December 4, 2025Dec 4 Rekoh onomad onima koji pljuju po seriji gledajući je navijačkim očima da sto posto postoje takvi kao i oni, samo druga strana novčića, koji pljuju po seriji jer je antisrpska.I eto dokaza!Objektivno, serija nije savršena, ali ne vuče ni na jednu stranu i onaj koji pokušava to kao da dokaže, da prostite, jede govna.Naravno, postoji mogućnost da je useru na kraju. Edited December 4, 2025Dec 4 by Hele
December 5, 2025Dec 5 12 hours ago, Hele said:Rekoh onomad onima koji pljuju po seriji gledajući je navijačkim očima da sto posto postoje takvi kao i oni, samo druga strana novčića, koji pljuju po seriji jer je antisrpska.I eto dokaza!Objektivno, serija nije savršena, ali ne vuče ni na jednu stranu i onaj koji pokušava to kao da dokaže, da prostite, jede govna.Naravno, postoji mogućnost da je useru na kraju.Serija je dramatruški dobra, zanimljiva, ali ako nije antisrpska po fabuli jeste u drugom sloju jer kad ih sve sagledaš ispade da su tako bili truli da su zaslužili propasti. Hrvati će je gledati sa uživanjem. I još mučena Opština Nikšić sa prosrpskom vlašću to sponzoriše...
December 5, 2025Dec 5 Jeste, Nada je svakako zaslužila da bude proterana zato što se brecnula na priju.Inače, slažem se da recimo toj sceni nedostaje kontekst. Pretpostavljam da je ideja bila da se pokaže kako zbog nagomilane nervoze ljudi pucaju po šavovima, što dovodi do novih nesporazuma i upada se u začarani krug frustracije - ova htela samo da se istrese na prvom na koga naiđe - > mora da ona tako sa mnom zato što sam Hrvatica. Samo što serija ne posvećuje dovoljno prostora tim likovima da bi tako funkcionisalo, ali pisao sam već 100 puta o tome.
December 5, 2025Dec 5 4 hours ago, Arčibald Rajs said:Serija je dramatruški dobra, zanimljiva, ali ako nije antisrpska po fabuli jeste u drugom sloju jer kad ih sve sagledaš ispade da su tako bili truli da su zaslužili propasti. Hrvati će je gledati sa uživanjem. I još mučena Opština Nikšić sa prosrpskom vlašću to sponzoriše...Bukvalno im Hrvat jebe sve po spisku u sred rata u tada srpskom gradu gde je srpska vojska, priča im da im se bliži kraj, mogli su na keca da ga nameste da ga roknu.Obični ljudi su obični ljudi sa svojim vrlinama i manama, DB govna se prikazuju kakva i jesu.
December 6, 2025Dec 6 Author Osma epizoda je dobar triler. Knin je imao poprilicno moderne kafice, neke čak i kič devedesetih moderne tako da mi je mala zamerka što je sve prikazano kao kafana. Kninski ženski likovi su odlični i dalje. Meni je ovo jedna od boljih epizoda. Neke stvari što su se dešavale u par zbunjijićih epizoda ranije su krenule u rasplet. 9/10
December 6, 2025Dec 6 Ognjen je baš odličan u ulozi Luke, naročito kad ga vidiš da nije samo došao da glumi sebe, dečko je sav miran i skroman
December 7, 2025Dec 7 Sinoć, pokušao gledat epizodu, jer Gospođin brat glumi, pa ona prati.Nemojte zamjerit, topic je 100x bolji i zanimljiviji od serije.Biće da je to zato što se od devedesetih liječim evo 25 godina. Što psihički, što fizički.Dva lična doživljaja glede okoline Knina.1993. završio na traumatologiju Kliničkog centra Srbije. Soba prekrcana, kreveti po hodnicima, grijanja nema. Momci lijepi ka upis, dostini noga fali. Bila neka hrvatska ofanziva. Maslenica, skradinsko zaleđe, tako nešto, čini mi se.Maslenica danas. Siđe se sa autoputa u Skradin da se popije kafa i povedu đeca na izlet do slapova Krke. Pa spavanje u Split u povratku sa evropskih road tripova sa