Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

Auto industrija je generalno u kurcu, pre 6 meseci sam kupovao auto, i dobio sam isti savet na vise mesta, novi auto proizveden u zadnjih 5 godina jednostavno ne vredi te pare, kupi polovni.

Skoro sam prisutvovao predavanju inzenjera iz jedne americke kompanije koja se bavi autonomnom voznjom, on tvrdi da deca koja se sad radjaju vrlo verovatno nece nikada nauciti da voze jer ce u narednih 15-20 godina sve preuzeti ADAS sistemi.

I to je otprilike i rok trajanja masovne proizvodnje sus automobila.

• Replies 204
  • Views 6.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

Posted Images

12 hours ago, Venom said:

@napadaj jesam opet bespotrebno agresivan prema čoveku koji si tek tako daje za pravo da naziva druge fašistima i koristi moje reči da opiše "fašiste"?

Koji otužni bednik.

Zna se na koga sam mislio kada sam napisao “zelene fašiste” i suviše si ti mali da bi pripadao toj grupi a ovo “otužni bednik” možeš da koristiš u krugu svoje porodice a ne da tako nazivaš drugog forumaša. Očekujem izvinjenje za ovo.

• Author
23 minutes ago, napadaj said:

Svakome se obraćaš rečima "Tebi nema pomoći", "Ti si advokat? Onda su neke stvari jasne" i sličnim konstrukcijama.

Ako je tačno ono što piše na drugoj temi, da nisi vozač, sve ovo je upravo postalo još zabavnije nego dosad.

Nike tačno da se tako obraćam svima. Što se tiče beznadežnog slučaja, voleo bih da znam kako da se obratim čoveku koji kaže da se nešto što je bilo 2009 ne računa, a nešto što je bilo 2023 računa i još misli da je ispao izuzetno mudar.

Mogao bih još štošta da napišem, ali kad već izmišljaš da se nepristojno obraćam svima jasno je koliko je sati.

• Author
9 minutes ago, Firefighter said:

Zna se na koga sam mislio kada sam napisao “zelene fašiste” i suviše si ti mali da bi pripadao toj grupi a ovo “otužni bednik” možeš da koristiš u krugu svoje porodice a ne da tako nazivaš drugog forumaša. Očekujem izvinjenje za ovo.

Jeste, pa si zato uzeo moje reči. Pali.

• Author
57 minutes ago, bejzbolka said:

Ok, znači Nemačka je samo u jednoj godini subvencionisala kupovinu 2 miliona SUS automobila, a za 10+ godina subvencionisanja EV prodato je isto toliko električnih.. Ne znam postoji li bolji pokazatelj za kojim automobilima postoji veća tražnja.

Inače, opet uvode subvencije od 2026. godine i to nećeš verovati zašto - zato što je potražnja oslabila jer nema subvencija.

https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/general-information/news/germany-plans-targeted-ev-subsidies-low-and-middle-income-households

https://www.carscoops.com/2025/01/ev-sales-in-germany-plunge-over-27-in-2024-after-subsidies-were-scrapped/

Kako je potražnja oslabila kad je skočila ove godine u odnosu na prethodnu? Jel reči imaju neko značenje kod tebe ili je sve proizvoljno? Npr. jel mogu ja da kažem kako sam smršao 10kg, imao sam 90 sad imam 100?

Verglaš već dva dana kako bez subvencija niko ne kupuje EV, dobiješ podatak da imaš rast prodaje nakon godinu dana bez subvencija i tvoj zaključak je "uvode opet zbog loše prodaje".

• Author
1 hour ago, nenad said:

ako je tema sus vs ev i pomenu se subvencije, valjda je argument razlika u subvencijama. prosto, ne postoji zemlja na svetu koja ima vece subvencije na sus od ev, dok je znacajan broj kod kojih je obratno.

ima sasvim dovoljno argumenata za ev, nema nikakve potrebe da izmisljas.

Diskusija je bila da li postoje subvencije, dobio si primer, kažeš to se ne računa, to je bilo u prošlosti. Ok, u toj istoj zemlji EV subvencije su isto bile u prošlosti, više ih nema. Znači sve ok? Tržišna utakmica je fer, nema subvencija, EV rastu jer su bolji. Hvala.

6 minutes ago, Venom said:

Jeste, pa si zato uzeo moje reči. Pali.

Ja ću da palim kolima a ti na biciklu ako umeš i to da voziš

• Author
1 hour ago, JozoMujica said:

Sad stvarno moram da pitam, odakle ti crpiš svoje znanje o ovoj temi?

Koje si sve SUS i EV automobile vozio, kakva si iskustva sa njima imao u pogledu troškova i udobnostivožnje u gradu i na otvorenom po različitim vremenskim uslovima, održavanja, registracije, pouzdanosti, kupovine / prodaje...?

Daj malo ličnih iskustava, to uvek više znači od suve teorije i brojki.

Brojke i podaci koje postujem mogu da se provere, demantuju, s njima diskutuje. Verovatno ne, ako moraš da pitaš Chatgpt i onda prenosiš nebuloze koje od njega dobiješ, kao ti. Tvoj problem je što nakon toga umesto da razmisliš ti i dalje kao ono dete što gura kocku u okruglu rupu. Ima mišljenje koje je tačno i sad ćeš da guraš milion i jednu glupost kroz rupu da ga pokažeš. Ok, ali to nema veze sa mnom i mojim mišljenjem i na čemu je bazirano. Ako nešto od toga što sam napisao nije tačno, ja bih voleo da čujem.

