Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Revizionizam, ili svakim danom sve vise napredujemo...

Featured Replies

OST za ovu temu

• Replies 1.2k
  • Views 95.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Hamlet Strašni
    Hamlet Strašni

Jebem im majku.

• Kvislinška formacija Srpska državna straža, koja je delovala na prostoru Srbije tokom nacističke okupacije, našla se na promotivnom kalendaru Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije za 2024. god

• Ovo su samo tvoje projekcije i ucitavanja. Vidis, zapravo SSSR je tada pozivao u odbranu Cehoslovacke. Francuska i Britanija nisu bile zainteresovane, zelele su "peace in our time" sa Hitlerom. Pol

Posted Images

3 hours ago, harper lee said:

Tradicija. Kao sto @Shan Jan rece, balkansko gostoprimstvo je nadaleko poznato i za vecinu evropskih naroda maltene bizarno u tome dokle je sposobno da ide a Balkan istovremeno vazi za slepo crevo i najnazadniji region Evrope. Inace je karakteristicno za rigidne i konzervativne zajednice da zadrzavaju neke od slicnih manira iz oblasti kolektivnog morala koji su manje-vise odjek proslosti i nekih starijih vremena. Ne vazi to samo za Japan, niti su svi ti tradicionalni maniri nuzno losi. Vec sam rekao, ako malo analiziras ko sa najvise odusevljenja u Srbiji govori o Japanu, onoliko koliko zna ili je nacuo, po pravilu su u pitanju konzervativni ljudi koji se loze na red, poredak, tradiciju kao ugaoni kamen kulture i slicno.

Ljudi imaju predstavu o Japanu kao modernom drustvu zbog njihove izvrsnosti u tehnologiji, u sustini se radi o konzervativnom drustvu koje se relativno skoro otvorilo prema modernom svetu i to na prilicno traumatican, odozgo projektovan i nasilan nacin. Mnoge tradicionalne norme su ostale, samo su malo prilagodile formu novim vremenima. To otvaranje su i oni sami platili i placaju visokim procentima ljudi koji se tesko prilagodjavaju promenama, brojne knjige su pisane o tome.

Šta god da je, pohvalno je, zar ne? Učini da se čovek oseća poštovan. Empatija koju oni pokažu za vaše probleme iako vas vide prvi put u životu i neće više nikad - neobjašnjiva je. Posle tog putovanja iako sam bio u 5 gradova i video "ceo" Tokio, svima su nam najveći utisak bili "ljudi".

Ja ne mogu da zamislim da se svi ti ljudi u nekom momentu pretvore u neke pakosne i zle nacionaliste ili šta već, a to što ne gledaju blagonaklono na imigrante može i da se tumači kao način da se ono što su izgradili za jako kratko vreme tj posle WW2 koji su izgubili - očuva, pre svega organizacija života i društvo koje uvek radi isključivo u interesu svojih građana, neka disciplina života i sl. A onda kad se pojavi neki indijanac iz vlade koji je primio neki mito, on će se već sepukuirati sam od sramote, pravne institucije im nisu previše ni potrebne. )

Znam da je ovo romantičarski pogled na stvar ali je barem zasnovan na iskustvu iz prve ruke.

Edited by Mil@n

2 minutes ago, Mil@n said:

Šta god da je, pohvalno je, zar ne? Učini da se čovek oseća poštovan. Empatija koju oni pokažu za vaše probleme iako vas vide prvi put u životu i neće više nikad - neobjašnjiva je. Posle tog putovanja iako sam bio u 5 gradova i video "ceo" Tokio, svima su nam najveći utisak bili "ljudi".

Znas kako, to lako mogu biti isti ljudi koji su u Nankingu pravili neshvatljive zlocine zato sto im je oficir tako naredio i usput im objasnio da je to bogougodno ponasanje ohrabreno od bozjeg emisara na zemlji, samog cara. U nekoj mnogo manjoj varijanti mi ovde u Srbiji imamo tu kontroverzu sa kriminalcima koji cine najteza krivicna dela a istovremeno tvrde da su veliki hriscani, redovno obavljaju hriscanske obrede i izvode razne gimnasticke figure cim vide crkvu, nesto sto svi vidimo i tumacimo kao licemerje. Sto u principu na neki nacin i jeste licemerje ali da ne ulazim sad u to, nije nemoguce da neki od tih ljudi zaista veruju da su veliki vernici i dobri hriscani.

Problem, kako ja to vidim, je da kad radis nesto sto je drustvena norma radis to zbog toga sto je drustvena norma a ne zato sto je u pitanju nesto sto dolazi iz tvog licnog etickog kodeksa. To te cini ranjivim u odnosu na sve ono sto moze biti drustvena norma na nacin da te autoritet koji tumaci normu moze odvesti u nekoseno. U intervjuima japanskih ratnih zlocinaca iz knjige koju sam pominjao jedna od najtezih stvari koju sam procitao je njihov unutrasnji moralni slom koji su doziveli radeci ono sto im je predoceno kao norma i pored toga sto se to direktno suprostavljalo njihovom licnom kodeksu. Govorim o ljudima koji su docekivali bebe na bajonete a onda povracali od muke, plakali, sakatili sopstvene ruke koje su radile to sto su radile ili cak izvrsavali samoubistvo (to jest, svedocili o ljudima koji su izvrsavali samoubistvo) jer nisu mogli sami sebe da podnesu zbog onoga sto su ucinili.