familijom. Ne žurimo, niđe ne gori Kad se siđe na šibenski silazak sa autoputa i dođe na raskrsnicu Knin i Šibenik, krene se prema Kninu i posle 4-5 km konoba "Kod Vinka" koja je postala omiljeno mjesto za ručak Podgoričana kad kolima krenu na zapad. Kad se ujutro (ujutro je realtivna kategorija sa đecom đe ima tinejdžera) krene iz PG, taman tu neđe pane vrijeme ručka. Lijepa kuća sa dvorištem u selu, a ima Michelinovu ćagu .Izuzev vrhunske klasike, raznih sireva, ulja, pršuta, pečenja i sličnih rabota, tu je rižoto koji se kuva 12 sati, a ne raskuva se, skoro al dente i što bi rekli "davio bi se u njega". Znaće forumaši iz tih krajeva o čemu se radi. Valjda se tako sprema za svadbe, krizme i ostale masovne svečanosti. Edited December 7, 2025Dec 7 by milfisland
December 7, 2025Dec 7 Solidan cast ona dva DB operativca.Prikaz Hrvata caleta u seriji na granici dehumanizacije, mada su to donekle ublazili onom poslednjom scenom. Edited December 7, 2025Dec 7 by Kampokei
December 7, 2025Dec 7 1 hour ago, Kampokei said:Prikaz Hrvata caleta u seriji na granici dehumanizacijeAli je li nerealan? Uvek treba poći od sebe i prvo očistiti svoje dvorište, žestoko sranje smo napravili i dali crveno-crnima da nas vode kroz 90-e.Ovde se povampirilo sve najgore.Ipak, da je Srbija imala časno i stručno rukovodstvo, situacija je opet bila zajebana u pm.Mi sebe nismo smeli dozvoliti da tako nisko padnemo, ali povampireni duh ustaštva je nadolazio, dobrim delom nevezan za nas.Bilo ih je, tako su odgajani, preci im se nisu pokajali i stajali su iza toga da su 40ih radili ispravnu stvar.Ta zločinačka, fašistička i genocidna ideologija nije umrla nego je usađivana u mlade mozgove, a oni su čekali svoj trenutak. Ćale nije tek tamo neki Hrvat, običan čovek, poput ćerke mu recimo. Ćale je ustaša. Ne baš ono totalni, ali eto i nije dehumanizovan nego na granici dehumanizacije.
December 7, 2025Dec 7 Author Cvare kao lik kninskog Hrvata je potpuno nerealan. Cvare kao metafora tadašnjeg stava Hrvatske prema Srbima je izuzetno realan. Ali takvi su i Dilpara, Luka, Darija, i onaj Komandant i oficir JNA, pa čak i likovi Lukinih roditelja. Svi su oni nekakvi arhitipovi koji metaforički prikazuju neko vreme. Ako u njima tražite stvarne ljude nećete ih naći. Ova serija se ne bavi stvarnim ljudima iako ima neke sitnice koje će kninjani prepoznati, glas sa radija, naziv kafane Dalmacija na vrelu i slično. Reči koje ova dvojica gangstera izgovaraju u kafani, Mi došli iz Beograda a vi ovde jedete i pijete, je izgovorio Arkan kada je sa jedinicom došao na Maslenicu. Da ne bi bilo zabune, to su Ravni kotari a ne Skradin. Moje pitanje je da li je ovakva tv serija pravi format da se prikaže to ludilo? Ne znam, sačekaću kraj. Za sada me dobro vozi. Prepoznajem vreme i u arhetipovima prepoznajem konkretne ljude.
December 7, 2025Dec 7 Meni on nekako po mentalitetu ne ide uz Knin i te krajeve, ali da je bilo takvih Hrvata, bilo je, više u drugim krajevima.
December 7, 2025Dec 7 Mislim da nije poenta i niko ne očekuje da likovi budu stvarni, već da predstavljaju ljude koji su mogli postojati na tom mestu u to vreme. I tu su svi manje-više OK, osim Cvareta koji zaista odudara. Ne zato što takvih Hrvata nije bilo, naravno da jeste, nego mi je zaista teško da zamislim da bi tih godina u Kninu mogao postojati neki Hrvat koji bi se tako ponašao.Konačno se malo više prostora posvetilo ženskim likovima, obe majke su bile odlične u ovoj epizodi.