nadam se da nije u tom fazonu Rođa.

To je gradjanisticki aka lokalna verzija kompleksa nize vrednosti, kad furas tu liniju onda si fensi pahuljica skoro pa zapadnjak a ne neki zadrigli Srbos pred radnjom sto je estetski tak nepodnosljivo. To ti je ono, ustase ne postoje, ubij Srbina zasluzio je nekako sigurno, onda popodne glasaj Tomu Nikolica te posle seri o Miletu i Slavici kako su doveli SNS koji su uzgred budi receno mahom glasali DS, G17 ili LDP.

Gledajuci nesto na temu onoga oko minimalnog postovanja samih sebe, ovi u Prebilovcima su izgleda dugo pokusavali da izvade i sahrane kosti, komunisti nisu davali dok nije krenuo raspad, gde su kosti izvukli, sahranili, i bolje da nisu posto ih je usta...vna hrvatska vojska na privremenom radu u BIH sistematski izminirala i posle preuredila u divlje deponije. Pritom su pravili i neku poeziju tematsku o tome.

Steta sto partizanen nisu imali vremena da ih 45 godina brane od hriscanske sahrane, potrajale bi toliko godina duze na groblju nego kako je na kraju bilo.

Ta usta...vna hrvatska vojska posle je slucajno pobila one koje su zatekli po Krajini. Nije im naravno padalo na pamet da sprovedu komunisticki postupak iz 45te mir mir niko nije kriv sedi gdi si i ne javljaj se.

2 hours ago, Roger Sanchez said:

Da citiram oca domovine, dr Franju Tuđmana: „nema povratka u prošlost, kada su Srbi bili “tumor, koji se širio srcem Hrvatske, tumor koji je uništavao hrvatsko nacionalno biće i koji nije dozvoljavao hrvatskom narodu da bude gospodar u sopstvenoj kući“.

Edited by sigurnost

1 hour ago, Milošica said:

Nadam se da nije u tom fazonu Rođa.

Jeste mi bezveze da govorim u njegovo ime, ali stvarno ne mislim da je tako.

Rekao bih da mu smeta formulacija "najveće etničko čišćenje na ovim prostorima". Mogu da se složim da nije, eto.

Samo što su ovi prostori toliko bili etnički čišćeni u poslednjih 35 godina, da ne idemo dalje u prošlost, da stvarno ne znam koliko takva premeravanja uopšte imaju smisla.

4 hours ago, Halvard said:

Cilj je bio da se povrati teritorija I protera stanovništvo, ne znam zašto se uopšte raspravlja o tome nakon svega što danas znamo. Ta činjenica stoji bez obzira na to što je Srbija nepune 4 godine kasnije uradila nešto još groznije na Kosovu, zapravo ne znam ni kakve veze ima. Te situacije jesu teško uporedive jer samo im je ishod bio isti, masovno proterivanje stanovništva - u jednom slučaju trajno, u drugom privremeno - ali su okolnosti bile potpune drugačije.

Inače mi do danas nije jasno kako je iko sa iole zdravom pameću mogao da pomisli da će tih 700 000 Albanaca ostati van Kosova kad se bombardovanje jednom završi niti koja je bila poenta toga. To je bila apsolutno suluda, suicidalna, katastrofalna odluka, vrhunac bizarnosti tragičnog besmisla te decenije.

Samo što ta decenija nije još završena.

Pišem ovo kako jeste, iz srca i po onome što znam, uvek će neko shvatiti pogrešno, ali šta da mu radim.

Iskreno nemam pojma da li ti lupim lajk na post i da li je to što pišeš istina. Ništa lično, prosto - ne znam.

Kažeš 700 000 Albanaca i da je bilo gore od Oluje.

Ja najiskrenije nemam pojma. Istoriju sam dobio kao predmet godinama posle 1999., briljirao, imao uvek peticu, išao na takmičenja... i apsolutno ništa ne znam o tome.

Nadam se da razumeš o čemu pišem. A ne pišem da ti izmišljaš stvari i da se to nije desilo.

Prosto - ne znam. Nismo učili, ne uči se niti priča danas, a kad se desilo bio sam mali da bih tada sam se informisao iz različitih izvora.

Oko karaktera operacija Oluje nema nikakve sumnje da je zločinački, valjda je svaki sedmi čovek koji je ostao ubijen, možemo samo da zamislimo šta bi bilo da su svi ostali i koliki bi broj ubijenih bio, pošto tako Hrvati tako pričaju - što su Srbi bežali, ne bi mi njima ništa...

Ceo život živim u Beogradu i poznajem ljude iz Krajine i znam kako je sve to izgledalo i kroz šta su prošli. Imam svedočenja živih ljudi.

Priče sa dešavanjima na Kosovu? Ništa ne učimo, a Albance su nam predstavili kao neke tamo dole teroriste kozojebe koji čak i da jesu proterani i treba. Tako oni kažu.

Ja Albanca sa Kosova u životu upoznao nisam. Potpuno su ih otuđili, mi rođeni 90ih, 2000ih, 2010ih... ne znamo ništa o njima i onda je to plodno tlo da se ćuti o svemu ili se oni predstave na način na koji onima koji nas jašu decenijama odgovora.

Tako da kad ti napišeš 700 000 ljudi koji su proterani i bilo je gore nego Oluja, ja prosto ne znam da li ti govoriš istinu ili preteruješ, a nisam ni glup, ni neobrazovan, ni neko koga ne zanima.

