Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

za sus motore već postoji razvijena mreža mini benzinskih stanica na svakom lokalnom parkingu fantom

• Replies 204
  • Views 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

Posted Images

3 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

za sus motore već postoji razvijena mreža mini benzinskih stanica na svakom lokalnom parkingu fantom

Ej nemoj da si neprijatan vlade

5 minutes ago, glibav said:

Sve jasno ali i na 10000km usteda je 1000e godisnje. Znam iz prve ruke za vlasnika EV u Engleskoj, godisnji porez 70 funti, na dizela je 500 funti. Plus subvencije na kupovinu.

.

Mozda je usteda na gorivu nesto sto zaista znaci tamo gde je ono skupo.

Licno ne znam nikog ko je kupio EV ili hibrid zbog toga, jebeno ubrzanje, tisina, komfort i udobnost, nikakvih lagova u menjanju brzina, autopiloti, itede.

Za mene licno problem predstavlja par stvari. Stalno brzo punjenje steti bateriji, a u kuci ne zivim. Efikasnost leti i zimi su nebo i zemlja. Tehnologija se razvija neverevotnom brzinom, danas vidim jedan model a sutra vec drugi bolji od njega za manje novca.

A onda se postavlja pitanje, kakvu kintu cu ja dobiti na sekundarnom trzistu posle recimo 3-5 godina za nesto sto ce tad biti "prosli vek"?

.

Edited by barba

1 hour ago, nenad said:

pa kad ih struja ne kosta nista. u srbiji, gde se struja proizvodi na najprljaviji moguci nacin ev nema nikakvog smisla za drzavu.

potpuna tranzicija na ev se nece desiti uskoro, bar ne dok je us of a glavni igrac na planeti.

U drugim drzavama postoje opcije za pakete za struju, recimo paket koji pokriva da se nocna struja naplacuje po jeftinijim tarifama i sl. Ocigledno je da tranzicija nije brza kao sto su bile projekcije pre 5 godina i da ce dugo dugo SUS motori biti u opticaju i to je sve ok, imas izbor i biras po svojim mogucnostima. Meni je nemogucnost nocnog punjenja sopstvenom strujom apsolutni razlog zasto ne mogu da planiram kupovinu niti EV niti PHEV.

Edited by glibav

1 hour ago, radisa said:

Ja punim svako vece u dvoristu, pada kisa, pada sneg nista mu ne fali... :)

na tebe sam i pomislio dok sam pisao post

2 minutes ago, Lancia said:

Ej nemoj da si neprijatan vlade

poštovani korisnici parapsihopatologija foruma pozivam vas da razmotrite kako je brzina punjenja sasvim izvesno rešiva stvar, dok sipanje goriva kući/na parkingu nažalost nije. te uz dužno poštovanje smatram da nije pošteno zamerati električnim automobilima što tu opciju ne omogućavaju svima, ako uzmemo u obzir da je sus motori zapravo ne omogućavaju nikome.

hvala

2 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

poštovani korisnici parapsihopatologija foruma pozivam vas da razmotrite kako je brzina punjenja sasvim izvesno rešiva stvar, dok sipanje goriva kući/na parkingu nažalost nije. te uz dužno poštovanje smatram da nije pošteno zamerati električnim automobilima što tu opciju ne omogućavaju svima, ako uzmemo u obzir da je sus motori zapravo ne omogućavaju nikome.

hvala

Uvek mozes da posaljes zenu sa kanticom po benzin, ako bas ostanes bez goriva. Kod elektricnog ako ostanes bez struje mozes da se slikas, jedino ako ti je zenska jegulja,

3 minutes ago, Lancia said:

Uvek mozes da posaljes zenu sa kanticom po benzin, ako bas ostanes bez goriva. Kod elektricnog ako ostanes bez struje mozes da se slikas, jedino ako ti je zenska jegulja,

produzni-kabl-kettz-1-5mm2-kt-pk06p-5m-5

fantom

1 hour ago, glibav said:

Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara godisnje iznosi 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.

