December 29, 2025Dec 29 1 hour ago, Ayatollah said:Kakva crna korekcija. I zlato i srebro su otišli gore u paraboli, tako će verovatno i da se vrate dole. Pravi trenutak za prodaju. Ko hoće metale, neka kupuje paladijum.Ja sam na ovu logiku izgubio hiljade evra do sada, možda ne toliko doslovnih para koliko profita koji me je zaobišao, jer sam prerano prodao. U suštini, prihvatio sam da niko ne može da predvidi budućnost. Ako ima neki razlog zašto u određenu investiciju veruješ mislim da treba da se držiš toga. Ako samo nagađaš onda će se na kraju svesti na bacanje novčića.
December 29, 2025Dec 29 44 minutes ago, Guuundogan said:Je l ima neko iskustva sa NLB trader? Moze li preko te aplikacije da se uzme sp500 i da se samo dodaje? Ne interesuje me nista na brzinu vec da dugorocno ulazem. Nekako mi je to sigurnije preko banke nego npr Trading 212.Kapiram da je to slicna prica ko ovo za erste spomenuto.Za dugorocno ti je bitno koliko su fiksni troskovi na godisnjem nivou i lezarina. Ranije su znali da naplacuju 1-2% godisnje tvog portfolia samo jer stoji kod njih. Erste broker nema nikakve troskove racuna ili lezarine, samo oko 1% prilikom kupovine i prodaje. Proveri dobro sve sta naplacuju pre nego se obavezes.
December 29, 2025Dec 29 13 minutes ago, Shan Jan said:Ranije su znali da naplacuju 1-2% godisnje tvog portfolia samo jer stoji kod njih. 0,1 - 0,2%
December 29, 2025Dec 29 43 minutes ago, Choda said:Sto mislis da ce da padne? Mislim da bi razumeli zasto ce da padne treba da razumemo zasto je skocilo in the first place.Zato što je cena skoro sve što ode gore paraboličkom putanjom, kao zlato i srebro poslednjih dana, bude rezultat nekih kratkotrajnih oscilacija ili rush-a, a ne fundamentalne snage, te se ta parabola kratko zadržava gore i brzo se vraća na neki realniji niži nivo. Ovo sam više puta testirao u praksi i na sopstvenoj koži i novčaniku, kada nešto naglo ode gore u par dana, najbolje je da ga prodaš posle par dana, jer se obično brzo i vrati. Đavo je samo u tome da se proceni gde je vrh parabole. Isto važi i kod paraboličkih padova zdravih kompanija, s tim da se tu kupuje, a ne prodaje, a može biti tricky da se proceni zdravlje firme (plus, i oporavak ide sporije).20 minutes ago, Venom said:Ja sam na ovu logiku izgubio hiljade evra do sada, možda ne toliko doslovnih para koliko profita koji me je zaobišao, jer sam prerano prodao. U suštini, prihvatio sam da niko ne može da predvidi budućnost. Ako ima neki razlog zašto u određenu investiciju veruješ mislim da treba da se držiš toga. Ako samo nagađaš onda će se na kraju svesti na bacanje novčića.Ja sam više puta prerano prodao, ali su to uvek bile kompanije koje su stabilno rasle neko vreme (nedeljama, mesecima), a ja sam pogrešno procenio kada će da udari u plafon. Evo, skoro sam se zajebao za C koji sam prodavao ispod 100 dolara, mada je u tom trenutku bio na maksimumu u nekom dužem periodu, i delovalo je da ne može mnogo gore. Pre toga slično za META, i RBI. U sva ta tri slučaja sam lepo zaradio, ali je moglo mnogo bolje. Evo, i sada me muči da li je vreme za prodaju BABA ili AMD recimo (mislim da ipak još nije). Meni je prodaja veći problem nego kupovina.
December 29, 2025Dec 29 To igranje sa pogađanjem vrha/dna je kockarski posao. Ima smisla ako pratiš vesti, finansijske izveštaje, politiku, makro trendove itd. i juriš kratkoročni profit. U suprotnom mudrost kaže da je bolje diversifikovati i hodlovati godinama, uzdajući se u human ingenuity (i štampanje para) da teraju prosek na gore na 10+ godina (a i taman ćao cap gains tax).Za srebro je navodno skok dugoročna stvar jer je industrijska potreba sve veća, a iskopavanje nove rude opada. Kinezi hoarduju fizički metal. Or so says The Interwebs, nije da imam pouzdane insajdere na Wall St. i u CK KPK. A i da je tačno, trenutni nagli skok je 99% dobrim delom goldrush (pun intended).Btw prošla probna tura na IBKR. Uspeo sam da kupim po tačnoj ceni koju sam naveo banci pri transferu, provizija included, u cent. Ostalo mi nula zarez nula u slobodnim parama na IBKR računu. Eat that, Cico Tabaković!
December 29, 2025Dec 29 24 minutes ago, Ayatollah said: Meni je prodaja veći problem nego kupovina.To je bar lako prodajes kad se osecas dobro sto ti je stock u zelenom, i ne razmisljas a sta ako sacekam jos koji dan.
December 31, 2025Dec 31 Da bi AI bio isplativ treba svi ljudi da placaju subscription od par hiljada dolara mesecno... da bi ti samo pomogao u poslovima gde vec manje placas zaposlenog.
December 31, 2025Dec 31 20 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said:kako ce da pukne cela ta prica oko AI-a.Mozda hoce u nekom trenutku, ali sledece godine tesko.
January 5Jan 5 On 12/29/2025 at 7:21 PM, jezovuk said:Btw prošla probna tura na IBKR. Uspeo sam da kupim po tačnoj ceni koju sam naveo banci pri transferu, provizija included, u cent. Ostalo mi nula zarez nula u slobodnim parama na IBKR računu. Eat that, Cico Tabaković!Zanimalo bi me kako funkcioniše sa povlačenjem novca, toliko traje i da li ima problema i takođe prijava poreza, da li priznaje poresko njihove potvrde ili ne, da li mora prevod sa engleskog i slično. Pa javi kad stigneš do tog dela, ako nije problem. Ja ću pitati ove u poreskom zemun, ali pošto im je sad gužva zbog prijava za porez iz prošle godina to će biti tek u februaru, pošto bi me sad samo izignorisali.
January 11Jan 11 Ulaže li neko u metale ? Ovako laički, deluje mi sigurnije da uložim u bakar/paladijum/šta_god, jer ako kompanija XY propadne, neki ZZ če i dalje koristiti te metale. Jasno mi je da zarada nije 408896643 % kao ^^, ali mi deluje kao dobra alternativa. a i nekako mi istraživanje deluje lakše ... e sad, sigurno ima jaka negativna strana