May 8May 8 prijatelj iz sangaja, koji drzi tamo marketinsku agenciju, je postovao u grupi utiske nakon posete aldi prodavnice. meni je billo interesantno da procitam, pa reko da postujem i ojde. prevod je sa ruskog. nisam trazio dozvolu da postujem, jer cu moracu da objasnjavam sto se ne javljam kada sam u gradu. sto se ne javljam, pa zato sto smo prosli put kada sam se javio zatvorili lokal sa nekim random argentincima i ruskinjama koje smo pokupili sa sajma taj dan, ali to nam nije bilo dovoljno pa smo u sitne sate jos isli da vidimo novi ofis agencije on topic: Ušao sam u kineski ALDI i video na polici… „Běijīng èrguōtóu jiǔ“ – Beijing Erguotou.53% alkohola po zapremini. Bela boca. Dizajn je što je moguće kineskiji. A pored nje, tu je i Shanxi Baijiu, takođe pod njihovim brendom.Za one koji nisu upoznati: Erguotou Vodka (èr guō tóu) nije samo bilo kakva votka, to je legenda među pekinškim radnicima, studentima i starijim osobama. Piće sa reputacijom da je „jeftino, jako i efikasno“. Nešto između Stolichnaya, brlje i sredstva za skidanje laka za nokte 😄Ali nešto drugo je ovde zanimljivo. ALDI je nemački diskontni trgovac, simbol evropske maloprodaje i efikasnosti. I tako, u Kini, on prodaje ne „evropski način života“, već ultra-lokalni proizvod za Kineze. I ovo je veoma uočljiv primer kako zapadne kompanije u Kini prelaze sa „došli smo da naučimo tržište“ na „u redu, hajde prvo da preživimo“.shì zhě shēng cún - „opstanak najsposobnijih“. Kinezi veoma dobro razumeju ovu logiku.Mnogi strani brendovi ulaze u Kinu sa osećajem da će se njihov globalni uspeh automatski preneti ovde. Ali Kina brzo razbija takve iluzije.Tesko je pokušao da igra po svojim pravilima i na kraju je otišao. Karfur je nekada dominirao, ali je onda počeo da gubi tržište od kineskih igrača. Jer Kina nije „samo još jedno tržište“. To je posebna potrošačka civilizacija.ALDI je izgleda to shvatio.Oni ne pokušavaju da stvore „nemačku prodavnicu u Kini“. Oni grade kinesku prodavnicu sa nemačkim operativnim sistemom unutra.Kineski ALDI:- puno lokalnih proizvoda;- pripremljena jela prilagođena lokalnim ukusima;- prilagođeno pakovanje i veličine;- cene i promocije prilagođene kineskoj potrošačkoj psihologiji;- integracija sa dostavom i mini-programima;- veliki fokus na svežu hranu.Istovremeno, održavaju svoj nemački DNK:- malo artikala;- stroga kontrola lanca snabdevanja;- privatna robna marka;- efikasnost;- niske cene.To je zanimljiv hibrid.Uopšteno, ALDI u Kini je dobar primer kako lokalizacija ne znači gubitak identiteta. Naprotiv. Ponekad, da biste sačuvali sebe, morate se dramatično promeniti.Imitirajte ili nestanite
May 8May 8 15 minutes ago, banecare1 said:Kineski ALDI:- puno lokalnih proizvoda;- pripremljena jela prilagođena lokalnim ukusima;- prilagođeno pakovanje i veličine;- cene i promocije prilagođene kineskoj potrošačkoj psihologiji;Meni izgleda da Nemci tako rade svuda. I njihovi konkurenti, Lidl i Kaufland, onako odokativno, svuda po Evropi rade po istom principu, guraju taj lokalni deo. Ne zato što nas/ih vole, već je dobro za biznis. Znam da kad je Lidl došao da su mnogi bojkotovali i bili u fazonu - kupujemo u domaćim trgovinama, ne dajemo pare NemcimaLidl domaće
May 9May 9 19 hours ago, Engineer said:Meni izgleda da Nemci tako rade svuda. I njihovi konkurenti, Lidl i Kaufland, onako odokativno, svuda po Evropi rade po istom principu, guraju taj lokalni deo. Ne zato što nas/ih vole, već je dobro za biznis. Znam da kad je Lidl došao da su mnogi bojkotovali i bili u fazonu - kupujemo u domaćim trgovinama, ne dajemo pare Nemcimaon bas suprotno pise i mislim da je u pravu.
