Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Propast automobila na fosilna goriva

Featured Replies

Zeleni fašisti: Elekto nema zagađenja. Čist vazduh

Narod: Skup je, nemamo pare za isto sranje boli nas kurac za čist vazduh

Zeleni fašisti: Mnogo je jeftiniji u eksploataciji vožnja je džabe

Narod: čist vazduh, čist vazduh, čist vazduh uraaa

Zeleni fašisti: diži cenu struje, ukidaj subvencije,

Narod: ………………………….

• Replies 204
  • Views 6.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• You can't handle the truth! Ukratko, mislim da je ok lik, ali ima tema na kojima padne u trans i reći će bukvalno bilo šta, preći preko svake logike i argumenta, jednostavno ne vredi pokušavati. Ja

• Zabavlja me što je u svakoj diskusiji o električnim vozilima Venom agresivan ko vegani kad se priča o hrani. Lično, vozio bih električni automobil kao drugi, za grad. Kolega ima električni Mini Coope

• Fun fact- baterija ne degradira pređenom kilometražom nego vremenom, nebitno da li se vozi ili ne. Zapravo više degradira dok stoji nego ako se vozi. Znači menjaš nešto što traje 15-20 godina nečim

Posted Images

• Author

Nije ovaj topic za tebe. Probaj dole na Speaker's corner mada ne znam da li imamo Speaker's corner za decu.

• Author

@napadaj jesam opet bespotrebno agresivan prema čoveku koji si tek tako daje za pravo da naziva druge fašistima i koristi moje reči da opiše "fašiste"?

Koji otužni bednik.

6 hours ago, Venom said:

Prvi komercijalni mobilni telefon je pušten u prodaju 1983. Izgledao je ovako

original.jpg

Neki su ga koristi ali:

• Previše skup

• Previše težak

• Previše glomazan

• Previše otvorenih pitanja

• To nikad neće uspeti

17 godina nakon toga mobilni telefoni su polako počeli da se šire. Bili su rasprostranjeni, ali ne toliko da ih je svako imao. Moj prvi telefon sam kupio 2004 i to je tad bio kraj diskusije, manje više su ga svi imali.

Sve sličnosti sa trenutnom situacijom su slučajne.

Za ovo drugo si verovatno u pravu. Za sada nema realne perspektive i alternative, ali nije je bilo ni u mnogim drugim sektorima pre 20-30 godina.

Mobilni telefon je revolucionaran izum. Doneo je prednosti za običnog čoveka u poređenju sa fiksnim telefonom. Širenje mobilnih telefona nastalo je iz ljudske potrebe da budu uvek dostupni i samim tim brže obavljaju obaveze, lakše stupaju u kontakt sa poslovnim partnerima, kolegama, a kasnije i porodicom. Koje tačno ljudske potrebe električni auto bolje zadovoljava u odnosu na SUS auto? Nagon za očuvanje planete? Osećaj u vožnji je subjektivna stvar, imaš ljude koji više vole manuelni menjač, iako automatski pruža veći komfor.

Još jedna razlika, mobilni telefoni su se širili odozdo, nije postojala državna intervencija u smislu zabrane ili oporezivanja fiksnih telefona. Kod električnih automobila to ide odozgo, od državne vlasti, političke elite koja tera stanovništvo da žrtvuje svoje lične resurse za spas planete, dok oni zveckaju svaki dan nuklearnim oružjem, troše milione litara kerozina, bombarduju bezbroj hektara šuma i seju minska polja po njivama. Ali to je opet u našem interesu, jedni štite majku Rusiju, a drugi demokratiju, da.

• Author
8 minutes ago, bejzbolka said:

Mobilni telefon je revolucionaran izum. Doneo je prednosti za običnog čoveka u poređenju sa fiksnim telefonom. Širenje mobilnih telefona nastalo je iz ljudske potrebe da budu uvek dostupni i samim tim brže obavljaju obaveze, lakše stupaju u kontakt sa poslovnim partnerima, kolegama, a kasnije i porodicom. Koje tačno ljudske potrebe električni auto bolje zadovoljava u odnosu na SUS auto? Nagon za očuvanje planete? Osećaj u vožnji je subjektivna stvar, imaš ljude koji više vole manuelni menjač, iako automatski pruža veći komfor.

