Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

Just now, Arčibald Rajs said:

Daj ne smaraj...dobar obrt i psihodrama koja sledi...

Kako da ne...

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

2 minutes ago, Arčibald Rajs said:

Daj ne smaraj...dobar obrt i psihodrama koja sledi...

previše je prvoloptaški

naivan zaplet, a kao da ga je pisao krste bijelić

26 minutes ago, garcia said:

No image preview

22K views · 292 reactions | Grupa Zrmanja - Plava Marama...

Grupa Zrmanja - Plava Marama 🎤🎧
13 minutes ago, pbg12345 said:

donekle*

meni je najgluplji momenat "nemacki spijun" koji porucuje kako ce deca dece mrzeti srbiju i pretke, kriviti ih za sve i bezati u nemacki zagrljaj

vristi da je to napisano po narudzbini nekog iz sns vlasti

*poznata je prica o diani budisavljevic i spasavanju srpske dece iz ustaskih logora

veliki broj te dece je zavrsio u "uglednim hrvatskim porodicama" a takvima su se u ndh logicno smatrale one koje su podrzavale samu ndh

deo ih se vratio kasnije svojim bioloskim porodicama (oni sretnici koji su imali ikog prezivelog), dobar deo je ostao da zivi u tim porodicama potpuno nesvestan svog porekla

ne bi me cudilo da su nekima zaista pisali za datum rodjenja dan osnivanja ndh, na kraju krajeva ogromnoj vecini se nije ni znao pravi datum rodjenja

meni su ta deca (srpska sirocad kojima su ustase pobili sve) a koja su odgojena kao hrvati, dobar deo njih kao hrvatski nacionalisti, a neki i u ustaskim porodicama uvek sluzio kao dobar primer onim kretenima koji su ubedjeni da je nacionalnost nesto sa cim se radjas i umires

Bozidarka Frajt je bese isto siroce sa Kozare koju su tako spasili iz logora da bi decenijama posle otkrila istinu preko neke tetke partizanke koja ju je prepoznala na filmu jer je licila na pokojnu majku. Inace, ova pesma koju postaviste gore je prilicno jak momenat i scena

Edited by Arthur Kirkland

Ako ste utihnuli o novoj epizodi, za koga je to glasam? Bio bi neki osnovni red da saznam. Ovako opet onaj patern, bupne se pa zbrise.

jesi gledala seriju, ili barem večerašnju epizodu?

ako nisi iguman, manastir

Meni je ova epizoda najsmislenija do sad. Minus nemački špijun, besmisleni ustupak srpskim paranoicima.

Naravno, osmeh na licima u odjavi sugeriše nam krv do kolena u sledećoj epizodi.

Recimo, očekujem da hrvatsko topništvo pogodi usamljenog Cvaru i da se on u samrtnom ropcu prekrsti sa tri prsta.

On 24. 11. 2025. at 12:02, Kampokei said:

Prica o pokatolicenoj deci je isto malo wtf momenat, a sumnjam da ne idu ka tome da se ispostavi da je Darijin cale jedan od njih. A time bi serija definitivno otisla u nekom pravcu gde ne bi trebalo.

Hehe. Sad kad je ova budalastina ipak nasla put do scenarija, nadam se da tu pricu nece dalje razvijati.

Scena u kafani bas dobra. I meni se ucinio Sloba tokom Dilparinog govora. A da su alasi DB hitmeni, pomislio sam jos tokom one konverzacije o splavu.

2 hours ago, April said:

Recimo, očekujem da hrvatsko topništvo pogodi usamljenog Cvaru i da se on u samrtnom ropcu prekrsti sa tri prsta.

Realno, biću frapiran ako stvarno ne strada od "svojih", crtaju nam to maltene pola serije.

Nada i Marija ponovo odlične, žali bože onih besmislenih događanja iz Beograda koja su pojela toliko vremena, pa mnogo likova nije moglo da dođe do izražaja. Kad smo kod toga, ima li Jana Bjelica ikakvu drugu funkciju osim da konstantno izgleda nadrkano na čitav svet?

@Kampokei , bravo za predviđanje! Nadao sam se da ipak neće doći do toga, ali šta je tu je. Daj bože da se završi na ovome, ali iskreno sumnjam.

Znamo svi šta sledi u narednoj epizodi, iskreno, ne znam gleda li mi se to.

Edited by Halvard

13 hours ago, kud u maglu Simoviću said:

jesi gledala seriju, ili barem večerašnju epizodu?

ako nisi iguman, manastir

Jesam, a da igumanise moze onaj ko ovde insinuira za koga ja to glasam, to su prilicno ozbiljne optuzbe a tek nabacivanje nekih no do metoda, a vse kobajagi u sifricama, jad pa jos veci jad.

