June 17, 2025Jun 17 11 minutes ago, Choda said:Nikad vece zlatnike, uvek manje. Bolja je cena.Ja se stvarno ne razumem u svetsko trziste ali ako gledas ove i cena po gramu i razlika koju placas kad prodajes je gora sa manjim zlatnicima:Tavex1/25 oz Bečka Filharmonija, Austrija - TavexKupite 1/25 oz Bečka Filharmonija, Austrija od najpouzdanijeg trgovca investicionim zlatom u Severnoj Evropi. Garantujemo kvalitet, poznato poreklo proizvoda i besplatnu isporuku!TavexBečka Filharmonija - TavexKupite Bečka Filharmonija od najpouzdanijeg trgovca investicionim zlatom u Severnoj Evropi. Garantujemo kvalitet i besplatnu isporuku!
June 17, 2025Jun 17 Drugar kupuje godinama Franz Joseph dukate, oni imaju dve velicine jedan od 300 evra i jedan od 1000, otprilike. Uvek je savet manji jer se lakse prodaje i manja je razlika u ceni.U svakom slucaju ako kupujes za penziju, mozda je bolje ne opterecivati se sitnicama. Samo DCA i uzivaj.
June 17, 2025Jun 17 Da ima smisla to sto pricas. Ja sam se vodio onom da ako dodje vreme krize a treba ti novac, tad je zlato obicno na vrhu i bolje ga imati i prodati njega nego akcije koje obicno tada idu na dole.
July 2, 2025Jul 2 Dolar pao ispod 100 dinara. Ne secam se kad je zadnji put bio toliko nisko. Trampe Srbine!
July 8, 2025Jul 8 On 17. 6. 2025. at 10:28, Choda said:Drugar kupuje godinama Franz Joseph dukate, oni imaju dve velicine jedan od 300 evra i jedan od 1000, otprilike. Uvek je savet manji jer se lakse prodaje i manja je razlika u ceni.U svakom slucaju ako kupujes za penziju, mozda je bolje ne opterecivati se sitnicama. Samo DCA i uzivaj.Brkas 2 pojma pod isti.Pod profit u procentima, kao razliku od ceni izmedju berzanske i zlatnika - povoljniji je veci zlatnik, manje ces procenata dati prodavcima, manja je procentualna razlika u ceni po kojoj oni prodaju i kupuju. I jeftiniji je jedan zlatnik od 100 grama, nego 25 zlatnika od 4 grama (sto je isto 100 grama)."Lakse se prodaje" - mislis na likvidnost. U iole normalnim okolnostima nije 100 grama toliko puno da je problem da nadjes kupca. Ali da, ako se zadesis u nekoj velikoj krizi, nekom ratu, velikoj prirodnoj nepogodi gde poverenje u valute vise ne vredi, ne rade bankomati i kartice, sta god. Korisnije je tad imati 25 zlatnika po 4 grame da placas i podmicujes sta i koga treba, nego 1 zlatnik od 100. Ali planiranje za takve situacije je prepping, nije investing. Edited July 8, 2025Jul 8 by Spooky
August 1, 2025Aug 1 Jel to google nesto pao? Imao sam utisak da je dugo bio najvrednija kompanija, sada ispada da je nekoliko ispred njih.
August 1, 2025Aug 1 2 hours ago, Shan Jan said:Jel to google nesto pao? Imao sam utisak da je dugo bio najvrednija kompanija, sada ispada da je nekoliko ispred njih.Nije, čak je blizu ATH vrednosti sada, nego su drugi porasli, NVDA posebno. Mislim da GOOG ima i najmanji PE i Fwd PE ratio od svih tih velikih, pa deluje kao da je manji.Btw, meni su te tržišne kapitalizacije potpuno nebulozna stvar da se porede na ovaj način, tu često i nema nikakve supstance, već samo hajp. Evo ti Palantir za primer, ima kapitalizaciju od 300 milijardi na 3 milijarde prihoda, sumanuto potpuno. Od velikih je Tesla tu najočigledniji primer (bilion dolara kapitalizacija na 90 milijardi prihoda, dok Tojota recimo ima 235 milijardi kapitalizacije na 320 milijardi prihoda), mislim da je samo pitanje vremena kada će se izduvati kao balon.
August 2, 2025Aug 2 19 hours ago, Peter Fan said:S tim da Nvidia još uvek nije kompanija sa najvećom kapitalizacijom u istoriji...
August 7, 2025Aug 7 Još jedan boom u najavi The market for debt securities backed by borrowing related to data centres, where liabilities are pooled and sliced up in a way similar to mortgage bonds, has grown from almost nothing in 2018 to around $50bn today…Will data centers crash the economy?This time let's think about a financial crisis before it happens.