Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

2 minutes ago, Emerald said:

Ratnih zarobljenika je bilo dosta na Kordunu. Oni su ostali u okruzenju,.

I odmah autoputom svi ća, nikakvi sabirni centri za zarobljenu vojsku, nikakvo legitimiranje, popisivanje, filtracija kao u Bljesku.

3 minutes ago, Emerald said:

Kordun i Banija dalje bore a niko ne usmerava vojno sposobne prema Kordunu i Baniji

Banija se branila samo 36 sati dulje, nema tu vremena za prestrojavanje. Prema Kordunu nije bilo ozbiljnog pokušaja frontalnog napada na linije, njega se samo držalo "zauzetim"

5 minutes ago, Emerald said:

Takodje, gde je nestala pozadina Korduna iz "Operacije pauk", koja je bila stacionirana u Kladusi kod Fikreta Abdica.

O tome piše legija u jednoj od svojih skribomanskih knjiga. Čuo je ujutro kanonadu, odmah majstorski zaključio da je situacija ozbiljna, napiso on. U svakom faktičnom slučaju Jedinica se izvukla iz vruće kaše do kraja prvog dana, 4., preko Dvora

Edited by Roger Sanchez

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

Mogu ja delimicno. U Zapadnoj Slaviji, sektor Zapad UNPA zona, je dosta ljudi ostalo u okruzenju u Okucanima ili Pakracu. Tu je bilo po koje ubistvo, mucenja i maltretiranje ali mislim da je vecina dobila amnestiju.

Vec u avgustu je zavisilo gde i kada. Na Kordunu su dobili propust, uz maltretiranje, i po koje ubistvo, da idu autoputem. Ali oni su bili u fokusu, mislim da je tada i Galbrajt dosao da kontrolise situaciju. Van toga, uglavnom streljanja i mucenja ako te uhvate. Mislim da je 5. korpus ARBiH bilo tu najsurovi jer su se svetili za 3 godine okruzenja.

Bila je prekinuta izbeglicka kolona na severu, kod Dvora na Uni, tada su streljali muskarce. Da bi ona ekipa iz "Operacije pauk", jedinice VRS hitale prema tom mestu da bi obezbedili kolonu. Sto nesto govori.

Inace je 1994 veliki broj bosnjackih izbeglica iz Velike Kladuse zavrsio u Krajini.

• Author
32 minutes ago, Kampokei said:

Imam tri pitanja, od kojih se jedno tice kinematografskih protokola.

Kad Roger spomenu ratne zarobljenike, koja je sudbina zarobljenih vojnika SVK u Bljesku i Oluji? Desila se pretpostavljam neka amnestija u nekom trenutku, ili?

Drugo, ovo moze da zna nautilus, kako je Hrvatska tretirala pravne radnje tokom RSK? Tipa ode Hrvat iz Knina i nekako uspe na daljinu da proda kucu Srbinu. Da li je to bila pravno validna transkacija u ocima RH posle vojno-redarstvene akcije?

A trece, zasto se Miki Manojlovic na spici pojavljuje kao specijalni gost, iako se pojavljuje redovno u seriji?

Хрватска је признала уговоре, бракове, рођења, смрти, оставите..... Нисам сигуран за кривичне пресуде.

Мада, имовином се није много трговало за време рата. Дође избегла породица из Задра и уђе у кућу или стан избегле хрватске породице. Није било трговине.

Што се тиче српских кућа после олује Хрватска је имала агенцију која је куће, у које су се већ уселили Хрвати, откупљивала за јако мале новце и додељивала тим истим усељеним Хрватима.

4 hours ago, bags said:

Meni je taj deo cak ok jer tada je ogroman broj ljudi usao u te kriminalno svercerske poslove samo da bi preziveli a ne bili neki Maras.

Ja sam imao par rodjaka koji su po Zemunu 96/97 imali tako neke kombinacije i bukvalno kao klincu mi je bilo jasno koliki su to diletanti bili.

Stoji sve to, i bolje što nije profi, ali lik je stvarno redak antitalenat, nije ga zavrnuo samo onaj ko nije hteo.

Ovo što se sad izvukao je samo sticaj okolnosti, a i tu pokazuje koliko ne kapira stvari da se nenajavljen pojavljuje na graničnom prelazu sa šleperom.

1 hour ago, Emerald said:

DB likovi kao takvi jesu izmisljeni ali njihove price i ne toliko.

Pa da, evo imamo i "Cecu".

Što mene jako iritira, jer svaki sekund posvećen njoj, Dilparinom sinu, Sandri i ostaloj plejadi simbola stranputice beogradske omladine je protraćeno vreme i stilski potpuno odudara od onoga što je serija trebalo da bude.

Edited by Halvard

Nije stranputica samo, bilo je stranputice ranije, citava generacija je zavrsila na pajdu osamdesetih, mada je to isto povezano, delom, sa strukturama bezbednosti.

Lik "Sandre" pokazuje bedu i siromastvo, koje su posledica sankcije, koje su posledica rata. Pad Krajine je povezan sa time da se sankcije ukinu tj. rat zaustavi, kako bi SPS ostao na vlasti. Ujedno je kritika stanje u BG spram rata-mafijasanja i divljanja dok se gine po BiH i Hrvatskoj, a opet sve to oruzje po BG je posledica rata, kao neka druga planeta. Verujem da ce do kraja serije to jos jasnije biti prikazano.

