Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moderni sleng, izrazi, mimovi i sve što vam treba da razumete svoje dete kad krene da priča u šiframa

Featured Replies

Jeste vi toliko mladi ovde da se ne sećate da je "druže" i "drugarice" bio formalni način obraćanja u SFRJ?

• Replies 343
  • Views 16.8k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nedavno u Trebinju u jednom dobrom i poprilično fensi restoranu, u kome sam se zatekao po prvi put, konobar donosi naručeno jelo i reče uživajte vojvodo.

• Raskrsnica Narodnih heroja i B.Z.Dj., na semaforu pored mene crnac, a u susret ide grupica crnaca. Vidi se po fizionomijama da su svi neka različita Afrika i rekla bih, studenti. U prolazu, svi do jed

Posted Images

15 minutes ago, Svemir Zeka said:

To i jeste izraz nekog sarkazma, bar evo ovde gde pišemo.

Inače, kod beogradske mladeži primećujem poslednjih par godina ne toliko ono "brate", koliko "buraz". Pojma nemam kako se bosanska poštapalica zapatila ovde

Devojke isto često izgovaraju.

Ne ide jbt, ali dobro ko sam ja da sudim.

Edited by Milošica

2 minutes ago, JozoMujica said:

Jeste vi toliko mladi ovde da se ne sećate da je "druže" i "drugarice" bio formalni način obraćanja u SFRJ?

Sećamo se, ali to iz socijalističkog vremena nema veze sa upotrebom danas.

24 minutes ago, Kampokei said:

Ovo "druze" isijava pasivnom agresijom.

bogami, pre najavom aktivne agresije ako se ne postupi kako ti je sugerisano.

uglavnom to čujem u komunikacijama ljudi koji se ne poznaju, a imaju npr. sukob u saobraćaju ili negde na javnom mestu ili oko neke "javne" stvari...

edit. doduše, neki to koriste da u tim situacijama "sukoba" spuste tenziju.

Edited by pt 2.0

Buraz je kao neki ekvivalent od sveprisutnog na društvenim mrežama bro. U odnosu na buraz, daj mi druže any day of the.week.

Ako je dugi akcenat na u... druuuuuže..

Onda se bolje sklanjati ph34r

1 minute ago, pt 2.0 said:

bogami, pre najavom aktivne agresije ako se ne postupi kako ti je sugerisano.

uglavnom to čujem u komunikacijama ljudi koji se ne poznaju, a imaju npr. sukob u saobraćaju ili negde na javnom mestu ili oko neke "javne" stvari...

Čini mi se da su sve opcije u igri, odnosno da značenje zavisi od konteksta. Izvučeno iz njega, svako može da tu reč tumači u skladu sa svojim iskustvom tj. u kakvim kontekstima mu se ta reč najčešće javljala.

Recimo, može da ima i izvinjavajući ton za neku situaciju za koju smo odgovorni, pa da deeskaliramo. Npr, da živimo u istom kraju tad bi upotrebili komšija u istom značenju. Gospodine bi dovelo do suprotnog efekta, a gospođo bi gađalo direktno u amigdalu 😃

Ili saosećajni ton. Druže, znam kako je (dva muškarca koji sede i smaraju se kao zveri dok čekaju da im žene završe šoping. Kao osećaj solidarnosti na osnovu zajedničkog iskustva u comrades.

3 minutes ago, Pixisis said:

Npr, da živimo u istom kraju tad bi upotrebili komšija u istom značenju.

sad si me podsetila da sam od ovih neprekidnih protesta poslednjih par godina ladno počela ljude u svim krajevima grada da zovem "komšija"...

inače stoji sve što si napisala, nego su meni ove naelektrisane situacije prve u (posmatračkom) iskustvu.

nisam svedočila muškarcima koji se jadaju jedan drugom na žene fantom

p.s. 1 ekstremno odvratan sleng izraz mlađih generacija je "likuša"....

Edited by pt 2.0

Ajde skloni se likušo

6 minutes ago, pt 2.0 said:

sad si me podsetila da sam od ovih neprekidnih protesta poslednjih par godina ladno počela ljude u svim krajevima grada da zovem "komšija"...

inače stoji sve što si napisala, nego su meni ove naelektrisane situacije prve u (posmatračkom) iskustvu.

nisam svedočila muškarcima koji se jadaju jedan drugom na žene fantom

O da, da jadaju se itekako. A i ne bez razloga 😃 (za taj šoping).

Meni sve što počne sa "gospođo" odmah šalje signal kao što @Kampokei ima na druže. Ili će nešto snishodljivo početi da "objašnjava" ili ulazi u fajt mod. Nemam ništa protiv reči gospođo (tipa u radnji dodaj gospođi ovo), samo kad rečenica počne sa njom u vokativu kao najava za sledeći korak u eskalaciji situacije. Dok npr, gospođo, zaboravili ste kusur naravno da mi nema taj loš vajb.

A zamisli da te neko oslovi sa “drugarice”!? (Ne tebe Milošice) Ja tu nemam spreman odgovor/reakciju.

1 minute ago, Pixisis said:

Meni sve što počne sa "gospođo"

Ton tu igra presudnu ulogu, ali da - razumem šta hoćeš da kažeš.

Sad si me opet asocirala na Sveti gral obraćanja na koje imam alergiju: "Gospođo ili gospođice..." lolol

@Boksi sa najboljim drugaricama iz gimnazije se u nekoj viber grupi medjusobno oslovljavamo tako (u množini)... to mi je asocijacija za baš blizak odnos...heart

Edited by pt 2.0

3 minutes ago, pt 2.0 said:

@Boksi sa najboljim drugaricama iz gimnazije se u nekoj viber grupi medjusobno oslovljavamo tako (u množini)... to mi je asocijacija za baš blizak odnos...heart

To jeste, baš 🥰 Ali mislila sam neko nepoznat, na ulici.

A na “gospođo”, još uvek se nekada pitam da li se meni obraćaju. Zato je Kosovska zakon i “Devojčice, treba neki udžbenik?” Nasmejem se, od srca. )

Edited by Boksi

26 minutes ago, pt 2.0 said:

Hvala ti na ovome wub

Taj izraz koristim od osnovne škole bukvalno, meni on ima poprilično neutralno značenje.

Meni je nekako lepse staramajko od baba. D