Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Revizionizam, ili svakim danom sve vise napredujemo...

Featured Replies

Srbija do Tokija!

• Replies 1.2k
  • Views 96k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Jebem im majku.

• Kvislinška formacija Srpska državna straža, koja je delovala na prostoru Srbije tokom nacističke okupacije, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. god

• Ovo su samo tvoje projekcije i ucitavanja. Vidis, zapravo SSSR je tada pozivao u odbranu Cehoslovacke. Francuska i Britanija nisu bile zainteresovane, zelele su "peace in our time" sa Hitlerom. Pol

Posted Images

Just now, April said:

Ko si ti da kontaš da Kaligula nema kapacitet?

Ja sam čovek koji čita Kaligulu i zaključuje.

Ko si ti?

1 minute ago, Kenji said:

Ja sam čovek koji čita Kaligulu i zaključuje.

Ko si ti?

Nisam ja vređao. Ti si.

Ali si se nekako našao uvređenim.. beat me.

6 minutes ago, Kenji said:

Ali si se nekako našao uvređenim.. beat me.

Ja nisam. Vređao si Kaligulu, procenjujući njegov intelektualni kapacitet. Sa kojim pravom?

Ma daj ne mogu da se natežem. Udri ban za uvredu lakše mi je to podneti Shi gatsu.

5 minutes ago, Kenji said:

Ma daj ne mogu da se natežem. Udri ban za uvredu lakše mi je to podneti Shi gatsu.

Naravno da neću. Nisam postovao kao moderator, zna se šta Kauboj misli o ovoj moderatorskoj ekipi, ali na PPP niko nije zaslužio da bude vređan. Posebno ne masovno.

Priča o Japanu bez Jojogija...PPPPropo

Just now, MeanM@ said:

Priča o Japanu bez Jojogija...PPPPropo

Samo ga prizivaj... fantom

1 hour ago, April said:

Da

Samo su to uradili zaslepljeni nacionalizmom (da, baš to: ne fašizmom, već nacionalizmom) u vreme opšte pomame ekstremne desnice koja je zahvatila čak i sirote Italijane; za kaznu primili dve atomske - jedini na planeti - i nisu nakon toga stvorili neku državu osvete i verskog fanatizma, već reset i idemo ponovo od nule. Ovi Japanci nisu oni Japanci, meni je muka od tih istorijskih generalizacija i predrasuda, znamo sve, znamo sve - Bosanci su glupi, Crnogorci su lijeni. Hrvati su ustaše, Slovenci su pederi, Srbi četnici, a Makedonci su ionako Srbi.

Poslednji slavni japanski nacionalista, homić Mišima sepukovaotm se pre 56 godina i mi već 56 godina nemamo istoriju japanskog ekstremizma. Ukratko, ovi novi Japanci su malo bolji od onih pre; da li to isto možemo reći za sebe, da li je naša generacija bolja od onih Srba od pre Velikog rata?

Osim ovog dela sa Misimom i samoubistvom i izmisljanjem tople vode da ovi Japanci nisu isto sto i Japanci od pre 100 godina (zamisli cuda, stari umiru a novi se radjaju) promasio si ama bas sve, do poslednjeg slova. Japanski nacionalisticki militarizam je imao brojne analogije evropskom fasizmu ali je Musolini zauzeo pojam pa ga kod Japanaca ne zovemo tako. Apsolutna pokornost vodji (u njihovom slucaju caru), formiranje parapolicijskih struktura za progon disidenata i onih koji ne postuju apsolutnu pokornost vodji, koncept Veliko Istocne Azije i ekspanzija na te teritorije radi "zastite resursa vitalnih za odrzanje nacije", striktna cenzura, totalna mobilizacija... Za razliku od Italije koja se izmigoljila 1943. i napravila luda koncept je u Japanu zavrsio katastrofalnim posledicama po naciju upravo zbog tog jednog od parametara fasizma, duboke konzervativnosti, izuzetne drustvene zaostalosti i srednjovekovnog majndseta koji ih je odveo u propast. Ako meni ne verujes proguglaj sta su uradili civili na Saipanu kad je postalo jasno da ce Amerikanci osvojiti ostrvo, to je taj nivo fanatizma i ludila.