May 9May 9 Ne znam valja li taj ALDI čemu. Otvorio se skoro kod mene bukvalno u komšiluku, ali se još nisam nakanio da odem. Jbg navika, mada me je odbilo i kad mi je google tupavi AI izbacio da kod njiih kupci samim pakuju stvari na kasi. Brze kase i self check ok, ali kod mene u svim marketima kad je veliki shoping uleti neko treći da popakuje namirnice u torbe. Videću da ovih dana odem da ispitam. Moji Rusi komšije tvrde da su jeftiniji od ostalih marketa i tamo idu da pazare
May 9May 9 U Austriji, a mislim i u Nemačkoj, nema pakovanja na kasi od strane radnika ni u jednom lancu supermarketa. Tako da Aldi prosto upotrebljava koncept od kuće. U Austriji još uvek nemaju self check out.
May 9May 9 19 hours ago, bios said:Ne znam valja li taj ALDI čemu. Otvorio se skoro kod mene bukvalno u komšiluku, ali se još nisam nakanio da odem. Teoretski, bolji je od Kostka i sl. ako je verovati istrazivanjima da velicina prodavnice (valjda 8 puta manja), tj. bulk purchases vodi ka vecoj potrosnji na hranu + gojaznosti jer 5 kila sira&10 kila grickalicaIzgleda vise se jede, vise baca + vise se jede da se ne baci a ako nastavimo tom logikom najbolji lek protiv gojaznosti je whole foods i sl. pod uslovom da ne mozes da ga priustis.
May 10May 10 3 hours ago, Bud Stonebraker said:Teoretski, bolji je od Kostka i sl. ako je verovati istrazivanjima da velicina prodavnice (valjda 8 puta manja), tj. bulk purchases vodi ka vecoj potrosnji na hranu + gojaznosti jer 5 kila sira&10 kila grickalicaIzgleda vise se jede, vise baca + vise se jede da se ne baci a ako nastavimo tom logikom najbolji lek protiv gojaznosti je whole foods i sl. pod uslovom da ne mozes da ga priustis.Što se tiče Kostića, pravilo br. 1 je da tamonikad ne ideš gladan. Bizarna su ona ogromna family packs raznih snack i gotovih jela. Zna da povuče čak i kad ne spadaš u kategoriju glupi Amerikanac. Pravilo br. 2 je da znaš tačno šta ti treba, a to su u mom slučaju grčka feta, ulja, produces uglavnom valja po dobroj ceni, džem od jagoda, ubrusi t. papir i slična sranja. Inače WH jeste dranje, ali pijac je tu ubedljivo najbolji. Što se mene tiče neke stvari nemaju cenu. Plus što znaju da budu popusti za prime members za neke stvari, pa to bude prihvatljivije. A jel znaš da u LA ima market duplo skuplji od WH? Ubij me da se setim kako se zove, moguće da mustang zna, ali se sećam da je pre 3-4 godine jedna funta jagoda bila $16. Ok jesu stvarno bile vrhunske, ali ebemu miša…
May 10May 10 Što se tiče Kostića, pravilo br. 1 je da tamonikad ne ideš gladan. Bizarna su ona ogromna family packs raznih snack i gotovih jela. Zna da povuče čak i kad ne spadaš u kategoriju glupi Amerikanac. Pravilo br. 2 je da znaš tačno šta ti treba, a to su u mom slučaju grčka feta, ulja, produces uglavnom valja po dobroj ceni, džem od jagoda, ubrusi t. papir i slična sranja.dobra strategija; izgleda voce&povrce mora brzo da se jede zbog temperaturnih razlika, gasova, kondenzacije, mike&steve u skladistu slabo rotiraju; u protivnom istrulice (tradicionalni kostic™ problem kupusa za dorucak)ali pijac je tu ubedljivo najbolji.pretvorio se u 1 nakazu (barem kod mene); odokativno 30% su lokalni produce, 20% preprodavci korporativnog voca&povrca, 50% prodavci cveca&pripremljene hrane.(zelenjak, kalenic i sl. ‘980-ih, sa citavim sekcijama paradajza, krompira +++…su bili zakon!)A jel znaš da u LA ima market duplo skuplji od WH? Ubij me da se setim kako se zove, moguće da mustang zna, ali se sećam da je pre 3-4 godine jedna funta jagoda bila $16. Ok jesu stvarno bile vrhunske, ali ebemu miša…(guglam) Ovaj?ja bi to molotovljevim koktelima