July 30, 2025Jul 30 ne obaziri sebosna i hercegovina ni 30 godina posle dejtona nije odmakla od države provizorijuma, a to bi trebalo da bude osnova za odluku o investiciji od 100k€
July 30, 2025Jul 30 7 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:ne obaziri sebosna i hercegovina ni 30 godina posle dejtona nije odmakla od države provizorijuma, a to bi trebalo da bude osnova za odluku o investiciji od 100k€Cijene u Trebinju su oko 2,5-3k ojra za kvadrat novogradnje, ako za te pare možete dobiti obalu Italije za mene je to no brainer.Inače za Grčku i sve zemlje EU možete ulaziti na dva pasoša po 3 mjeseca. Ja ima državljanstvo BiH i Srbije tako da to nije problem, mislim da svi državljani Srbije lako mogu dobiti državljanstvo BiH (ukoliko žele, naravno). Edited July 30, 2025Jul 30 by Jesper23
July 30, 2025Jul 30 9 minutes ago, dragance said:Sve se slažem, ali Hercegovina nije Bosna. To su ogromne razlike i po mentalitetu i geografski. Kao kad bi poredio Kosovo i Vojvodinu.A ok, to je triger. Mada ne slazem se. Da ne idem dalje u rasprave. Kalinovik je Hercegovina a mnogo je blize bilo cemu u Bosni nego Livnu npr. Zato i kazem sliv Neretve, ne nuzno Hercegovina ili Bosna.
July 30, 2025Jul 30 5 minutes ago, glibav said:A ok, to je triger. Mada ne slazem se. Da ne idem dalje u rasprave. Kalinovik je Hercegovina a mnogo je blize bilo cemu u Bosni nego Livnu npr. Zato i kazem sliv Neretve, ne nuzno Hercegovina ili Bosna.Da, to jeste triger, jer govori mnogo o pompeznosti autora, koji se kao u nešto razume.Jedino o čemu je pogodio da nikakav novac za penziju ili vikendice treba ulagati u BiH. Sa izuzetkom izdavanja stana u Mostaru studentima, gde neki prave dobru lovu, ali to nije tema.
July 30, 2025Jul 30 1 hour ago, Pixisis said:@aram koliko znači biti blizu neke veće železničke trase? Tj. koliko železnica učestvuje u životu Italijana, pa samim tim i cene nekretnine? Da li je bolje predgrađe većeg grada (tipa Trst +) ili neko zasebno mestašce/varišica koje satelit nekom tom većem gradu?Gledam neke slike tih varošica, to sve lepo, to sve slatko, a kvadrat košta bud zašto. Moje razmišljanje odmah ide u prvacu da mora postojati razlog. Koji su to tipični razlozi u Italiji (jug do Rima)?Džabe lepa arhitektura ako je polunapušten ili naseljen unfrinedly ljudima, ili ako je nezaposlenost/siromaštvo veliko. Ili bilo koji drugi razlog koji nije vidljiv na Google maps a koji može da pokvari život tamo. Bilo je reći o sličnim mestima u Nemačkoj, tamo je razlog to što mladi odlaze pa nema ničeg.Železnica jeste faktor, jer autobuski prevoz skoro da ne postoji, eventualno samo u sezoni. Plus su vozovi u Italiji vrlo jeftini. S druge strane, u It je prosek 3-4 prevozna sredstva po porodici, od auta do vespi Ovaj deo gore oko Foggie je istorijski prvenstveno bio poljoprivredni kraj, nema baš razvijenu infrastrukturu ni za turizam ni industrijsku, a do pomenutog Peschicija se do Foggie putuje preko dva sata. Ovo dole oko Leccea je mnogo bliže, 20-30km, ali zato autobus ide samo od sredine juna do sredine septembra. Ali računam da nije problem ni povremeno otići taksijem do grada, a lokalci koji za pola cene taksija hoće da prevezu su brojni. Ljudi nikako nisu neprijateljski raspoloženi, nije to Nemačka. Ekonomija im nije bogzna šta, fakat mladi odlaze put većih gradova i na sever, ali onaj ko gleda da provede tu neke godine pred i u penziji, a da se ne lažemo ovde smo većinom takvi, više treba da gleda ima li u blizini dobra bolnica.
