July 31, 2025Jul 31 Just now, Svemir Zeka said:Ja imam državljanstvo BiH s kojim apsolutno ne znam šta bih, jer institucije BiH rade tako super usaglašeno da je nemoguće dobiti i novi matični broj, a ne ostatak dokumenata.Nisam ga koristila ni ono malo što sam imala posla tamo, nego davala punomoćje. Nit planiram da ga reaktiviram...Šeher Zeka....
July 31, 2025Jul 31 1 minute ago, Svemir Zeka said:Ja imam državljanstvo BiH s kojim apsolutno ne znam šta bih, jer institucije BiH rade tako super usaglašeno da je nemoguće dobiti i novi matični broj, a ne ostatak dokumenata.Nisam ga koristila ni ono malo što sam imala posla tamo, nego davala punomoćje. Nit planiram da ga reaktiviram...Mogu reći da sam ja jedva izvršio ispravku JMBG za dijete (Srbija), svuda je to isto. Majka ima Hr državljanstvo, mislim da joj je trebalo 20 mjeseci da dobije novi OIB, pri tome intenzivno je radila na tome zbog penzije.Inače ko želi da rješi pitanje stalnog boravka na području EU ima dosta lakši način sa osnivanjem pranvog lica. Ima neke godišnje troškove ali su mizerni.
July 31, 2025Jul 31 Just now, Jesper23 said:Inače ko želi da rješi pitanje stalnog boravka na području EU ima dosta lakši način sa osnivanjem pranvog lica. Ima neke godišnje troškove ali su mizerni.Ako znas nesto vise o tome..uputi nas uboge..Imao sam zimus plan da se kandidujem za internet nomada..ali je pad dolara uzrokovao da mi se plata prevedena u eurima smanji..pa je sa tim i moja kandidatura otisla u majcinu.
July 31, 2025Jul 31 2 minutes ago, Jesper23 said:Mogu reći da sam ja jedva izvršio ispravku JMBG za dijete (Srbija), svuda je to isto. Majka ima Hr državljanstvo, mislim da joj je trebalo 20 mjeseci da dobije novi OIB, pri tome intenzivno je radila na tome zbog penzije.Inače ko želi da rješi pitanje stalnog boravka na području EU ima dosta lakši način sa osnivanjem pranvog lica. Ima neke godišnje troškove ali su mizerni.Ne kažem, samo se tamo sve izbućkalo s ratom, majku nisu mogli da mi pronađu u sistemu (otišla iz Sarajeva sa skoro 30 godina), idi u Ilijaš, vamo tamo.....Meni nisu '96. dali državljanstvo SR Jugoslavije jer mi je adresa na rođenju bila Sarajevo., iako sam živela ovde od '79...
July 31, 2025Jul 31 4 minutes ago, SNARC said:Ako znas nesto vise o tome..uputi nas uboge..Imao sam zimus plan da se kandidujem za internet nomada..ali je pad dolara uzrokovao da mi se plata prevedena u eurima smanji..pa je sa tim i moja kandidatura otisla u majcinu.Otvaranje doo u Slovačkoj, na osnovu istog možeš dobiti čak i radnu i boravišnu dozvalu, ali ako radiš online tebi je onda još lakše. Imaš na netu dosta toga objašnjeno, procedura je poprilično jednostavna. Potrebna ti je podrška ljudi koji to detaljnije rade, ako treba detaljnije piši.
