October 25, 2025Oct 25 44 minutes ago, glibav said:Jel moze izvor za ovu tvrdnju? Posto AI tvrdi da je potpuno obrnuto.Zaveden upravo AI-jem sam preterao sa 5 puta, ali pogledaj samo prodajnu cenu - litar benzina (ekvivalent oko 9 kwH) bez akciza i poreza je oko 70 RSD.9 kWh struje bez akcize i poreza je 108 dinara.Inače, ako budeš još malo ispitivao AI oko ovoga i insistirao na izvorima, možeš da dobiješ i da je litar struje 4256 dinara. Ne pitaj kako znam.
October 25, 2025Oct 25 51 minutes ago, bejzbolka said:Po meni EV može da pogura samo neki nenormalan napredak na polju punjača i baterija, tipa da možeš na pumpi da napuniš bateriju za isto vreme kao što sad točiš gorivo, tako da nema potrebe za kućnim punjenjem.Kućno punjenje je samo jedna od strategija širenja mreže i komprativna je prednost EV u odnosu na vozila sa SUS motorima. Nema razloga da se ova mogućnost odbaci.Za stanovnike koji ne žive u porodičnim kućama, u nekim zemljama/gradovima subvencioniše se kupovina punjača za stambene zajednice.Proboj u brzini punjenja dešava se nama (i nama koji sporadično pratimo vesti iz autoindustrije) pred očima: vreme punjenje baterije dramatično je skraćeno samo u poslednjih 5 godina. To još nije brzina punjenja uporediva sa konvencionalnim vozilima, ali na putovanjima se to vreme izjednačava (obzirom da treba i da pišaš, jedeš i popiješ kafu).
October 25, 2025Oct 25 Evo Chery u saradnji sa Toyotom kaze da ima cvrstu litijum-mangan bateriju za domet od 1500km, realnih 1300km. Sad ce @radisa da kaze, malo je.
October 25, 2025Oct 25 Author Isto kao što smartphone nema šanse, ako ne bude imao bateriju za 4 dana kao Nokia 35 nešto. Idi čitaj prve kritike iPhonea, pa uporedi sa svojim kritikama danas. Nisam ni ja tad bio bolji, nije strašno nešto ne razumeti, makar jednom.Nema nijedne promene u kojem su stari obrasci kompletno zadržani ili u kojim je sve novo bilo 100% bolje. Ja sam prešao pre godinu dana na indukciju i jedna stvar mi nedostaje od starog šporeta, i može da se kuka na još stvari, ali u globalu je to napredak.Tek za paralelno postojanje, to je nerazumevanje moderne ekonomije. Dovoljno je da se jedan brod zakuca u sueckom kanalu i ugrozi globalnu ekonomiju. Tj. procesi su uhodani, ali napravi negde malu havariju i odjednom ništa ne radi. Rast EV povlači i pad upotrebe nafte, to dovodi u pitanje isplativost trenutnih investicija, bežanje kapitala iz te industrije, što dovodi u pitanje dalja ulaganja, a bez toga nema budućnosti. To je spirala smrti u koju kad jednom upadneš nema izlaza. Jedno raste i postaje sve jeftinije, drugo pada i gubi perspektivu. Trump melje o drill baby drill, treba još još još, pumpadžije okreću očima, jer je cena pala na nivo pre korone. Nisam ja ništa od ovog izmislio, samo slušam šta govore pametniji od mene.Ja ovo kad čitam to je kao kad bih pre 170 godina čitao kako će još dugo paralelno da se koristi nafta i kitovo ulje, ali neće doći do značajne promene dok smo živi. Eh, ne. Bilo je na hiljade brodova koji su lovili kitove i kad je počela prerada nafte nestali su za 15-20 godina. Promena ovog tipa uvek rezultuje potpunom promenom, tzv. "S curves" su primećene odavno. Sve će ići mnogo brže nego što misliš.