July 30, 2025Jul 30 48 minutes ago, x500 said:Sanremo sa okolinom :)https://www.immobiliare.it/en/annunci/110926137/Priznaj da si vise zainteresovan za namestaj? Inace ovo je oglas za prodaju stana "Nuda proprieta" sto znaci da si vlasnik ali ne mozes da zivis u njemu dok dosadasnji vlasnik/ci ne umre/u.
July 30, 2025Jul 30 4 hours ago, aram said:Ko razmišlja o Italiji ima i dalje manje atraktivnih mesta gde se može pazariti za 2-3 hiljade po metru. Na primer mestašca na tzv. mamuzi kod Foggie, Peschici ili Vieste. Ili skroz na štikli, Porto Cesareo, pa čak i Galipoli. Lecce je na 20-30km, internacionalni aerodrom Brindisi oko 60km.Pa sad. Foggia je jedini deo Pulje koji je za izbegavati u sirokom luku jer je jedina provincija u raspadu, sto ekonomski previse siromasna i u kojoj nedostaju osnovne drzavne usluge, sto zbog velike stope kriminaliteta (sitnog ali i organizovanog kriminala tj. puljske mafije). Turizam je gotovo nepostojeci iz prethodnih razloga ali i prilicno ruznog mora i pratecih struktura. Porto Cesareo je vec preskup kao i Galipoli ali se slazem za okolinu od nekih 20/30 km. Ceo taj Salento je blizu na potezu coast to coast od jadrana do egeja. Medjutim sve te nekretnine s ok cenama iziskuju ozbiljno sredjivanje a to i nije bas jednostavno ako ne poznajes lokalne majstore. Plus leta su generalno africka pogotovo u poslednje vreme. More jeste fantasticno, ali samo ako si turista. Za ziveti je ipak malo ekstremnije iskustvo.Ja bih vise preporucio regiju Marche. Prakticno neotkrivena Toscana bez hajpa a sa ok cenama. Jadran je takav kakav je u tom predelu ali barem nije onaj kosmar koji se prostire od Linjana do Katolike. Ta fantasticna pitoma brda naslonjena na more su medju najlepskim predelima italije sa stotinama manjih i vecih mesta za koje ne znas koje je lepse. Logisticki je ok i zbog autoputa, zelenice i aerodroma.Slicno je i s Abrucom o kojem sam mnogo pisao mada je on ipak dalji i manje organizovan.
July 30, 2025Jul 30 @Lo Zingaro i ostali koji znaju šta kažete na potez Padova-Rovigo-Ferrara?Blizina Bolonje Firence, Venecije, relativno bliže nama, ima železničku povezanost sa Rimom i severom i relativno blizu mora (mada nije neko, ali je bar plavo 😃). Edited July 30, 2025Jul 30 by Pixisis
July 30, 2025Jul 30 23 hours ago, Milošica said:Idite u Talin. To je top grad.Riga je mnogo vise grad bez obzira na Talinovo sacuvano srednjovekovno jezgro. Ali ni u jednom nemas ni trenutka osecaj da si na moru ili blizu mora. Plus nereseni problemi s ruskom manjinom e geopolitickim permanentnim kosmarom. Vredi posete ali za ziveti je ipak bolje produziti do skandinavije ako je mediteranska klima problem.
July 30, 2025Jul 30 3 hours ago, Jesper23 said:Cijene u Trebinju su oko 2,5-3k ojra za kvadrat novogradnje, ako za te pare možete dobiti obalu Italije za mene je to no brainer.Inače za Grčku i sve zemlje EU možete ulaziti na dva pasoša po 3 mjeseca. Ja ima državljanstvo BiH i Srbije tako da to nije problem, mislim da svi državljani Srbije lako mogu dobiti državljanstvo BiH (ukoliko žele, naravno).tebe bas nije sramota da pises o dva pasosa i njihovoj zloupotrebi? jos savetujes i patentiras semu...nisam za sve ppp godine nikog stavila na ignor, al tvoj nalog i pisanje vise ni stapom ne bih dotakla.poz Edited July 30, 2025Jul 30 by le petit nicolas