October 26, 2025Oct 26 1 hour ago, Venom said:Subvencije u EU postoje i postojale su za klasične automobile. Možeš da ignorišeš tu činjenicu, jer ti ruši fantazije, ali to ne menja stvar da postoje. Takođe postoje zaštitne carine za te iste automobile, bez toga već danas većina novih automobila u EU bi bili kineski EV. Da je nešto nametnuto i da bi slobodno tržište nešto odbacilo stoga ne stoji kao argument. Stoji ako se praviš da subvencije za klasične automobile ne postoje. Ali postoje i to je kraj priče.Takođe u cenu struje iz prljavih izvora u EU već godinama, pa i decenijama, ulazi carbon tax, tako da je struja već dugo direktno oporezovana. I nakon reforme pre par godina, to je u slučaju recimo uglja značajan deo cene. Cena struje gde živim je oko 8-10c po kWh. Na kraju plaćam oko 30c jer na to dođe PDV, dodatni porez na struju, raznorazni izdaci itd. Kao što vidiš, dodatni porezi na benzin i gorivo generalno nisu nikakav poseban slučaj. Ukinu sve poreze i svejedno nisu konkurentni. Tvoj najveći problem je što nemaš pojma.Poenta youtubera je da je on seo u auto, koristio ga nedelju dana i formirao mišljenje. Clarkson je isto seo i formirao mišljenje. Ti si formirao mišljenje. Jel primećuješ razliku? Clarksonovo mišljenje je da nisu cool i zato su shit, što je logično, jer je napravio karijeru na priči o tome da su automobili cool. Ako je to crkva u kojoj se moliš, onda tuguj s njim, ali ogromnoj većini je to svejedno. Ima hrpa studija, istraživanja itd. I sve to pokazuje da nema nazad, jer ljudi neće nazad. Jedina zemlja gde imaš značajniji broj nezadovoljnih je SAD, ali opet ne većina, što je logično, jer mnogi ljudi tamo voze tri sata dnevno i svi aktuelni problemi sa punjačima itd su uvećani. To je za 99% Evropljana nebitno, a pritom se problem već sad bliži rešenju.Meni stvarno nije poznato da bilo koja država subvencioniše kupovinu SUS automobila, niti sam čuo da je neko dobio takvu subvenciju. Bila je kod nas subvencija Fiata koji se pravio u Kragujevcu, ali on nije subvencionisan zato što je SUS, nego da se pogura ta fabrika koja je bila politički projekat tadašnje vlasti. Kod električnog automobila se subvencioniše sve, od sirovine, preko proizvodnje do kupovine i na kraju registracije. I uprkos svim tim subvencijama opet izađe u maloprodaji značajno skuplji nego SUS. Da ne pričam koliko je apsurdno da država daje subvenciju za kupovinu luksuzne robe, a sa druge strane oporezuje pazi sad: porez na luksuz na polovan auto star 15 godina koji ima preko 2000 kubika, a vredi 3000 evra.Porezi na gorivo nisu nikakav poseban slučaj? Stvarno ne znam gde ti stanuješ, možda u Kataru, ali u Srbiji i celoj Evropi, značajan deo maloprodajne cene goriva odlazi na davanja državi. U Srbiji osnovna cena evrodizela je 111 dinara. Na to ide akciza 62 dinara i PDV 34 dinara, ukupno 207 din po litru. Dakle, davanja državi gotovo da dupliraju cenu.U trećem pasusu opet daješ paušalne subjektivne ocene, tako da neću komentarisati taj deo.
