December 10, 2025Dec 10 Niko ozbiljan ne negira genocid nad Srbima ali masovno umanjuju broj ubijenih. Drže se cifre od 80.000 ubijenih u Jasenovcu, ali to je samo zvaničan broj popisanih. Nepopisanih je višestruko više.
December 10, 2025Dec 10 37 minutes ago, Nikodije said:Niko ozbiljan ne negira genocid nad SrbimaNisam siguran. Pogledaj ovaj video do kraja, zanimljiva diskusija.
December 10, 2025Dec 10 Ako su našli nekog idiota koji negira, stvarno mi se ne gleda. Želim da verujem da je to ipak ekstremna manjina.
December 10, 2025Dec 10 2 hours ago, Nikodije said:Niko ozbiljan ne negira genocid nad Srbima ali masovno umanjuju broj ubijenih. Drže se cifre od 80.000 ubijenih u Jasenovcu, ali to je samo zvaničan broj popisanih. Nepopisanih je višestruko više.Nitko ozbiljan osim države.
December 10, 2025Dec 10 Oduvek sam smatrao da je naša strana sebi učinila ogromnu medveđu uslugu fokusiranjem na Jasenovac i onom nerealnom broju žrtava od 700 000. Prvo jer se tako gubi kredibilitet, ako to osporiš, onda je lako da sve drugo dovedeš u pitanje. A drugo, gube se iz vide stotine stratišta širom NDH gde su na licu mesta počinjeni nezamislivi zločini. Recimo, u feburaru 1942. je u tri sela kod Banja Luke za jedno jutro i prepodne pobijeno (hladnim oružjem, bez ispaljenog metka) preko 1500 žena, dece i staraca (odrasli muškarci su skoro svi bili internirani u Nemačkoj), u području koje je bilo daleko od bilo kakvih ratnih dešavanja, prosto zato što je to bio hir jednog od lokalnih visokih zvaničnika.Sve i da Jasenovac nikad nije postojao, takve stvari su više nego dovoljno užasne.
December 10, 2025Dec 10 12 minutes ago, Halvard said:Oduvek sam smatrao da je naša strana sebi učinila ogromnu medveđu uslugu fokusiranjem na Jasenovac i onom nerealnom broju žrtava od 700 000. Prvo jer se tako gubi kredibilitet, ako to osporiš, onda je lako da sve drugo dovedeš u pitanje. A drugo, gube se iz vide stotine stratišta širom NDH gde su na licu mesta počinjeni nezamislivi zločini. Recimo, u feburaru 1942. je u tri sela kod Banja Luke za jedno jutro i prepodne pobijeno (hladnim oružjem, bez ispaljenog metka) preko 1500 žena, dece i staraca (odrasli muškarci su skoro svi bili internirani u Nemačkoj), u području koje je bilo daleko od bilo kakvih ratnih dešavanja, prosto zato što je to bio hir jednog od lokalnih visokih zvaničnika.Sve i da Jasenovac nikad nije postojao, takve stvari su više nego dovoljno užasne.upravo tako i sam sam nekoliko puta o tom pisaoneki dan spomenuh da je samo u mom selu u znak odmazde zbog ustanka u tri dana krajem jula poklano preko hiljadu ljudi iz okonih selaistovremeno 15ak km dalje u glinskoj crkvi 1000-2000pokolji su trajali jos od maja, procenjuje se da su samo na baniji ustase ubile preko 30 000 ljudi 1941 godine
December 10, 2025Dec 10 37 minutes ago, Halvard said:Oduvek sam smatrao da je naša strana sebi učinila ogromnu medveđu uslugu fokusiranjem na Jasenovac i onom nerealnom broju žrtava od 700 000. Ja i danas vodim zucne razgovore za nekim prijateljima i rodbinom koji se drze te nerealne cifre. Ali, mislim da ta cifra uopste ne potice iz striktno srpskih krugova, nego da je to brojka kojom je baratala FNRJ/SFRJ. A fokus na Jasenovac, hm, nije nuzno da bi se prikrila ostala stratista ili iz neke druge lose namere, nego mozda i zato sto jedno mesto postane tako jak simbol stradanja da potisne sva ostala. Nesto slicno se desilo i sa Srebrenicom u bosanskom ratu.
December 10, 2025Dec 10 Pa da, ne mislim da je bila ikakva loša namera iza toga, samo se tako vremenom dogodilo da su druga dešavanja pala u drugi plan. A meni su oduvek pokolji po Lici, Baniji, Hercegovini ostavljali mnogo užasniji utisak od samog Jasenovca.Cifra definitivno potiče iz perioda Jugoslavije, prilično sam siguran da se pominje u Vojnoj enciklopediji iz 1960-ih. Naravno, kasnije je postala glavni argument srpskih nacionalista.
