November 26, 2025Nov 26 7 minutes ago, sigurnost said:Organi Banovine Hrvatske su bili infrastruktura NDH.Vojvodina tada nije postojala, a ceo Srem je pripojen NDH.Mislila sam danasnje Vojvodine. Zanimljivo oko banovine, nisam znala ali logicno.
November 26, 2025Nov 26 42 minutes ago, Mel said:Kad se kaze preko noci, kad je krenuo napad u aprilu, sutradan su svi Hrvati nekih kraljevskih garnizona u Vojvodini bili obuceni u nove crne uniforme, u potpunoj nesvesti njihovih srpskih kolega. Toliko o obavestajnom radu i o mnogo toga.oni vuci u jagnjecoj kozi, uvek spremni da nas kolju kad se ukaze prilika, a mi ovce koje verujemo u bratstvo i jedinstvo i uvek iznenadjeni najebemonaravno da to nije narativ samo vas srpskih nacionalista prema hrvatima, bosnjacima, albancimavec i bosnjackih nacionalista prema srbima i hrvatimahrvatskih prema srbimaiako nisam upoznat sa albanskim, gotovo sigurno i albanskih nacionalista prema njihovim "vekovnim neprijateljima"ista govna sa svih strana koja vide samo svoju "istinu" i koje je vazda lako nahuskati na drugejedino sto kad dodje do sranja obicno ih nema nigde, a najebu oni drugi
November 26, 2025Nov 26 1 hour ago, pbg12345 said:oni vuci u jagnjecoj kozi, uvek spremni da nas kolju kad se ukaze prilika, a mi ovce koje verujemo u bratstvo i jedinstvo i uvek iznenadjeni najebemoTo ti pises, moze da bude jedan od zakljucaka. Meni je vise bio zanimljiv corav rad operativne sluzbe (tesko mi je da verujem da nije bilo nikakvih saznanja, pre mogu da poverujem da ih nisu distribuirali uokolo).I tako su imali vojsku koja je prvog dana rata sto menjala uniforme, sto se gurala u vozove prema Beogradu. Edited November 26, 2025Nov 26 by Mel
November 27, 2025Nov 27 On 25. 11. 2025. at 9:32, Kampokei said:Uzgred, Pavelic jeste doprineo da Srbi vise ne budu najbrojniji narod BiH, ali nije jedini faktor. Drugi faktori su kolonizacija u Vojvodinu, postratne migracije ka Srbiji, kao i razlika u natalitetu. Tek na popisu 1971. tadasnji Muslimani postaju nesto brojniji.Ima i do toga da su se tek na tom popisu 1971. tadašnji bosanski muslimani mogli izjašnjavati kao Muslimani sa velikim M. Edited November 27, 2025Nov 27 by Klonfer
November 27, 2025Nov 27 37 minutes ago, Klonfer said:Ima i do toga da su se tek na tom popisu 1971. tadašnji bosanski muslimani mogli izjašnjavati kao Muslimani sa velikim M.Posto je razlika izmedju M i S na popisu 1971. bila svega dva procentna poena, a imajuci u vidu sve mirnodopske trendove koji su isli na "stetu" brojnosti Srba, gotovo je sigurno da je ta nova realnost nastala izmedju popisa 1961. i 1971.
November 27, 2025Nov 27 S druge strane, zahvaljujući toj kolonizaciji Vojvodina je postala većinski srpska, što pre 1941. baš i nije bila.Win some, lose some.
November 27, 2025Nov 27 Just now, Halvard said:S druge strane, zahvaljujući toj kolonizaciji Vojvodina je postala većinski srpska, što pre 1941. baš i nije bila.Win some, lose some.To se uvek nekako zaboravi, kad se priča o broju stanovnika po BiH...
November 27, 2025Nov 27 58 minutes ago, Kampokei said:Posto je razlika izmedju M i S na popisu 1971. bila svega dva procentna poena, a imajuci u vidu sve mirnodopske trendove koji su isli na "stetu" brojnosti Srba, gotovo je sigurno da je ta nova realnost nastala izmedju popisa 1961. i 1971.BiH je izmedju dva rata, od 1945 do 1991 dosla od nesto vise 2 miliona ljudi do skoro 4.5 miliona. Meni su delovi porodice iz Krajine bili kolonizovani u Vojvodinu ali nekako ne mogu da vidim vezu izmedju kolonizcije i odnosa M i S u samoj BiH jer su pored kolonizacije sve grupe rasle sa brojem stanovnika. Imam cak i slucajeve gde su se delovi porodica vracali u BiH iz Vojvodine. Ne znam, mozda gresim nije moja oblast ali pre bih uzeo mozda WW2 i posledice istog nego ono sto se desavala posle njega.
November 27, 2025Nov 27 1 hour ago, radisa said:To se uvek nekako zaboravi, kad se priča o broju stanovnika po BiH...Ili o tome kako smo izgubii Kosovo
November 27, 2025Nov 27 1 hour ago, Halvard said:S druge strane, zahvaljujući toj kolonizaciji Vojvodina je postala većinski srpska, što pre 1941. baš i nije bila.Win some, lose some.Tacno. Preciznije, Srbi su pre rata imali relativnu vecinu. Posle kolonizacije i, jednako vazan faktor, proterivanja Nemaca dosli su i solidno presli preko apsolutne vecine.
November 27, 2025Nov 27 32 minutes ago, glibav said:BiH je izmedju dva rata, od 1945 do 1991 dosla od nesto vise 2 miliona ljudi do skoro 4.5 miliona. Meni su delovi porodice iz Krajine bili kolonizovani u Vojvodinu ali nekako ne mogu da vidim vezu izmedju kolonizcije i odnosa M i S u samoj BiH jer su pored kolonizacije sve grupe rasle sa brojem stanovnika. Imam cak i slucajeve gde su se delovi porodica vracali u BiH iz Vojvodine. Ne znam, mozda gresim nije moja oblast ali pre bih uzeo mozda WW2 i posledice istog nego ono sto se desavala posle njega.Odosmo u off, ali - da, rasle su sve grupe u apsolutnim brojevima, ali Srbi naprosto manje jer su, izmedju ostalog, bili ogromna vecina kolonista u Vojvodinu. Bilo je povrataka u zavicaj, ali prilicno malo.
November 27, 2025Nov 27 35 minutes ago, Filozof manijak said:Ili o tome kako smo izgubii KosovoKad smo već kod toga, isti princip je u međuratnom periodu pokušan i na Kosovu, zahvaljujući tome ja danas postojim.I nije tačno da je svim proteranim kolonistima bio zabranjen povratak, moji se jesu vratili. A među onima koji nisu, mnogi su završili baš u Vojvodini.
November 27, 2025Nov 27 1 hour ago, Lancia said:Za sleper karamela ne bih ovo gledao.Ali nije propagandno đubrivo.