Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

• Author

Brate, ja sam polagao prijemni za BG faks u junu. i onda se vratio sa ćaćom u Knin par dana pred pad Grahova.

Knin i Grahovo su na 20 kilometara zračne linije, samo što se ide preko Dinare pa put malo krivuda. Ono, jasno je bilo da će, ako bude napada, to biti kraj. Jako je malo vojske bilo prema Grahovu. Prosto nije bilo ljudi. Ali jebiga, nadaš se da će Unprofor nešto uraditi, da će Sloba pomoći.

Ovaj haos sa granicom, šverc i drndanje je poprilično verno opisan. Nekoga su drndali a prave švercere pustali da prolaze. Metak je zaista koštao marku.

što se tiše špijunaže. Hrvatski špijun u Kninu se zove Mirko Rašković. Lik je kasnije bio Pupavčev zastupnik u Saboru. Čisto da znate zašto Srbi ne vole Pupavca. Stari DB kadar, partijska škola u Komrovecu, ali nema čak ni srednju završenu. Bio je nekakav niži SKJ funkcioner za Dalmaciju jer je Srbin i seljak i 1991 je izbegao iz Splita u Knin. Svi su znali da nešto mulja ali ga, iz nekog razloga, nisu dirali. Marko Atlagić je Kant i Hegel u jednom za njega.

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

Moj tadašnji prvi komšija je bio iz Benkovca, čitava familija mu je bila "dole" (tako su i oni govorili). Sećam se da su negde u junu/julu '95 došla sestrina deca kod njega, nije mi to tad bilo posebno čudno jer su i ranije dolazili. Kasnije se ispostavilo da su ih roditelji poslali "za svaki slučaj". Sestra i zet (inače Hrvat) su došli nakon Oluje, prvih nekoliko meseci su njih dvoje bili smešteni kod nekih drugih rođaka dok se nisu snašli da budu svi zajedno.

Tako da kapiram da je bilo straha i neizvesnosti, ali da su ljudi znali šta će tačno biti i kada, sigurno ne bi bilo onakve bežanije.

Što se serije tiče, jako iritira što se Knin sveo na dve i po porodice koje uglavnom drndaju isto, niti priče niti atmosfere.

A za Luku ne znam šta da mislim. Kapiram da nije rođeni krimos u duši, ali valjda ima neki street smarts. Ovako kako se do sada ponašao je kao da su mene poslali da švercujem i light mafijašim, dalekobilo.

Ova epizoda je bila kao da serija ide svaki dan već godinama i ovo je bila 23. epizoda trinaeste sezone.

Nije toliko loša, ali jako tanko za seriju koja ima samo 11 epizoda.

Serija je jako zanimljiva, ali su se u Beogradu pogubili. Sredoje i Dilpara su slabi crno beli likovi koji svoje uporište nemaju u Frenkiju i Jovici. Razmaženi sin i sponzoruša su tek netalentovana leva smetala. O Radonjiću, a posebno konekciji sa Legijom baš ne bih, dan je tek počeo.

. Na drugoj strani, kninska priča je prepuna nijansi i meni deluje realno. Dobro napisano, bolji kasting, atmosfera hladne noći pred velike događaje. Ljudi koji se teško mire sa saznanjem da su žrtvovani. Pri tome, sve im je jasno. Ovde nije priča o Luki, već o Nikici, Nadi, Mariji... njih je Oluja zapravo sahranila, preživeli ili ne.

Ja sam pričao sa jednim od scenarista. Apsoluno nije ideja da bilo koji od likova predstavlja nekoga konkretnog - Frenki, Arkan etc.

6 hours ago, Halvard said:

A za Luku ne znam šta da mislim. Kapiram da nije rođeni krimos u duši, ali valjda ima neki street smarts. Ovako kako se do sada ponašao je kao da su mene poslali da švercujem i light mafijašim, dalekobilo.

Meni je taj deo cak ok jer tada je ogroman broj ljudi usao u te kriminalno svercerske poslove samo da bi preziveli a ne bili neki Maras.

Ja sam imao par rodjaka koji su po Zemunu 96/97 imali tako neke kombinacije i bukvalno kao klincu mi je bilo jasno koliki su to diletanti bili.

