Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

3 minutes ago, Venom said:

Inače ne smeta ni skretanje s teme, ali ovo nije zamišljeno kao diskusija o EV nego diskusija o tranziciji. Ko misli da se to neće desiti slobodan je da iznese svoje mišljenje, ali za diskusiju o samim EV ima već posebna tema.

Pa fora je što se ta tranzicija o kojoj ti govoriš kao da je pred vratima verovatno neće desiti za naših života. Bar ne u tom obimu. Pokazuje se da ide sporije od očekivanog, jer postoje mnogi izazovi koji treba da se prevaziđu. Cena, punjenje, baterija, rudarenje, odlaganje otpada itd.

Evo @radisa puni auto svako veče, ali u dvorištu, a ne znam koji procenat ljudi ima dvorište. U novim zgradama imaju garaže i u garažama punjači, ali opet to je jako mali procenat ukupne populacije. Električni automobili su još uvek luksuz i biće još dugo vremena. Možda će jednog dana da preuzmu potpuno tržište, a možda se pojavi i neka bolja alternativa.

SUS motori neće nestati još dugo, verovatno će ići ka hibridima. Ovi današnji SUS motori nisu ni za k, to je tačno.

• Replies 204
  • Views 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

Posted Images

Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara godisnje iznosi 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.

Edited by glibav

1 minute ago, glibav said:

Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara ustede godisnje 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.

Evo, samo da kupim produžni i da nađem parking ispod prozora.

Just now, bejzbolka said:

Evo, samo da kupim produžni i da nađem parking ispod prozora.

U istoj emisiji su objavili da po zvanicnoj statistici skoro 2/3 stanovnistva Srbije ima kucu tj zivi u nekom domacinstvu gde je moguce puniti EV auto. Takodje te 2/3 ljudi mogu u buducnosti predstavljati i prodavce struje za EV.

4 minutes ago, glibav said:

Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara godisnje iznosi 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.

50.000 godisnje? alal vera, ja 75.000 za 10 godina lolol

Jeftinije, jednostavnije za odrzavanje, infrastruktura koja se lako moze skalirati/povecati.

3 minutes ago, glibav said:

Ima emisija SAT o ljudima koji danas koriste elektricni auto. Oni tvrde da uz punjenje sa sopstvenom strujom, imaju kucu, godisnja usteda na 50000 predjenih kilometara ustede godisnje 5000e. Ne znam sta treba vise od argumentacije oko EV.

pa kad ih struja ne kosta nista. u srbiji, gde se struja proizvodi na najprljaviji moguci nacin ev nema nikakvog smisla za drzavu.

potpuna tranzicija na ev se nece desiti uskoro, bar ne dok je us of a glavni igrac na planeti.

1 minute ago, glibav said:

U istoj emisiji su objavili da po zvanicnoj statistici skoro 2/3 stanovnistva Srbije ima kucu tj zivi u nekom domacinstvu gde je moguce puniti EV auto. Takodje te 2/3 ljudi mogu u buducnosti predstavljati i prodavce struje za EV.

To je neka Srbija gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade. Ja znam da svako veče kružim oko zgrade po pola sata jer nemam gde da se parkiram u Beogradu.

2 minutes ago, Lancia said:

50.000 godisnje? alal vera, ja 75.000 za 10 godina lolol

I ja prelazim 10-15000 godisnje i uopste ne planiram EV kola ali neke stvari su ocigledne.

Just now, glibav said:

I ja prelazim 10-15000 godisnje i uopste ne planiram EV kola ali neke stvari su ocigledne.

