November 30, 2025Nov 30 zašto u seriji kažu "idem dole" iz Beograda za Knin, kada su i Bg i Knin na gotovo istovetnoj geografskoj širini (44° i frtalj), plus nadmorska visina Knina 220m spram beograckih 117m.mene to kopka danas
November 30, 2025Nov 30 11 minutes ago, garcia said:zašto u seriji kažu "idem dole" iz Beograda za Knin, kada su i Bg i Knin na gotovo istovetnoj geografskoj širini (44° i frtalj), plus nadmorska visina Knina 220m spram beograckih 117m.mene to kopka danas Koliko znam generalno se tamo i u Dalmaciji za Beograd i Srbiju govorilo "gore", znači nije proizvoljno u seriji rečeno tako već se tako zaista govorilo
November 30, 2025Nov 30 posle ove epizode mi deluje da scenaristi nisu znali za operaciju bljesak tj nije im se učinila dovoljno zanimljivom, a nemoguće je pričati priču o kninu i knjinjanima devedesetih bez toga
November 30, 2025Nov 30 Osim što se spominje u jednoj od prethodnih epizoda. A inače, ljudi iz Dalmacije kažu idemo dolje, kada idu iz Srbije tamo. Izvor: moja zena i svi njeni
November 30, 2025Nov 30 Kako bre ista geografska sirina Beograd i Knin, solidno je juznije Knin (negde otprilike u nivou Sarajeva, poredjenja radi, pritom grad sa auto registracijom Sibenik).
November 30, 2025Nov 30 7 minutes ago, Hamlet Strašni said:Osim što se spominje u jednoj od prethodnih epizoda.A inače, ljudi iz Dalmacije kažu idemo dolje, kada idu iz Srbije tamo. Izvor: moja zena i svi njeniu ovoj je dilpara gledao finale u atini(jun 1995.)a život onih u kninu je nepromenjen, bar što se da videti. po svedočenju ljudi iz krajine posle bljeska je bilo jasno šta sledi, to se ovde niti vidi, niti osećaočito sam propustio to pominjanje, msm ako su rekli “bio je bljesak” to u seriji sa ovom tematikom nije dovoljnoako može neko ko pamti detalj da me podseti kada je pomenuta operacija bljesak
November 30, 2025Nov 30 1 minute ago, kud u maglu Simoviću said:u ovoj je dilpara gledao finale u atini(jun 1995.)a život onih u kninu je nepromenjen, bar što se da videti. po svedočenju ljudi iz krajine posle bljeska je bilo jasno šta sledi, to se ovde niti vidi, niti osećaSlazem se. Moja poznanica je negde aprila 1995, dakle cak i pre Bljeska, otisla da poseti rodbinu u Kninu. Po povratku je rekla da joj je drago da je bila, jer ne zna da li ce ikada vise biti u prilici, takva je bila atmosfera po njenoj prici. Ovde se takva atmosfera mozda samo da naslutiti po tome sto povremeno pomenu "nepodnosljivu tisinu". Takodje, cudno mi je da kninske scene gotovo da nemaju statiste, ne vidis coveka da prodje u kadru. Bilo ih je u prvoj epizodi, predratnoj, a posle toga nista.
November 30, 2025Nov 30 Uredno je bio prikazan Bljesak, malo su se svi zabrinuli na 5 minuta i to je bilo to.Veze ovo više nema sa početnom premisom, nažalost. Makar smo se valjda rešili Sandre, kakav besmisleno isforsiran lik.
November 30, 2025Nov 30 11 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:očito sam propustio to pominjanje, msm ako su rekli “bio je bljesak” to u seriji sa ovom tematikom nije dovoljnoako može neko ko pamti detalj da me podseti kada je pomenuta operacija bljesakValjda je za prošli vikend bilo ili pretprošli, svi su čuli vesti o padu zapadne Slavonije i bili u fazonu "U jbt, šta bi ovo sad", Dilpara im rekao "Ma biće sve OK, ne brinite" i nikom ništa.Osim što je Darijin ćale u znak proslave okačio Tuđmanovu sliku na zid. Edited November 30, 2025Nov 30 by Halvard
November 30, 2025Nov 30 1 minute ago, Halvard said:Uredno je bio prikazan Bljesak, malo su se svi zabrinuli na 5 minuta i to je bilo to.Veze ovo više nema sa početnom premisom, nažalost.Makar smo se valjda rešili Sandre, kakav besmisleno isforsiran lik.Неколико пута је речено да неће још дуго овде и слично. Говоре и о тишини која мени указује на то да је град празан - дакле људи одлазе
November 30, 2025Nov 30 Jel bilo nešto o čuvenoj vojnoj paradi u Slunju na Vidovdan 95? Dakle, mesec dana pre Oluje. Vojne parade se ne prave u atmosferi očekivaja neposrednog pada.
November 30, 2025Nov 30 ...mislim da je pad Karajine postao izvestan tek nakon hrvatskih osvajanja po zap. Bosni, Grahova i Glamoča jula 95, a ne posle Bljeska
November 30, 2025Nov 30 33 minutes ago, Nikodije said:...mislim da je pad Karajine postao izvestan tek nakon hrvatskih osvajanja po zap. Bosni, Grahova i Glamoča jula 95, a ne posle BljeskaПарламентарни избори у Србији 1993.https://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B8_%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8_%D1%83_%D0%A1%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D0%B8_1993.Социјалистичка партија Србије је поново формирала владу, на чијем челу се овог пута налазио Мирко Марјановић, уз помоћ преласка посланика Нове демократије у владајућу већину који су на изборима наступили у склопу опозиционе коалиције ДЕПОС.Vašingtonski sporazumhttps://en.wikipedia.org/wiki/Washington_Agreement