July 31, 2025Jul 31 2 hours ago, Ardian said:Evo nekih zanimljivih oglasa:https://www.idealista.it/en/immobile/32055662/https://www.idealista.it/en/immobile/32530454/https://www.idealista.it/en/immobile/33126314/za ulaganje:https://www.idealista.it/en/immobile/28514015/https://www.idealista.it/en/immobile/32522057/Evo odmah da ti razmontiram sve opcije i to gratis Prvi stan je Monfalkoneu, industrijski gradic s ogromnim brodogradilistem i najvecim procentom stranaca od svih gradova u Italiji. 30% residenata su stranci od kojih ogromna vecina islamske veroispovesti iz Bangladesa i to cesto prilicno integralisticki nastrojeni. Tih 30% kad se pogleda na populaciju mladju od 40 godina prelazi 50% sto znaci da su vec prakticno velika vecina u skolama i samo je pitanje vremena kada ce i zvanicno postati prvi muslimanski italijanski grad. Ogromni su problemi s integralistima koji teraju zene da budu integralno pokrivene sve osim ociju. Cak i klinkama u skoli, na plazama se kupaju u burkama prakticno. Svakodnevna scena s ulica je najslicnija Iranu. Grad je bure baruta jer je na vlasti naravno Liga kao kontrateg navedenoj situaciji a i italijanska populacija ga polako ali sigurno napusta zbog sve komplikovanijeg suzivota. Katastrofalno mesto za zivot a pogotovo za investiciju u stan na mediteranu.Drugi stan je u Pineti gradica Grado i nije bas jeftin posto cena prelazi 3300€ po qm a kupatilo i kuhinja su krs po slikama i sigurno treba da se jos ulozi da bi to licilo na nesto. Radi se o zgradama sa stanovima ciji vlasnici ne zive tamo vec ih koriste ili iznajmljuju u letnjem periodu. Znaci da je od kraja oktobra do kraja aprila sablasno mesto. To more tamo je realno velika topla slana mocvara i ne bih nikad ni pozeleo da dan provedem na toj plaze a kamoli da kupim neku nekretninu pored.Treci stan je u centru Udina u Viale Ungheria kvartu koji je postao geto zbog prevelikog broja stranaca i koji ima velikih problema sa sigurnoscu jer posle mraka prakticno pod kontrolom dilera i sl. mikrokriminalaca. Obijanje stanova je svakodnevnica da mnogi vise ni ne prijavljuju sitne kradje. Svaki italijanski grad na severu ima svoj kvart iz kojeg su Italijani pobegli i koji se pretvorio u niciju zemlju. Ovaj stan je u jednom od tih kvartova. Za ona 2 stana koja treba renovirati pocetna cena nije nikakav indikator jer ce rekonstrukcija kostati mnogo vise od gole nekretnine plus poslovicna italijanska birokratija da se sve to regulise i dovede u red. Ne preporucujem to ni svom najvecem neprijatelju.
July 31, 2025Jul 31 53 minutes ago, Lo Zingaro said:Evo odmah da ti razmontiram sve opcije i to gratis Prvi stan je Monfalkoneu, industrijski gradic s ogromnim brodogradilistem i najvecim procentom stranaca od svih gradova u Italiji. 30% residenata su stranci od kojih ogromna vecina islamske veroispovesti iz Bangladesa i to cesto prilicno integralisticki nastrojeni. Tih 30% kad se pogleda na populaciju mladju od 40 godina prelazi 50% sto znaci da su vec prakticno velika vecina u skolama i samo je pitanje vremena kada ce i zvanicno postati prvi muslimanski italijanski grad. Ogromni su problemi s integralistima koji teraju zene da budu integralno pokrivene sve osim ociju. Cak i klinkama u skoli, na plazama se kupaju u burkama prakticno. Svakodnevna scena s ulica je najslicnija Iranu. Grad je bure baruta jer je na vlasti naravno Liga kao kontrateg navedenoj situaciji a i