November 14, 2025Nov 14 On 31. 10. 2025. at 9:18, steins said:Sta je ovo?Nikšić glumi Knin. Neke stvari su dobre, govor, glavni glumac u ulozi kninskog berekina zvezdinog navijača, Kostimi su dobri. čak je i Nikšić dobar osim scene gde idu krave ispred kafane. Politički deo priče i hrvatski likovi nisu dobro napisani. Šablonski su, zli. Ovde je fratar ustaša a u stvarnom životu fra Šilović (stvarno se tako zvao čovek) je bio slikar koga su svi volili a u Knin je poslat po kazni jer je na nekom otoku napravio dijete. Ima problema i sa tajmingom događaja, ali manje više, pogodili su atmosferu grada a promašili su političku priču potpuno. Na primer, kninske delije su se redovno šibale sa splitskom torcidom, sačekaju voz, povuku kočnicu kad priđe Kninu pa ko će koga. Kninski Hrvati koji su navijali za Hajduk i knisnke delije se nikada nisu tukli.
November 15, 2025Nov 15 Author 2 Epizoda tvrđave. 9/10. Prvoj sam dao 7/10. Ove stvari sa ovim rečima su se dešavale dole. Isti utisak imamo i ćaća i ja. I pritisci Hrvata na Hrvate i pritisci Srba na Hrvate. Događaj na Plitvicama je malo preuveličan. Odlična je minijatura sa tromblonskom minom. To se zaista desilo, lik je zaboravio izvući osigurač i nije eksplodirala. Gledajte ljudi
November 15, 2025Nov 15 @nautilus hvala za tumacenja realnosti, bilo bi super da to i dalje radis.Prva epizoda mi se svidela, bio sam klinac tada, ne secam se svih detalja.Serija za sada vrlo zanimljiva.
November 15, 2025Nov 15 Taman sam hteo da pitam @nautilus da da svoju ocenu oko utiska i približno faktografije...
November 15, 2025Nov 15 Author umesto ovog legijolikog tu je bio kapetan dragan. nisu bili pri vojsci, prva obuka je bila na tvrdjavi a kasnije su ih obučavali u golubiću. nepreciznost je da je lik iz knina sluzio vojsku u kninu. to nije moglo. ali ne možeš ostati bez glavnog lika na godinu dana pa kontam da su morali praviti neki kompromis. Bandićev lik je u stvarnosti bio Frenki.bilo je više komandanata kninskog korpusa tih godina, stvarno su se često menjali. poslednji je bio mladić. kontam da su napravili nekog univerzalnog jna lika koji je dobar sa lokalcima a ne specifično mladića jer bi bilo zbunjujuće da se menjaju. knin je imao veliki garnizon i ti oficiri su zaista bili dobri sa lokalcima, družili su se po kafanama, igrali balote zajedno.jebiga, to je knin tog vremena. tačnije Vrpolje, naselje uz Knin sa mešovitim stanovništvom.
November 15, 2025Nov 15 @nautilus Da li je realno da su se u avgustu' 90e Hrvati iseljavali iz Knina u strahu od Srba? Da nisu malo omašili vreme u seriji?I da...Luka ide u regularnu JNA u septembru 90e...Na koju foru je u martu 91e u nekoj srpskoj paravojnoj jedinici? Ne deluje da to baš može.... Edited November 15, 2025Nov 15 by ronin
November 15, 2025Nov 15 Author ne. hrvati su se iseljavali u jesen 1991. mnogi su okasnili pa je kasnije unprofor organizovao prelazak. mnogo je zavisilo i od toga gde se živi. to jeste greška.edit: pravi haos je nastao nakon što je u borovu selu ubijeno 13 hrvatskih policajaca. tada su po hrvatskoj porazbijane i popljačkane srpske radnje a dan kasnije je u kninu usledilo razbijanje hrvatskih radnji. najviše je stradao varteks jer su krali leviske.pa nije ni otišao u jna, sredili su mu da ode u jedinicu. to se nije dešavalo ali bi bilo malo bezveze da ostaneš bez glavnog lika na godinu dana. vojnici kapetana dragana su bili momci koji su odslužili vojsku pa im je on držao neku skraćenu taktičku obuku. Edited November 15, 2025Nov 15 by nautilus
November 15, 2025Nov 15 Pa to mi je bilo čudno što je u ovoj epizodi večeras prikazano da se Hrvati sele u avgustu 90e...A onaj detalj da je Lukina buduča tašta Hrvatica izgubila posao...Jel su se takve stvari dešavale tada? SDS pobedio u Kninu na opštinskim izborina i otpuštao Hrvate iz službi?
