July 31, 2025Jul 31 16 hours ago, aram said:@Lo Zingaro svakako znaš više od mene, ti ipak tu živiš, ja samo dolazim 3-4 puta godišnje. Za Marche se slažem, to je apsolutno i za mene sjajna regija. Umbria takođe, ali nju su već otkrili i stranci, cene su otišle gore znatno. Ako se odlučimo za Italiju, ja sad nekako naginjem ka Trentino-Alto Adige. Nisam ti više za more, lepše mi na planini I da, ne pišem ovo ne znam zašto nego da čujem šta ti misliš, ako te ne mrziUmbria jeste fantasticna ali joj fali more. Cene su skocile jer je pejzaski i logisticki prakticno donja Toskana plus blizu Rima. Idealno za one koji beze iz toskanskih guzvi bez da ista menjaju drasticno. Ko zna zasto to nije slicno eksplodiralo i u Markama.Sto se planine i Trentina tice, realno ne mogu mnogo da ti pomognem jer nisam neki ljubitelj planine. Leti jako retko idem u Alpe jer su mi zgodniji i pitomiji moji apenini iznad Parme a i njih posecujem iskljucivo kad je neizdrzivo vruce dole nize. Novi stan sam i kupio na lokaciji prvih brezuljaka iznad Parme da bi logisticki bio blizu svezije zone. Alpe iznad zeninog jezera posecujem samo zimi kad skijam. U Trentu i toj zoni nisam bas duuuugo bio.
July 31, 2025Jul 31 2 hours ago, Lo Zingaro said:I ja sam hteo da predlozim jezero kao dobru opciju, ali ne ono kod Koma. Jeste super blizu Milana ali je nekako usko i skuceno medju brdima plus precenjeno otkako je poceo Holivudski hajp zahvaljujuci Kluniju i Star Wars. Evo igrom slucaja, bas sam prekjuce opet bio tamo zbog koncerta i taj koncentrat fabrika, nadvoznjaka, granicne guzve i malog jezera me je bas gusio iako sam bio tamo samo jedno popodne i vece.Moj tip je jezero Maggiore, tj. moja tazbina Ja sam tu vec zavrsio konstrukciju za kad odem u peMziju (ako ikad dobacim do iste). Prva stvar, jezero je ogromno, sa raznovrsnim delovima obale i pejzaza i naravno prelepo. Nije ni hladno i kupanje je nornalno u letnjoj sezoni od juna do polovine septembra. Plaze su raznolike i ima ih za sve ukuse na svojih 170km obale.Od Milana se nalazi na 80km ali i sto je mnogo vazno od aerodroma Malpensa je na 50km. Okruzeno je prvo relativno pitomim brdima i onda odmah alpima gde za pola sata voznje mozes da pobegnes od letnjih vrucina. Planinski turizam sto letnji sto zimski je razvijen i alpski pejzazi su prelepi ali i dalje nemaju problema sa overturizmom kao druga poznatija planinska mesta u Italiji.Skijaske piste na kojima zimi ne nedostaje snega, Alpi Lusentine su na 50km i tu obicno skoknem na dnevno skijanje i nikad nije guzva jer na 100km ima previse mnogo izboraZapravo je najblize skijaliste planina Mottarone do kojeg treba max pola sata voznje i koje ima spektakularan pogled na jezero ali u toplim zimama ima problema sa snegom.Jezero jednim svojim manjim delom pripada Svajcarskoj pa je zanimljivo porediti kako se menjaju stilovi gradica nakon samo par kilometara.Od sutra se prebacujem na Italijanski topik da opisem malo bolje gradice i sela. Ima toga puno, a ovde sam vec oduzio.Aha na Maggiore je moguce cak i kupanje? Pa to je onda jos bitno bolja lokacija. Bravo za izbor tazbine. U zdavlje da im se privalis!
August 1, 2025Aug 1 Author 19 hours ago, Lo Zingaro said:Evo odmah da ti razmontiram sve opcije i to gratis Hvala lepo!Ima li lepog mora/obale od Muggie do Chioggie? Primetih i ja da je većim delom plitko i nikakvo, ali mora da ima nešto prihvatljivo.