Još jedna razlika, mobilni telefoni su se širili odozdo, nije postojala državna intervencija u smislu zabrane ili oporezivanja fiksnih telefona. Kod električnih automobila to ide odozgo, od državne vlasti, političke elite koja tera stanovništvo da žrtvuje svoje lične resurse za spas planete, dok oni zveckaju svaki dan nuklearnim oružjem, troše milione litara kerozina, bombarduju bezbroj hektara šuma i seju minska polja po njivama. Ali to je opet u našem interesu, jedni štite majku Rusiju, a drugi demokratiju, da.

Zadovoljava ljudsku potrebu za boljim proizvodom. Kako znam da je bolji proizvod? Slušam šta ljudi govore. U mojoj direktnoj okolini, u statistikama, kad testiraju automobile. Ja slušam YouTubera koji kaže "it's amazing, I am not surprised that so many people buy it", ti kažeš "kanta" jer razlozi. Ako te to čini srećnim, drago mi je zbog tebe, ali talking out of your ass nije ubedljiv argument.

O subvencijama smo već pričali, nema potrebe da se ponavljamo. Klasični automobili imaju i danas velike direktne subvencije, naveo sam ti mnoge od njih. To što se praviš da nešto nije rečeno možda funkcioniše u tvojoj profesiji, ali nismo pali s kruške.

Poenta primera telefona je da je postojao otpor mobilnom telefonu verovatno do kraja devedesetih. Ja se sećam toga, mnogi su bili protiv. Bilo je i izraza "debilni" umesto mobilni, to sam imao u direktnoj okolini. Za neke je i pejdžer bio bolji. Isto kao i EV, to je zato što izbor nije samo bolje vs gore (na stranu cena), nego je i spremnost da te neki maloumnik svrsta u tabor, npr. zeleni fašista. To je spremnost da odbaciš neke stvari koje su ti bile izuzetno bitne, a za koje se ispostavlja da nisu bitne. Ista priča se opet ponovila kad je došao smartphone. Ponovila se i ponavljaće se sa svakom tehnologijom koja menja navike ljudi.

Ali je bolji proizvod i zato će nastaviti da raste. Dovoljno je da ljudi počnu da ga koriste i to je rešen problem. Nema nazad i možeš kao Bart Simpson na tabli sto puta da napišeš "kanta", to se neće promeniti. Greška koju sam ja napravio kad je došao smartphone je što sam tad hteo po svaku cenu telefon sa fizičkom tastaturom. Nije da nema prednosti i danas, ali u praksi se ispostavilo kao ne toliko bitno, pogotovo ne u poređenju sa prednostima. To je bio moj život u prošlosti.

Ovaj drugi pasus kondenzovane patetike, tužnih priča i moralisanja je teško komentarisati.

Ne postoji analogija u poređenju fiksni vs mobilni i sus vs ev, nema potrebe nastavljati.

45 minutes ago, Venom said:

Poenta primera telefona je da je postojao otpor mobilnom telefonu verovatno do kraja devedesetih. Ja se sećam toga, mnogi su bili protiv. Bilo je i izraza "debilni" umesto mobilni, to sam imao u direktnoj okolini.

To možda kod vas što se plašite tehnološkog napretka, ja sam prvi mobilni kupio u oktobru 1998., par meseci nakon što je proradio "signal". fantom

53 minutes ago, Venom said:

Zadovoljava ljudsku potrebu za boljim proizvodom. Kako znam da je bolji proizvod? Slušam šta ljudi govore. U mojoj direktnoj okolini, u statistikama, kad testiraju automobile. Ja slušam YouTubera koji kaže "it's amazing, I am not surprised that so many people buy it", ti kažeš "kanta" jer razlozi. Ako te to čini srećnim, drago mi je zbog tebe, ali talking out of your ass nije ubedljiv argument.

O subvencijama smo već pričali, nema potrebe da se ponavljamo. Klasični automobili imaju i danas velike direktne subvencije, naveo sam ti mnoge od njih. To što se praviš da nešto nije rečeno možda funkcioniše u tvojoj profesiji, ali nismo pali s kruške.

Poenta primera telefona je da je postojao otpor mobilnom telefonu verovatno do kraja devedesetih. Ja se sećam toga, mnogi su bili protiv. Bilo je i izraza "debilni" umesto mobilni, to sam imao u direktnoj okolini. Za neke je i pejdžer bio bolji. Isto kao i EV, to je zato što izbor nije samo bolje vs gore (na stranu cena), nego je i spremnost da te neki maloumnik svrsta u tabor, npr. zeleni fašista. To je spremnost da odbaciš neke stvari koje su ti bile izuzetno bitne, a za koje se ispostavlja da nisu bitne. Ista priča se opet ponovila kad je došao smartphone. Ponovila se i ponavljaće se sa svakom tehnologijom koja menja navike ljudi.