October 25, 2025Oct 25 Author 38 minutes ago, JozoMujica said:Zaveden upravo AI-jem sam preterao sa 5 puta, ali pogledaj samo prodajnu cenu - litar benzina (ekvivalent oko 9 kwH) bez akciza i poreza je oko 70 RSD.9 kWh struje bez akcize i poreza je 108 dinara.Inače, ako budeš još malo ispitivao AI oko ovoga i insistirao na izvorima, možeš da dobiješ i da je litar struje 4256 dinara. Ne pitaj kako znam. kWh struje i kWh benzina nisu ekvivalentni. EV potroši oko 15kWh na 100km. Ako znaš neki tipičan auto koji troši ispod 2L na 100km javi.Uglavnom i to smo rešili, EV su daleko jeftiniji u korišćenju.
October 25, 2025Oct 25 1 hour ago, Venom said:Uglavnom i to smo rešili, EV su daleko jeftiniji u korišćenju.Niko ne spori da jesu, sada.
October 25, 2025Oct 25 2 hours ago, Ras said:Kućno punjenje je samo jedna od strategija širenja mreže i komprativna je prednost EV u odnosu na vozila sa SUS motorima. Nema razloga da se ova mogućnost odbaci.Za stanovnike koji ne žive u porodičnim kućama, u nekim zemljama/gradovima subvencioniše se kupovina punjača za stambene zajednice.Proboj u brzini punjenja dešava se nama (i nama koji sporadično pratimo vesti iz autoindustrije) pred očima: vreme punjenje baterije dramatično je skraćeno samo u poslednjih 5 godina. To još nije brzina punjenja uporediva sa konvencionalnim vozilima, ali na putovanjima se to vreme izjednačava (obzirom da treba i da pišaš, jedeš i popiješ kafu).dok ti sve to radis na nekoj solarnoj pumpi za ev vozila, sta radi lik iza tebe? da se skrati vreme i na 15 minuta mnogo je.
October 25, 2025Oct 25 ok, koliki je vek trajanja ove baterije. sta se desava kada baterija rikne, jer bez nje auto bas i ne vredi puno. nesto sto se brzo puni verovatno vremenom brze pocne i da se prazni?meni je pomisao da cela porodica sedi iznad baterije jeziva.
October 25, 2025Oct 25 Ja bih samo jos da se osvrnem na “zastarela tehnologija”… Pogledati koji procenat ljudi na planeti koristi ves masinu a koliko je zarobljeno u proslosti. 2/3 sveta pere gace i dalje na ruke. Debili.
October 25, 2025Oct 25 Author Probaj da pitaš Chatgpt pošto su te priče i ovde već pet puta ispričane.
October 25, 2025Oct 25 2 hours ago, Venom said:Tek za paralelno postojanje, to je nerazumevanje moderne ekonomije. Dovoljno je da se jedan brod zakuca u sueckom kanalu i ugrozi globalnu ekonomiju. Tj. procesi su uhodani, ali napravi negde malu havariju i odjednom ništa ne radi. Rast EV povlači i pad upotrebe nafte, to dovodi u pitanje isplativost trenutnih investicija, bežanje kapitala iz te industrije, što dovodi u pitanje dalja ulaganja, a bez toga nema budućnosti. To je spirala smrti u koju kad jednom upadneš nema izlaza. Jedno raste i postaje sve jeftinije, drugo pada i gubi perspektivu. Trump melje o drill baby drill, treba još još još, pumpadžije okreću očima, jer je cena pala na nivo pre korone. Nisam ja ništa od ovog izmislio, samo slušam šta govore pametniji od mene.Ja ovo kad čitam to je kao kad bih pre 170 godina čitao kako će još dugo paralelno da se koristi nafta i kitovo ulje, ali neće doći do značajne promene dok smo živi. Eh, ne. Bilo je na hiljade brodova koji su lovili kitove i kad je počela prerada nafte nestali su za 15-20 godina. Promena ovog tipa uvek rezultuje potpunom promenom, tzv. "S curves" su primećene odavno. Sve će ići mnogo brže nego što misliš.Pa što ne nestadoše SUS automobili za ovih 17 godina od kada je Tesla pustila prvi Roadster, ako su toliko superiorni? Ne da SUS automobili nisu nestali, nego su još uvek dominantno lično