August 1, 2025Aug 1 On 29. 7. 2025. at 22:40, ordi said:Kako to funkcioniše? Ja kupim stan negde u Boki i smem max 6 meseci godišnje tamo da boravim?Ako se udas za Crnogorca mozes i duze. Ili ni toliko On 29. 7. 2025. at 23:23, Svemir Zeka said:Svalbard. Bergen. 😍Kakav crni Bergen, to je i u junu kad sam jednom i jedini put bila, imalo neki cudan vajb. Lepo mesto ali da se do kraja zivota navikavas i da se ne naviknes.
August 1, 2025Aug 1 Meni sever generalno nije privlačan zbog dužine dana. Sa globalnim zagrevanjem problem hladnoće će nekako da se pegla, ali ovo...
August 1, 2025Aug 1 https://www.instagram.com/reel/DMvgpP7xZbO/?igsh=MTducDJpdWpnc2wwbQ==31m2 98k€ bečićia evo i sicilije za 9k€https://www.instagram.com/p/DME6VfCKDeq/?img_index=13&igsh=MXRiZGJub3BmMDZjOQ==
August 1, 2025Aug 1 3 hours ago, Ardian said:Hvala lepo!Ima li lepog mora/obale od Muggie do Chioggie? Primetih i ja da je većim delom plitko i nikakvo, ali mora da ima nešto prihvatljivo.Zavisi sta je prihvatljivo. Od Mudje do Monfalkonea su Trscanske plaze koje ne poznajem ali po onome sto sam procitao i ovde na forumu i nisu tako lose, pogotovo u poredjenju s ostatkom obale do Kjodje. Ovo ostalo je sve copy/paste obala plaza. Evo ti primer na fotkama najpoznatijih i najboljih mesta krecuci se na jugu od Monfalconea i juce pominjanog Grada.Liganano SabbiadoroOgromna prenatrpana plaza naslonjena na tuzno more s pozadinom od cementa i stotine hotela. BibioneOgromna prenatrpana plaza naslonjena na tuzno more s pozadinom od cementa na gornjem delu i stotine hotela. Na donjem delu ima malo vise zelenila ali je sve isparcelisano i privatno tako da ga vidis samo u prolazu s parkinga na plazu.Eraclea mareIma borovu sumu u pozadini, ali je more kao sto vidis na slici bas pretuzno. Krkljanac zagarantovan kao i na prethodnim plazama.JesoloPored Riminija stvarni pakao Italije u letnjim mesecima. Ne zna se dal je gore cemerno more s plazom od 100.000 ljudi ili betonska pozadina od ne stotinu vec hiljadu hotela. Jezivo. Dovoljan je podatak da je Hrvatsku 2023 posetilo 20 miliona ljudi a ovu dole plazu od nekoliko kilometara 11 miliona.
August 1, 2025Aug 1 Jbmti kako ruzne plaze, ko u kasarni poredjano.Jel Italijani idu na te krs plaze, zato sto su jeftine ?
August 1, 2025Aug 1 Mi smo na ekskurziji 2017. u Jesolu zahvatili dosta ružno vreme(novembar čini mi se) pa nije bilo žive duše što nam je odgovaralo i za kupanje i pijančenje na plaži.A da je grdno mesto - jeste. Edited August 1, 2025Aug 1 by Milošica
August 1, 2025Aug 1 Doduse, gornji deo koji se jedva vidi nije vise Jesolo nego Cavallino i voda je malo lepsa a u pozadini ima lepe borove sume. Pre vise od 20ak godina kada sam ziveo u Padovi obicno sam tamo dolazio na dnevno kupanje. Zadjni deo Cavallina je Punta Sabbioni i osim manje guzve, plaza je divlja sto i nije losa a voda ima plavu boju. Ova fotka je verovatno retusirana jer nije bas ovako karipska ali nije ni losa. Od te Punte Sabbioni se trajektom ili brodom stize brzinski u centar Venecije. A do ostrva Lido ima samo nekoliko stotina metara. I plaza na Lidu nije losa, ali je logisticki kosmar. Moj prvi romanticni vikend kada sam osvajao srce moje supruge pre 25 godina sam proveo u centru Venecije s kupanjem na plazi u Lidu.Izmedju Venecije i Kjodje se nalazi hemijski, naftni industrijski kompleks koji tom delu obale daje potsapokalipsticki sarm i