October 25, 2025Oct 25 za sus motore već postoji razvijena mreža mini benzinskih stanica na svakom lokalnom parkingu
October 25, 2025Oct 25 3 minutes ago, Pokojni Ruxin said:za sus motore već postoji razvijena mreža mini benzinskih stanica na svakom lokalnom parkingu Ej nemoj da si neprijatan
October 25, 2025Oct 25 5 minutes ago, glibav said:Sve jasno ali i na 10000km usteda je 1000e godisnje. Znam iz prve ruke za vlasnika EV u Engleskoj, godisnji porez 70 funti, na dizela je 500 funti. Plus subvencije na kupovinu..Mozda je usteda na gorivu nesto sto zaista znaci tamo gde je ono skupo.Licno ne znam nikog ko je kupio EV ili hibrid zbog toga, jebeno ubrzanje, tisina, komfort i udobnost, nikakvih lagova u menjanju brzina, autopiloti, itede.Za mene licno problem predstavlja par stvari. Stalno brzo punjenje steti bateriji, a u kuci ne zivim. Efikasnost leti i zimi su nebo i zemlja. Tehnologija se razvija neverevotnom brzinom, danas vidim jedan model a sutra vec drugi bolji od njega za manje novca. A onda se postavlja pitanje, kakvu kintu cu ja dobiti na sekundarnom trzistu posle recimo 3-5 godina za nesto sto ce tad biti "prosli vek"?. Edited October 25, 2025Oct 25 by barba
October 25, 2025Oct 25 1 hour ago, nenad said:pa kad ih struja ne kosta nista. u srbiji, gde se struja proizvodi na najprljaviji moguci nacin ev nema nikakvog smisla za drzavu.potpuna tranzicija na ev se nece desiti uskoro, bar ne dok je us of a glavni igrac na planeti.U drugim drzavama postoje opcije za pakete za struju, recimo paket koji pokriva da se nocna struja naplacuje po jeftinijim tarifama i sl. Ocigledno je da tranzicija nije brza kao sto su bile projekcije pre 5 godina i da ce dugo dugo SUS motori biti u opticaju i to je sve ok, imas izbor i biras po svojim mogucnostima. Meni je nemogucnost nocnog punjenja sopstvenom strujom apsolutni razlog zasto ne mogu da planiram kupovinu niti EV niti PHEV. Edited October 25, 2025Oct 25 by glibav
October 25, 2025Oct 25 1 hour ago, radisa said:Ja punim svako vece u dvoristu, pada kisa, pada sneg nista mu ne fali... :)na tebe sam i pomislio dok sam pisao post
October 25, 2025Oct 25 2 minutes ago, Lancia said:Ej nemoj da si neprijatan poštovani korisnici parapsihopatologija foruma pozivam vas da razmotrite kako je brzina punjenja sasvim izvesno rešiva stvar, dok sipanje goriva kući/na parkingu nažalost nije. te uz dužno poštovanje smatram da nije pošteno zamerati električnim automobilima što tu opciju ne omogućavaju svima, ako uzmemo u obzir da je sus motori zapravo ne omogućavaju nikome.hvala
October 25, 2025Oct 25 2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:poštovani korisnici parapsihopatologija foruma pozivam vas da razmotrite kako je brzina punjenja sasvim izvesno rešiva stvar, dok sipanje goriva kući/na parkingu nažalost nije. te uz dužno poštovanje smatram da nije pošteno zamerati električnim automobilima što tu opciju ne omogućavaju svima, ako uzmemo u obzir da je sus motori zapravo ne omogućavaju nikome.hvalaUvek mozes da posaljes zenu sa kanticom po benzin, ako bas ostanes bez goriva. Kod elektricnog ako ostanes bez struje mozes da se slikas, jedino ako ti je zenska jegulja,
October 25, 2025Oct 25 3 minutes ago, Lancia said:Uvek mozes da posaljes zenu sa kanticom po benzin, ako bas ostanes bez goriva. Kod elektricnog ako ostanes bez struje mozes da se slikas, jedino ako ti je zenska jegulja,
October 25, 2025Oct 25 1 hour ago, glibav said:Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara godisnje iznosi 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.Džizs. Koliko ljudi u Beogradu živi u kućama sa dvorištem, a koliko u višespratnicama? Bukvalno je ovo što si pisao, veze nema sa realnošću.Osoba iz industrije mi je rekla, u Beogradu npr se bukvalno jedino isplati ako imaš kuću sa dvorištem ili garažu i da ti je to drugi auto, neki mali za grad. Za sve ostalo su neupotrebljivi, potpuno ti menja dinamiku bilo kakvog dužeg puta.