prevozno sredstvo na globalnom nivou, bez obzira na organizovanu kampanju i državne subvencije koje promovišu korišćenje EV, i biće još neko vreme sigurno. Za mobilne telefone takve kampanje nisu bile potrebne, oni su jednostavno sami istisnuli fiksnu telefoniju jer su bili superiorni. Ovde to baš i ne ide baš tako glatko, što govori da postoje i konkretni razlozi zbog kojih EV još uvek nisu praktičnije rešenje za ogromnu većinu ljudi kojima treba automobil.A ovo za naftu mi samo govori koliko usko gledaš na stvari. Personalni automobili i LKV troše oko 25% ukupne potrošnje nafte na globalnom nivou, sve ostalo je druga potrošnja - kamioni, šleperi, dizel lokomotive, građevinske mašine, generatori, čamci, brodovi, avioni, helikopteri, proizvodnja plastike, bitumeni, razna druga petrohemija, itd. Dakle, sve da svi SUS automobili na planeti ispare sutra ujutro, to će smanjiti potrošnju nafte za 25%. Za ostatak baš i nema neke alternative, osim ne misliš da se drumske krstarice, prekookeanski brodovi, komercijalni avioni ili tenkovi na frontu u Ukrajini mogu terati na neke baterije. Koliko bi bila teška baterija koja bi trebala da pokrene prekookeanski brod, i gde bi mogao da napuniš takvu bateriju? Ili gde bi napunio tenk na frontu? Drugim rečima, nafta je ovde da ostane i mi ćemo se još dugo, dugo vremena sa njom družiti.
October 25, 2025Oct 25 Author 1 minute ago, Ayatollah said:Pa što ne nestadoše SUS automobili za ovih 17 godina od kada je Tesla pustila prvi Roadster, ako su toliko superiorni? Ne da SUS automobili nisu nestali, nego su još uvek dominantno lično prevozno sredstvo na globalnom nivou, bez obzira na organizovanu kampanju i državne subvencije koje promovišu korišćenje EV, i biće još neko vreme sigurno. Za mobilne telefone takve kampanje nisu bile potrebne, oni su jednostavno sami istisnuli fiksnu telefoniju jer su bili superiorni. Ovde to baš i ne ide baš tako glatko, što govori da postoje i konkretni razlozi zbog kojih EV još uvek nisu praktičnije rešenje za ogromnu većinu ljudi kojima treba automobil.A ovo za naftu mi samo govori koliko usko gledaš na stvari. Personalni automobili i LKV troše oko 25% ukupne potrošnje nafte na globalnom nivou, sve ostalo je druga potrošnja - kamioni, šleperi, dizel lokomotive, građevinske mašine, generatori, čamci, brodovi, avioni, helikopteri, proizvodnja plastike, bitumeni, razna druga petrohemija, itd. Dakle, sve da svi SUS automobili na planeti ispare sutra ujutro, to će smanjiti potrošnju nafte za 25%. Za ostatak baš i nema neke alternative, osim ne misliš da se drumske krstarice, prekookeanski brodovi, komercijalni avioni ili tenkovi na frontu u Ukrajini mogu terati na neke baterije. Koliko bi bila teška baterija koja bi trebala da pokrene prekookeanski brod, i gde bi mogao da napuniš takvu bateriju? Ili gde bi napunio tenk na frontu? Drugim rečima, nafta je ovde da ostane i mi ćemo se još dugo, dugo vremena sa njom družiti.Prvi komercijalni mobilni telefon je pušten u prodaju 1983. Izgledao je ovakoNeki su ga koristi ali:Previše skupPreviše težakPreviše glomazanPreviše otvorenih pitanja To nikad neće uspeti17 godina nakon toga mobilni telefoni su polako počeli da se šire. Bili su rasprostranjeni, ali ne toliko da ih je svako imao. Moj prvi telefon sam kupio 2004 i to je tad bio kraj diskusije, manje više su ga svi imali.Sve sličnosti sa trenutnom situacijom su slučajne.Za ovo drugo si verovatno u pravu. Za sada nema realne perspektive i alternative, ali nije je bilo ni u mnogim drugim sektorima pre 20-30 godina.