February 12Feb 12 Pa par insajdera mi govori da za poslednjih 6 meseci koliko valjda i uredba vlade stoji na snazi, jednak ili veci br objekata su zatvorili nego otvorili.Ne racunamo pojedina otvaranja u septembru/oktobru, ceo proces najma i sredjivanja objekta traje i vise meseci/godinu.Ovi iz drugog esalona otvaraju sad po prvi put vise od Maxija sto je bilo nezamislivo.Inace na licnom planu ne raduje me toliko. Svi se drzimo samo i iskljucivo cena. Kad ne pricamo o cenama, onda pricamo o platama i statusu radnika.A svi ste poznavali barem neku kasirku ili drugog radnika iz tih marketa. Pitajte one koji su promenili nekoliko lanaca, kakvi su standardi i kontrole u Maxiju a kakvi npr u Aromi. Svojevremeno Miskovicev MAXI je bio svetlosnim godinama ispred svih, ne samo u Srbiji. Delhaize je jednako striktan, samo sto su godinama narocito po dolasku Lidla srezali troskove pa im radnje deluju sve jeftinije i jeftinije.Delhaize je u svakom pogledu ozbiljan lanac koji je sa ozbiljnim ambicijama ovde I dosao ali sticajem okolnosti I zbog siromastva trzista prinudjen je da se takmici sa 1 sistemom nabacanih jeftinih magacina za predgradja kakav je Lidl Ili ovi ruski marketi Edited February 12Feb 12 by dillinger
February 12Feb 12 Najbolji je Maxi ubedljivo, mozda je malo skuplji od ovih drugih, ali uvek ima nekih akcija pa su neke stvari jeftinije nego drugde.Asortiman, sredjenost radnji, lokacija je miljama ispred ostalih.Od Ideje i nije skuplji, a mnogo je bolji.
February 12Feb 12 On 8. 2. 2026. at 20:39, jezovuk said:Meni je skroz ok i humano to ukidanje non-stop rada i potpuno podržavam. Prevashodno zbog zaposlenih, a generalno i zbog nas ostalih. Koji će nam q desetine non-stop radnji po gradu. Šta mi to hitno treba iz Maxija što nisam kupio do ponoći, a ne može da sačeka 6AM? Kamo sreće da se i nedeljom 90% svega pozatvara.Ostaviti dežurne apoteke i eventualno jednocifren broj radnji po gradu i ćao. I tržne centre bih ograničio nedeljom. Idite u prirodu negde, koji će vam tržni centar nedeljom.Al dobro, svašta bih ja ukinuo i ograničio. Bio bih solidan Staljin da mi se da prilika.iz mog do skoro 24/7 Maxija kažu da su prešli na 06-00 samo za potrošače, a od 00 do 6 slažu robua rad nedeljom može da reguliše inspekcija rada, radna nedelja 5 dana, 40h, prekovremeni rad, rad praznikom i vikendom dodatno plaćen, ko radi vikendom ima dva slobodna dana u toku nedelje itd. nema potrebe da se reguliše lopatom i da se zakonom zabranjuje da bude otvorena prodavnica. uostalom ako je zatvorena za potrošače ne znači da su zaposleni slobodni, možda imaju popis, utovaruju robu, slažu, čiste
February 12Feb 12 Nisam znao za da zaposleni rade 00-06. To je sranje.Ovo za (ne)zabranu rada nedeljom je malo više političko/sociološko/filozofsko pitanje. Meni deluje da bi postojao širi društveni benefit ako bi većina prodavnica bila zatvorena nedeljom. U smislu kolektivne relaksacije (gužve, buka itd) i usmeravanja celog društva na 'nenastavne aktivnosti'. Ali sasvim je moguće da je to u današnje vreme u Srbiji utopija.
February 12Feb 12 noćni rad se plaća nekih 27% više nego dnevni, što je smešno na naše plate, imho ja bih to podigao na min 50% a rad nedeljom i u vreme državnih praznika tj neradnih dana 100%, pa ako se gazdama isplati da rade u to vreme neka rade ali bi onda makar i ti radnici imali konkretnu nadoknadu za rad kada su gotovo svi slobodni...
February 12Feb 12 Author Jedino fer:Nocni rad od 19h-20h: 100 %Rad nedeljom: 100%Plus obavezne poreske povlastice od strane drzave!
