December 26, 2025Dec 26 Osim sto trgovanje preko IBKR nije po nasim zakonima. Kad stavljas vecu sumu za penziju i ne zelis da se igras trgovanja, tih 2% je smesna cena za miran san.
December 26, 2025Dec 26 Raiffeisen ce uskoro da uvede kupovanje akcija preko njihovog appa, jos samo da vidimo procenat.
December 26, 2025Dec 26 Koji zakon trgovanje preko IBKR krsi? To su bapske price kojima te banka odgovara od transfera novca ka IBKR, jer im NBS tako sugerise, jer su debili i ne zele da iznosis novac iz zemlje.@jezovuk cenim da ce transfer novca (i izlazni i ulazni) biti dosta laksi kada se implementira SEPA transfer novca. Usli smo u SEPA prosle godine, ali cemo na implementaciju da cekamo jos ko zna koliko
December 26, 2025Dec 26 Zli jezici misle i da banke hoće da zadrže ulogu posrednika zbog provizije. Pa bi im direktne uplate IBKRu to oduzele, jel.
December 26, 2025Dec 26 Radi IBKR transfer rutinski, uhodale su se banke. Dok god kupuješ u valuti koju prebacuješ (zabranjeno menjanje na IBKR), i kupuješ akcije/indekse (ne opcije, zlato i slično), nijedan zakon i propis ne kršiš.
December 26, 2025Dec 26 Zanimljivo. Onda su se stvari malo promenile od kad sam ja ulagao. Znam da je sve bila siva zona i da je bilo tesko izvuci sredstva.
December 26, 2025Dec 26 50 minutes ago, goofs said:@jezovuk cenim da ce transfer novca (i izlazni i ulazni) biti dosta laksi kada se implementira SEPA transfer novca. Usli smo u SEPA prosle godine, ali cemo na implementaciju da cekamo jos ko zna kolikoNavodno iza maja 2026 kreće implementacija SEPA po bankama. Vrv realno najranije druga polovina 26e.Transfer ka brokeru ne deluje da je problem. Veće je pitanje šta kad prebaciš 1000e, kupiš akcije za 998e (jer se tako pogodi cena u momentu realizacije), prodaš ih kasnije za recimo 3000e i onda povučeš nazad 3002e (+ potencijalno neku kamaticu koju pripiše ibkr, mada je to vrv kikiriki na mali iznos koji bi ostao na brokerskim računu). Prijaviš porez na kapitalnu dobit na razliku 3000-998 i to pravdaš izvodima sa brokerske platforme, ali kako (i da li uopšte) pravdaš ona 2e?59 minutes ago, Choda said:Raiffeisen ce uskoro da uvede kupovanje akcija preko njihovog appa, jos samo da vidimo procenat.Odakle info? Meni bankarka nije ništa pomenula, a bukvalno danas sam je cimao oko ovog prebacivanja. Mada, kad sam uneo swift i iban za ibkr, rf app je prepoznao da uplaćujem ino brokeru i izbacio mi listu potrebnih dokumenata koje moram da priložim, tako da deluje da rade nešto na tu stranu. Edited December 26, 2025Dec 26 by jezovuk
December 26, 2025Dec 26 Info je od drugara koji radi u banci, moze biti da sam ga pogresno razumeo sta ce moci da se radi, ali nove opcije u appu stizu svakako.
December 26, 2025Dec 26 Koliko sam ja razumeo, problem sa IBKR nastaje kod prijavljivanja poreza. Da li oni ne daju potvrde o transakcijama ili te potvrde koje izdaju naše poresko ne priznaje, tako nešto. @Ayatollah je to pričao pa možda bolje on da ponovi ili potržite unazad po topicu.
December 26, 2025Dec 26 Pisao je lik na redditu da mu je poreska priznala trade confirmation od prodaje sa ibkr u originalu, bez prevoda.Naravno, ne znam čoveka, anegdotalni dokaz sa reddita. Zato i pitam jel imao neko ovde skorašnje iskustvo, vama više verujem https://www.reddit.com/r/finansije/s/gaj777zvSm
December 26, 2025Dec 26 2 hours ago, goofs said:Koji zakon trgovanje preko IBKR krsi? To su bapske price kojima te banka odgovara od transfera novca ka IBKR, jer im NBS tako sugerise, jer su debili i ne zele da iznosis novac iz zemlje.@jezovuk cenim da ce transfer novca (i izlazni i ulazni) biti dosta laksi kada se implementira SEPA transfer novca. Usli smo u SEPA prosle godine, ali cemo na implementaciju da cekamo jos ko zna kolikoKrši Zakon o deviznom poslovanju, jer ne možeš imati novčane račune kod stranih institucija, a račun kod IBKR je upravo to. Druga je stvar što se to ne procesuira, ali svi koji imaju račune kod IBKR rizikuju da se NBS jednog dana nadigne, i traži od IBKR da im dostavi podatke o svim državljanima Srbije koji imaju račune, i to procesuira u Srbiji.
December 26, 2025Dec 26 2 hours ago, petaras said:Radi IBKR transfer rutinski, uhodale su se banke. Dok god kupuješ u valuti koju prebacuješ (zabranjeno menjanje na IBKR), i kupuješ akcije/indekse (ne opcije, zlato i slično), nijedan zakon i propis ne kršiš.Ovo jedino ako se promenilo nešto u zadnjih par meseci, jer je NBS u jednom trenutku zategla ove uplate, pa skoro niko nije puštao te pare. Intesa nije puštala nikada, jer im je to suprotno politici banke.
December 26, 2025Dec 26 22 minutes ago, Ayatollah said:Krši Zakon o deviznom poslovanju, jer ne možeš imati novčane račune kod stranih institucija, a račun kod IBKR je upravo to. Druga je stvar što se to ne procesuira, ali svi koji imaju račune kod IBKR rizikuju da se NBS jednog dana nadigne, i traži od IBKR da im dostavi podatke o svim državljanima Srbije koji imaju račune, i to procesuira u Srbiji.Koliko ja znam, ne smeš da imaš novčane račune u inostranim bankama, a IBKR to nije, isto kao što PayPal nije, ni Payoneer, ni ostali payment sistemi sive zone.Drugo, ti ne držiš novac kod IBKRa, ti ga kroz njih pretvoriš u assete.
December 26, 2025Dec 26 Oni su uveli proceduru za to pre nekog vremena, sad što je banke mrzelo da to implementiraju je druga priča. U principu, ako tamo ne držiš pare nego samo izvršiš transfer tako što ćeš reći tačno koliko čega kupuješ, i to zapravo kupiš, ti ne držiš novac tamo i stoga mislim da nije problem u "imanju računa u inostranstvu"...