Koliko je krajem jula 1995. bio prisutan strah od sada već izvesnog hrvatskog napada? Ja u seriji vidim očaj zbog izneverenih ideala, rezignaciju, umor, želju da se da se završi pa kako bilo - ali strah kao takav ne.

• Author

Ratno stanje je nama bila svakodnevnica. U stvari i nije bilo straha čak ni za vreme oluje što je najbizarnija stvar u svemu. Nije bilo panike. Više je bila neka tupost, tunjavost, pomirenost sa svim onim što bace na tebe. Zato je ona Kavafijeva pesma Iščekujući varvare apsolutno genijalna. Nadaš se da postoji neko rešenje ali racionalno znaš da rešenja nema. Nemanje straha nije dobro.

Zato mi je scena proslave u kafani odlična. Oni pevaju nekako usiljeno, ne peva se tamo nikome ali situacija od tebe očekuje da pevaš. Svi su umorni, osećaju olakšanje ali nemaju snage ni volje da pevaju, a opet pevaju.

On 7. 12. 2025. at 13:54, Mel said:

Pola miliona ih je bilo na livadi istovremeno nema 4 meseca 2025te.

Ali 41e u piku svega toga, td ih je toliko malo bilo, da se desavalo da ih dodje 5-6 u selo, i narod mora sam da se pokolje i poskace u jame jer nema ko to da obavi.

A 90te ih nije bilo ni th 4-5, nego dvojica, i to nisu ni ucestvovali u ratu nego su sedeli u Zagori i pili pivo.

Nije bilo ni komunista, samo su cetnici odnekud naisli, ali ni njih nije ustari bilo puno, 7 u Bosni u 2 u RSK, al su bili bucni pa je delovalo da ih je vise.

Nije ih bilo pola miliona. Bilo je 300k u vrh glave. Od toga dobar dio iz BiH i dijaspore. Ali stoji da je uvjerljivo najpopularniji hrvatski pjevač.

No dovoljno je znati da u Hrvatskoj 38,6% smatra da nikakvim danima srpske kulture nije mjesto ovdje da bi se razumjeli razmjeri proustaškog sentimenta, da je otkazana izložba u Zagrebu muzeja Holokausta iz Washingtona jer je Ministarstvo kulture RH odbilo da na jednom od panoa stoji to da je NDH provodila genocidnu politiku prema Srbima, te da Ministarstvo branitelja otvoreno sponzorira knjige kojima se negira zločine u Jasenovcu.

Edited by Spike

On 8. 12. 2025. at 12:30, Halvard said:

Koliko je krajem jula 1995. bio prisutan strah od sada već izvesnog hrvatskog napada? Ja u seriji vidim očaj zbog izneverenih ideala, rezignaciju, umor, želju da se da se završi pa kako bilo - ali strah kao takav ne.

bilo je straha, ali vise razocarenja u sve, sebe same...

secam se scene iz same oluje, stric prva kuca do mene koji je bio prestar za prvu liniju pa radio kao vozac (ratne kuhinje) sto mu je inace bila profesija

vozio im hranu i ujedno obilazio rodjake i komsije na prvoj liniji jer drugi nisu smeli

(inace i otac je zimu 1991 ostao bez noge u jednoj od "nasih" suludih akcija, noseci hranu istim ljudima, jer opet niko dugi nije smeo, posao mu je bio da sedi u komandi)

elem, dolazi stric, donosi vesti o nasima i onako valjda i sebe uveravajuci u to kaze: "nema problema, cuo sam da dolaze fikretovi golubi da nam pomognu"

tesko je docarati koliko je to iracionalno, ali otprilike kao kad bi ukrajinci verovali da ce ih u ratu sa rusima spasiti vojvodjanski rusini

nije stric bio ni glup ni lud, nego ljudi prosto nisu mogli verovati da sve ide tek tako u tri lepe

neverica je zapravo mozda najbolji opis stanja, neverica koja je trajala najmanje tri godine unazad, a tad je dostizala vrhunac

drugi ogroman problem je bila nafta/benzin i snaci se za istu da se uopste krene ok kuce

Najava za sledeću epizodu

18 hours ago, Spike said:

Savremena HR drzava, a u dobroj meri i drustvo, pa cak i neki njegovi levi segmenti zive u svojevrsnom paradoksu, da ne kazemo lazi (nemacki jezik ima jednu zanimljivu rec za to "Lebenslüge", laz na kojoj je zasnovan zivot nekoga ili necega). Sa jedne strane ide prica da je RH naslednica SRH, a da sa NDH nema nista, jer NDH "nije bila ni nezavisna, ni drzava, ni hrvatska". Ali, sa druge strane, reakcija istih tih krugova kad se spomene genocid nad Srbima (demografski neporeciv, a pocinjen dakle od strane nekih koji toboze nemaju veze sa Hrvatskom) se krece od tisine, preko relativizacije i nervoze do otvorenog negiranja.