Edited by Emerald

Kapiram sve to, ali jednostavno u seriji nema dovoljno prostora da se adekvatno prikaže sve, i DB igrarije, i zabludela beogradska omladina, i Knin tokom rata. Ne pomaže ni to što su ti beogradski likovi mahom užasno napisani i još gore odlumljeni, pritom se svi sećamo raznih Sandri i Dilpari juniora, čak i mlađe generacije koje ih ne pamte mogu da ih vide u mnogo boljim ostvarenjima.

Zapravo bi bilo i interesantno da je Sandra stvarno Sonja (15), koja koliko znam ne samo da je preživela 90-e nego se i dobrano materijalno okoristila o njih, ali to već zahteva ozbiljniji rad na scenariju. Ovako je samo histerična lujka koja je poslužila da napravi zaplet kao u Kasandri.

1 hour ago, Halvard said:

Kapiram sve to, ali jednostavno u seriji nema dovoljno prostora da se adekvatno prikaže sve, i DB igrarije, i zabludela beogradska omladina, i Knin tokom rata. Ne pomaže ni to što su ti beogradski likovi mahom užasno napisani i još gore odlumljeni, pritom se svi sećamo raznih Sandri i Dilpari juniora, čak i mlađe generacije koje ih ne pamte mogu da ih vide u mnogo boljim ostvarenjima.

Zapravo bi bilo i interesantno da je Sandra stvarno Sonja (15), koja koliko znam ne samo da je preživela 90-e nego se i dobrano materijalno okoristila o njih, ali to već zahteva ozbiljniji rad na scenariju. Ovako je samo histerična lujka koja je poslužila da napravi zaplet kao u Kasandri.

Danas je udata za Nikolu Lazetića.

4 hours ago, Roger Sanchez said:

Po onome što sam ja čitao u krugovima je vladalo neko uvjerenje da će Hrvatska nastaviti s taktikom tzv. "mišjih ugriza" i da neće/ne može napasti na cijelom frontu, čak i neposredno nakon Grahova.

S druge strane nakon Bljeska u hrvatskim krugovima iskristalizirao se zaključak da je nepotrebno i neefikasno zajebavati se s predajama i držanjem ratnih zarobljenika i da se treba maksimalno pospješivatj i gurati što brži i sveobuhvatniji zbjeg svih

Posle pada grahova i glamoca je sve bilo jasno. Ne znam zasto komplikujemo stvar oko necega sto je vise bilo neodbranjivo?

Pa vasa vojska je usla u knin brze nego sto treba vozu da dodje do istoga.

Ali Krajina nije samo Knin. Tacno je da izlaskom HV na Dinaru Severna Dalmacija bila na na dlanu ali to nema veze sa Petrinjom, koja nista manja od Knina nije po popisu iz 1991.

Kod Petrinje je prvog dana napada HV dozivela fijasko, ozbiljne gubitke, oficiri HV stradali. Krenuli su kao na Knin, pravo u grad. Da li nisu ocekivali otpor, kao u Kninu, sto je moguce, ili je nesto drugo, to ne znam. Pri cemu je Petrinja bila u gorem polozaju od Knina, Petrinja je bila na samoj liniji fronta.

Uzgred, do podneva 4. avgusta ni Severna Dalmacija nije izgledala tako kriticno a onda poslepodne krece haos. Jedan od razloga je prekid komunikacija, pomoc nato-a HV, ali da li samo to. Drugi moguci razlog je sto su ljudi videli da niko ne reaguje i sto se prosirilo da napad nije samo lokalni. Ali opet, zasto tako nije bilo na Kordunu i Baniji.

Pa, malo se i cuvala petrova gora da ne padne u ruke svakome. Samim time se ullivala neka nada lokalnim borcima.

Ali kada je pao knin svakome je bilo jasno da rsk ne postoji vise.

Sve nakon toga je bilo spustanje zavese na scenu.

8 hours ago, nautilus said:

Што се тиче српских кућа после олује Хрватска је имала агенцију која је куће, у које су се већ уселили Хрвати, откупљивала за јако мале новце и додељивала тим истим усељеним Хрватима.

To nije bilo teško sa jeftinim kninskim kućama, kuće u Istri bile su prava državna pljačka. Na njih se nasrnulo ogromnim porezima i kamatama na kašnjenje. Vučić je Tuđmanova škola.

12 minutes ago, April said:

To nije bilo teško sa jeftinim kninskim kućama, kuće u Istri bile su prava državna pljačka. Na njih se nasrnulo ogromnim porezima i kamatama na kašnjenje. Vučić je Tuđmanova škola.

Na šta misliš?

U te istarske vikendice useljavali su izbegle Hrvate, a račune prebacivali vlasnicima u Srbiju. Porezi i kamate na poreze bi se brzo skupili a da ljudi ne mogu da uđu u svoje kuće.

3 minutes ago, April said:

U te istarske vikendice useljavali su izbegle Hrvate, a račune prebacivali vlasnicima u Srbiju. Porezi i kamate na poreze bi se brzo skupili a da ljudi ne mogu da uđu u svoje kuće.

A gde to Vučić radii?

Ma princip je isti, sve su ostalo nijanse.

Katastar majka za muljačinu.

Prvo mi padaju na pamet porez na kapitalnu dobit koji uvek kasni u odnosu na transakcije, tj. dozvoljava se investitoru da uđe u vlasništvo pre nego prodavac sazna o kolikoj cifri se radi. Pošto se ugovorom najčešće predviđa da taj trošak snosi kupac, ako on to ne ispoštuje, upute te na građansku parnicu Sa doo koji najčešće više ne postoji.

Da ne opterećujemo topik...