Ali je bolji proizvod i zato će nastaviti da raste. Dovoljno je da ljudi počnu da ga koriste i to je rešen problem. Nema nazad i možeš kao Bart Simpson na tabli sto puta da napišeš "kanta", to se neće promeniti. Greška koju sam ja napravio kad je došao smartphone je što sam tad hteo po svaku cenu telefon sa fizičkom tastaturom. Nije da nema prednosti i danas, ali u praksi se ispostavilo kao ne toliko bitno, pogotovo ne u poređenju sa prednostima. To je bio moj život u prošlosti.

Ovaj drugi pasus kondenzovane patetike, tužnih priča i moralisanja je teško komentarisati.

Dobro, taj jutjuber tvrdi da je amazing, a verovatno najpoznatiji automobilski novinar na svetu, tvrdi da je shit.

I šta sad? Ni jedno, ni drugo mišljenje ne dokazuje ništa. To su subjektivna mišljenja.

Ako je električni auto zaista bolji nema potrebe da se ljudi ubeđuju u to i da im se lupaju takse na SUS, a daju subvencije za električne. Potrošači su sposobni da sami prepoznaju svoj interes.

• Author

Subvencije u EU postoje i postojale su za klasične automobile. Možeš da ignorišeš tu činjenicu, jer ti ruši fantazije, ali to ne menja stvar da postoje. Takođe postoje zaštitne carine za te iste automobile, bez toga već danas većina novih automobila u EU bi bili kineski EV. Da je nešto nametnuto i da bi slobodno tržište nešto odbacilo stoga ne stoji kao argument. Stoji ako se praviš da subvencije za klasične automobile ne postoje. Ali postoje i to je kraj priče.

Takođe u cenu struje iz prljavih izvora u EU već godinama, pa i decenijama, ulazi carbon tax, tako da je struja već dugo direktno oporezovana. I nakon reforme pre par godina, to je u slučaju recimo uglja značajan deo cene. Cena struje gde živim je oko 8-10c po kWh. Na kraju plaćam oko 30c jer na to dođe PDV, dodatni porez na struju, raznorazni izdaci itd. Kao što vidiš, dodatni porezi na benzin i gorivo generalno nisu nikakav poseban slučaj. Ukinu sve poreze i svejedno nisu konkurentni. Tvoj najveći problem je što nemaš pojma.

Poenta youtubera je da je on seo u auto, koristio ga nedelju dana i formirao mišljenje. Clarkson je isto seo i formirao mišljenje. Ti si formirao mišljenje. Jel primećuješ razliku? Clarksonovo mišljenje je da nisu cool i zato su shit, što je logično, jer je napravio karijeru na priči o tome da su automobili cool. Ako je to crkva u kojoj se moliš, onda tuguj s njim, ali ogromnoj većini je to svejedno. Ima hrpa studija, istraživanja itd. I sve to pokazuje da nema nazad, jer ljudi neće nazad. Jedina zemlja gde imaš značajniji broj nezadovoljnih je SAD, ali opet ne većina, što je logično, jer mnogi ljudi tamo voze tri sata dnevno i svi aktuelni problemi sa punjačima itd su uvećani. To je za 99% Evropljana nebitno, a pritom se problem već sad bliži rešenju.

Edited by Venom

1 hour ago, JozoMujica said:

To možda kod vas što se plašite tehnološkog napretka, ja sam prvi mobilni kupio u oktobru 1998., par meseci nakon što je proradio "signal". fantom

Tad si jos bio Gotivac, pogledaj se sad kad su EV u pitanju, Jozo vlade

Btw, previse se poteze pitanje ekologije kad je obican korisnik u pitanju, ja uvek na prvo mesto postavljam pitanja prakticnosti, sigurnosti i naravno isplativosti. Cist egoizam naravno.

Vec smo ovde imali rasprave po pitanju soft touch komandi u automobilima, trziste je reklo sta ima i proizvodjaci su vratili najvaznije komande u prekidace. Ljudi koji rade na buducnosti i uvodjenju novog su pod velikim pritiskom kompanija da budu prvi na trzistu, skraceno je vreme probnog ispitivanja a i sami su poprilicno skrajnuti od stvarnog zivota.

Da nije tako ne bi imali toliki broj novih igraca u svetu automobila, koji se pojave uz svu pompu i jos brze bankrotiraju. U celoj toj utakmici za profit i sto bolje pozicioniranje u nekoj buducnosti se jednostavno zaboravlja zasto se sa revolucijom krenulo - iz ekoloskih razloga. Da se to postuje ne bi bila Kina broj jedan danas u svetu, njihova proizvodnja EV je brutalna i masovna industrija potpomognuta sa vrha drzave, gde su u proizvodnji cistog i jeftinog proizvoda koriste najblaze receno nekontrolisani resursi.