Najveci stos u celoj ovoj prici je da se na Japan zapravo po pravilu najvise loze upravo proverbijalni Mile i Slavica, Hans i Helga ili Dzon i Karen, kako ti drago. To je ta fascinacija redom i poretkom, radnom disciplinom, predavanjem visim ciljevima i besprekorno cistim ulicama, koja je odvajkada bila omiljena fascinacija umova lisenih individualnosti i kreacije. Jos kad se na to doda rigidni japanski sovinizam koji je i dalje dominantan u japanskom drustvu kud ces vece srece i za Mileta i za Slavicu.

Naravno da ceo Japan nije takav jer nijedna nacija, pa ni japanska, se ne moze svesti na zajednicki imenitelj. Nije bio ni za vreme tog nesrecnog rata, nije Todzo dzaba formirao te vojne policije da uteruju Vodju u nestasne umove. That goes without saying. Ali to ti je ta nesreca sa grupama, vecina odluci a najebu svi. Kako Japanu tako i drugima.

Edited by harper lee

1 hour ago, April said:

Poslednji slavni japanski nacionalista, homić Mišima sepukovaotm se pre 56 godina i mi već 56 godina nemamo istoriju japanskog ekstremizma.

Ohajo gozaimas:

rtxzp5y.jpg?w=720&h=480&crop=1

2 minutes ago, harper lee said:

Osim ovog dela sa Misimom i samoubistvom i izmisljanje tople vode da ovi Japanci nisu isto sto i Japanci od pre 100 godina (zamisli cuda, stari umiru a novi se radjaju) promasio si ama bas sve, do poslednjeg slova. Japanski nacionalisticki militarizam je imao brojne analogije evropskom fasizmu ali je Musolini zauzeo pojam pa ga kod Japanaca ne zovemo tako. Apsolutna pokornost vodji (u njihovom slucaju caru), formiranje parapolicijskih struktura za progon disidenata i onih koji ne postuju apsolutnu pokornost vodji, koncept Veliko Istocne Azije i ekspanzija na te teritorije radi "zastite resursa vitalnih za odrzanje nacije", striktna cenzura, totalna mobilizacija... Za razliku od Italije koja se izmigoljila 1943. i napravila luda koncept je u Japanu zavrsio katastrofalnim posledicama po naciju upravo zbog tog jednog od parametara fasizma, duboke konzervativnosti, izuzetne drustvene zaostalosti i srednjovekovnog majndseta koji ih je odveo u propast. Ako meni ne verujes proguglaj sta su uradili civili na Saipanu kad je postalo jasno da ce Amerikanci osvojiti ostrvo, to je taj nivo fanatizma i ludila.

Najveci stos u celoj ovoj prici je da se na Japan zapravo po pravilu najvise loze upravo proverbijalni Mile i Slavica, Hans i Helga ili Dzon i Karen, kako ti drago. To je ta fascinacija redom i poretkom, radnom disciplinom, predavanjem visim ciljevima i besprekorno cistim ulicama, koja je odvajkada bila omiljena fascinacija umova lisenih individualnosti i kreacije. Jos kad se na to doda rigidni japanski sovinizam koji je i dalje dominantan u japanskom drustvu kud ces vece srece i za Mileta i za Slavicu.

Naravno da ceo Japan nije takav jer nijedna nacija, pa ni japanska, se ne moze svesti na zajednicki imenitelj. Nije bio ni za vreme tog nesrecnog rata, nije Todzo dzaba formirao te vojne policije da uteruju Vodju u nestasne umove. That goes without saying. Ali to ti je ta nesreca sa grupama, vecina odluci a najebu svi. Kako Japanu tako i drugima.

