Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stocks & Crypto

Featured Replies

15 hours ago, Engineer said:

Intel je za 5 godina došao od 10 milijardi zarade godišnje do 10 milijardi gubitaka. Ako mene pitaš, najvrednije USA, a možda i svetske kompanije su Cadence i Synopsys. Bez njih bi svaka ova sa vrha liste mogla da stavi katanac, a njihov hipotetički nestanak preko noći bi nas vratio u 1995. ARM nema ni milijardu profita, a pokreće više od pola sveta.

S jedne strane, jeste to hajp, možda i balon, s druge, roba vredi onoliko koliko je neko spreman za nju da plati.

Intel je postao ono sto ovdje zovu "fat, dumb and happy", kao i mnogi drugi prije njih. Prvo su promasili mobility, pa onda i AI, a u medjuvremenu zanemarili i proizvodni proces.

15 hours ago, Engineer said:

A ne znam više ni koji podaci su tačni, ovde ta lista izgleda malo drugačije. Ispada da Aramco ima 190 milijardi zarade?

https://companiesmarketcap.com/most-profitable-companies/

Sto se tice tih tabeli, to ni nije toliko vazno jer mi to nije bila glavna stvar samo po sebi,

Moj odgovor @radisa je imao drugu, dvostruku poantu. Prvu, da je EU je izgubila informaticku trku sa SAD, a industrijsku sa Kinom, i to se oslikava i u tome da je gro najvecih firmi sad izvan Evrope, kako god da se "najveci" definise. A drugu, da iza hajpa ima i nekakva opipljiva sustina, a konkretan primjer je NVIDIA koja je lani zaradila ogroman novac i koji je veci nego svi EU automobiliski proizvodjaci zajedno.

No, da se osvrnem na hajp. AI hype cycle je odvrnut na 11, trenutno i to se vidi prema cijenama akcija koje u zadnjih 2-3 mjesec postaju sve vise odvaljene od realnosti i taj se hajp generise kroz news cycle koji slabo ko kriticki sagledava.

Evo juce u vezi AMD:

AMD, OpenAI Announce Massive AI-Chip Deal - WSJ

Neki dan NVIDIA;

Why Nvidia's $100 Billion Bet On OpenAI Makes (Some) Sense (Rating Upgrade) (NASDAQ:NVDA) | Seeking Alpha

A prije par nedelja Oracle:

OpenAI, Oracle, SoftBank partner on $500B AI centers: why it changes everything

Ja sam dovoljno star da se sjecam kako je Lucent pukao. Kad je ponestalo kupaca sposobnih da kupuju njihov proizvod, oni su poceli financirati svoje kupce i svi znamo kako je to proslo.

A razmjere Oracle ludila dobro opisuje JP Morgan (preporucujem podcast) "Eye On the Market":

Oracle’s stock jumped by 25% after being promised $60 billion a year from OpenAI, an amount of money OpenAI doesn’t earn yet, to provide cloud computing facilities that Oracle hasn’t built yet, and which will require 4.5 GW of power (the equivalent of 2.25 Hoover Dams or four nuclear plants), as well as increased borrowing by Oracle whose debt to equity ratio is already 500% compared to 50% for Amazon, 30% for Microsoft and even less at Meta and Google. In other words, the tech capital cycle may be about to change

• Replies 1.5k
  • Views 120.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Evropa vodi svet u luksuznim brendovima. Meni to tako dobro odslikava zivot na staroj slavi.

Problem Evrope je što hoće da živi u prošlosti. I kad nešto izmisle to na kraju odbace, jer je to promena koja menja svet, što je suprotno od želje za konzerviranjem postojećeg stanja.

Ostatak sveta vidi Evropu kao muzej, a Evropa (čast izuzecima) ne radi dovoljno na tome da se od toga otrgne.

On 7. 10. 2025. at 19:54, Peter Fan said:

No, da se osvrnem na hajp. AI hype cycle je odvrnut na 11, trenutno i to se vidi prema cijenama akcija koje u zadnjih 2-3 mjesec postaju sve vise odvaljene od realnosti i taj se hajp generise kroz news cycle koji slabo ko kriticki sagledava.

https://www.theguardian.com/business/2025/oct/09/head-of-jpmorgan-chase-warns-of-risk-of-american-stock-market-crash

Zlato skocilo preko 20% u zadnjih mesec ipo dana. Sta nam to govori?

Da je trebalo da ga kupimo pre 20 dana i sada prodamo? 🙄

1 minute ago, Greek Freak said:

Da je trebalo da ga kupimo pre 20 dana i sada prodamo? 🙄

Pa ne ide gore-dole, ocigledan je postepeni rast na duzi period. A novac obicno bezi u zlato kad je kriza. Zato reko, da nije ovo znak da se nesto vece sprema.

Ma malo sam prso pa se šalim, ne zameri.

U svetlu poslednjih vesti iz Izraela/Gaze, nadam se da će stvari da se smiruju polako na svim frontovima; nedajbobe da se nešto negativno veće sprema, dosta je i ovo čemu svedočimo.

2 hours ago, Shan Jan said:

Zlato skocilo preko 20% u zadnjih mesec ipo dana. Sta nam to govori?

Ja u $ vjere nemam...

A ni u E.

Edited by brusli

fala trampari za ovaj entry

Hoce li opet TACO, da kupim dip?

Screenshot_2025-10-12-23-58-30-978_com.twitter.android-edit.jpg

• Author

U cemu ste najvise?

Meni su etf bili bas naklonjeni. PLTU I TSLL mi 👌💲, non stop ih obrcem.

Al kakve gluposti sa ovim kriptom i marketom u celini. Bukvalno na sve strane neprijatelji napadaju. I ne mogu da verujem da i dalje ima panicara 😂😂 pa i treba da izgube pogotovu ako je prosao 2020/21 rolerkoster

Jos mi niko nije dovoljno logicno objasnio da je bitcoin buduca valuta. Kako moze onda da se rusi na short a kao decentralizovan???

Koliko dezinformacija sa petak wipe out. svi su bili na levarage, izgubili su ulozeno isto kao na stock option. Zna se koji rizik nosi.

Mislim, imam nesto malo btc, xrp, eth, ada, oxt sto mi pada na pamet al ne radim nista sa kripto

Btw, nadam se ste da ste zaradili na tesli kada sam vam govorila da kupite.bese bilo $120.

Bice jos prilike ako niste, mislim da ce se splitovati posle $500.

Sta god imate, nemojte da ste emotivno vezani pa cuvate. Samo vrtite i budite disciplovani.

Pozdravcic dragi trejderi 😁

Screenshot_2025-10-10-08-52-20-92_92460851df6f172a4592fca41cc2d2e6.jpg

Edited by mustang

Paypal "slucajno" mintovao 300 triliona koje je kasnije spalio :)

Screenshot_2025-10-16-11-07-41-961_com.google.android.apps.photos-edit.jpg