38 minutes ago, April said:

. Na drugoj strani, kninska priča je prepuna nijansi i meni deluje realno. Dobro napisano, bolji kasting

Ja sam u Kninu bio samo na autobuskoj stanici i to posle Oluje, ali meni ce od sada asocijacija na tipicnog Kninjanina (tj kninskog caleta kao sto rece nautilus) biti Jovo Maksic, bez zezanja. Drugo je sad njegova gluma, tu je mozda i moglo bolje, ali zapravo ne umem da procenim koliko je do scenarija (jer skoro svaki lik iz epizode u epizodu vodi slicne dijaloge).

45 minutes ago, Hamlet Strašni said:

Ja sam pričao sa jednim od scenarista. Apsoluno nije ideja da bilo koji od likova predstavlja nekoga konkretnog - Frenki, Arkan etc.

To se vidi.

Konkretno lik koji glumi Radonjic je na pocetku bio Kapetan Dragan a sada je Legija.

Isto vazi za SDB ekipu i ostale. Ima raznih originalni prica i lica uklopljene u te likove.

9 hours ago, Halvard said:

Makar smo se valjda rešili Sandre, kakav besmisleno isforsiran lik.

665162-ts-2017-08-11T13-46-57.jpg

Edited by Emerald

Najveći problem ove serije jeste što su scenaristi posle par epizoda odlučili da im je mnogo interesantnije da se bave izmaštanim DB-ovcima nego životom u Kninu za vreme rata.

Realno, likovi Kninjana su nam simpatični jer imamo predznjanje o tome šta ih čeka i zato saosećamo sa njima, ali realno skoro niko od njih nije jasno profilisan kao lik sa specifičnim karakteristikama, vrlinama i manama, prosto im nije dato dovoljno prostora.

10 hours ago, Nikodije said:

...mislim da je pad Karajine postao izvestan tek nakon hrvatskih osvajanja po zap. Bosni, Grahova i Glamoča jula 95, a ne posle Bljeska

Po onome što sam ja čitao u krugovima je vladalo neko uvjerenje da će Hrvatska nastaviti s taktikom tzv. "mišjih ugriza" i da neće/ne može napasti na cijelom frontu, čak i neposredno nakon Grahova.

S druge strane nakon Bljeska u hrvatskim krugovima iskristalizirao se zaključak da je nepotrebno i neefikasno zajebavati se s predajama i držanjem ratnih zarobljenika i da se treba maksimalno pospješivatj i gurati što brži i sveobuhvatniji zbjeg svih

Ratnih zarobljenika je bilo dosta na Kordunu. Oni su ostali u okruzenju,.

Dok je HV ulazila u Knin, na Kordunu je bilo drugacije, HV je imala problema, trajale su borbe. Ono sto je zanimljivo da kolone dolaze sa sektora jug u BL dok se Kordun i Banija dalje bore a niko ne usmerava vojno sposobne prema Kordunu i Baniji, vec ih docekuju u Istocnoj Slavoniji i jure po Srbji pa vracaju na Manjacu mesec dana kasnije.

Takodje, gde je nestala pozadina Korduna iz "Operacije pauk", koja je bila stacionirana u Kladusi kod Fikreta Abdica.

Ima toga dosta.

DB likovi kao takvi jesu izmisljeni ali njihove price i ne toliko.

Imam tri pitanja, od kojih se jedno tice kinematografskih protokola.

Kad Roger spomenu ratne zarobljenike, koja je sudbina zarobljenih vojnika SVK u Bljesku i Oluji? Desila se pretpostavljam neka amnestija u nekom trenutku, ili?

Drugo, ovo moze da zna nautilus, kako je Hrvatska tretirala pravne radnje tokom RSK? Tipa ode Hrvat iz Knina i nekako uspe na daljinu da proda kucu Srbinu. Da li je to bila pravno validna transkacija u ocima RH posle vojno-redarstvene akcije?

A trece, zasto se Miki Manojlovic na spici pojavljuje kao specijalni gost, iako se pojavljuje redovno u seriji?

3 minutes ago, Kampokei said:

A trece, zasto se Miki Manojlovic na spici pojavljuje kao specijalni gost, iako se pojavljuje redovno u seriji?

Mislim da su ga samo (bespotrebno) izdvojili od ostalih jer je najveće "ime".