Apsolutno sve u vezi staaaarih Džapaneza prihvatam - Merry Christmas, Mr Lawrence. Fašizam sam pomenuo jer je to italijanski proizvod, nacizam nemački, maltene svaki deo osovine imao je svoju varijantu, pa ja ne bih japansku zvao fašizmom, paralele su neporecive, ali su mentaliteti uradili svoje (npr: kod Italijana su Jevreji bežali da bi preživeli, kod Nemaca se to nije moglo desiti).

Ono što ne prihvatam to je svođenje Japanaca koje mi poznajemo na Japance od pre četrdeset pete. Možda otkrivam toplu vodu, ok, ali ima tu paralele sa istorijskim razvitkom i drugih naroda, pa nisu baš svi prihvatili novu realnost i stare grehe kao oni. Potrudili su se da usvoje novi svet, da ga razumeju koliko god im bio stran. Njihovo tumačenje demokratije u najmanju ruku nije doslovno - ali radi. Prenatrpani su na svojim stenama, ali su odustali od ideje da problem reše otimanjem tuđih teritorija. Okupirani su osamdeset godina, ali su to bar iskoristili da ekspanzivno nastupe na zapadnim tržištima. I bezbroj sličnih primera.

Ne mislim kao Kauboj - da postoji viša rasa koja ima pravo da neguje svoj nacionalizam jer su, eto, bolji - nisu uopšte. Ali ni mi nemamo pravo da ostanemo zamrznuti u koordinatnim sistemima II svetskog rata, jer to najviše šteti nama samima. Poslednje valjda ne moram da dokazujem.

Vi ste ludi, Japan je verovatno najrasistickije drustvo danas na svetu. Da ne pricam o gomili drugih sranja. I to vam kazem iako sam i sam zaludjen Japanom.

Kaligula: jedini nacionalizmi koje priznajem su Japanski i Irski

PPP:

tenor.gif

Rasprava na 6 strana, opet Ameri krivi fantom

8 hours ago, copkillah said:

Mislim da bi trebalo još malo da izučavaš Japan, posebno ovaj moderni i to kakvo im je društvo.

Mozda bi ti trebalo da se bacis na izucavanje Japana, ne znam na sta mislis kada kazes kakvo im je drustvo.

Edited by Caligula

5 hours ago, April said:

Ne mislim kao Kauboj - da postoji viša rasa koja ima pravo da neguje svoj nacionalizam jer su, eto, bolji - nisu uopšte. Ali ni mi nemamo pravo da ostanemo zamrznuti u koordinatnim sistemima II svetskog rata, jer to najviše šteti nama samima. Poslednje valjda ne moram da dokazujem.

lol

sada znam sta sam zapravo mislio isuse kada sam pomenuo dve ostrvske zemlje (doduse neuporedive) i narode koji u njima zive. Kakva bre visa rasa?

Japan je fascinanatan u svakom smislu, istorijski pogotovo. Moderni Japan je takodje 1 zilav odgovor na ranije lose odluke i svoditi jednu takvu naciju na dokumentarac je zlocin prema japanskoj istoriji.

Ja na Japan gledam iz ugla njihove visevekovne potpune samoizolacije - od razvoja zanata preko nenadjebive arhitekture i umetnosti do zivotne filozofije izrasle iz jedne istorije lepote, svireposti i vrlo striktnog shvatanja casti i morala. Ne bi Japan nikada bio Japan da nije smesten na ostrvu. A ostrvo je u ovom slucaju i simbol te kulture, kao i krvavo sunce na jednostavnoj zastavi.

Edit: info za ovdasnje znalce, ja sam Japanom zarazen jos od srednje Umetnicke skole. Na fakultetu sam uginuo lepote njihovog pristupa svetu.

A gledao sam i Izgubljeni u Prevodu isuse

Edited by Caligula