March 5Mar 5 12 hours ago, dragance said:ali tu smo i mi 90ih!Juce je debilko iz drugog tima misleci da sam ja Ukrajinac bas istovario po srbima. Dvoje troje koji su znali su ga pokusali obuzdati, a nekoliko iz njegoviog tima koji isto nisu znali su ga onako podrzali. Kao preventivno bombardovanje je najbolja stvar ikada i ova tragedija u iranu sa devojcicama je prvi put da je USA napravila gresku. Ja sam mu spomenuo voz koji je NATO pogodio kod nas i kako je totalno nenormalno ali on je samo rekao da su spasene desetine hiljada zivota tim cinom, i da je svetu dosadilo da Srbi 10 godina istrebljuju druge nacije.Svi su se slozili da je bolje da USA tamani po Iranu nego Kina da zavodi bilo kakav red bilo gde.
March 5Mar 5 1 minute ago, bags said:Juce je debilko iz drugog tima misleci da sam ja Ukrajinac bas istovario po srbima. Dvoje troje koji su znali su ga pokusali obuzdati, a nekoliko iz njegoviog tima koji isto nisu znali su ga onako podrzali. Kao preventivno bombardovanje je najbolja stvar ikada i ova tragedija u iranu sa devojcicama je prvi put da je USA napravila gresku. Ja sam mu spomenuo voz koji je NATO pogodio kod nas i kako je totalno nenormalno ali on je samo rekao da su spasene desetine hiljada zivota tim cinom, i da je svetu dosadilo da Srbi 10 godina istrebljuju druge nacije.Svi su se slozili da je bolje da USA tamani po Iranu nego Kina da zavodi bilo kakav red bilo gde.To je zapadna perpsektiva u kojoj nikome nije dosadilo da USA zavodi red po narodima jer ne zavodi po Evropi aka saveznicima i jer je Evropa profitirala decennijama od tog saveznistva.
March 5Mar 5 41 minutes ago, bags said:Juce je debilko iz drugog tima misleci da sam ja Ukrajinac bas istovario po srbima. Dvoje troje koji su znali su ga pokusali obuzdati, a nekoliko iz njegoviog tima koji isto nisu znali su ga onako podrzali. Kao preventivno bombardovanje je najbolja stvar ikada i ova tragedija u iranu sa devojcicama je prvi put da je USA napravila gresku. Ja sam mu spomenuo voz koji je NATO pogodio kod nas i kako je totalno nenormalno ali on je samo rekao da su spasene desetine hiljada zivota tim cinom, i da je svetu dosadilo da Srbi 10 godina istrebljuju druge nacije.Svi su se slozili da je bolje da USA tamani po Iranu nego Kina da zavodi bilo kakav red bilo gde.Pih, kako ja nikad uzivo ne naletim na takvog idiota.
March 5Mar 5 32 minutes ago, Mel said:To je zapadna perpsektiva u kojoj nikome nije dosadilo da USA zavodi red po narodima jer ne zavodi po Evropi aka saveznicima i jer je Evropa profitirala decennijama od tog saveznistva.Nije to zapadna perspektiva, to je perspektiva priglupog zapadnog sljama sa dna kace koji cini mainstream i za sebe misli da je informisan a u stvari je punjeni curan ili curka. Onaj drugi zapad, inteligentni i obrazovani, se vec stotinama godina gadi na samu ideju da uopste postoji neka kolektivna zapadna perspektiva. To gadjenje je pravi zapad, punjeni curan je punjeni curan.
March 5Mar 5 3 minutes ago, harper lee said:Pih, kako ja nikad uzivo ne naletim na takvog idiota.Jos te ne mogu banovati. Problem je sto su ti ljudi ITevci, visoko inteligentni i samouvereni ali istovremeno vide svet ekstremno pojednostavljeno 1/0, dobri/losi i mi/oni. Minimalno empatije za ljudske zrtve ali istovremeno gomila floskula da svi zivoti bitni i da je bolje manje mrtvih nego vise.
