Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

• Author
2 hours ago, JozoMujica said:

Realno, tebi nemam šta da kažem jer nisi uopšte upućen u temu kojom pokušava da se bavis.

Pa demantuj me, ako si uspeo da savladaš upotrebu Chatgpt-a.

• Replies 204
  • Views 6.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

Posted Images

1 hour ago, Pokojni Ruxin said:

a odakle taj podatak da baterije traju 8-10 godina?

takođe neće baterija odjednom da otkaže posle x godina, nego će da degradira. i dalje može da se koristi, samo smanjenog kapaciteta

Vidi pod pad vrednosti polovnih EV, ne treba da gledaš dalje. Zapravo možeš i da pogledaš procene vrednosti osiguravajućih kuća havarisanih EV nakon ma i najmanje kolizije. To su neke od stvari koje ljudi počinju da shvataju kad prođe honeymoon. Zato imamo ovu statistiku koju je @Peter Fan postovao.

Evo ti još jedan fun fact. Vozim auto sa baterijom stat 10+ godina i po nekakvoj alatki baterija je na 35-40%. Znaš koliko je to uticalo na potrošnju i domet? Moja procena između 5% i 10%. Čist EV sa 40% dometa možeš samo da ukantaš.

Još jedna stvar iz ličnog iskustva, čisto da proširim perspektivu pošto vidim da si googlao servisiranje baterija. Hibridi mahom imaju NIMH koju mogu bukvalno sam ako hoću da zamenim u garaži. Kod tih baterija nema ništa opasno osim naravno struje. Sa druge strane litijum je ekstremno reaktivan element. Iskreno, litijjumsku bateriju ne bih dao nikome da pipne osim fabrici, a u tom slučaju zamena baterije košta više nego pola auta.

znači anegdotalno? ok, evo tesla sa degradacijom izmedju 5.5% i 10% posle 9 godina. preleteo sam preko videa ali čovek ne planira da je baci mislim

a uz dužno poštovanje, to što ti nešto ne bi radio nije argument da je nešto nemoguće uraditi. postaće i to sasvim normalno jednog dana, kao veliki servis

• Author
1 hour ago, Peter Fan said:

Oko 1/2 ljudi koji su kupili EV se vracaju na SUS:

https://www.cnbc.com/2024/07/25/ev-owners-want-to-buy-gas-cars-again.html?msockid=2a3161e0324a61cf2c59705933e260e5

Doduse, ne znam za koga je istrazivanje radjeno, i radjeno je prije "kineske EV revolucije". No, mislim da je dosta mjerodavno.

@JozoMujica

da, i zato treba gledati ono sto se zove EROI, i ako su ovi podaci priblizno tacni, kad dodas ovo sto je @Venom napisao gore, onda je jasno gdje je buducnost (taman da je nafta beskonacna, a nije):

Energy Source

EROI (approx.)

Calories Used per Barrel-Equivalent

Brent Crude Oil

20:1

~75 million

Solar Power

6–10:1

~150–250 million

Wind Power

20–50:1

~40–75 million

Corn Ethanol

1.3:1

~1.15 billion

Sugarcane Ethanol

8:1

~190 million

Nuclear Power

75–100:1

~15–20 million

I onda otvoriš članak iz 2024 u kojem ne piše da se pola vraća nego 46% kaže da će verovatno da se vrate. Da je zadovoljstvo u SAD manje je razumljivo, neki od njih ne izlaze iz automobila. Kontrast tome su ispitivanja po Evropi gde 80+ posto kaže da se više ne vraća na staro. Osim toga, opet od 2024 je bio značajan rast prodaje. Svako je slobodan da interpretira kako želi. Pošto je za ove što ne izlaze iz automobila glavni problem punjenje, uspeh tamo će završiti od napretka na tom polju. U ostatku sveta to već sad nije previše bitno.

Solar EROI nije 6-10, a sve i da jeste to će biti relevantno kad ukinemo novac i uvedemo opet trampu. Ja tebi kWh struje ti meni pola kile riže.

