October 25, 2025Oct 25 11 minutes ago, bejzbolka said:Argumenti pobornika EV kao da dolaze iz nekog paralelnog univerzuma gde postoje neograničeni novčani, prostorni i svi drugi resursi. Evo pitanje, čovek koji živi u stambenom bloku izgrađenom pre 50 godina, gde on puni auto? Recimo, Novi Beograd, blokovi. Jel spušta produžni kabl sa 25og sprata ili kako? Odgovor EV-ovaca na to je, pa ko ga jebe, što živi u soliteru nek kupi kuću ili stan u West 65 pa će imati punjač.odgovor EVovaca je da će ti ljudi da ih pune gde ih pune i sad. šteta za njih što ne mogu da iskoriste jednu od velikih prednosti tehnologije, ali nisu izgubili ništa što trenutno imaju. Edited October 25, 2025Oct 25 by Pokojni Ruxin
October 25, 2025Oct 25 5 minutes ago, Venom said:A šta ako se pripremaš za reli kroz pustinju i nema pumpe 100km od tebe? Ne, jasno je da koncept točenja benzina ne radi za 100% ljudi i nema smisla.Problem je što na pumpama, na brzom punjenju, moraš najčešće da čekaš na red, a punjenje te izađe isto kao da si platio benzin ili dizel, zar ne?Ako puniš sporo, pa... Presporo je.
October 25, 2025Oct 25 Ma bez ozbiljne infrastrukture u gradovima je besmisleno... Na selima iz drugih razloga besmisleno... Da zivim na selu furao bi Landcruser, sa 2.8 dizel motorom, verovatno... Mozda bi imao i neki mali EV za to kad vreme dozvoljava (citaj leto)..Uz to, da li je iko racunao, koliko treba i da li uopste moze, mreza koju trenutno imamo da se unapredi da bi podnela prelazak na ev... Mi i sad (kao Srbija) imamo ozbiljnih problema sa strujom, sta ce biti kad bi samo 30% ljudi preslo na EV od sutra... Totalni kolaps EESa, verovatno...
October 25, 2025Oct 25 7 minutes ago, Lancia said:Da, bas rade kabl dug 2-3 km.zajebavam se, reko ne moramo ozbiljno da razmatramo opcije koje svakako postoje. koliko puta ti je auto inače ostao bez goriva na parkingu do sad? Edited October 25, 2025Oct 25 by Pokojni Ruxin
October 25, 2025Oct 25 18 minutes ago, copkillah said:Džizs.Koliko ljudi u Beogradu živi u kućama sa dvorištem, a koliko u višespratnicama? Bukvalno je ovo što si pisao, veze nema sa realnošću.Osoba iz industrije mi je rekla, u Beogradu npr se bukvalno jedino isplati ako imaš kuću sa dvorištem ili garažu i da ti je to drugi auto, neki mali za grad.Za sve ostalo su neupotrebljivi, potpuno ti menja dinamiku bilo kakvog dužeg puta.Kada spomenes zvanicnu statistiku a ljudi se trigeruju jer babl.
October 25, 2025Oct 25 2 minutes ago, copkillah said:Problem je što na pumpama, na brzom punjenju, moraš najčešće da čekaš na red, a punjenje te izađe isto kao da si platio benzin ili dizel, zar ne?Ako puniš sporo, pa... Presporo je.ako pričamo o tome da je u srbiji infrastruktura sranje - jeste, država duradi nešto. ako pričamo da su električna kola sranje - ne, baš su do jaja
October 25, 2025Oct 25 1 minute ago, Pokojni Ruxin said:zajebavam se, reko ne moramo ozbiljno da razmatramo opcije koje svakako postoje. koliko puta ti je auto inače ostao bez goriva na parkingu do sad?Samo jednom ali tad nisam imao vozacku dozvolu.Tema je ozbiljna, molim bez zajebavanja.
October 25, 2025Oct 25 17 minutes ago, bejzbolka said:Nisam rekao da je nedostatak parkinga povezan sa EV, nego govorim o nemogućnosti punjenja automobila zbog nedostatka parkinga. Ti si rekao da neki ljudi pune automobile svojom kućnom strujom i uštede pare. Ja ti kažem, parkiram auto 500 metara od zgrade, jer nema parkinga, kako da ga punim kućnom strujom.Argumenti pobornika EV kao da dolaze iz nekog paralelnog univerzuma gde postoje neograničeni novčani, prostorni i svi drugi resursi. Evo pitanje, čovek koji živi u stambenom bloku izgrađenom pre 50 godina, gde on puni auto? Recimo, Novi Beograd, blokovi. Jel spušta produžni kabl sa 25og sprata ili kako? Odgovor EV-ovaca na to je, pa ko ga jebe, što živi u soliteru nek kupi kuću ili stan u West 65 pa će imati punjač.Ti ljudi imaju opciju da i dalje voze SUS auto, ja prvi, a imaju opciju i PHEV gde bi za 100 km npr na nekom brzom punjacu punili pola sata. Ostatak na benzin. Mislim ovo su vec milion puta ispricane price. Infrastruktura za punjace za EV generalno moze lakse da se skalira nego pumpe za benzin. Ima o tome i u emisiji SAT koju sam vec spominjao
October 25, 2025Oct 25 10 minutes ago, JozoMujica said:Da, i onda umesto da kupim za 5K polovan auto, dam 30000 za auto na baterije i čekam 25 godina da mi se isplati razlika u ceni.Zasto su 50 godina u paraleli postojali benzinci i dizelasi. Mene stvarno mrzi da se raspravljam sa ljudima koji ovako razvlace argumente koje bukvalno gledaju zadnjih n godina.