Džizs.

Koliko ljudi u Beogradu živi u kućama sa dvorištem, a koliko u višespratnicama? Bukvalno je ovo što si pisao, veze nema sa realnošću.

Osoba iz industrije mi je rekla, u Beogradu npr se bukvalno jedino isplati ako imaš kuću sa dvorištem ili garažu i da ti je to drugi auto, neki mali za grad.

Za sve ostalo su neupotrebljivi, potpuno ti menja dinamiku bilo kakvog dužeg puta.

Dobro je što će klasična auto industrija propasti. Većih govana od njih teško da ima. Nije dobro što ih menja još gori.

Spoiler

SEI_224588844-62b0.jpg?quality=90&strip=

42 minutes ago, glibav said:

Ali problem koji ti imas je isti koji bi imao i sa EV i sa trenutnim kolima. Ne znam kakve veze ima nedostatak parkinga i EV. Pricam o zvanicnoj stitistici. Ti si taj koji kaze niko nikada a statistika te demantuje.

Nisam rekao da je nedostatak parkinga povezan sa EV, nego govorim o nemogućnosti punjenja automobila zbog nedostatka parkinga. Ti si rekao da neki ljudi pune automobile svojom kućnom strujom i uštede pare. Ja ti kažem, parkiram auto 500 metara od zgrade, jer nema parkinga, kako da ga punim kućnom strujom.

Argumenti pobornika EV kao da dolaze iz nekog paralelnog univerzuma gde postoje neograničeni novčani, prostorni i svi drugi resursi. Evo pitanje, čovek koji živi u stambenom bloku izgrađenom pre 50 godina, gde on puni auto? Recimo, Novi Beograd, blokovi. Jel spušta produžni kabl sa 25og sprata ili kako? Odgovor EV-ovaca na to je, pa ko ga jebe, što živi u soliteru nek kupi kuću ili stan u West 65 pa će imati punjač.

Edited by bejzbolka

• Author
18 minutes ago, Lancia said:

A šta ako se pripremaš za reli kroz pustinju i nema pumpe 100km od tebe? Ne, jasno je da koncept točenja benzina ne radi za 100% ljudi i nema smisla.

17 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

produzni-kabl-kettz-1-5mm2-kt-pk06p-5m-5

fantom

Da, bas rade kabl dug 2-3 km.

1 hour ago, glibav said:

Sve jasno ali i na 10000km usteda je 1000e godisnje. Znam iz prve ruke za vlasnika EV u Engleskoj, godisnji porez 70 funti, na dizela je 500 funti. Plus subvencije na kupovinu.

Da, i onda umesto da kupim za 5K polovan auto, dam 30000 za auto na baterije i čekam 25 godina da mi se isplati razlika u ceni.

49 minutes ago, barba said:

.

Mozda je usteda na gorivu nesto sto zaista znaci tamo gde je ono skupo.

Licno ne znam nikog ko je kupio EV ili hibrid zbog toga, jebeno ubrzanje, tisina, komfort i udobnost, nikakvih lagova u menjanju brzina, autopiloti, itede.

Za mene licno problem predstavlja par stvari. Stalno brzo punjenje steti bateriji, a u kuci ne zivim. Efikasnost leti i zimi su nebo i zemlja. Tehnologija se razvija neverevotnom brzinom, danas vidim jedan model a sutra vec drugi bolji od njega za manje novca.

A onda se postavlja pitanje, kakvu kintu cu ja dobiti na sekundarnom trzistu posle recimo 3-5 godina za nesto sto ce tad biti "prosli vek"?

.

Ok jasno je za Rusiju ali osim eventualno Azerbejdzana ostatak kontinenta nema tu opciju jeftinog goriva. Ja po trendovima u industdiji vidim da ce svaki model imati tri opcije, SUS, hibrih i PHEV pa biraj sta ti odgovara. Meni je to ok.