6 hours ago, JozoMujica said:

Daj malo ličnih iskustava, to uvek više znači od suve teorije i brojki.

You can't handle the truth!

On 24. 9. 2024. at 17:39, Venom said:

Ja mrzim automobile

On 24. 9. 2024. at 20:21, Venom said:

Ljudima prevozno sredstvo samo po sebi ne treba

Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati.

Ja nisam protiv EV kao takvih, mislim da imaju svoje tržište i svoje kupce. Takođe mislim da je ovako užurbano guranje istih niz grlo celokupne populacije ništa drugo do pranje EU birokrata i spin sa mnogo važnijih ekoloških tema. Podsetimo se, po podacima iz 2019., lična ICE vozila učestvovala su u CO2 zagađenju sa 16%. Prošli put (u vreme ovih kvotova gore) kada smo imali istu ovu raspravu na prosto pitanje šta se radi po pitanju preostalih 84%, dobio sam odgovore da se radi (trust me bro) i gomilu nepovezanog trabunjanja. Lijep pozdrav.

guglao sam još, koga zanima

Sve je jasno, Venom zapravo zna

da su EV njesra i nada se da će zahvaljujući njima da propadne cela autoindustrija.fantom

Mrzi automobile? Sad je jasno zašto promoviše EV fantom

podrška za venoma u borbi protiv ne mož srbina zajebati ekipe. ja cenim taj neki pešn fantom

12 minutes ago, Pokojni Ruxin said:

guglao sam još, koga zanima

Imaš na YouTube i diy entuzijaste koji su menjali amortizere pomoću plastičnih vezica. Što ne znači da iko normalan treba da pomisli da to radi.

1 hour ago, Venom said:

Ako kupiš EV i dobiješ 3k to je subvencija.

Ako kupiš obično vozilo i dobiješ 2.5k nazad to je subvencija. I jedna i druga stvar su postojale i više ne postoje.

Ne znam šta te buni.

Ako argumentuješ kao drugi forumaš da EV nemaju tržište bez subvencije onda je fer pomenuti da nisu jedini. I drugo, pošto smo ustanovili da subvencije makar gde ja živim više nema i prodaja raste u odnosu na prethodnu godinu, onda je, rekao bih logično, da taj argument i subvencijama kao jedinom pokretaču EV tržišta slab.

To bih rekao ja, deluje mi da je tvoj argument kompleksniji, doduše ne znam zapravo šta hoćeš da kažeš.

iskreno, sad me buni da li si bezobrazan ili samo ne dobacujes do toga da deo subvencija koje se u istom iznosu daju za (jedina) dva takmaca na trzistu nemaju nikakav uticaj na njihovu borbu, vec samo povecavaju ukupno trziste i da ako jedan od takmaca ima vece subvencije onda to nije fer trzisna utakmica, iako i ovaj drugi dobija neke subvencije.

mene je sramota sto ovo moram da objasnjavam odraslom coveku, moj (skoro) petogodisnji sin je shvatio iz prve.

16 minutes ago, bios said:

Imaš na YouTube i diy entuzijaste koji su menjali amortizere pomoću plastičnih vezica. Što ne znači da iko normalan treba da pomisli da to radi.

šta znam, gomila normalnih već plaća servisere da im servisiraju potencijalno vrlo opasne sus motore. ali ok ako ti nisi među njima. malo čudno, ali ok

• Author
23 minutes ago, nenad said:

iskreno, sad me buni da li si bezobrazan ili samo ne dobacujes do toga da deo subvencija koje se u istom iznosu daju za (jedina) dva takmaca na trzistu nemaju nikakav uticaj na njihovu borbu, vec samo povecavaju ukupno trziste i da ako jedan od takmaca ima vece subvencije onda to nije fer trzisna utakmica, iako i ovaj drugi dobija neke subvencije.

mene je sramota sto ovo moram da objasnjavam odraslom coveku, moj (skoro) petogodisnji sin je shvatio iz prve.