podseca na pozadinu svakog boljeg distopijskog filma. Uz samu Kjodju je plaza Sottomarina na koju se spusti pola Padove i Roviga ali je bukvalno fotokopija plaza opisanih u prethodnom postu.SottomarinaNamerno sam prekocio jedno mesto. Ne zato sto je plaza nesto bolja, vec zbog samog mesta koje je autentican gradic jos iz rimskog doba, bitan i u vreme mletaka. Mesto je prelepo i odlicno ocuvano. Lici malo na Burano zbog obojenih fasada a prepoznatljiv je po svojoj staroj kuli zvoniku katedrale. Vredi posete ako ste u prolazu. Plaza je nazalost slicna prethodnim.Caorle
August 1, 2025Aug 1 On 31. 7. 2025. at 11:38, Lo Zingaro said:Evo odmah da ti razmontiram sve opcije i to gratis Prvi stan je Monfalkoneu, industrijski gradic s ogromnim brodogradilistem i najvecim procentom stranaca od svih gradova u Italiji.Grad je bure baruta jer je na vlasti naravno Liga kao kontrateg navedenoj situaciji a i italijanska populacija ga polako ali sigurno napusta zbog sve komplikovanijeg suzivota. Katastrofalno mesto za zivot a pogotovo za investiciju u stan na mediteranu.Ja već krenuo da skupljam papire za kredit za ovaj stan
August 1, 2025Aug 1 16 minutes ago, brusli said:Jbmti kako ruzne plaze, ko u kasarni poredjano.Jel Italijani idu na te krs plaze, zato sto su jeftine ?Cena nije glavni razlog jer mislim da je ovde skuplje od srednjeg italijanskog jadrana (od Ankone do Termolija). Razlog je logistika i navika. Na nadalje 100km daljine od ovih plaza zivi 8 miliona ljudi u Italiji. Prosiri na 200km poduplaces broj stanovnika. Navikli su da idu na najblize more jos od 50ih i industrijskog buma. Do pre 20 godina su se svi gradovi bukvalno praznili u avgustu i selili na najblizu obalu. Ja se secam Padove 90ih u avgustu kad su radili samo supermarketi. Sve ostale prodavnice, kafici, restorani bukvalno svi zatvoreni ceo mesec. Gomila mojih prijatelja i njihovih porodica je isla u Jesolo ili Sottomarinu na more. Bukvalno se ceo grad preseli tamo. Na jug su isli oni koji su tamo imali rodbinu i sto je najsmesnije su bili vidjani kao sirotilja jer idu na jug. Danas se srecom sve promenilo ali i dalje mnogi nastavljaju tu tradiciju, narocito stariji. Danas dodaj jos ko zna koliko Austrijanaca, Nemaca i raznih Cehopoljaka kojima se ne cima previse juznije i kojima je ovo vec sav gust italije i eto ti milionska okupacije svake sezone.
August 1, 2025Aug 1 A kakav je izbor Ankona? Pretpostavljam da ekonomska situacija nije sjajna, nema posla, mladi odlaze i sve što u to ide, ali ima li smisla kao destinacija za kraj radnog veka, uživanje u moru i penziju?
August 1, 2025Aug 1 8 minutes ago, Lo Zingaro said:Danas dodaj jos ko zna koliko Austrijanaca, Nemaca i raznih Cehopoljaka kojima se ne cima previse juznije i kojima je ovo vec sav gust italije i eto ti milionska okupacije svake sezone.Ok, ali realno ovo je 100%tni krs za hrvatsku obalu koja im je podjednako udaljena, sto ne idu tamo onda ako je do udaljenosti?
August 1, 2025Aug 1 1 hour ago, kud u maglu Simoviću said:a evo i sicilije za 9k€https://www.instagram.com/p/DME6VfCKDeq/?img_index=13&igsh=MXRiZGJub3BmMDZjOQ==Ovo u Siciliji je ok, a ima i bolje. To je jedna od onih zona od kuca za 1€. Objasnjavao sam vec kako to funkcionise. Neka mesta bas zivnula poslednjih godina jer je dosla dosta kupaca iz celog sveta. Ova konkretno je na 30/50 km od ovih plaza koje sam opisivao na sicilijanskom topiku.