Thursday at 10:325 days Author Isto, greskom kupila etfs short umesto long, pa sam sad 15% down. Nemam pojma kako mi se to desilo jer sam jako obazriva sa etfs. Anyway, trazih od arije, moj personal asistant, da mi napravi za telefon cheet sheet za etfs kako brze da ih raspoznam pa da podelim sa vama, da se ne zeznete ko ja. Znaci, zadnje slovo S je short/bearL je Long/bullish
Thursday at 11:595 days 1 hour ago, mustang said:MU mi zamenio TSLA u flipovanju.Kupujem oko $900, prodjam na preko $1150.ASTS odlican za long. Ne preporocujem njegov etf astx, previse shortovanja.Vasi predlozi?Pocela po malo dividende da kupujem (JEPI) a krenula sam i da skupljam neke shares za covered calls as an investment.Covered calls pojednostavljeno - skupis 100 akcija i das pederima za calls as collateral basically za shortovanje, dobijes proviziju i zadrzis akcije. Racun mora da je dozvoljen za opcije i njih ne smes da upotrebljavas, prodajes dok su na zajam neprijateljima. JEPI ticker je jedan od onih gde ne moras 100 da skupis inplis je dividenda. Ovo je za ljude koji nece da se bakcu sa marketom nego na long run da imajuKad prodaš nekom (covered) call opciju, ta osoba nije short nego long. Oni hoće da cena ide na gore, ne na dole.Kad ti prodaš covered call u suštini hoćeš da uzmeš svoj procenat i možda call izađe bezvredan. U isto vreme gubiš bilo kakav dobitak. Ako prodaš call za 100 a cena bude 200, dužna si da prodaš za 100 a call buyer je zaradio 100 (minus tvoj procenat). Ako cena ide na ispod 100 tebi ostaje i tvoj procenat i akcija koja doduše vredi manje.To je pomalo arbitraža ali ne baš, jer i dalje imaš rizik da cena ide na dole, ali ako dugoročno želiš da držiš onda ti je to donekle svejedno i uzimaš svoj procenat. Rizik naravno postoji jer je i neostvareni dobitak gubitak, osim toga ako si u plusu na call ceni moraćeš da je prodaš po nižoj ceni od one koju bi mogla da dobiješ, a opet plaćaš porez na kapitalnu dobit. Edited Thursday at 12:065 days by Venom
Thursday at 12:545 days Author Ne, ja zadrzavam moje akcije i dobijam provizuju za covered calls. Meni akcije u medjuvremnu mogu gore ili dole da idu a da ne smem da ih pipam za taj period (mislim da je mesec dana minimum, moram da proverim)
Thursday at 13:155 days A šta se dešava kad neko kupi call opciju, u ovom slučaju od tebe, ili od bilo koga? Kupim recimo ja call na Teslu za 450, a sad je 400?Call opcija je pravo da se akcija kupi po unapred dogovorenoj ceni. Ja kad kupim call opciju od tebe za Teslu na 450, a Tesla bude posle toga 500, ti moraš meni da prodaš akciju za 450, a ja onda mogu da je prodam za 500.Ne dobijaš proviziju nizašta. Dobijaš proviziju da preuzmeš određeni rizik.
31 minutes ago31 min On 16. 6. 2026. at 10:20, Emerald said:Meni je zanimljivo kako se zlato ponasa kao imovina koja je postala zavisna od rizika i problema umesto obrnuto. Umesto da bude zastita od problema i rizika.Nova vremenapar hiljada godina cuvar vrednosti. Fiat valute stampaju kao ludo, i dalje ce, mora neko da finansira ovaj rat.