Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

Пупавац је птица, колико знам. И каже се - смрдиш ко пупавац, бар у Далмацији

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

Možda mu je tepao.

Evo i malo lektire za pracenje serije (uz ogradu da sam stigao da poslusam samo prvih 20 minuta).

Imal naslov serije veze sa Mešinom knjigom ili je čisto ratni kontekst.

Meni deluje da je ovo prvo.

5 hours ago, pbg12345 said:

matijevic

Matanović. Nema on veze s tom odlukom, čovjek je po naređenju poginuo jer je general Basarac odlučio modificirati plan. Doduše, nisam siguran da bi originalni ili ikoji drugi plan tog dana bio išta uspješniji, ali svakako ne bi bio toliko smrtonosan

Edited by Roger Sanchez

5 hours ago, Hamlet Strašni said:

Znači slažemo se da je namera Oluje bila da se proteraju Srbi.

Pa je posle Milošević hteo isto sa Albancima.

Namera Oluje je bila da se vrati oteta pardon uzeta teritorija, ono oko čega se ratovalo. Nije se ratovalo zbog etažiranog stana u Karlovcu.

Ono što nikad neće biti isto u primjeravanju te dvije situacije je to što su kosovski Albanci deportirani preko granice iz teritorije pod gotovo apsolutnom kontrolom Srbije. Door 2 Door i Face 2 Face etničko čišćenje, moglo bi se reći

2 minutes ago, Roger Sanchez said:

Namera Oluje je bila da se vrati oteta pardon uzeta teritorija, ono oko čega se ratovalo. Nije se ratovalo zbog etažiranog stana u Karlovcu.

Ono što nikad neće biti isto u primjeravanju te dvije situacije je to što su kosovski Albanci deportirani preko granice iz teritorije pod gotovo apsolutnom kontrolom Srbije. Door 2 Door i Face 2 Face etničko čišćenje, moglo bi se reći

Razlika je pre svega sto Kosovo pocinje na K a Hrvatska na H. Milosevic je pokusao hrvatski scenario, nije uspeo jer nije imao podrsku medjunarodne zajednice tacnije imale su je paravojne formacije da uopste pocnu rat dole i to je to, dok je Hrvatskoj pruzena podrska kao Izraelu recimo. Svako ce pomagati saveznike i kenjati o protivniku. Besmisleno je dalje porediti jer je jedno uspesan poduhvat etnickog ciscenja a drugo neuspesan.

2 hours ago, dragance said:

Možda mu je tepao.

Tako, Pupavac, mu tepaju s desne strane i u Hrvatskoj

Cilj je bio da se povrati teritorija I protera stanovništvo, ne znam zašto se uopšte raspravlja o tome nakon svega što danas znamo. Ta činjenica stoji bez obzira na to što je Srbija nepune 4 godine kasnije uradila nešto još groznije na Kosovu, zapravo ne znam ni kakve veze ima. Te situacije jesu teško uporedive jer samo im je ishod bio isti, masovno proterivanje stanovništva - u jednom slučaju trajno, u drugom privremeno - ali su okolnosti bile potpune drugačije.

Inače mi do danas nije jasno kako je iko sa iole zdravom pameću mogao da pomisli da će tih 700 000 Albanaca ostati van Kosova kad se bombardovanje jednom završi niti koja je bila poenta toga. To je bila apsolutno suluda, suicidalna, katastrofalna odluka, vrhunac bizarnosti tragičnog besmisla te decenije.

Edited by Halvard

4 minutes ago, Halvard said:

Cilj je bio da se povrati teritorija I protera stanovništvo, ne znam zašto se uopšte raspravlja o tome nakon svega što danas znamo.

S te teritorije je par godina ranije pri njezinom zauzimanju isto protjerano jedno stanovništvo, što su oni trebali ostati protjerani? To bi bio moralan izbor?

7 minutes ago, Halvard said:

sa iole zdravom pameću

13 minutes ago, Halvard said:

Cilj je bio da se povrati teritorija I protera stanovništvo, ne znam zašto se uopšte raspravlja o tome nakon svega što danas znamo. Ta činjenica stoji bez obzira na to što je Srbija nepune 4 godine kasnije uradila nešto još groznije na Kosovu, zapravo ne znam ni kakve veze ima. Te situacije jesu teško uporedive jer samo im je ishod bio isti, masovno proterivanje stanovništva - u jednom slučaju trajno, u drugom privremeno - ali su okolnosti bile potpune drugačije.

Inače mi do danas nije jasno kako je iko sa iole zdravom pameću mogao da pomisli da će tih 700 000 Albanaca ostati van Kosova kad se bombardovanje jednom završi niti koja je bila poenta toga. To je bila apsolutno suluda, suicidalna, katastrofalna odluka, vrhunac bizarnosti tragičnog besmisla te decenije.

naravno da je i jedno i drugo bio cilj

samo se u srbiji nekako uvek zaboravi ovo prvo, a takodje zaboravi i da je sa te iste teritorije 4 godine proterano sve nesrpsko stanovnistvo

i to onda dobije sasvim drugo znacenje

na sve to krajisko rukovodstvo je odbijalo bilo kakve pregovore

18 minutes ago, Halvard said:

Ovo ni meni nikada nece biti jasno. Na sve to, daje neki kakav takav naknadni legitimitet odluci da se bombarduje SRJ, koja jeste pravno gledano bila u najmanju ruku problematicna (a zapravo je bila tesko silovanje medjunarodnog prava, a mozda i pocetak kraja UN koji je danas na nivou Drustva naroda posle 1933).

3 minutes ago, pbg12345 said:

naravno da je i jedno i drugo bio cilj

samo se u srbiji nekako uvek zaboravi ovo prvo, a takodje zaboravi i da je sa te iste teritorije 4 godine proterano sve nesrpsko stanovnistvo

i to onda dobije sasvim drugo znacenje

na sve to krajisko rukovodstvo je odbijalo bilo kakve pregovore

Sve je to meni sasvim jasno i poznato, samo mislim da treba stvari nazvati svojim imenom. 30' godina je prošlo od tada, pišemo na jebenom forumu, svakako ništa promeniti nećemo.

Da, cilj Oluje jeste između ostalog bio da se protera srpsko stanovništvo. Da, sa te teritorije jesu 4 godine ranije bili proterani Hrvati. Da, trebalo je da se proterani Hrvati vrate. Da, Srbija jeste na Kosovu kasnije pokušala da uradi nešto slično, pa popila nokaut od kog se do danas nije pridigla.

Sve te činjenice jesu tačne same po sebi i bez obzira jedna na drugu.

1 minute ago, Halvard said:

Sve je to meni sasvim jasno i poznato, samo mislim da treba stvari nazvati svojim imenom. 30' godina je prošlo od tada, pišemo na jebenom forumu, svakako ništa promeniti nećemo.

Da, cilj Oluje jeste između ostalog bio da se protera srpsko stanovništvo. Da, sa te teritorije jesu 4 godine ranije bili proterani Hrvati. Da, trebalo je da se proterani Hrvati vrate. Da, Srbija jeste na Kosovu kasnije pokušala da uradi nešto slično, pa popila nokaut od kog se do danas nije pridigla.

Sve te činjenice jesu tačne same po sebi i bez obzira jedna na drugu.

naravno da je tako, ali sasvim drugacije zvuci kada se govori o oluji i kaze samo "cilj oluje je bilo etnicko ciscenje"

npr to nautilus kaze u onom dokumentarcu i uzgred je ubedjen da ne iznosi nikakve stavove obojene nacionalizmom