Najbitnija stvar se prenebegava, Zemlja je jedna i celovita, licemerno je reci - zivim u Norveskoj ili Luksemburgu i vozim ekoloski EV a taj isti EV je potrovao i devastirao u svojoj proizvodnji neki drugi deo planete. Ili zivim u Nemackoj i ganjam EV a punim ga strujom, koja je vecinski prljavog porekla. Da bi nesto istinski koristilo ekoloski predznak trebalo je na nivou celog sveta prvo postaviti temelje EV revolucije, sto je naravno nemoguce u ovom vremenu. Zato danas najvise postujem uravnotezen i pametan pristup Japana i njihove auto industrije, koji se oprezno i postepeno ukljucuje sa hibridima i konstantno upozorava svet da energije nece biti za sve, kako je to neko gore idilicno projektovao. A Japancima je za verovati, decenijama su nam poklanjali najvece tehnoloske inovacije i proizvode koji su sinonimi za sigurnost i kvalitet. Mudrost im nije nikad falila.

@Venom

jel mozes pls da objasnis sta su tacno te subvencije za sus aute na primeru nemacke? ja koliko sam razumeo, one se uglavnom odnose na poreske olaksice sa company cars, nevezano za to da li je auto sus ili ev.

2 hours ago, bejzbolka said:

Ako je električni auto zaista bolji nema potrebe da se ljudi ubeđuju u to i da im se lupaju takse na SUS, a daju subvencije za električne. Potrošači su sposobni da sami prepoznaju svoj interes.

Začarani krug podilaženja sebičnim potrebama potrošača i obezbeđivanje profita pohlepne auto (ili ine) industrije i doveo nas je do nekontroliane potrošnje resursa, tako da ne mogu da se složim da je na potrošačima da utvrđuju strategije razvoja.

• Author
1 minute ago, nenad said:

@Venom

jel mozes pls da objasnis sta su tacno te subvencije za sus aute na primeru nemacke? ja koliko sam razumeo, one se uglavnom odnose na poreske olaksice sa company cars, nevezano za to da li je auto sus ili ev.

Periodično su davane premije od par hiljada evra za ljude koji imaju automobil stariji od n godina i koji ga pošalju na otpad i kupe nov. Pre par godina su tražili opet, ali su se baš iznenadili kada su nakon svih skandala odjebani. Poslednji put 2009. kad je subvencionisano oko 2 miliona automobila i potrošeno tad 5 milijardi evra.

Broj subvencionisanih EV za sve godine je oko 2 miliona. Inače i subvencije za EV su pre dve godine u Nemačkoj ukinute. To možeš da vidiš i po padu prodaje prošle godine, koja se ove godine opet oporavila.

Nothing stops this train (car).

Vreme u kojem živimo je dosta dinamično i menja se vrlo brzo. bejzbolka je uveren da se EV ne bi prodavali, iako prodaja raste u EU zemljama u kojem su subvencije ukinute. Lancia je uveren da punjenje EV nemačkom većinski prljavom strujom nema smisla, iako je Nemačka struja većinski čista već više godina, danas na preko 60%.

Edited by Venom

1 minute ago, Venom said:

Periodično su davane premije od par hiljada evra za ljude koji imaju automobil stariji od n godina. Pre par godina su tražili opet, ali su se baš iznenadili kada su nakon svih skandala odjebani. Poslednji put 2009. kad je subvencionisano oko 2 miliona automobila i potrošeno tad 5 milijardi evra.

Broj subvencionisanih EV za sve godine je oko 2 miliona. Inače i subvencije za EV su pre dve godine u Nemačkoj ukinute. To možeš da vidiš i po padu prodaje prošle godine, koja se ove godine opet oporavila.

Nothing stops this train (car).

Vreme u kojem živimo je dosta dinamično i menja se vrlo brzo. bejzbolka je uveren da se EV ne bi prodavali, iako prodaja raste u EU zemljama u kojem su subvencije ukinute. Lancia je uveren da punjenje EV nemačkom većinski prljavom strujom nema smisla, iako je Nemačka struja većinski čista već više godina, danas na preko 60%.

znaci da ipak ne postoje subvencije za sus? hvala.

• Author

Ako hoćeš tako ne postoje ni za EV. Neki ljudi su beznadežan slučaj.