December 13, 2025Dec 13 On 10. 12. 2025. at 13:11, Kampokei said:Savremena HR drzava, a u dobroj meri i drustvo, pa cak i neki njegovi levi segmenti zive u svojevrsnom paradoksu, da ne kazemo lazi (nemacki jezik ima jednu zanimljivu rec za to "Lebenslüge", laz na kojoj je zasnovan zivot nekoga ili necega). Sa jedne strane ide prica da je RH naslednica SRH, a da sa NDH nema nista, jer NDH "nije bila ni nezavisna, ni drzava, ni hrvatska". Ali, sa druge strane, reakcija istih tih krugova kad se spomene genocid nad Srbima (demografski neporeciv, a pocinjen dakle od strane nekih koji toboze nemaju veze sa Hrvatskom) se krece od tisine, preko relativizacije i nervoze do otvorenog negiranja.Pretpostavljam da je dio uzroka to da se smatralo, s opravdanjem, da je tema tog genocida podgrijana kasnih 80tih s namjerom da se ponovno ispostavi račun za koji se računalo da je u SFRJ storniran, a čije se namirivanje u tom drugom ispostavljanju predviđalo iskazati isključivo u naturi, tj. teritoriju. Prihvaćanje tog ponovno ispostavljenog računa bi se onda smatralo i prihvaćanjem teritorijalnih potraživanja. To su onda pitanja v(j)ekovnih teritorija i zna se kamo to ide.
December 13, 2025Dec 13 Razumem da je to bila percepcija sa hrvatske strane u "godinama raspleta". Ne volim olaka poredjenja, ali u tom smislu prica podseca malo i na odnos Srbije i RS prema genocidu u Srebrenici. Isprva presuda o karakteru Srebrenice nije prihvacena narocito dramaticno, cak je bilo i olaksanja u nekim krugovima, jer Srbija nije proglasena direktno odgovornom. Ali, negiranje se vremenom i te kako intenziviralo, kako je raslo uverenje da ce Bosnjaci presudu da koriste u svrhu ukidanja RS.Kako god, od godina raspleta je proslo 30-40 godina i mozda bi bilo dobro za sve nas da se neprijatnim stvarima iz jos dalje vlastite proslosti prilazi sa malo vise cojonesa.
December 13, 2025Dec 13 On 12/10/2025 at 3:44 PM, Spike said:Nitko ozbiljan osim države.Po forumima normalni Hrvati koji nisu neki hardkor ustaski fazon su u fazonu da tog genicida nije bas unilateralno bilo, jer jesu ustase pobile neke Srbe po Hercegovini ali su ih isprovocirali Srbi koji su zatirali hrvatska sela po Hercegovini pre toga. I to je neki sam of it kod normalnih Hrvata. Ovi ustaski su naravno u fazonu ako su ko ih j.
December 13, 2025Dec 13 On 12/10/2025 at 3:53 PM, Halvard said:Oduvek sam smatrao da je naša strana sebi učinila ogromnu medveđu uslugu fokusiranjem na Jasenovac i onom nerealnom broju žrtava od 700 000. Prvo jer se tako gubi kredibilitet, ako to osporiš, onda je lako da sve drugo dovedeš u pitanje. A drugo, gube se iz vide stotine stratišta širom NDH gde su na licu mesta počinjeni nezamislivi zločini. Recimo, u feburaru 1942. je u tri sela kod Banja Luke za jedno jutro i prepodne pobijeno (hladnim oružjem, bez ispaljenog metka) preko 1500 žena, dece i staraca (odrasli muškarci su skoro svi bili internirani u Nemačkoj), u području koje je bilo daleko od bilo kakvih ratnih dešavanja, prosto zato što je to bio hir jednog od lokalnih visokih zvaničnika.Sve i da Jasenovac nikad nije postojao, takve stvari su više nego dovoljno užasne.Jasenovac je bukvalno simbol, i podjednako je medvedja usluga koliko i fiksiranje Jevreja na Ausvic, tj to moze da deluje tako samo na prvi pogled nekome ko se nije mnogo bavio ni Jasenovcem ni bilo cime ili ko je prosto ograniceno inteligentan. Ja sam na ovom forumu videla (srpske) ljude koji su mrtvi ladni rezonovali kako bi eto i Srbi u Srbiji imali isti stav prema Hrvatima kao Hrvati u Hrvatskoj prema Srbima da im je neko napao drzavu (Srbiju) jel iz pravca Hrvatske nekada. Kao argument da neoustasizam u HR je samo posledica sto su Srbi napali republiku Hrvatsku 91e a Srbi to nisu iskusili na teritoriji Srbiji. Jbg, ljudi su prosto priglupi i to je cela poenta oko ovoga, mogu da posisaju samo jednu slamku,i ili ce da piju gradjanisticku zapadnjacku pricu ili neku verziju seseljizma ili se nece ni baviti temom u 99% slucajeva sumarno.
December 13, 2025Dec 13 1 hour ago, Kampokei said:Kako god, od godina raspleta je proslo 30-40 godina i mozda bi bilo dobro za sve nas da se neprijatnim stvarima iz jos dalje vlastite proslosti prilazi sa malo vise cojonesa.Možda je puno prošlo, ali dosta stvari nije suštinski riješeno. Bosna je i dalje provizorij, Crna Gora je čudni kondominij bradilka i milfislanda, opozicija u Srbiji su ustaše, imamo mimohodoparadometriju, čekaju se okolnosti da se na Kosovo vojska vrati, hrvatska thompsonoidna crkva je raspižđena jer Stepinac nije svetac, @Mel je nesretna…Truce je i dalje uneasy