March 5Mar 5 36 minutes ago, bags said:visoko inteligentni i samouvereni Tehnička inteligencija nije jedina inteligencija.. Neko ko zna da reši matemetički/programerski zadatak, ne znači da je sposoban da razume odnose između kompleksnih entiteta kao što su države, kao i da razume događaje oko sebe... On ima predipozicuju da to razume, ali najčešće će ga umišljenost oko svoje tehničke inteligencije i samouverenost jer je dobar problem solver dovesti do idiotskih zaključaka... Pogotovo što takvi ljudi se vrlo često površno informišu i imaju bias... I ono što je isto interesantno, retko će hteti da saslušaju tuđe mišljenje, čak iako je neko autoritet u toj oblasti o kojoj se priča...Doživeo sam 1000 puta...
March 5Mar 5 iz mog nekog iskustva iz druženja i poznanstava sa ljudima iz IT-ija (pogotovo programerima), vrlo su skloni binarnom razmišljanju, ili/ili, 0 ili 1, cenim da mu to dođe kao neka profesionalna deformacija, bem li ga..I ono što je isto interesantno, retko će hteti da saslušaju tuđe mišljenje, čak iako je neko autoritet u toj oblasti o kojoj se priča...Imaju veoma visoko mišljenje o svom intelektu i kognitivnom aparatu. Sve što se ne uklapa u njihov svetonazor je pogrešno i odbacuju.Opet, velim, kažem, ovo je samo neko moje iskustvo, ne mora značiti da sam u pravu. Edited March 5Mar 5 by Filozof manijak
March 5Mar 5 2 minutes ago, radisa said:Tehnička inteligencija nije jedina inteligencija.. Neko ko zna da reši matemetički/programerski zadatak, ne znači da je sposoban da razume odnose između kompleksnih entiteta kao što su države, kao i da razume događaje oko sebe... On ima predipozicuju da to razume, ali najčešće će ga umišljenost oko svoje tehničke inteligencije i samouverenost jer je dobar problem solver dovesti do idiotskih zaključaka... Pogotovo što takvi ljudi se vrlo često površno informišu i imaju bias... I ono što je isto interesantno, retko će hteti da saslušaju tuđe mišljenje, čak iako je neko autoritet u toj oblasti o kojoj se priča...Doživeo sam 1000 puta...Ja kad sam isto ovo napisao bio sam banovan a @Heaviside se naljutio na mene.
March 5Mar 5 14 minutes ago, Filozof manijak said:Imaju veoma visoko mišljenje o svom intelektu i kognitivnom aparatu. Sve što se ne uklapa u njihov svetonazor je pogrešno i odbacuju.Klasicna au crta u mladosti a kod onih koji imaju slabu sposobnost razvoja licnosti, kakvih je mnogo, ostaje i u poznom dobu. Nije profesionalna deformacija koliko profesionalna predispozicija.Neurodivergentna populacija ima veliki +/- opseg, ima tih binaraca koji cesto ni nemaju tu preteranu tehn inteligenciju (nisu super brilijant majstori ni u cemu) ali tuku na fokus i udju u neku oblast i eto imaju nishu i primanja i dignu nos umisle da su Tesle.Ali isto puno ljudi sa Au genetikom a sa visom inteligencijom i sa svojim pattern recognition kapacitetima mogu da budu medju najboljim analiticarima i najbolje da povezuju stvari.Jako je sirok opseg. Ali verujem da su u ITju vecina tih developera neurodivergentni Au i/ili ADHD. Ljudi sa matematickog, sa fizike, to je koncentrat spektruma a za njima i ETF itsl.