Ti i dalje ne kopčaš da subvencija ne postoji više, te je taj argument ionako bespredmetan. Koji lik.

1 hour ago, Venom said:

I onda otvoriš članak iz 2024 u kojem ne piše da se pola vraća nego 46% kaže da će verovatno da se vrate. Da je zadovoljstvo u SAD manje je razumljivo, neki od njih ne izlaze iz automobila. Kontrast tome su ispitivanja po Evropi gde 80+ posto kaže da se više ne vraća na staro. Osim toga, opet od 2024 je bio značajan rast prodaje. Svako je slobodan da interpretira kako želi. Pošto je za ove što ne izlaze iz automobila glavni problem punjenje, uspeh tamo će završiti od napretka na tom polju. U ostatku sveta to već sad nije previše bitno.

Pa pitao si ima li iko da je vozio EV a da nisu ova dvojica iz necije anegdote, i kakva su im misljenja. Mislim da je McKinsey vjerodavan.

1 hour ago, Venom said:

Solar EROI nije 6-10, a sve i da jeste to će biti relevantno kad ukinemo novac i uvedemo opet trampu. Ja tebi kWh struje ti meni pola kile riže.

Zato sam i istrazivao energetsku potrsonju da bi se dobio energetski potencijal jednog barela nafte, a ne novcani ROI. Novcani ROI je politicki konsturkt, a ovo o cemo ja pricam je fizika. A politicki konstrukt ne moze zauvijek protiv zakona termodinamike.

I u tome su EV u prednosti nad SUS.

• Author
28 minutes ago, Peter Fan said:

Pa pitao si ima li iko da je vozio EV a da nisu ova dvojica iz necije anegdote, i kakva su im misljenja. Mislim da je McKinsey vjerodavan.

Zato sam i istrazivao energetsku potrsonju da bi se dobio energetski potencijal jednog barela nafte, a ne novcani ROI. Novcani ROI je politicki konsturkt, a ovo o cemo ja pricam je fizika. A politicki konstrukt ne moze zauvijek protiv zakona termodinamike.

I u tome su EV u prednosti nad SUS.

Na razumem komentar. Nisam postavio takvo pitanje. Nevezano za to, mislim da je moguće da zadovoljstvo nečim zavisi od više faktora i da može da varira od mesta do mesta. Samo, mislim i da je interpretacija iz tvog posta neosnovana - nigde ne piše da će se pola vratiti na staro.

Što se tiče EROI, to je priča koja isto ispliva s vremena na vreme, skoro sam video tvrdnju da je EROI panela 3. Pa me nije mrzelo da stavim na papir:

• prošle godine 600GW solarnih panela. Za procenu pretpostavimo da su svi napravljeni u Kini. Nije istina ali je good enough, tj. daj da zaokružimo na 500GW, ili 0.5TW

• Uzmimo ekstremno konzervativni kapacitivni faktor od 12.5%

• pretpostavimo da će paneli raditi samo 20. godina i nakon toga postati beskorisni. Nije istina, ali nema veze

• Paneli degradiraju i imaju garanciju uglavnom na 80% kapaciteta nakon tih 20 godina. Računice radi neka degradiraju linearno, što znači da će prosečno biti na 90% deklarisanog kapaciteta tokom životnog veka. Verovatno nije istina, tj. ne znam, ali opet nema veze, zanima nas samo osećaj

• Neka EROI bude max tvog raspona, tj. 10

0.5 x 0.125 x 0.9 x 24 x 365 x 20 = 9885TWh je gruba procena očekivane struje, koju će proizvesti ti paneli u svom životnom veku. Ako je EROI 10, znači da je trebalo oko 1000TWh da se oni proizvedu.

Kina godišnje potroši oko 10000TWh struje. Po toj računici, a možda sam negde u sitne sate zabrljao, Kina troši oko 10% struje da proizvede solarne panele i dobro, transportuje ih po celom svetu. Pritom to je ekstremno konzervativa procena, u stvarnosti će verovatno proizvesti duplo više struje. To mi deluje nemoguće i netačno.