November 15, 2025Nov 15 faktografija je manji problem od tanke glumenešto glumi bandović, mislim lik frenkija simatovića i nikola pejaković, ostali mršavo baš nekako mi ima vajb oluje(filma) samo kudikamo bolje, to je ta dramaturgija valjda ću se setiti da odgledam i ostale epizode(preskočio e01, a više je nemam na vraćanju) ako je bila u nedelju(prošlu) u reprizi nek neko javi
November 15, 2025Nov 15 Odman posle dolaska HDZ na vlast, sa pocetka leta 1990, krenulo sa obe strane. Prvo su pocela otpustanja Srba iz javnih sluzbi i pritisci, onda onaj pokusaj policije iz Sibenika da dodje u Knin da stavi sahovnicu na sta krecu blokade puteva u okolini Knina od strane Srba. Vec tada su krenula iseljavanja Srba iz vecih gradova a i Hrvata iz vecinskih srpskih oblasti. To ce dobiti mnogo veci zamah 1991 ali vec je od leta 1990 krenulo.
November 15, 2025Nov 15 6 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:faktografija je manji problem od tanke glumenešto glumi bandović, mislim lik frenkija simatovića i nikola pejaković, ostali mršavo bašnekako mi ima vajb oluje(filma) samo kudikamo bolje, to je ta dramaturgijavaljda ću se setiti da odgledam i ostale epizode(preskočio e01, a više je nemam na vraćanju)ako je bila u nedelju(prošlu) u reprizi nek neko javisinoć, petak 14, je bila prva epizoda, večeras druga
November 15, 2025Nov 15 u leto ‘90 su počeli da se kotrljaju balvani, a u jesen ‘91 je već uveliko goreo vukovar, zadar, dubrovnik@svashtabezneshto sad ću onda da je pogledam
November 15, 2025Nov 15 Author 44 minutes ago, ronin said:Pa to mi je bilo čudno što je u ovoj epizodi večeras prikazano da se Hrvati sele u avgustu 90e...A onaj detalj da je Lukina buduča tašta Hrvatica izgubila posao...Jel su se takve stvari dešavale tada? SDS pobedio u Kninu na opštinskim izborina i otpuštao Hrvate iz službi?ne. svi su to pogrešno shvatili. u seriji žena jasno kaže da je otpušteno trideset ljudi i da nisu samo hrvati otpušteni. pritisci na hrvate su dobro opisani, bilo ih je i sa srpske ali i sa hrvatske strane. ono, ti se družiš sa srbinom a on je za SDS. taj je hrvat ustaša, glasao je za tuđmana.....
November 16, 2025Nov 16 11 hours ago, nautilus said:ne. svi su to pogrešno shvatili. u seriji žena jasno kaže da je otpušteno trideset ljudi i da nisu samo hrvati otpušteni. pritisci na hrvate su dobro opisani, bilo ih je i sa srpske ali i sa hrvatske strane. ono, ti se družiš sa srbinom a on je za SDS. taj je hrvat ustaša, glasao je za tuđmana.....30% kaže, muž dodaje Hrvate, a ona kaže koga su stigli.Izgleda solidno, samo ne nalazim da je bilo zarobljenih hrvatskih specijalaca na Plitvicama, to je uveličano. U stvari je bilo obrnuto, bilo je zarobljenih Srba, među njima i Goran Hadžić.
November 16, 2025Nov 16 Počeo da gledam na Nautilusovu preporuku, inače me puškom ne bi naterali. Prvi utisak: producenti Miloš Avramović i Tanja Žeželj Drugi utisak : režija Saša HajdukovićTreći utisak : Sašina banjalučka ekipa Ukratko, ovo ne može biti loše. Da, boli mozak od Jove Maksića, ali je svakako bolje od bilo koje beogradske ekipe koja bi probala priču o Kninu '90.Sad, muka mi je od opštih mesta tipa Dinamo - Zvezda, više me zanimaju oživljeni duhovi prošlosti među ljudima koji su decenijama živeli mirno, ženili se i družili. Dobro bi bilo da su angažovani i hrvatski glumci, recimo ekipa iz Zvizdana, da se malo razbuktaju strasti.