2 minutes ago, Venom said:

Diskusija je bila da li postoje subvencije, dobio si primer, kažeš to se ne računa, to je bilo u prošlosti. Ok, u toj istoj zemlji EV subvencije su isto bile u prošlosti, više ih nema. Znači sve ok? Tržišna utakmica je fer, nema subvencija, EV rastu jer su bolji. Hvala.

ja kazem da nema smisla da se u pricu o sus vs ev uvode subvencije ciji iznos ne zavisi od toga da li je auto sus ili ev, a posto ti mislis da ima, tu se svaka nasa prica zavrsava jer ja nemam obicaj da razmenjujem misljenja sa nekim ko ocigledno ne moze da razlikuje argumente od nabacivanja random cinjenica.

edit

ja, btw, uopste ne mislim da su sus motori apsolutno superiorni u odnosu na elektricne, naprotiv.

Edited by nenad

26 minutes ago, Venom said:

Brojke i podaci koje postujem mogu da se provere, demantuju, s njima diskutuje. Verovatno ne, ako moraš da pitaš Chatgpt i onda prenosiš nebuloze koje od njega dobiješ, kao ti. Tvoj problem je što nakon toga umesto da razmisliš ti i dalje kao ono dete što gura kocku u okruglu rupu. Ima mišljenje koje je tačno i sad ćeš da guraš milion i jednu glupost kroz rupu da ga pokažeš. Ok, ali to nema veze sa mnom i mojim mišljenjem i na čemu je bazirano. Ako nešto od toga što sam napisao nije tačno, ja bih voleo da čujem.

Znači nisi ginekolog, ali možeš da pogledaš.

thumbup

• Author
16 minutes ago, nenad said:

ja kazem da nema smisla da se u pricu o sus vs ev uvode subvencije ciji iznos ne zavisi od toga da li je auto sus ili ev, a posto ti mislis da ima, tu se svaka nasa prica zavrsava jer ja nemam obicaj da razmenjujem misljenja sa nekim ko ocigledno ne moze da razlikuje argumente od nabacivanja random cinjenica.

edit

ja, btw, uopste ne mislim da su sus motori apsolutno superiorni u odnosu na elektricne, naprotiv.

Nemam pojma o čemu pričaš. Diskusija je bila između mene i druge osobe, ne tebe. Ta druga osoba tvrdi da EV bez subvencija i citiram "na slobodnom tržištu" nema šta da traži. Moj odgovor na to je da slobodno tržište ne postoji i da subvencije postoje i kod ne EV automobila. I to je očigledno tačno. Ali da bi se to razumelo mora da se čita topic i razume kontekst diskusije.

7 minutes ago, Venom said:

Nemam pojma o čemu pričaš. Diskusija je bila između mene i druge osobe, ne tebe. Ta druga osoba tvrdi da EV bez subvencija i citiram "na slobodnom tržištu" nema šta da traži. Moj odgovor na to je da slobodno tržište ne postoji i da subvencije postoje i kod ne EV automobila. I to je očigledno tačno. Ali da bi se to razumelo mora da se čita topic i razume kontekst diskusije.

sasvim je ocigledno da ne razumes ni mene ni tu drugu osobu, kao ni razliku izmedju validnog argumenta i zatrpavanja topika besmislenim podacima.

• Author

12 minutes ago, nenad said:

sasvim je ocigledno da ne razumes ni mene ni tu drugu osobu, kao ni razliku izmedju validnog argumenta i zatrpavanja topika besmislenim podacima.

Ono što je zapravo očigledno je da ti ne razumeš ni kad ti se strpljivo objasni. Validan argument je kad EV dobijaju subvencije a nije validan kad ga dobijaju drugi. Možda da napraviš flow chart za buduću referencu, nisam siguran da je iko u stanju da internalizuje ovakve next level mudrosti.

• Author
35 minutes ago, JozoMujica said:

Znači nisi ginekolog, ali možeš da pogledaš.

thumbup

Znači nemaš šta da kažeš. Nadam se da ćeš makar da prestaneš da zatrpavaš topic nebulozama koje su dobio od Chatgpta, ali nisam optimista.

Edited by Venom

10 minutes ago, Venom said:

Ono što je zapravo očigledno je da ti ne razumeš ni kad ti se strpljivo objasni. Validan argument je kad EV dobijaju subvencije a nije validan kad ga dobijaju drugi. Možda da napraviš flow chart za buduću referencu, nisam siguran da je iko u stanju da internalizuje ovakve next level mudrosti.

to o cemu ti pricas nisu subvencije koje se relevantne za ovu diskusiju, jer nemaju nikakve veze sa razlikom sus vs ev.

a uveo si to u pricu cisto da ne bi morao da priznas da ev imaju vece subvencije od sus vozila, po automobilu. i time si se posrao po svim validnim argumentima pro ev u odnosu na sus.

jbg, kad pises gluposti na diskusionom forumu, pa makar ih provukao kroz sumu drugih nebitnih stvari, neko ce to ipak procitati i ukazati ti da lupas i dalje te nece shvatati ozbiljno.

Edited by nenad