March 5Mar 5 18 hours ago, Kenji said:Nema pakosnih naroda samo pakosnih ljudi koji iskoče u svakoj državi koja se poigra sa nacionalizmom.Хвала Кењи, ово твоје враћа на смисао мог почетног поста. Острво (Јапан, мало мање Ирска) као предуслов за формирање једне оригиналне, јаке културе. Невероватан народ.Ајмо сад поново о документарцима, ваља се. Edited March 5Mar 5 by Caligula
March 5Mar 5 @Caligula Par stvari mi onda nije jasno. Razumem da si hiper senzitivisan na pojavu nacionalističke simbolike koje kritikuješ poslednjih godinu na temama o protestima. A kao što rekoh teško je odvojiti napisano na nekoj temi od tvog avatara i raspravljati izolovano, jer u raspravi svako pokušava da pored analize napisanog analizira i motive sagovornika. Tim pre, svi smo imali impresiju da je tvoja hiper senzitivnost sad bila u šizo koliziji sa tvojim emocijama prema japanskoj kulturi i stvorila neprincipijelan stav. Naravno svako ima pravo na bilo kakav stav pa i na blesavu zaljubljenost u bilo šta ali ajd budi fer pa shvati da je tvoje obraćanje ljudima na temu protesta bila upravo moral high ground pozicija iz koje samo ti, jedini jedincati, razumeš da nema nevinog igranja sa simbolima nacionalizma, verske netrpeljivosti i da ti imaš dužnost da nas na to upozoravaš. Posle toga sledi ovo sa opraštanjem jer japan i lavina.Otvoreno mogu da kažem, da mislim da tvoj stavovi nisu zasnovani na dubokoj analizi kulture nekog prostora ili naroda i da su obojeni iracionalnom zaslepljenošću. U slučaju Japana to je umetnička impresija izolovanih kultura (Japan kao inspiracija mladih umetnika da budu drugačiji) ili potpuna politička dogma prema analizi studentskog pokreta.I za jedno i drugo, priznajem da je moguće da grešim, kao i većina ljudi koje je ovaj tvoj stav iziritirao. Plašim se da ti u tvojoj borbi sa imaginarnim selom koje je protiv tebe nisi tako elastičan.Na drugu temu, jako me interesuje kako definišeš jake kulture pogotovo originalne. Ali to stvarno možemo i na umetnosti. Edited March 5Mar 5 by Kenji
March 5Mar 5 Vec sam napisao ranije, kada kazes "jedina dva nacionalizma koja priznajem" iz toga logicki proizilazi da je nacionalizam uglavnom besmisleni konstrukt bez nekog jasnog utemeljenja u cinjenicama. Pa su onda "jedina dva koja za mene imaju smisla" gle cuda, dva ostrvska. Sto ne znaci da su dobra, nego da imaju neko jebeno utemeljenje u kulturi i istoriji kojim sebe mogu da pravdaju.Ili da uprostim, ako pitas Svajcarca i Japanca po cemu su njihove nacije objektivno posebne, odgovor Japanaca bi svakako bio interesantniji i u svakom smislu originalniji - a i kvantitativno veci i obimniji. Ili pitaj Srbina i Japanca. Ili Nemca i Japanca. Ili Amera ... etc.Dakle nacionalizam je sam po sebi za mene oduvek bio besmislica i konstrukt, staka za nedovrsene individue, nesto kao crveni ferari za coveka sa malom kitom. Srpski nacionalizam je idealna ilustracija za ovo sto govorim. Uopste, balkanski nacionalizmi su sprdnja, Borhes rece za Hrvate i Srbe "zajednicki jezik ih razdvaja" a Krleza da je to jedna balega koju je kolski tocak presekao na pola. Sa Japancima je stvar drugacija. Mene licno fascinira ne toliko faktografska istorija Japana (i istorijske okolnosti, samoizolovanost, pretnje kolonijalista koje je Japan izbegao da bi sam postao kolonijalna sila u jednom periodu) koliko zilavost i originalnost te kulture - da ne postoji ni jedna druga nacija, cini mi se da bi zemlji bila dovoljna Japanska kao predstavnik ljudske vrste.Mogu do sutra da nabrajam lose strane - iskljucivost, elitizam, fanatizam, okrutnost prema sebi i drugima. Opet, ako (pokusaj da me shvatis pa mozda shvatis i sve sto sam o Japanu ovde rekao) ako bacis dusu u materijalni svet i pustis je da se snalazi, retko koja nacija je kroz rituale i kulturu taj svet uvazavala i postovala, prigrlila kao Japanska. Naravno, danas stvari nisu kao pocetkom proslog veka, zilavo Japansko drustvo se snalazi kao zna i ume (i pod okupacijom) kroz dvadeseti vek - a opet, ako mene pitas koje bih nacije na svetu izdvojio kao zaokruzene, to su rekoh Japanci i Irci. Doduse, o Ircima ne znam puno, vise je to stvar srca.I to kazem ja koji obozavam recimo italijansku ili spansku umetnost, argentinsku i rusku knjizevnost i da ne nabrajam. Edited March 5Mar 5 by Caligula
