October 25, 2025Oct 25 2 minutes ago, radisa said:Bicemo groblje, to znamo svi... :(Postoji samo jedan spasonosni detalj, ako tim autom ne mozes van zemlje u EU, sto ce najverovatnije i biti. Edited October 25, 2025Oct 25 by Lancia
October 25, 2025Oct 25 Just now, Lancia said:Postoji samo jedan spasonosni detalj, ako tim autom ne mozes van zemlje u EU, sto ce najverovatniji i biti.Nece nas to spasiti... Ako moze do Bosne, to je vec dovoljno za ogromnu vecinu...
October 25, 2025Oct 25 1 minute ago, radisa said:Nece nas to spasiti... Ako moze do Bosne, to je vec dovoljno za ogromnu vecinu...To vec ne znam. Generalno je EU lose hendlovao sve sto izdesavalo od krize sa dizel motorima, ali ne mogu cepovi i to u isto vreme.
October 25, 2025Oct 25 37 minutes ago, glibav said:Kada spomenes zvanicnu statistiku a ljudi se trigeruju jer babl.U statistiku koju si citirao verujem kao u Vučićevu da je Srbija vodeća ekonomija Evrope. Da se razumemo, ne kažem da ti lažeš, nego SAT plus frizira brojke.
October 25, 2025Oct 25 moram priznati da mi nije jasan argument da je eksploatacija ev jeftinija od sus. nisam istrazivao, ali intuitivno ne kapiram kako moze da bude jeftinije da trosis struju koja ipak mora da se nekako proizvodi od goriva cije vadjanje i prerada kostaju zanemarljivo malo.zapadnu auto industriju ce kinezi razvaliti i u sus automobilima, to nije upitno.
October 25, 2025Oct 25 8 minutes ago, Lancia said:Uopste nije bitan licni slucaj, ni tvoj, ni moj, jednostavno u Evropi kad nastupi regulativa, pecen si. Ili ces kupiti EV ili se snalazi drugim vidom transporta. Kad je Srbija u pitanju, ne znam sta ce biti zajebanije, da li to sto ce nam trebati sigurno vise vremena da udjemo u kolosek ili sto cemo poslovicno ludi kakvi jesmo, postati veliko groblje za vozila sa dizel i benzinskim motorima.Nisam, ti si pečen, ja ne živim u EU. Nego zna li se kad će to biti, da sačekam još malo sa zamenom mog skoro punoletnog viteza nekim pionirom, valjda će da padnu cene?
October 25, 2025Oct 25 1 minute ago, JozoMujica said:Nisam, ti si pečen, ja ne živim u EU. Nego zna li se kad će to biti, da sačekam još malo sa zamenom mog skoro punoletnog viteza nekim pionirom, valjda će da padnu cene? Tebe cemo da dinstamo Pa bilo je sad price pre nedelju dana povodom poostravanja tehnickog pregleda u Nemackoj, racuna se da ce oko sto hiljada vozila u peMziju.
October 25, 2025Oct 25 12 minutes ago, glibav said:O dizelasima pricam kao finansijski isplativijoj opciji kod eksploatacije a i prodaje u Srbiji pa opet ne voze svi dizelase. Postoje u paraleli.Zadnji put kad sam bio na pumpi, dizel je bio prilično skuplji od benzina. Jeste da je manja potrošnja, ali to u uslovima gradskog saobraćaja gde veći deo provedeš stojeći u mestu i nije neka razlika.A mnogi voze i na plin (sic!) samo zato što je jeftinije.
October 25, 2025Oct 25 12 minutes ago, JozoMujica said:Zadnji put kad sam bio na pumpi, dizel je bio prilično skuplji od benzina. Jeste da je manja potrošnja, ali to u uslovima gradskog saobraćaja gde veći deo provedeš stojeći u mestu i nije neka razlika.A mnogi voze i na plin (sic!) samo zato što je jefrinijeSamo potvrdjujes da ljudi biraju kada imaju izbor.19 minutes ago, bejzbolka said:U statistiku koju si citirao verujem kao u Vučićevu da je Srbija vodeća ekonomija Evrope. Da se razumemo, ne kažem da ti lažeš, nego SAT plus frizira brojke.To je zvanicna statistika republickog zavoda za statistiku, poslednji popis. Ukucaj u bilo koji AI i videces brojke. U sustini ne postoji direktna relacija izmedju broja domacinstava i broja EV, to je samo neka potencijalna mogucnost jer razlozi za kupovinu EV kola ocigledno su malo kompleksniji od samo dostupne kucne uticnice. Edited October 25, 2025Oct 25 by glibav
October 25, 2025Oct 25 25 minutes ago, nenad said:moram priznati da mi nije jasan argument da je eksploatacija ev jeftinija od sus.nisam istrazivao, ali intuitivno ne kapiram kako moze da bude jeftinije da trosis struju koja ipak mora da se nekako proizvodi od goriva cije vadjanje i prerada kostaju zanemarljivo malo.zapadnu auto industriju ce kinezi razvaliti i u sus automobilima, to nije upitno.O kakvim argumentima pricas? Obicna matematika, 1+1 = 2. To pricam o ceni eksploatacije. Naspes gorivo i platis n dinara i predjes n kilometara. Napunis baterije platis n dinara i predjes n kilometara. A posle dodas i sve ovo ostalo sto drzava stimulise za EV, porezi, subvencije. Edited October 25, 2025Oct 25 by glibav
October 25, 2025Oct 25 4 minutes ago, glibav said:O kakvim argumentima pricas? Obicna matematika, 1+1 = 2. To pricam o ceni eksploatacije. Naspes gorivo i platis n dinara i predjes n kilometara. Napunis baterije platis n dinara i predjes n kilometara. A posle dodas i sve ovo ostalo sto drzava stimulise za EV, porezi, subvencije. Stimuliše, stimuliše... dok ne ukinu benzince i dizele, a onda da vidiš cene struje...
October 25, 2025Oct 25 Author U suštini svodi se na sposobnost da vidiš da li je moguće nešto napraviti ili si zarobljen u prošlosti ili sadašnjosti gde to ne postoji, ergo nikad ga neće biti. Tom logikom još bi jahali konje, ako i to. Ako smo uspeli da sagradimo milione kilometara puteva, milione benzinskih pumpi od nule, uspećemo i par punjača koji mogu da se stave gde god hoćeš, za razliku od benzinskih pumpi. Bukvalno nebitni detalji.Video sam skoro komentar da iPhone nikad ne bi bio napravljen da je neko pravio po očekivanjima koja su postojala za telefone tada. 3-5 dana baterija, pa na dalje. Nebitni detalji.Pitanje je da li je nešto bolje ili nije. Ako znate više od dvoje ljudi koji su se pokajali daj da čujemo. Ako ne znate, ne budite kao bejzbolka koji ima mišljenje da je nešto kanta, dok mu čovek koji je nedelju dana vozio kola govori da je strava.
October 25, 2025Oct 25 2 minutes ago, JozoMujica said:Stimuliše, stimuliše... dok ne ukinu benzince i dizele, a onda da vidiš cene struje...Bio bih vrlo iznenadjen da za moga zivota bilo koja od tih tehnologija bude ukinuta.
October 25, 2025Oct 25 6 minutes ago, glibav said:Bio bih vrlo iznenadjen da za moga zivota bilo koja od tih tehnologija bude ukinuta.Da si ti nama ziv i zdrav 100 godina