October 25, 2025Oct 25 Dobro je što će klasična auto industrija propasti. Većih govana od njih teško da ima. Nije dobro što ih menja još gori. Spoiler
October 25, 2025Oct 25 42 minutes ago, glibav said:Ali problem koji ti imas je isti koji bi imao i sa EV i sa trenutnim kolima. Ne znam kakve veze ima nedostatak parkinga i EV. Pricam o zvanicnoj stitistici. Ti si taj koji kaze niko nikada a statistika te demantuje.Nisam rekao da je nedostatak parkinga povezan sa EV, nego govorim o nemogućnosti punjenja automobila zbog nedostatka parkinga. Ti si rekao da neki ljudi pune automobile svojom kućnom strujom i uštede pare. Ja ti kažem, parkiram auto 500 metara od zgrade, jer nema parkinga, kako da ga punim kućnom strujom.Argumenti pobornika EV kao da dolaze iz nekog paralelnog univerzuma gde postoje neograničeni novčani, prostorni i svi drugi resursi. Evo pitanje, čovek koji živi u stambenom bloku izgrađenom pre 50 godina, gde on puni auto? Recimo, Novi Beograd, blokovi. Jel spušta produžni kabl sa 25og sprata ili kako? Odgovor EV-ovaca na to je, pa ko ga jebe, što živi u soliteru nek kupi kuću ili stan u West 65 pa će imati punjač. Edited October 25, 2025Oct 25 by bejzbolka
October 25, 2025Oct 25 Author 18 minutes ago, Lancia said:Uvek mozes da posaljes zenu sa kanticom po benzin, ako bas ostanes bez goriva. Kod elektricnog ako ostanes bez struje mozes da se slikas, jedino ako ti je zenska jegulja,A šta ako se pripremaš za reli kroz pustinju i nema pumpe 100km od tebe? Ne, jasno je da koncept točenja benzina ne radi za 100% ljudi i nema smisla.
October 25, 2025Oct 25 1 hour ago, glibav said:Sve jasno ali i na 10000km usteda je 1000e godisnje. Znam iz prve ruke za vlasnika EV u Engleskoj, godisnji porez 70 funti, na dizela je 500 funti. Plus subvencije na kupovinu.Da, i onda umesto da kupim za 5K polovan auto, dam 30000 za auto na baterije i čekam 25 godina da mi se isplati razlika u ceni.
October 25, 2025Oct 25 49 minutes ago, barba said:.Mozda je usteda na gorivu nesto sto zaista znaci tamo gde je ono skupo.Licno ne znam nikog ko je kupio EV ili hibrid zbog toga, jebeno ubrzanje, tisina, komfort i udobnost, nikakvih lagova u menjanju brzina, autopiloti, itede.Za mene licno problem predstavlja par stvari. Stalno brzo punjenje steti bateriji, a u kuci ne zivim. Efikasnost leti i zimi su nebo i zemlja. Tehnologija se razvija neverevotnom brzinom, danas vidim jedan model a sutra vec drugi bolji od njega za manje novca.A onda se postavlja pitanje, kakvu kintu cu ja dobiti na sekundarnom trzistu posle recimo 3-5 godina za nesto sto ce tad biti "prosli vek"?.Ok jasno je za Rusiju ali osim eventualno Azerbejdzana ostatak kontinenta nema tu opciju jeftinog goriva. Ja po trendovima u industdiji vidim da ce svaki model imati tri opcije, SUS, hibrih i PHEV pa biraj sta ti odgovara. Meni je to ok.