October 26, 2025Oct 26 1 minute ago, Ras said:Začarani krug podilaženja sebičnim potrebama potrošača i obezbeđivanje profita pohlepne auto (ili ine) industrije i doveo nas je do nekontroliane potrošnje resursa, tako da ne mogu da se složim da je na potrošačima da utvrđuju strategije razvoja.Uh mislim da se potrosac vrlo malo pita, ako se i pita, to su pitanja od minornog znacaja. Ja se secam da smo mi gledali pre vise od 10 godina da uzmemo novog Seat Leona, bila je cena 23.500 evra, danas je cena istog takvog 38.000. Sta je kupac dobio za tu razliku u ceni - veci info, upitne kozmeticke promene u dizajnu i soft komande. Nema sanse da to kosta toliko i da sve zanemarimo inflaciju. Podilazenje kupcu je to da su mu nakon bezbroj losih komentara, vratili neke fizicke komande. I opet povecali cenu
October 26, 2025Oct 26 Author Just now, bejzbolka said:Meni stvarno nije poznato da bilo koja država subvencioniše kupovinu SUS automobila, niti sam čuo da je neko dobio takvu subvenciju. Bila je kod nas subvencija Fiata koji se pravio u Kragujevcu, ali on nije subvencionisan zato što je SUS, nego da se pogura ta fabrika koja je bila politički projekat tadašnje vlasti. Kod električnog automobila se subvencioniše sve, od sirovine, preko proizvodnje do kupovine i na kraju registracije. I uprkos svim tim subvencijama opet izađe u maloprodaji značajno skuplji nego SUS. Da ne pričam koliko je apsurdno da država daje subvenciju za kupovinu luksuzne robe, a sa druge strane oporezuje pazi sad: porez na luksuz na polovan auto star 15 godina koji ima preko 2000 kubika, a vredi 3000 evra.Porezi na gorivo nisu nikakav poseban slučaj? Stvarno ne znam gde ti stanuješ, možda u Kataru, ali u Srbiji i celoj Evropi, značajan deo maloprodajne cene goriva odlazi na davanja državi. U Srbiji osnovna cena evrodizela je 111 dinara. Na to ide akciza 62 dinara i PDV 34 dinara, ukupno 207 din po litru. Dakle, davanja državi gotovo da dupliraju cenu.U trećem pasusu opet daješ paušalne subjektivne ocene, tako da neću komentarisati taj deo.Jel ti čitaš šta piše u tekstu koji citiraš? Piše da 1) postoji carbon tax za struju u EU koji posebno od reforme pre par godina značajno diže cenu struje iz termoelektrana 2) u konačnoj ceni struje ima bezbroj poreza, nameta itd. koji cenu od 8-10c po kWh dižu na 30.Samim tim, akcize na gorivo koje gorivo čine skupljim nisu poseban slučaj, isto se primenjuje i na struju. Što se tiče direktne subvencije proizvođačima automobila imaš primer gore. Takođe imaš primer MMF studije o subvencijama na fosilna goriva koja su značajna. Argument o subvencijama i slobodnom tržištu je šupalj.
October 26, 2025Oct 26 polako kada se zaista omasove ev povećaće se i akciza na struju, mi i sada plaćamo 7,5% za to, a kada vlade ostanu bez love od dranja vozača kola sa sus motorima, šta mislite koliko puta će se uvećati akciza a samim tim i cena struje, a kada znamo da svako povećanje cene struje gura i sve ostale cene na gore, glava me zaboli kada treba izračunati kumulativne efekte prelaska na tzv ekološki prevoz...
October 26, 2025Oct 26 6 minutes ago, Venom said:Jel ti čitaš šta piše u tekstu koji citiraš? Piše da1) postoji carbon tax za struju u EU koji posebno od reforme pre par godina značajno diže cenu struje iz termoelektrana2) u konačnoj ceni struje ima bezbroj poreza, nameta itd. koji cenu od 8-10c po kWh dižu na 30.Samim tim, akcize na gorivo koje gorivo čine skupljim nisu poseban slučaj, isto se primenjuje i na struju.Što se tiče direktne subvencije proizvođačima automobila imaš primer gore. Takođe imaš primer MMF studije o subvencijama na fosilna goriva koja su značajna. Argument o subvencijama i slobodnom tržištu je šupalj.Dobro i koliko iznosi taj carbon tax za struju i da li je uporediv sa akcizama na fosilna goriva? Evo ja sam pitao AI za cenu struje u Srbiji i on mi je izračunao da na račun od 5343 dinara, davanja državi iznose 1343 dinara, sa sve RTS taksom od 299 dinara. Dakle, nameti države na fosilna goriva su višestruko veći.Nisam video te subvencije koje pominješ, moguće da sam preskočio post. U svakom slučaju, ne subvencioniše se kupovina, niti se daje gratis registracija. A subvencije koje dobijaju proizvođači, ne dobijaju zbog SUS motora.
October 26, 2025Oct 26 1 minute ago, gone fishing said:polako kada se zaista omasove ev povećaće se i akciza na struju, mi i sada plaćamo 7,5% za to, a kada vlade ostanu bez love od dranja vozača kola sa sus motorima, šta mislite koliko puta će se uvećati akciza a samim tim i cena struje, a kada znamo da svako povećanje cene struje gura i sve ostale cene na gore, glava me zaboli kada treba izračunati kumulativne efekte prelaska na tzv ekološki prevoz...Meni je zao sto nisam sacuvao tekst jednog spanskog ekonomiste, koji je bukvalno u brojku pogodio koliko ce u Spaniji da se naprasno digne cena struje, nakon nagovestaja promene u auto industriji i prvih koraka u Norveskoj. ne samo da je pogodio brojke, nego i celu proceduru velikih igraca iz sveta proizvodnje energije, kao i vec poznatu istoriju da je drustvo finansiralo luksuz bogatih u pionirskoj voznji EV i prioritete u voznji slobodnim trakama, sad kad je red na ostatak, well, nacice se neka mrva.