October 25, 2025Oct 25 11 minutes ago, Pokojni Ruxin said:ako pričamo o tome da je u srbiji infrastruktura sranje - jeste, država duradi nešto. ako pričamo da su električna kola sranje - ne, baš su do jajaZa mnogo šta, svakako jesu. Za duža putovanja, još uvek nisu ni blizu.
October 25, 2025Oct 25 1 minute ago, glibav said:Infrastruktura za punjace za EV generalno moze lakse da se skalira nego pumpe za benzin.Da samo treba da izgradimo nekolik elektrana, dalekovoda, promenimo trafo stanice da mogu da izdrže to opterećenje...Just now, glibav said:Zasto su 50 godina u paraleli postojali benzinci i dizelasi. Mene stvarno mrzi da se raspravljam sa ljudima koji ovako razvlace argumente koje bukvalno gledaju zadnjih n godina.Ne razumem, kakve sada veze imaju benzinci i dizelaši? Večina ljudi vozi automobile čija je vrednost oko 5K evra, bilo da su benzinci ili dizelaši, lako ih je prodati, kupiti drugi....Lično bih vozio električno vozilo da mi ga neko pokloni, dnevno prelazim 30-40 km u proseku, imam veliko dvorište, imam i dobre produžne kablove... samo nikad ne bih dao za auto pare za koje mogu da kupim kuću a da pri tome ne mogu ni da ga prodam ko čovek.
October 25, 2025Oct 25 Ljudi bzvz je tema za rasparavu - nema nazad sto se tice el.vozila, pitanje je samo koliko ce se vremena razvlaciti prelazni period u Evropi, ne bi li se spasilo sto vise od auto industrije. Bice lomova, ali ce uglavnom svi veliki igraci (Nemci i Reno) preziveti bez problema, jedini koji ce se skrsiti je Stellantis, ali njima bi to sledovalo i bez EV.
October 25, 2025Oct 25 7 minutes ago, JozoMujica said:Da samo treba da izgradimo nekolik elektrana, dalekovoda, promenimo trafo stanice da mogu da izdrže to opterećenje...Ne razumem, kakve sada veze imaju benzinci i dizelaši? Večina ljudi vozi automobile čija je vrednost oko 5K evra, bilo da su benzinci ili dizelaši, lako ih je prodati, kupiti drugi....Lično bih vozio električno vozilo da mi ga neko pokloni, dnevno prelazim 30-40 km u proseku, imam veliko dvorište, imam i dobre produžne kablove... samo nikad ne bih dao za auto pare za koje mogu da kupim kuću a da pri tome ne mogu ni da ga prodam ko čovek.Uopste nije bitan licni slucaj, ni tvoj, ni moj, jednostavno u Evropi kad nastupi regulativa, pecen si. Ili ces kupiti EV ili se snalazi drugim vidom transporta. Kad je Srbija u pitanju, ne znam sta ce biti zajebanije, da li to sto ce nam trebati sigurno vise vremena da udjemo u kolosek ili sto cemo poslovicno ludi kakvi jesmo, postati veliko groblje za vozila sa dizel i benzinskim motorima.
October 25, 2025Oct 25 Just now, Lancia said:Uopste nije bitan licni slucaj, ni tvoj, ni moj, jednostavno u Evropi kad nastupi regulativa, pecen si. Ili ces kupiti EV ili se snalazi drugim vidom transporta. Kad je Srbija u pitanju, ne znam sta ce biti zajebanije, da li to sto ce nam trebati sigurno vise vremena da udjemo u kolosek ili sto cemo poslovicno ludi kakvi jesmo, postati veliko groblje za vozila sa dizel i benzinskim motorima.Bicemo groblje, to znamo svi... :(
October 25, 2025Oct 25 8 minutes ago, JozoMujica said:Da samo treba da izgradimo nekolik elektrana, dalekovoda, promenimo trafo stanice da mogu da izdrže to opterećenje...Ne razumem, kakve sada veze imaju benzinci i dizelaši? Večina ljudi vozi automobile čija je vrednost oko 5K evra, bilo da su benzinci ili dizelaši, lako ih je prodati, kupiti drugi....Lično bih vozio električno vozilo da mi ga neko pokloni, dnevno prelazim 30-40 km u proseku, imam veliko dvorište, imam i dobre produžne kablove... samo nikad ne bih dao za auto pare za koje mogu da kupim kuću a da pri tome ne mogu ni da ga prodam ko čovek.Emisija koju spominjem upravo prica i o infrastrukturi, dakle trenutno postoji individualna infrastruktura na dosta mesta u Srbiji, da dovoljnim el snagama i brojacima koji podrzavaju postavljane cak i brzih punjaca. Dakle trenutni je moguce postaviti ogroman broj punjaca cak i bez nekog prilagodjena postojece infrastrukture. Sve to ljudi pokazuju samo treba pogledati emisiju. Sto se tice polovnih kola postoji takodje emisija gde covek u BG kupuje iskljucivo polovna EV kola i koristi ih za posao. Tvrdi da su mu se sama kola isplatila vise puta. Polovna elektricna kola. O dizelasima pricam kao finansijski isplativijoj opciji kod eksploatacije a i prodaje u Srbiji pa opet ne voze svi dizelase. Postoje u paraleli.