November 21, 2025Nov 21 2 hours ago, Venom said:Stabilni fundus koji štiti od inflacije125k -> 83kO shiieet sad moram i btc da pratim vreme kupovine se blizi
December 5, 2025Dec 5 Author Good bye Warner Brothers. Idu pod NetflixVec godinama nemam Netflix ali imam i vrtim njihov ETF NFLX. Edited December 5, 2025Dec 5 by mustang
December 7, 2025Dec 7 Author Novi IPO'smilione bih ulozila... 😍🍀💪💸💲⭐🍀❤️💪😜🍀💲💸Ulozicu nesto 🤞 Edited December 7, 2025Dec 7 by mustang
December 8, 2025Dec 8 On 31. 10. 2025. at 17:31, Shan Jan said:Mislim da ide ovde. Kratka prica kako se survala vrednost dijamanata u zadnjih 10tak godina: vestacki dijamanti koji jedu trziste obaraju cenu pravih, prevelika proizvodnja jos vise obara cene, dodati svemanje novih brakova, da bi na kraju konzumenti presli na zlato kao sigurniju investiciju (cak i kad je nakit u pitanju) jer i obicni a posebno vestacki dijamanti nastavljaju da padaju u vrednosti.Podseti me kako je i zlato samo drustveni konstrukt i nije niposto sigurna investicija. Diversify, diversify...Dijamant je uvek bio šuplja priča. Vrednost je držao monopol i marketing oko brakova u USA, a i ta vrednost nije bila prava vrednost, ne plaćaš ga po gramu, već svaki kamen ima svoju vrednost, i kad jednom kupiš, ne možeš da ga prodaš nazad ni po sličnoj ceni (obično samo oko 20%-50% od prodajne).Zlato je zlato! Ni uporedivo.
December 10, 2025Dec 10 Author Dijamanti su oduvek bili precenjeni kao nakit. Oni su za proizvodnju. Cekam powella i jedva cekam da mu vidim ledja Edited December 10, 2025Dec 10 by mustang
December 11, 2025Dec 11 9 hours ago, mustang said:Dijamanti su oduvek bili precenjeni kao nakit. Oni su za proizvodnju.Cekam powella i jedva cekam da mu vidim ledja
December 15, 2025Dec 15 Za Bitcoin sam uvek mislio da je kao Michael Myers, kad misliš da je mrtav nešto ti govori da to ipak nije baš tako. Ipak, iako sam znao odavno šta radi (Micro)Strategy, nisam imao pojma da imaju skoro 700k komada. Pa to je oko 3% celog tržišta. Za to vreme cena je otišla od peaka do peaka manje od 100% gore za 4 godine. To je ispod sp500 za to vreme, još se sad BTC strmoglavo, pa ima jedva 35%... I to pored politike jedne firme koja je potrošila 50 milijardi na kupovinu u tom periodu. I koja je inspirisala ostale. Znači mršav povraćaj i pored toga što neki kupuju i ne pitaju za cenu, institucija™ koje kupuju, ETF-ova i čega sve ne. Pa ne znam baš da ima neku budućnost.
December 18, 2025Dec 18 Pre nekih pola godine napravio portfolio za duuugorocno ulaganje, ovoliko se promenila vrednost u medjuvremenu:Europe600 porastao oko 5%SP500 porastao oko 9%Zlato poraslo 27%Nije lose
December 26, 2025Dec 26 On 18. 12. 2025. at 18:20, Shan Jan said:Pre nekih pola godine napravio portfolio za duuugorocno ulaganje, ovoliko se promenila vrednost u medjuvremenu:Europe600 porastao oko 5%SP500 porastao oko 9%Zlato poraslo 27%Nije lose Preko kog brokera?Ja sam se danas nakanio napokon da probno pošaljem 100e na IBKR (za 9 akcija WEBN), da isprobam mehanizam pre ozbiljnije kupovine. Jel koristi ko aktivno IBKR? Deluje da se procedura za transfer para banka => IBKR uhodala posle NBS zatezanja s početka godine (bar kod Rajfajzena, imaju sve spremno i deluje dadozvoljavaju transfer). Pitanje je kako će ići podizanje. Jel probao ko? Ne prave probleme ako ima razlike između znosa koji se povlači i iznosa koji je dobijen prodajom (a biće neminovno nekog viška koji sedi na IBKR nalogu jer je nemoguće pogoditi tačno u cent cenu akcije pri prebacivanju para)?
December 26, 2025Dec 26 13 minutes ago, jezovuk said:Preko kog brokera?Ja sam se danas nakanio napokon da probno pošaljem 100e na IBKR (za 9 akcija WEBN), da isprobam mehanizam pre ozbiljnije kupovine. Jel koristi ko aktivno IBKR? Deluje da se procedura za transfer para banka => IBKR uhodala posle NBS zatezanja s početka godine (bar kod Rajfajzena, imaju sve spremno i deluje dadozvoljavaju transfer). Pitanje je kako će ići podizanje. Jel probao ko? Ne prave probleme ako ima razlike između znosa koji se povlači i iznosa koji je dobijen prodajom (a biće neminovno nekog viška koji sedi na IBKR nalogu jer je nemoguće pogoditi tačno u cent cenu akcije pri prebacivanju para)?Ja radim preko Erste Brokera. Uzimaju oko 1% po transakciji. Ali ja ovo koristim za dugorocno ulaganje, ne za dnevnu trgovinu, tako da mi je ok. Sem toga, nemaju drugih troskova.