Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tvrđava

Featured Replies

7 minutes ago, sigurnost said:

Organi Banovine Hrvatske su bili infrastruktura NDH.

Vojvodina tada nije postojala, a ceo Srem je pripojen NDH.

Mislila sam danasnje Vojvodine. Zanimljivo oko banovine, nisam znala ali logicno.

• Replies 739
  • Views 47.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Granatiranje je počelo ujutro 4. avgusta oko 4 sata. trajalo je do 1 ili 2, negde do 9 ujutro je baš bilo intenzivno a onda samo sporadično, svako 4 5 minuta negde padne granata, pa onda opet malo mir

• method actor, još nije izašao iz uloge

• ni tu vajde od Kolje.

Posted Images

42 minutes ago, Mel said:

Kad se kaze preko noci, kad je krenuo napad u aprilu, sutradan su svi Hrvati nekih kraljevskih garnizona u Vojvodini bili obuceni u nove crne uniforme, u potpunoj nesvesti njihovih srpskih kolega. Toliko o obavestajnom radu i o mnogo toga.

oni vuci u jagnjecoj kozi, uvek spremni da nas kolju kad se ukaze prilika, a mi ovce koje verujemo u bratstvo i jedinstvo i uvek iznenadjeni najebemo

naravno da to nije narativ samo vas srpskih nacionalista prema hrvatima, bosnjacima, albancima

vec i bosnjackih nacionalista prema srbima i hrvatima

hrvatskih prema srbima

iako nisam upoznat sa albanskim, gotovo sigurno i albanskih nacionalista prema njihovim "vekovnim neprijateljima"

ista govna sa svih strana koja vide samo svoju "istinu" i koje je vazda lako nahuskati na druge

jedino sto kad dodje do sranja obicno ih nema nigde, a najebu oni drugi

1 hour ago, pbg12345 said:

oni vuci u jagnjecoj kozi, uvek spremni da nas kolju kad se ukaze prilika, a mi ovce koje verujemo u bratstvo i jedinstvo i uvek iznenadjeni najebemo

To ti pises, moze da bude jedan od zakljucaka. Meni je vise bio zanimljiv corav rad operativne sluzbe (tesko mi je da verujem da nije bilo nikakvih saznanja, pre mogu da poverujem da ih nisu distribuirali uokolo).

I tako su imali vojsku koja je prvog dana rata sto menjala uniforme, sto se gurala u vozove prema Beogradu.

Edited by Mel

On 25. 11. 2025. at 9:32, Kampokei said:

Uzgred, Pavelic jeste doprineo da Srbi vise ne budu najbrojniji narod BiH, ali nije jedini faktor. Drugi faktori su kolonizacija u Vojvodinu, postratne migracije ka Srbiji, kao i razlika u natalitetu. Tek na popisu 1971. tadasnji Muslimani postaju nesto brojniji.

Ima i do toga da su se tek na tom popisu 1971. tadašnji bosanski muslimani mogli izjašnjavati kao Muslimani sa velikim M.

Edited by Klonfer

37 minutes ago, Klonfer said:

Ima i do toga da su se tek na tom popisu 1971. tadašnji bosanski muslimani mogli izjašnjavati kao Muslimani sa velikim M.

Posto je razlika izmedju M i S na popisu 1971. bila svega dva procentna poena, a imajuci u vidu sve mirnodopske trendove koji su isli na "stetu" brojnosti Srba, gotovo je sigurno da je ta nova realnost nastala izmedju popisa 1961. i 1971.

S druge strane, zahvaljujući toj kolonizaciji Vojvodina je postala većinski srpska, što pre 1941. baš i nije bila.

Win some, lose some.

Just now, Halvard said:

S druge strane, zahvaljujući toj kolonizaciji Vojvodina je postala većinski srpska, što pre 1941. baš i nije bila.

Win some, lose some.

To se uvek nekako zaboravi, kad se priča o broju stanovnika po BiH...

Za sleper karamela ne bih ovo gledao.

58 minutes ago, Kampokei said:

Posto je razlika izmedju M i S na popisu 1971. bila svega dva procentna poena, a imajuci u vidu sve mirnodopske trendove koji su isli na "stetu" brojnosti Srba, gotovo je sigurno da je ta nova realnost nastala izmedju popisa 1961. i 1971.

BiH je izmedju dva rata, od 1945 do 1991 dosla od nesto vise 2 miliona ljudi do skoro 4.5 miliona. Meni su delovi porodice iz Krajine bili kolonizovani u Vojvodinu ali nekako ne mogu da vidim vezu izmedju kolonizcije i odnosa M i S u samoj BiH jer su pored kolonizacije sve grupe rasle sa brojem stanovnika. Imam cak i slucajeve gde su se delovi porodica vracali u BiH iz Vojvodine. Ne znam, mozda gresim nije moja oblast ali pre bih uzeo mozda WW2 i posledice istog nego ono sto se desavala posle njega.

1 hour ago, radisa said:

To se uvek nekako zaboravi, kad se priča o broju stanovnika po BiH...

Ili o tome kako smo izgubii Kosovo

1 hour ago, Halvard said:

Win some, lose some.

Tacno. Preciznije, Srbi su pre rata imali relativnu vecinu. Posle kolonizacije i, jednako vazan faktor, proterivanja Nemaca dosli su i solidno presli preko apsolutne vecine.

32 minutes ago, glibav said:

BiH je izmedju dva rata, od 1945 do 1991 dosla od nesto vise 2 miliona ljudi do skoro 4.5 miliona. Meni su delovi porodice iz Krajine bili kolonizovani u Vojvodinu ali nekako ne mogu da vidim vezu izmedju kolonizcije i odnosa M i S u samoj BiH jer su pored kolonizacije sve grupe rasle sa brojem stanovnika. Imam cak i slucajeve gde su se delovi porodica vracali u BiH iz Vojvodine. Ne znam, mozda gresim nije moja oblast ali pre bih uzeo mozda WW2 i posledice istog nego ono sto se desavala posle njega.

Odosmo u off, ali - da, rasle su sve grupe u apsolutnim brojevima, ali Srbi naprosto manje jer su, izmedju ostalog, bili ogromna vecina kolonista u Vojvodinu. Bilo je povrataka u zavicaj, ali prilicno malo.

35 minutes ago, Filozof manijak said:

Ili o tome kako smo izgubii Kosovo

Kad smo već kod toga, isti princip je u međuratnom periodu pokušan i na Kosovu, zahvaljujući tome ja danas postojim.

I nije tačno da je svim proteranim kolonistima bio zabranjen povratak, moji se jesu vratili. A među onima koji nisu, mnogi su završili baš u Vojvodini.

1 hour ago, Lancia said:

Za sleper karamela ne bih ovo gledao.

Ali nije propagandno đubrivo.

Ne radi se o tome...