October 26, 2025Oct 26 2 minutes ago, Lancia said:Uh mislim da se potrosac vrlo malo pita, ako se i pita, to su pitanja od minornog znacaja. Ja se secam da smo mi gledali pre vise od 10 godina da uzmemo novog Seat Leona, bila je cena 23.500 evra, danas je cena istog takvog 38.000. Sta je kupac dobio za tu razliku u ceni - veci info, upitne kozmeticke promene u dizajnu i soft komande. Nema sanse da to kosta toliko i da sve zanemarimo inflaciju. Podilazenje kupcu je to da su mu nakon bezbroj losih komentara, vratili neke fizicke komande. I opet povecali cenu Mislio sam na drugu vrstu arčenja resursa.Primer: potrošač se odlučuje za krosover/suv i to masovno, pri čemu zadovoljava tačno koje svoje potrebe? U osnovi sebično kurčenje, da izvinu oni koji imaju potrebe da smeste decu i kolica, ili im je farma ovaca u Kučima.Primer: turski potrošač koji radi u Zapadnoj Nemačkoj i kojeg viđam na autoputu masovno ima potrebu za RS, AMG i M karavanom (oko ovog poslednjag M5 se već podiglo dosta buke- 2,5 tone karavana koji do stotke ubrzava za nešto više od 3 sekunde, Itd... )Arčenje resursa je proizvodnja automobila koji su veći i teži (suv/krosover) i besmisleni u jurnjavi za performansama i komforom koji su potrebni tačno kome?
October 26, 2025Oct 26 23 minutes ago, bejzbolka said:Porezi na gorivo nisu nikakav poseban slučaj? Stvarno ne znam gde ti stanuješ, možda u Kataru, ali u Srbiji i celoj Evropi, značajan deo maloprodajne cene goriva odlazi na davanja državi. U Srbiji osnovna cena evrodizela je 111 dinara. Na to ide akciza 62 dinara i PDV 34 dinara, ukupno 207 din po litru. Dakle, davanja državi gotovo da dupliraju cenu.Na benzinu i više nego duplira. Akciza na litar bezolovnog je 70,11 RDS, PDV je 29,50, znači da od 177 RSD koliko je litar bezolovnog 99,61 ide na porez i akcitzu a stvarna cena je 77,39 RSD.
October 26, 2025Oct 26 Author 3 minutes ago, bejzbolka said:Dobro i koliko iznosi taj carbon tax za struju i da li je uporediv sa akcizama na fosilna goriva? Evo ja sam pitao AI za cenu struje u Srbiji i on mi je izračunao da na račun od 5343 dinara, davanja državi iznose 1343 dinara, sa sve RTS taksom od 299 dinara. Dakle, nameti države na fosilna goriva su višestruko veći.Nisam video te subvencije koje pominješ, moguće da sam preskočio post. U svakom slučaju, ne subvencioniše se kupovina, niti se daje gratis registracija. A subvencije koje dobijaju proizvođači, ne dobijaju zbog SUS motora.Što bi ih video, pomenuo sam ih samo tri puta. Subvencioniše se direktno prodaja automobila. 2009. godine u Nemačkoj 2 miliona komada, pet milijardi troškova. Za sve ove godine u istoj zemlji, 2 miliona subvencionisanih EV. 2023. ukinute EV subvencije, prodaja nastavlja da raste. Kako se to sve uklapa u tvoje teorije? Sad ćeš opet da se praviš da ne vidiš. Čovek stvarno može da razvije najluđe teorije kad ništa ne zna.
October 26, 2025Oct 26 1 minute ago, Venom said:Čovek stvarno može da razvije najluđe teorije kad ništa ne zna.Sad stvarno moram da pitam, odakle ti crpiš svoje znanje o ovoj temi? Koje si sve SUS i EV automobile vozio, kakva si iskustva sa njima imao u pogledu troškova i udobnostivožnje u gradu i na otvorenom po različitim vremenskim uslovima, održavanja, registracije, pouzdanosti, kupovine / prodaje...?Daj malo ličnih iskustava, to uvek više znači od suve teorije i brojki.