italijanska populacija ga polako ali sigurno napusta zbog sve komplikovanijeg suzivota. Katastrofalno mesto za zivot a pogotovo za investiciju u stan na mediteranu.Drugi stan je u Pineti gradica Grado i nije bas jeftin posto cena prelazi 3300€ po qm a kupatilo i kuhinja su krs po slikama i sigurno treba da se jos ulozi da bi to licilo na nesto. Radi se o zgradama sa stanovima ciji vlasnici ne zive tamo vec ih koriste ili iznajmljuju u letnjem periodu. Znaci da je od kraja oktobra do kraja aprila sablasno mesto. To more tamo je realno velika topla slana mocvara i ne bih nikad ni pozeleo da dan provedem na toj plaze a kamoli da kupim neku nekretninu pored.Treci stan je u centru Udina u Viale Ungheria kvartu koji je postao geto zbog prevelikog broja stranaca i koji ima velikih problema sa sigurnoscu jer posle mraka prakticno pod kontrolom dilera i sl. mikrokriminalaca. Obijanje stanova je svakodnevnica da mnogi vise ni ne prijavljuju sitne kradje. Svaki italijanski grad na severu ima svoj kvart iz kojeg su Italijani pobegli i koji se pretvorio u niciju zemlju. Ovaj stan je u jednom od tih kvartova.Za ona 2 stana koja treba renovirati pocetna cena nije nikakav indikator jer ce rekonstrukcija kostati mnogo vise od gole nekretnine plus poslovicna italijanska birokratija da se sve to regulise i dovede u red. Ne preporucujem to ni svom najvecem neprijatelju.Kakav opis!Baš sve ono što su I meni bile bojazni, tipa ako je cena ovako niska to znači da odatle svi idu, zašto bih ja platila da dođem. Ali bez ovakvih info sa terena to ostaje samo hunch.Btw, naravno da sam naletela i na jeftin stan Ungheria kvartu (sećam se jer sam pomislila ha Mađarska u Italiji). Sad znam zašto je jeftin 😅Još jednom hvala!56 minutes ago, Lo Zingaro said:
July 31, 2025Jul 31 a propos renoviranja stanova u italiji evo šta kaže ainavodi i neki iva porez od 10% za renoviranje
July 31, 2025Jul 31 15 hours ago, bloodymir said:Gde u Italiju da ima sve sto treba da ima? E pa nema tako neceg. Tj ako treba da bude i pri Alpima da ne bude vruce i pri moru da ima plavetnilo. I da je manji grad ali da ima zivota. I da je blizu veceg i da je odlicno povezan. I da se brzo stigne iz Srbije i jos 300 parametara. I naravno da kvadrat nije preko 2k. I da moze da se izdaje dok ne krene da leze penzija.Huh...najvise parametara po meni zadovoljava okolina jezera. Tu su Alpi, tu je plavetnilo (nije da su za kupanje posto je ladno i u July) ali lece organizam i sjebanu psihu i bezkontaktno. Tu je Milano na 50km kad zatreba veliki grad. Desetak sati autom od BG. A moze i wizzair. E sad vecina stanova oko jezera su od 4+k pa do 20+k/m2. Ali nisu bas svi. Meni deluje dobro konkretno Komo i to pored Lugana. Recimo ovo: https://www.idealista.it/en/immobile/30428818/Mozda je cak stvarno moguce navatati i neke stanare placene u chf koji bi da pristede ne razlici. Jebe ga samo sto nema Gellato Centro Storico vec je mala planinsko-jezerska pogranicna varosica. Ali ne moze sve ko sto rekoh. Ali ok lepo je ovo povezano, i vozom, pa se kad zatreba Centro Storico moze malo provozati na bilo koju stranu.I ja sam hteo da predlozim jezero kao dobru opciju, ali ne ono kod Koma. Jeste super blizu Milana ali je nekako usko i skuceno medju brdima plus precenjeno otkako je poceo Holivudski hajp zahvaljujuci Kluniju i Star Wars. Evo igrom slucaja, bas sam prekjuce opet bio tamo zbog koncerta i taj koncentrat