Eto, jedino taj rat na Kosovu mi nikad nije bio predmet nekog posebnog interesovanja, ali tu bi trebalo da upadne onda neko opšte obrazovanje, ali njega nisam imao gde da steknem po ovom pitanju.

2 hours ago, Hele said:

Samo što ta decenija nije još završena.

Pišem ovo kako jeste, iz srca i po onome što znam, uvek će neko shvatiti pogrešno, ali šta da mu radim.

Iskreno nemam pojma da li ti lupim lajk na post i da li je to što pišeš istina. Ništa lično, prosto - ne znam.

Kažeš 700 000 Albanaca i da je bilo gore od Oluje.

Ja najiskrenije nemam pojma. Istoriju sam dobio kao predmet godinama posle 1999., briljirao, imao uvek peticu, išao na takmičenja... i apsolutno ništa ne znam o tome.

Nadam se da razumeš o čemu pišem. A ne pišem da ti izmišljaš stvari i da se to nije desilo.

Prosto - ne znam. Nismo učili, ne uči se niti priča danas, a kad se desilo bio sam mali da bih tada sam se informisao iz različitih izvora.

Oko karaktera operacija Oluje nema nikakve sumnje da je zločinački, valjda je svaki sedmi čovek koji je ostao ubijen, možemo samo da zamislimo šta bi bilo da su svi ostali i koliki bi broj ubijenih bio, pošto tako Hrvati tako pričaju - što su Srbi bežali, ne bi mi njima ništa...

Ceo život živim u Beogradu i poznajem ljude iz Krajine i znam kako je sve to izgledalo i kroz šta su prošli. Imam svedočenja živih ljudi.

Priče sa dešavanjima na Kosovu? Ništa ne učimo, a Albance su nam predstavili kao neke tamo dole teroriste kozojebe koji čak i da jesu proterani i treba. Tako oni kažu.

Ja Albanca sa Kosova u životu upoznao nisam. Potpuno su ih otuđili, mi rođeni 90ih, 2000ih, 2010ih... ne znamo ništa o njima i onda je to plodno tlo da se ćuti o svemu ili se oni predstave na način na koji onima koji nas jašu decenijama odgovora.

Tako da kad ti napišeš 700 000 ljudi koji su proterani i bilo je gore nego Oluja, ja prosto ne znam da li ti govoriš istinu ili preteruješ, a nisam ni glup, ni neobrazovan, ni neko koga ne zanima.

Eto, jedino taj rat na Kosovu mi nikad nije bio predmet nekog posebnog interesovanja, ali tu bi trebalo da upadne onda neko opšte obrazovanje, ali njega nisam imao gde da steknem po ovom pitanju.

"Ako dođe do bombardovanja NATO-a, ako dođe do američke agresije, mi Srbi ćemo prilično stradati, ali Albanaca na Kosovu neće biti."

Potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj

To ti je bila tada vladajuća politika u Srbiji.

@Hele , ja tebe u potpunosti razumem jer o tim stvarima prosto nemaš gde da čuješ u poslednjih 15 godina. Nešto se više pričalo o tome do neke 2005. godine, mada je i tada to nailazilo na užasan otpor. Kako se Crna Gora odvojila, a nezavisnost Kosova postajala sve izvesnija, tako se ta priča gušila, da bi nakon 2008. i definitivno prestala da bude aktuelna.

A znalo se šta se dešavalo, skoro svako je znao nekog sa Kosova ili nekog ko je bio u vojsci i policiji u to vreme, samo je pitanje koliko su ljudi to hteli da prihvate. Naravno, mnogo je bilo i onih koji su bili u fazonu da baš tako treba i da je šteta što nije više.

Uglavnom, kad je počelo bombardovanje, krenulo je masovno i sistematsko proterivanje Albanaca, uključujući i ukrcavanje u vozove i deportaciju na albanskoj i makedonskoj granici, što pominje Roger. Jeste bilo 700 000 proteranih na vrhuncu tih događanja. Koja je bila poenta toga zauvek će ostati misterija, niko nije mogao da zaista veruje da će ti ljudi zauvek ostati van Kosova. Jedino što je postignuto jeste da je bombardovanje trajalo 3 meseca umesto očekivana 3 dana i da su srpsko-albanski odnosi, inače nikakvi, zauvek uništeni.

Pritom su činjeni i grozni zločini, na hiljade ljudi je pobijeno, pogotovo u Drenici i Metohiji gde su bila najjača uporišta OVK, čitava sela su bila sravnjivana sa zemljom.

U svakom slučaju, užasna sramota za srpsku državu. Naravno, to ne opravdava ono što je srpskom stanovništvu učinjeno nakon završetka bombardovanja.

Najozbiljnije, jedan od trenutaka koji me je zauvek oblikovao jeste telefonski poziv iz Prištine kome sam igrom slučaja prisustvovao, krajem marta 1999., gde čovek sa lica mesta svojoj sestri u potpunoj euforiji, van sebe od sreće, saopštava kako "Evo, trpaju ih u vagone kao stoku, mrš svi Albaniju!", stvarno se ponekad pitam kakve bih stavove danas imao da nisam to doživeo.

Edited by Halvard

jezive se stvari pišu ovde i to sa najviših pozicija.

jezive jezive.

i to se prima kao pelcer muškatle iz vode.

svaka čast, šteta što niste ovako pisali kad je napravljen forum