February 12Feb 12 4 hours ago, brusli said:Najbolji je Maxi ubedljivo, mozda je malo skuplji od ovih drugih, ali uvek ima nekih akcija pa su neke stvari jeftinije nego drugde.Asortiman, sredjenost radnji, lokacija je miljama ispred ostalih.Od Ideje i nije skuplji, a mnogo je bolji.Najbolji je lidl ubedljivo, siguran sam da imaju najbolje plate, a nenormalno dobro posluju, nema nikoga na kasi ispod punih onih velikih kolica. Ubijaju sa prometom.Nema čekanja kao u maksiju ili da radi jedna kasa a ima ih 4 i nas deset čeka.Ogromna ponuda voća, i uvek je sveže.Paleta proizvoda zadovljavajuća dosta stvari ima samo kod njih, i ima tu svačega, i dobrog ili lošeg.Cene manje više iste ili slične, ali pre ću otići tamo nego u maksi u svako doba dana i noći. Iz prve ruke nekoga kroz koga prođe skoro svaki ulaz u Delhaize magacin znam koje su ulazne cene koječega i koliko nas deru kao majmune. Edited February 12Feb 12 by Mil@n
February 12Feb 12 Сви нас деру нема ту неке велике разлике, једино што Макси за сада највише кука убедљиво, вероватно јер су највише згртали па су сада и највише 'погођени'.За Лидл би било до јаја да почну да отварају и оне мање верзије продавница, Лидл сити или како год, уместо ових великих до којих углавном мораш да се цимаш.
February 12Feb 12 Ja samo u Maksi i Gomex idem, u Lidlu nisam bio godinama. Uopšte ne poznajem proizvode koje prodaju, ne bih ni znao da li i šta da kupim.
February 12Feb 12 Snabdevenost i asortiman u Maxiju i Idei zavise od lokacije i prometa. A i zaposleni. Nekad mi se čini kao da ih po kazni šalju u manje prometne objekte.17 minutes ago, napadaj said:Ja samo u Maksi i Gomex idem, u Lidlu nisam bio godinama. Uopšte ne poznajem proizvode koje prodaju, ne bih ni znao da li i šta da kupim.Ima u Lidl-u šta da se pazari. Zimi im je isto voće i povrće kao na pijacama, a jeftinije.
February 12Feb 12 Ја Гомекс не памтим када сам видео у Београду, имају јако мало продавница рекло би се. Са Лидлом то и јесте највећи проблем, људи су навикли на одређене робне марке и онда кад оду тамо као да су пали с марса.Макси ни ја не видим како ће да изгуби примат, они су толико доминантни по броју продавница да им конкуренција није ни до колена по том питању. Некако су и позиционирани ту негде између, нису најјефтинији али нису ни најскупљи дефинитивно, људи су притом навикли да иду у Макси толике године, оно Ц маркет / Пекабета наслеђе, свако има бар један у најближем окружењу..
February 12Feb 12 Proizvodi u Lidlu su krs, jedino sto je dobro to su oni Italijanski, a i njih cesto nema, kao nestali, valjda da bi namamili ljude da dodju i da kupuju tu njihovu bofl robu.
February 12Feb 12 Imate javno dostupne podatke barem zakljucno sa 2024. Delhaize je ubedljivo prvi sa 150 miliona prometa, Lidl je prestigao Ideu I to su top tri, preko 100 miliona a svi ostali su daleko ispod. I svi oni imaju neto dobit od 2,3%(Idea je jedino gubitas). Dakle Delez ako vec dere sa cenama Ili ima nenormalne troskove Ili izvlaci pare iz Srbije I izbegava porez. A znam pouzdano da imaju velike troskove imaju I neverovatnu politiku potpune restauracije objekata valjda na 5,6 godina.U datim okolnostima verovatno Lidl dalje raste. Mislim da od manjih Univerexport najvise raste, ekstremno ulazu I otvaraju radnje ispod Save I Dunava (nekad su bili samo u Vojvodini) Kod njih se vidi I porast kvaliteta u svakom smislu. Otvaraju radnje I drugi, brze neko Delez.Meni to govori da se nesto u samom Delezu desava I da nije iskljuceno I totalno povlacenje I prodaja. A da su manji niamirisali tren za podgoj tj prosirenje pred mogucu prazninu iza Deleza I eventualnu prodaju nekom stranom lancu po Miskovicevom modelu. Edited February 12Feb 12 by dillinger