March 5Mar 5 U principu sve o čemu raspravljate vezano je za dve najznačajnije kategorije od pamtiveka a to su odnos kulture i civilizacije, kao i odnos patrijarhata i matrijarhata.I dobrom analizom tih kategorija mogu da se dobiju odgovori na uglavnom sva pitanja o kojima se lome koplja. Kultura, naravno kao novi horizont, kretanja i stvaranja, kao izvor životnih sokova, a ne onako kako je civilizacija oblikuje i predstavlja kao sluškinju, omeđenu granicama tj. estetikom i poetikom.Japan je patrijarhat... poredak, žilavost, pravila, samopoštovanje, mi smo "lažni patrijarhat", tj. Sloveni su matrijarhalni generalno, dribling na malom prostoru, svojeglavost, opsednutost (često i nesvesna) maštarijama, idejama, majčicom, od topline, bolećivosti do svireposti (ali iz strasti, ne po komandi)... Zato smo i bili na svoj način u "felšu" i na svoju ruku, od monoteističkih, patrijarhalnih religija sa Bliskog istoka, gde takođe postoji jasan patrijarhalni poredak, a koje bi nekako da primimo u svom matrijarhalnom stilu mereći i raspravljajući o pravu, pravdi, slobodi do svih ovih vladajućih odnosa i sistema koje sabotiramo, iza leđima im se izrugujemo, iskreno u njih ne verujemo...Inače, odnos patrijarhata i matrijarhata u nekim specifičnijim odnosima (vezano za lično, ne za strukture), može dobro da se prožima, jer svaka od te dve kategorija dobija u onom drugom nešto što mu nedostaje, čime se kompletira...Zato nas Japan fascinira, a njima nije loše u našim krajevima... Upravo zbog komplementarnog kontrasta.I niko ne treba da se pravda. Svako zna tačno šta jeste, a šta nije,i ničije tuđe mišljenje ne treba da ga definiše ili obeleži.Živi bili. Edited March 5Mar 5 by alkibijad
March 6Mar 6 Iz nekog iskustva poslovne saradnje sa drugim nacijama (nije statistički relevantan uzorak, ali eto...) Japanci su narod sa najvišim nivoom poslovne etike na ovi zemaljski šar.Kad je bilo bombardovanje opljačkala ih VJ, radio sam za njih "na pisanje" kao fixer, svi su se smijali, sve su isplatili kad su doma došli i dodali 20%. A sve je na riječ bilo. I preporučili me svakom kolegi. Jedan kolega kojega su poslali bio stariji, ugovorili dva dana rada, radili možda dva sata. Platio full iznos, ja rekao ne mora, on insistirao.Kupovao satove na Chrono24 od japanskih prodavaca, ako je stojalo "nenošen" bio je stvarno nenošen. Ako je bilo ogrebotine, bila je eksplicitno slikana u oglasu. Oba sata su bolje izgledala nego u opisu.Kad radim pretragu satova, Italiju, Kinu ne otvaram .Neka ih za kuhinju, nešto mi se sa njima ne da online trgovat.Inače, gledah neđe na TV, odnos Japanaca prema prirodi i neki nestvarni procenat šuma u teritoriji, ukprkos gustoj naseljenosti.Kako bi mi to ošegali i podigli neke betonjerke za taljenje. Valrozacija brt... Edited March 6Mar 6 by milfisland
March 6Mar 6 Plus 1 za upis gore. Moji roditelji su par godina pre odlaska u penziju sarađivali sa Japancima na zajedničkim ekološkim projektima (na kojima su radili japanska vlada i rahmetli RTB Bor), sa ciljem oživljavanja okoline nakon višedecenijskog zagađenja. Komentar mojih je bio da nikad pre nisu imali tako dobru i funkcionalnu saradnju kao sa japanskom ekipom. A onda je Bor prodat Kinezima, i sve je stopirano i vraćeno na fabrička podešavanja.Moji kažu da su Japosima i dan danas u kontaktu.Eto, jedna mala crtica, kao dodatak na temu. Edited March 6Mar 6 by Filozof manijak