October 26, 2025Oct 26 5 minutes ago, Ras said:Mislio sam na drugu vrstu arčenja resursa.Primer: potrošač se odlučuje za krosover/suv i to masovno, pri čemu zadovoljava tačno koje svoje potrebe? U osnovi sebično kurčenje, da izvinu oni koji imaju potrebe da smeste decu i kolica, ili im je farma ovaca u Kučima.Primer: turski potrošač koji radi u Zapadnoj Nemačkoj i kojeg viđam na autoputu masovno ima potrebu za RS, AMG i M karavanom (oko ovog poslednjag M5 se već podiglo dosta buke- 2,5 tone karavana koji do stotke ubrzava za nešto više od 3 sekunde, Itd... )Arčenje resursa je proizvodnja automobila koji su veći i teži (suv/krosover) i besmisleni u jurnjavi za performansama i komforom koji su potrebni tačno kome?A OK, mada i tu mislim da je vise pitanje nametnutog ukusa zbog profita, nego podilazenju potrosacu. Forma SUV-a se pojavila pre famoznog Nissan Qashqai-a, ali nije medijski gurana, neko je pametno prepoznao da je pravo vreme da se namaknu pare na podignutim kolima. Edited October 26, 2025Oct 26 by Lancia
October 26, 2025Oct 26 44 minutes ago, Venom said:Ako hoćeš tako ne postoje ni za EV. Neki ljudi su beznadežan slučaj.ako je tema sus vs ev i pomenu se subvencije, valjda je argument razlika u subvencijama. prosto, ne postoji zemlja na svetu koja ima vece subvencije na sus od ev, dok je znacajan broj kod kojih je obratno.ima sasvim dovoljno argumenata za ev, nema nikakve potrebe da izmisljas.
October 26, 2025Oct 26 6 minutes ago, Venom said:Što bi ih video, pomenuo sam ih samo tri puta. Subvencioniše se direktno prodaja automobila. 2009. godine u Nemačkoj 2 miliona komada, pet milijardi troškova. Za sve ove godine u istoj zemlji, 2 miliona subvencionisanih EV. 2023. ukinute EV subvencije, prodaja nastavlja da raste. Kako se to sve uklapa u tvoje teorije? Sad ćeš opet da se praviš da ne vidiš. Čovek stvarno može da razvije najluđe teorije kad ništa ne zna.Ok, znači Nemačka je samo u jednoj godini subvencionisala kupovinu 2 miliona SUS automobila, a za 10+ godina subvencionisanja EV prodato je isto toliko električnih.. Ne znam postoji li bolji pokazatelj za kojim automobilima postoji veća tražnja.Inače, opet uvode subvencije od 2026. godine i to nećeš verovati zašto - zato što je potražnja oslabila jer nema subvencija.https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/general-information/news/germany-plans-targeted-ev-subsidies-low-and-middle-income-householdshttps://www.carscoops.com/2025/01/ev-sales-in-germany-plunge-over-27-in-2024-after-subsidies-were-scrapped/ Edited October 26, 2025Oct 26 by bejzbolka
October 26, 2025Oct 26 12 hours ago, Venom said:@napadaj jesam opet bespotrebno agresivan prema čoveku koji si tek tako daje za pravo da naziva druge fašistima i koristi moje reči da opiše "fašiste"?Koji otužni bednik.Svakome se obraćaš rečima "Tebi nema pomoći", "Ti si advokat? Onda su neke stvari jasne" i sličnim konstrukcijama.Ako je tačno ono što piše na drugoj temi, da nisi vozač, sve ovo je upravo postalo još zabavnije nego dosad.
October 26, 2025Oct 26 15 minutes ago, bejzbolka said:Ok, znači Nemačka je samo u jednoj godini subvencionisala kupovinu 2 miliona SUS automobila, a za 10+ godina subvencionisanja EV prodato je isto toliko električnih.. Ne znam postoji li bolji pokazatelj za kojim automobilima postoji veća tražnja.Inače, opet uvode subvencije od 2026. godine i to nećeš verovati zašto - zato što je potražnja oslabila jer nema subvencija.https://alternative-fuels-observatory.ec.europa.eu/general-information/news/germany-plans-targeted-ev-subsidies-low-and-middle-income-householdshttps://www.carscoops.com/2025/01/ev-sales-in-germany-plunge-over-27-in-2024-after-subsidies-were-scrapped/poreske olaksice u nemackoj za ev postoje i sada (vece nego za sus, da ne bude zabune), ali prosto nisu dovoljne.