Postujem svaciju tradiciju i, kao sto cesto pisem, ne mislim da je sve novo nuzno dobro a sve tradicionalno nuzno lose. S druge strane, ne mogu da zanemarim da je jedna od najvecih tekovina savremenog sveta, za dobro i za lose, sloboda izbora i odgovornost za koriscenje te slobode. Mislim da je ono sto odlikuje invididualca ne sposobnost da sam sebi bude dovoljan vec upravo sposobnost da svoju slobodu da izabere samostalno koristi na odgovoran i plemenit nacin. Kada ti drustvena norma odredjuje ponasanje u javnom prostoru onda nemas izbora, radis ono sto je neko drugi propisao a to propisano moze da bude svakakvo, kad radis na osnovu svog etickog kompasa radis ono sto si izabrao da radis svestan svih posledica toga sto radis. Razlika je u koriscenju mozga koji ti u prvom slucaju nije potreban.

Rasel je jednom rekao da niko ne treba da veruje ni u sta bez rezerve i sumnje u to u sta veruje. Da bi se to desilo i da bi bio sposoban da to radis moras da imas slobodu izbora jer sloboda izbora nije nista drugo do sumnja u opsti izbor. A drustvena norma jeste opsti izbor.

ovo si podvukao kao novokantovacnobles

lepa diskusija, hvala svima

On 2. 3. 2026. at 22:43, Radoye said:

Pa nije tako. I ovo je vremenom evoluiralo, kroz hladnoratovsku propagandu.

sondage-nation-contribue-defaite-nazis.j

Kao prvo, samo ovo pitanje je pogresno, jer su ih zajednicki pobedili kao dobro uigran tim.

Drugo, ako je od 1945 bila propaganda, sta je bilo pre 1945.? Kao, 1945. su Francuzi bili super informisani o Ribentrop-Molotov tajnom protokolu, o stvarnim efektima tog pakta napad na Francusku, o efektima kasnije americke pomoci SSSR-u, ili efektima saveznickog bombardovánja, ali su zato kasnije potpali pod hladnoratovsku propagandu? Pa nece biti.

Dok se arhive u Moksvi, koje KGB krije kao zmija noge vec 100 godina, ne otvore, mnogo toga necemo znati ni dan danas, a kamoli su za to znali 1945. Vecina je bila neinformisana 1945. kao i 2004. Seminalna knjiga Obrien'a je izasla ionako tek 2015. koja je prva pocela da analizira ozbiljno i sistematski razvoj logistike i proizvodnih kapaciteta koji su odlucili rat.

1 minute ago, Anduril said:

Kao, 1945. su Francuzi bili super informisani o Ribentrop-Molotov tajnom protokolu, o stvarnim efektima tog pakta

Kolaboracionisti. Staljin je Draza SSSRa.

2 hours ago, ultra plasticni said:

ovo si podvukao kao novokantovacnobles

lepa diskusija, hvala svima

Jebi ga, bolji eticki sistemi od Aristotelovog i Kantovog ionako nisu izmisljeni tako da gde god se okrenes naletis na nekog od njih dvojice.

Kakav intelektualac.

Gde se povlači crta o pakosnim narodima?

Nemci, Japanci - ali tu smo i mi 90ih! Da li sve skupa nakalemimo ili se pravimo da nismo bili govna? Discalimer: i drugi su bili govna.

8 minutes ago, Milošica said:

Kakav intelektualac.

Hvala

covid19

9 minutes ago, dragance said:

Gde se povlači crta o pakosnim narodima?

Nemci, Japanci - ali tu smo i mi 90ih! Da li sve skupa nakalemimo ili se pravimo da nismo bili govna? Discalimer: i drugi su bili govna.

Nema pakosnih naroda samo pakosnih ljudi koji iskoče u svakoj državi koja se poigra sa nacionalizmom.

5 hours ago, Kenji said:

Nema pakosnih naroda samo pakosnih ljudi koji iskoče u svakoj državi koja se poigra sa nacionalizmom.

Pa ispada ovde da su pojedine cele zemlje i kulture pakosne. A neke druge zemlje same imaju tapiju na borbu protiv nacista pa sada mogu sa rade najgore stvari i da to nije problem, jer WWII.

Da li je u redu izjednačavati moderni nacionalizam i nacizam, onaj nemački? Ja kako sam stariji sve više naginjem ka tome. Nacizam je ipak bio samo ekstremizovana verzija nacionalizma sa poremećenim ludakom koji se ustoličio kao vođa.

5 hours ago, bios said:

Da li je u redu izjednačavati moderni nacionalizam i nacizam, onaj nemački? Ja kako sam stariji sve više naginjem ka tome. Nacizam je ipak bio samo ekstremizovana verzija nacionalizma sa poremećenim ludakom koji se ustoličio kao vođa.

Ja ne bih. Recimo verujem da je i Tadic bio malo nacionalista, ali ne bih ga poredila sa Seselj ekipom koji imaju elemente pjur fasisticke stranke. To samo eksremizovan nije samo, po meni to je kao da bih poredila malo zlobnu komsinicu koja se raduje tudjoj nesreci sa Vucicem koji je samo malo ekstremnije zao itd.