December 3, 2025Dec 3 Negdje sami početak 1992 zatekoh se u Istočnj Slavoniji jer sam slagao kasete i krevete za belgijski bataljon UNPROFOR-a.Niko nije htio to radi, a bilo odlično plaćeno. Taman za poluretardirano mlađe punoljetno lice, što sam tada bio.Bješe tamo baš grdno, a ostadoh i malo da prevodim Belgijancima, dok me jednom neke bradonje zamalo ne digoše zbog nedovoljno sprskog imena i generičkog prezimena koje je moglo biti i sprsko i hrvatsko (a bilo crnogorsko heheheheh). I ovi Belgijanci bi se više za kera založili no što su za mene, te se uze kinta i diže sidro iz toga jada. Jer ta Slavonija je sva bila baš jadna i nikakva, a vele da je i danas nasiromašniji dio Hrvatske iz koga svi bježe. Nekako mi je sve ličilo na neko blatu, maglu, pepeo i ruševine. I ljude koji su se gadno postali zli.Gledah tokom devedestih da izbjegnem rat, ali muvanje po Balkanu je vazda bilo neka ivica čak i tamo gdje se ne ratuje. A svuda se znalo zapucat, ne samo u ex yu, nego i u Albaniji npr kad su im pukle njihove jezde i dafine, po Turskoj od Kurda... Ne ponovilo se.Tokom NATO bombardovanja sam radio kao fikser i vozač za neke televizije, bio u Rožaje, Ulcinj, Tuzi, Skadar, Kukeš...More je bilo izbjeglica sa Kosova. ne poželjet nikome to, pa ni na nekoliko mjeseci. Mogu mislit kako je onima koje su pobjegli zauvjek.Takvi uvijek plate posledice izgubljenog rata čije im započinjanje nije bilo ni u primisli. Serija je snimana u Nikšiću, opština Nikšić bila pokrovitelj. Dako ništa ne doslute.
December 3, 2025Dec 3 Slavonija je istorijski bila bogatiji deo Hrvatske. Dalmatinci i Hercegovci su se selili od gladi i nemastine prema Slavonij. Nisu lokalni Hrvati lepo gledali na njih., smatrajuci ih lenjivcima itd. Ali vremena se menjaju, pa je u nezavsnoj Hrvatskoj, Slavonije postala to sto jeste.Sto se tice Istocne Slavonije, jedno od bogatih oblasti SFRJ, zbog poljoprivrede i "Borova", cije ste patike i obucu generalno nosili u SFRJ. Nekako sa propadanjem "Borova" zbog otvaranja i uvoza, sa sve velikim strajkom 1988, se sve raspadalo. Edited December 3, 2025Dec 3 by Emerald
December 4, 2025Dec 4 Na kraju ispada da sve te nove državice imaju više teritorije nego što im treba i da nam se svima većina države raspada i nismo spremni da održavamo i brinemo o tolikoj teritoriji.Što je ironija jer smo se oko istih tih teritorija klali.
December 4, 2025Dec 4 15 hours ago, Emerald said:Slavonija je istorijski bila bogatiji deo Hrvatske.Nije bila nikad posebno bogata15 hours ago, Emerald said:Dalmatinci i Hercegovci su se selili od gladi i nemastine prema Slavonij.Seljeni su državnim projektom jer je obradivo zemljište oslobođeno prvo od vlastele a onda i od DonaušvabaZagreb je primao radničku klasu, a Zagorje... nikoga, ono je stvaralo vladare
December 4, 2025Dec 4 Ovu seriju kao da su Hrvati pravili...svi srpski likovi su loši ili rđavi ljudi...Luka prevarant,prevario trudnu ženu a nije ni trepnuo,nasilnik,sitni lopov. Njegov otac nesposobni izgljeni lik,majka zla svekrva koja napuši priju kako loše pazi trudnu ćerku...ujak debil iako ima inficiranu nogu ,skoro gangrenu neće kod doktora...dilpara podli mafijaš,izdajnik i špijun,kao i šef njegov sredoje...dilparin sin bahata narkomačina krimos i debil...njegova cura bednica,droca,lopov i narkomanka itd itd Nema ni jedan pozitivan lik...samo je moralno ispravna hrvatica Darja i njen otac koji nije izdajnik.
December 4, 2025Dec 4 45 minutes ago, Arčibald Rajs said:Ovu seriju kao da su Hrvati pravili...svi srpski likovi su loši ili rđavi ljudi...Luka prevarant,prevario trudnu ženu a nije ni trepnuo,nasilnik,sitni lopov. Njegov otac nesposobni izgljeni lik,majka zla svekrva koja napuši priju kako loše pazi trudnu ćerku...ujak debil iako ima inficiranu nogu ,skoro gangrenu neće kod doktora...dilpara podli mafijaš,izdajnik i špijun,kao i šef njegov sredoje...dilparin sin bahata narkomačina krimos i debil...njegova cura bednica,droca,lopov i narkomanka itd itd Nema ni jedan pozitivan lik...samo je moralno ispravna hrvatica Darja i njen otac koji nije izdajnik.Čujte, Srbi! Čuvajte se sebe!
December 4, 2025Dec 4 ovaj forum je i zvanicno postao lepak za kretenemozda je vreme da se preimenuje u srpska parapsihopatologijada budemo svoji na svome
December 4, 2025Dec 4 1 hour ago, Halvard said:Ali Darijin otac moralna vertikala Neverovatno...Ono budalčuga par ekselans...Jebote...
December 4, 2025Dec 4 Ako cemo da gledamo po ljudskim kvalitetima likova, Tvrdjava je svakako i antinemacka serija
December 4, 2025Dec 4 Ja sam ubeđen da se likovi "srpskih" roditelja apsolutno dopadaju plebsu. Pa i Pejaković.
December 4, 2025Dec 4 18 minutes ago, Milošica said:Ja sam ubeđen da se likovi "srpskih" roditelja apsolutno dopadaju plebsu. Pa i Pejaković.Jel kapiraš da su svi likovi dubioza...po definiciji makar jedan lik mora biti pozitivac...ovde toga nema. I to RTS pušta. HRT ne bi bolje snimio . Tesko nama sa nama kakvi smo!
December 4, 2025Dec 4 Luka je dobar binSr. Nema problem sa drugim narodima i narodnostima, navija za Zvezdu, bio u Knindžama, trudi se da preživi, zavela ga malo svetla velegrada, ali jebiga ko ne bi odoleo, ljudi smo, grešni smo. Hrvat je klasični Hrvat, odnosno iskonstruisan u beogradskoj propagandnoj kuhinji, uvek ti zabije nož u leđa.
December 4, 2025Dec 4 Kako dobar...ostavio samu ženu u trudnoći,prevario je na prvom ćošku...prevario poslodavca Dilparu koga je potkradao, skidao 2 kanistera benzina sa svake ture pa preprodao Brajku...antiheroj.