Jump to content
IGNORED

Zgradogradnja

Mil@n

Recommended Posts

Posted (edited)

Sve se moze prodati...

Moja mama je pre sad vec 25 godina kupila garsonjeru u velikoj zgradi, koja nije bila uknjizena jer je investitor probio gabarite... Na ugovoru je cak i drugi broj stana u odnosu na onaj koji pise iznad vrata... :isuse:

25 godina kasnije, i dalje je zgrada neuknjizena, mama zivi tamo, ja sam pre 20 godina ziveo tamo... Vlasnici pokusavaju da rese uknjižbu preko advokata, ali stalno nesto zapinje... No, stanovi se u zgradi rutinski prometuju, ljudi spuste cenu za 20% od tržišne i ideee...

Ja tako nesto ne bi kupio ni da mi spuste 50%, ali jbg, ima ko hoce...

Edited by radisa
Posted

@Mil@nmoji roditelji su hteli da dođu tamo kod tebe, baš u tu stanogradnju :lolol:

Ali nisu. 

Uglavnom, za penziju planiram Pančevo ili neko selo u Šumadiji. Uopšte ne shvatam ovo razvlačenje po Beogradu, ako ne moraš....meni je već odralo sve nerve. 

Sestra otkad se udala živi u blizini Beograda, mir božji. 

Posted

Dizete mi anksioznost na maks level.

• +1 3
  • Haha 6
Posted
Just now, Svemir Zeka said:

@Mil@nmoji roditelji su hteli da dođu tamo kod tebe, baš u tu stanogradnju :lolol:

Ali nisu. 

Uglavnom, za penziju planiram Pančevo ili neko selo u Šumadiji. Uopšte ne shvatam ovo razvlačenje po Beogradu, ako ne moraš....meni je već odralo sve nerve. 

Ko je iole zdrav, definitivno. Samo treba ti i neko drustvo...

Posted
1 minute ago, Mel said:

Ko je iole zdrav, definitivno. Samo treba ti i neko drustvo...

Naći će se. Ne bih išla van civilizacije ;)

Posted
10 minutes ago, radisa said:

Sve se moze prodati...

Moja mama je pre sad vec 25 godina kupila garsonjeru u velikoj zgradi, koja nije bila uknjizena jer je investitor probio gabarite... Na ugovoru je cak i drugi broj stana u odnosu na onaj koji pise iznad vrata... :isuse:

25 godina kasnije, i dalje je zgrada neuknjizena, mama zivi tamo, ja sam pre 20 godina ziveo tamo... Vlasnici pokusavaju da rese uknjižbu preko advokata, ali stalno nesto zapinje... No, stanovi se u zgradi rutinski prometuju, ljudi spuste cenu za 20% od tržišne i ideee...

Ja tako nesto ne bi kupio ni da mi spuste 50%, ali jbg, ima ko hoce...

Zar nije od 1.1.2022. nemoguć promet neuknjiženih nekretnina?

Posted

@radisa

taj talas izgradnje i prodaje stanova od pre 25god je bio divlji zapad..isti stanovi su se prodavali i po tri puta,kupci koji su prevareni su mogli da se zale upravi vodovoda..nikakvi ugovori,dokazi,uknjizbe...nista..

• +1 1
Posted
16 minutes ago, Tihajeza said:

Није од раније. Али говоримо о формалном промету. Људи дају паре,

предају кључеве, потпишу признаницу и записник о уласку у посед. 

Кад си у поседу легалном може да те избаци само власник. А власника нема јер је зграда нелегална. 

Још од римског права тржиште нађе начин да се оваплоти :-)

• Hvala 1
Posted
2 hours ago, Ayatollah said:

Jedan od glavnih razloga ovakve pomame za nekretninama u Srbiji je, po meni, odsustvo bilo kakve druge mogućnosti za investiranje viška sredstava, tj. možda pre svega odsustvo svesti o postojanju mogućnosti da se ta sredstva i drugačije ulože. Ja kad ljudima kažem da ja sopstveni višak sredstava investiram na berzi i u privatni penzioni fond, gledaju me kao da igra mečka, i imaju dva osnovna pitanja - zar je to uopšte moguće (!?) i zašto ne kupujem nekretnine, i deluje mi da je jedno 80% njih potpuno nesvesno da postoje drugi načini investiranja. Doduše, ima i do toga da je velikom broju ljudi to dosta apstraktno, i da više vole da im investicija izgleda što konkrenije i opipljivije.

Ali to je tako oduvek (da nema gde drugde da se uloži), pa opet nije bila ovakva pomama kao poslednjih godinu i kusur

Posted
41 minutes ago, Svemir Zeka said:

Ali nisu. 

Ja iskreno ne bih živeo u BG za sve pare ovog sveta. Iz više razloga, možda je i glavni što za stan od 60, 70 kvadrata negde kupiš kuću kola izgradiš bazen, kupiš  vikendicu i još da ti pretekne. 

Što se tiče prošlih talasa zgradogradnje, do pre tipa 10 godina kod mene je nicala jedna zgrada godišnje. Sada ih se gradi po 5 u svakom momentu i kako se izgrade, niču nove. Znači trend je tipa +2000%, jednostavno nenormalno.

• +1 5
Posted

Meni je tu najveci problem sto se prave zgrade gde god moze da se ugrabi slobodnog mesta a to, u slucaju mog NBG-a, uglavnom znaci zelena povrsina. Imali smo prosle godine situaciju gde su hteli da park ispred moje zgrade pretvore u jos jednu zgradu pa se skupilo ljudi da ga brane. Oglasio se cak i vajni gradonacelnik sa "niko ne sme da vas bije vam gradi". Za sad smo se odbranili ali bogme ako se i NBG pretvori u gomilu betoncine bez i jednog drveta odo i ja odavde :sad:

Posted
1 hour ago, Tihajeza said:

Ne znam šta da ti kažem, prošle godina je prodat stan iznad ovog moje mame...

Posted (edited)
53 minutes ago, ivy said:

@radisa

taj talas izgradnje i prodaje stanova od pre 25god je bio divlji zapad..isti stanovi su se prodavali i po tri puta,kupci koji su prevareni su mogli da se zale upravi vodovoda..nikakvi ugovori,dokazi,uknjizbe...nista..

Ne pričaj mi ništa, ja znam par ljudi koji su radili prodaje duplih stanova... I kao investitori, i kao overivači u sudu... I niko od nih nije baš super prošao u životu, moram i to da kažem...

Moja žena je radila sa advokatske strane nekretnine u periodu 2005-2012, i o tome svemu znam daleko više nego što bih želeo...

Edited by radisa
  • +1 1
Posted
23 minutes ago, radisa said:

Ne znam šta da ti kažem, prošle godina je prodat stan iznad ovog moje mame...

Ako zgrada ima davno izdatu građevinsku dozvolu, pretpostavljam da tumače da ista i dalje važi i da onda notari overavaju ugovore kao da su u pitanju objekat u izgradnji.