Naravno. Moje ostrvo je super za EV, susedno Lanzarote idealno, ali jbg kod mene samo 11 punjaca + ovoliko koliko jedna prosecna osoba mrda po ostrvu, cena je za sada skroz neisplativa. Istina postoji podsticaj od nekih 7.000 evra ali ne znam koliko ti odbiju na kraju godine prilikom obracuna poreza. Ono sto se ljudima ne svidja je to sto ®evolucija ne ide smisljeno i spontano, nego se vec i naslucuje, kroz zabrane voznje kroz centar grada, povecanjem cene goriva i poreske osnovice prilikom kupovine novog auta, kao i godisnjeg poreza + otezavanje tehnickog pregleda tj. uspostavljanja novih normi za koje se zna da stari auto ne moze ili vrlo tesko mozze da prodje. Ljudi koji zive u gradu i imaju alternativu u prevozu, za one koji su u manjim mestima (a zivot bez auta je maltene nemoguc) ce biti uskoro bas cupavo.

39 minutes ago, glibav said:

Možda da niko ko ne živi od vožnje (taxi i sl.). ne prelazi ni blizu toliko km godišnje?

• Author
24 minutes ago, bejzbolka said:

Pa fora je što se ta tranzicija o kojoj ti govoriš kao da je pred vratima verovatno neće desiti za naših života. Bar ne u tom obimu. Pokazuje se da ide sporije od očekivanog, jer postoje mnogi izazovi koji treba da se prevaziđu. Cena, punjenje, baterija, rudarenje, odlaganje otpada itd.

Evo @radisa puni auto svako veče, ali u dvorištu, a ne znam koji procenat ljudi ima dvorište. U novim zgradama imaju garaže i u garažama punjači, ali opet to je jako mali procenat ukupne populacije. Električni automobili su još uvek luksuz i biće još dugo vremena. Možda će jednog dana da preuzmu potpuno tržište, a možda se pojavi i neka bolja alternativa.

SUS motori neće nestati još dugo, verovatno će ići ka hibridima. Ovi današnji SUS motori nisu ni za k, to je tačno.

Većina izazova i zamerki koje su postojale pre 10 godina su već danas prošlost. Domet preko 500km, već sad postoji makar tehnologija .za punjenje od pet minuta itd. To što ne postoji svuda i za sve modele ne menja stvar, mogućnost ovakvog poremećaja privlači kapital, privlači najpametnije ljude, inžinjere itd. koji rešavaju probleme za koje se brzo uspostavi da nisu nepremostivi i zato se rešavaju tako brzo. Ti to ne razumeš, kao još par ljudi ovde koji su glasni, ali nemaju šta da kažu. Mislite da je nešto slučajnost, proizvod birokratije i čega sve ne. Nema slučajnosti, budućnost se ne predviđa nego stvara. To je sve wired vs tired bitka.

Prodaja EV raste iz godine u godinu, realnost te demantuje. Rast od 40x za 10 godina, ako je to uopšte dobar opis pošto mislim da će brzo biti jasno da rast nije linearan nego eksponencijalan. I biće okončano za manje od 10 godina, a ne posle naših života.

global-electric-car-sales.jpg

• Author

Menhetn 1900: jedan automobil, novotarija, nema od toga ništa, gde ti je infrastruktura, gde ćeš da sipaš benzin, držimo se konja

Menhetn 1913: jedna kočija

Kad dođe nešto bolje i kad se lopta zakotrlja, infrastruktura je najmanji problem.

2rohph498jh61.jpg

21 minutes ago, JozoMujica said:

Možda da niko ko ne živi od vožnje (taxi i sl.). ne prelazi ni blizu toliko km godišnje?

Sve jasno ali i na 10000km usteda je 1000e godisnje. Znam iz prve ruke za vlasnika EV u Engleskoj, godisnji porez 70 funti, na dizela je 500 funti. Plus subvencije na kupovinu.

55 minutes ago, bejzbolka said:

To je neka Srbija gde su kuće od čokolade i prozori od marmelade. Ja znam da svako veče kružim oko zgrade po pola sata jer nemam gde da se parkiram u Beogradu.

Ali problem koji ti imas je isti koji bi imao i sa EV i sa trenutnim kolima. Ne znam kakve veze ima nedostatak parkinga i EV. Pricam o zvanicnoj stitistici. Ti si taj koji kaze niko nikada a statistika te demantuje.

Edited by glibav