Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stocks & Crypto

Featured Replies

2 hours ago, Venom said:

Stabilni fundus koji štiti od inflacije

125k -> 83k

O shiieet sad moram i btc da pratim vreme kupovine se blizi

• Replies 1.5k
  • Views 120.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

DCA

IMG-20251121-WA0013.jpg

• 2 weeks later...
  • Author

Good bye Warner Brothers. Idu pod Netflix

Vec godinama nemam Netflix ali imam i vrtim njihov ETF NFLX.

Edited by mustang

• Author

Novi IPO's

milione bih ulozila... 😍🍀💪💸💲🍀❤️💪😜🍀💲💸Ulozicu nesto 🤞

Edited by mustang

On 31. 10. 2025. at 17:31, Shan Jan said:

Mislim da ide ovde. Kratka prica kako se survala vrednost dijamanata u zadnjih 10tak godina: vestacki dijamanti koji jedu trziste obaraju cenu pravih, prevelika proizvodnja jos vise obara cene, dodati svemanje novih brakova, da bi na kraju konzumenti presli na zlato kao sigurniju investiciju (cak i kad je nakit u pitanju) jer i obicni a posebno vestacki dijamanti nastavljaju da padaju u vrednosti.

Podseti me kako je i zlato samo drustveni konstrukt i nije niposto sigurna investicija. Diversify, diversify...

Dijamant je uvek bio šuplja priča. Vrednost je držao monopol i marketing oko brakova u USA, a i ta vrednost nije bila prava vrednost, ne plaćaš ga po gramu, već svaki kamen ima svoju vrednost, i kad jednom kupiš, ne možeš da ga prodaš nazad ni po sličnoj ceni (obično samo oko 20%-50% od prodajne).

Zlato je zlato! Ni uporedivo.

• Author

Dijamanti su oduvek bili precenjeni kao nakit. Oni su za proizvodnju.

Cekam powella i jedva cekam da mu vidim ledja

Bored Wait GIF by FirstAndMonday

Edited by mustang

9 hours ago, mustang said:

Dijamanti su oduvek bili precenjeni kao nakit. Oni su za proizvodnju.

Cekam powella i jedva cekam da mu vidim ledja

Bored Wait GIF by FirstAndMonday

f7e1d85e-2d2b-4e8f-9daf-fc3a008fa014_tex

D

Za Bitcoin sam uvek mislio da je kao Michael Myers, kad misliš da je mrtav nešto ti govori da to ipak nije baš tako. Ipak, iako sam znao odavno šta radi (Micro)Strategy, nisam imao pojma da imaju skoro 700k komada. Pa to je oko 3% celog tržišta. Za to vreme cena je otišla od peaka do peaka manje od 100% gore za 4 godine. To je ispod sp500 za to vreme, još se sad BTC strmoglavo, pa ima jedva 35%... I to pored politike jedne firme koja je potrošila 50 milijardi na kupovinu u tom periodu. I koja je inspirisala ostale. Znači mršav povraćaj i pored toga što neki kupuju i ne pitaju za cenu, institucija koje kupuju, ETF-ova i čega sve ne. Pa ne znam baš da ima neku budućnost.

Pre nekih pola godine napravio portfolio za duuugorocno ulaganje, ovoliko se promenila vrednost u medjuvremenu:

• Europe600 porastao oko 5%

• SP500 porastao oko 9%

• Zlato poraslo 27%

Nije lose s_d

Ah fresh meat, cek da krene u crveno

On 18. 12. 2025. at 18:20, Shan Jan said:
  • Zlato

Nije lose

inn

On 18. 12. 2025. at 18:20, Shan Jan said:

Pre nekih pola godine napravio portfolio za duuugorocno ulaganje, ovoliko se promenila vrednost u medjuvremenu:

• Europe600 porastao oko 5%

• SP500 porastao oko 9%

• Zlato poraslo 27%

Nije lose s_d

Preko kog brokera?

Ja sam se danas nakanio napokon da probno pošaljem 100e na IBKR (za 9 akcija WEBN), da isprobam mehanizam pre ozbiljnije kupovine. Jel koristi ko aktivno IBKR? Deluje da se procedura za transfer para banka => IBKR uhodala posle NBS zatezanja s početka godine (bar kod Rajfajzena, imaju sve spremno i deluje dadozvoljavaju transfer). Pitanje je kako će ići podizanje. Jel probao ko? Ne prave probleme ako ima razlike između znosa koji se povlači i iznosa koji je dobijen prodajom (a biće neminovno nekog viška koji sedi na IBKR nalogu jer je nemoguće pogoditi tačno u cent cenu akcije pri prebacivanju para)?

13 minutes ago, jezovuk said:

Preko kog brokera?

Ja sam se danas nakanio napokon da probno pošaljem 100e na IBKR (za 9 akcija WEBN), da isprobam mehanizam pre ozbiljnije kupovine. Jel koristi ko aktivno IBKR? Deluje da se procedura za transfer para banka => IBKR uhodala posle NBS zatezanja s početka godine (bar kod Rajfajzena, imaju sve spremno i deluje dadozvoljavaju transfer). Pitanje je kako će ići podizanje. Jel probao ko? Ne prave probleme ako ima razlike između znosa koji se povlači i iznosa koji je dobijen prodajom (a biće neminovno nekog viška koji sedi na IBKR nalogu jer je nemoguće pogoditi tačno u cent cenu akcije pri prebacivanju para)?

Ja radim preko Erste Brokera. Uzimaju oko 1% po transakciji. Ali ja ovo koristim za dugorocno ulaganje, ne za dnevnu trgovinu, tako da mi je ok. Sem toga, nemaju drugih troskova.

Ako se ne varam, 1% pri kupovini i 1% pri prodaji.