fabrika, nadvoznjaka, granicne guzve i malog jezera me je bas gusio iako sam bio tamo samo jedno popodne i vece.Moj tip je jezero Maggiore, tj. moja tazbina Ja sam tu vec zavrsio konstrukciju za kad odem u peMziju (ako ikad dobacim do iste). Prva stvar, jezero je ogromno, sa raznovrsnim delovima obale i pejzaza i naravno prelepo. Nije ni hladno i kupanje je nornalno u letnjoj sezoni od juna do polovine septembra. Plaze su raznolike i ima ih za sve ukuse na svojih 170km obale. Od Milana se nalazi na 80km ali i sto je mnogo vazno od aerodroma Malpensa je na 50km. Okruzeno je prvo relativno pitomim brdima i onda odmah alpima gde za pola sata voznje mozes da pobegnes od letnjih vrucina. Planinski turizam sto letnji sto zimski je razvijen i alpski pejzazi su prelepi ali i dalje nemaju problema sa overturizmom kao druga poznatija planinska mesta u Italiji.Skijaske piste na kojima zimi ne nedostaje snega, Alpi Lusentine su na 50km i tu obicno skoknem na dnevno skijanje i nikad nije guzva jer na 100km ima previse mnogo izboraZapravo je najblize skijaliste planina Mottarone do kojeg treba max pola sata voznje i koje ima spektakularan pogled na jezero ali u toplim zimama ima problema sa snegom.Jezero jednim svojim manjim delom pripada Svajcarskoj pa je zanimljivo porediti kako se menjaju stilovi gradica nakon samo par kilometara.Od sutra se prebacujem na Italijanski topik da opisem malo bolje gradice i sela. Ima toga puno, a ovde sam vec oduzio.
July 31, 2025Jul 31 Monfalcone, moj sokole.Pa te niske cene kvadrata su klasičan mamac za nepoznavanje tržišta.Izgleda da ćete ipak morati da odvojite priličnu svotu novca za kupovinu tog stančića.
July 31, 2025Jul 31 18 hours ago, Milošica said:@Lo ZingaroA prva opcija u Skandinaviji? Oslo?Oslo je hladan i sterilan grad, zimi depresivno siv. Na moru je kao, a u stvari to znači samo da te šiba vetar i jbe majku. I preskup, Bigmek meal bio 17e i to pre nekih 10ak godina. Pica im je užasna, voće i povrće plastično i bezukusno.Stvarno ne vidim zašto bi iko tamo živeo, osim ako ima baš papreno plaćen posao. Ovako turistički je lepo za obići (a gde nije) 5-6 dana u letnjem periodu.
July 31, 2025Jul 31 11 minutes ago, Lo Zingaro said:Od Milana se nalazi na 80km ali i sto je mnogo vazno od aerodroma Malpensa je na 50km.Kuda se vozi do jezera? Prema Bergamu od Malpense? Odmor me interesuje, ne nekretnina .
July 31, 2025Jul 31 10 minutes ago, Moonwalker said:Kuda se vozi do jezera? Prema Bergamu od Malpense? Odmor me interesuje, ne nekretnina .Od Malpense do prvog lepseg mesta Arona je manje od 30km. Nema veze s Bergamom, picis samo suprotnu stranu od Milana. Moras da izadjes na autoput A8 pravac prema Gravellona Toce. Edited July 31, 2025Jul 31 by Lo Zingaro
July 31, 2025Jul 31 30 minutes ago, kud u maglu Simoviću said:a propos renoviranja stanova u italiji evo šta kaže ainavodi i neki iva porez od 10% za renoviranjeIva porez je PDV. Cene za renoviranje osciliraju od mesta do mesta, narocito ako poredimo sever i jug.
July 31, 2025Jul 31 2 minutes ago, Lo Zingaro said:Od Malpense do prvog lepseg mesta Arona je manje od 30km. Nema veze s Bergamom, picis samo suprotnu stranu od Milana. Moras da izadjes na autoput A8 pravac prema Gravellona Toce.A OK sad vidim to je severozapadno od Malpense (Milana) ka Svajcarskoj dok je put ka Bergamu severoistocno. Vozila duz E54 i A51, blizu Monce. Edited July 31, 2025Jul 31 by Moonwalker